Försäkringskassans syn på Gravida.

När man ser en människa på lite håll, i en första anblick, så ser vi ganska lika ut. De flesta av oss har armar och ben, huvud etc. Men tittar vi lite närmare så är vi lite mer olika, men mest elementärt är vi ganska lika fortfarande. Tittar man ännu lite närmare på oss människor, d.v.s. om man ser in vårt inre, talar med oss etc. så kan man se att rätt mycket trots allt skiljer oss människor åt.

Därför kan jag ibland bli lite frustrerad och störd över vissa saker i vårt samhälle, där vi alla dras över en kam. Det är väl en av de anledningar som gör att jag trivs så väldigt bra i Gambia, eftersom jag anser att man där inte generaliserar på samma sätt som vi gör i vårt samhälle. Jag tycker man där kan ta mer hänsyn till att vi alla är unika på vårat sätt och att vi faktiskt har olika behov.

Samtidigt så inser jag att vi i ett samhälle som är uppbyggt på det sätt som det är här i Sverige, så är vi tvungna att följa vissa ramar och regler som kanske tar mindre hänsyn till våra små olikheter, men att vi i gengäld i stället får hjälp och stöd under olika perioder i livet när vi eventuellt känner oss beroende av ett merstöd än vi normalt får.

I det här fallet tänker jag på graviditeter. Jag är en person som aldrig ”gått in i någon vägg”, inte har några bestående krämpor eller men, samtidigt som jag har folk på nära håll som lever i detta och som jag inte för en endaste dag skulle vilja byta med. Men vi är alla olika. Däremot så blir jag alltid väldigt sjuk under mina graviditeter. Jag blir så dålig att det är svårt för mig att planera något över huvud taget.

Nej, det handlar inte om lathet, det allra minsta, det handlar helt enkelt om att min kropp går fullständigt in i väggen under mina graviditeter. Eftersom jag tillbringat sammanlagt flera år av mitt liv gravid så har jag testat alla de små tips man brukar överösas av under en graviditet, för att försöka må bättre, men jag har insett att min kropp blir en annan kropp under graviditeter. Den blir trött, den gör ont, den blir illamående, den får smärtor, den får yrsel och den behöver vila en himla massa.

Under min senaste graviditet införde Försäkringskassan nya regler. Dessa regler sa att man kan inte vara sjuk när man är gravid. Eller rättare sagt, om du är sjuk på ett sätt som kan härleda till graviditeten, så gäller inte det.

När jag blev inlagd på sjukhuset, så gällde det, just de dagarna jag var inlagd, men sedan var jag ”frisk” igen, direkt jag gick från sjukhuset, även om jag inte kände mig så och även om inte läkarna ansåg det.

Visst kan man säga att en graviditet är självförvållad, å andra sidan så är det en massa sjukdomar som är självförvållade och det blir lite svårt om vi ska börja hävda att vissa sjukdomar får vi skylla oss själva om vi får och andra inte… Ska det vara en klassfråga att skaffa barn eller ej? Har man en sparad slant så vågar man skaffa barn, men har man det inte så vågar man inte, för tänk om man blir sjuk och sedan inte klarar att gå till jobbet…

Nu diskuteras detta åter. Vad som ska gälla under en graviditet och jag måste säga att jag hoppas att man ändrar dessa regler. Jag vet att det finns en massa kvinnor som mår alldelens förträffligt under sina graviditeter och att de tränar och städar, fejar och shoppar, umgås och är glada, trevliga, roliga och sociala och allt det där.. Men bara för att det finns de som klarar det, så är vi inte alla lika… Sedan kan det förstås också göra skillnad på vilket yrke man har, för hur man klarar en graviditet. Det är klart att det krävs mer av t.ex. en undersköterska att klara av sitt jobb, än en kvinna som själv kanske styr arbetstider och har ett omväxlande, men inte fysiskt tungt yrke.

Idag diskuteras detta med Försäkringskassans system för gravida på flera nyhetssammanhang.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

6 svar på ”Försäkringskassans syn på Gravida.

 1. Håller med dig! Alla funkar inte lika! Men det e som om vissa inte fattar det! Tyvärr!
  Jag mådde bra under mina graviditeter, förutom foglossning! Men jag har fått ta smällen nu efter. Som tack för att jag skaffat barn har jag fått fibromyalgi nu. Läkarna tror att det kommer från graviditeterna, men man kan inte säga det med säkerhet.
  Hoppas att du får en underbar Fredag!
  Kram W

 2. Pingback: Saker man ska ha genomgått vid förlossning… » Tonårsmorsa

 3. Under fyra av fem graviditeter har jag fått samma hb som strålade cancerpatienters. Från ungefär fjärde mån har jag fått ta järninjektioner tre gånger i veckan, så starka att jag legat på observation de första gångerna, då biverkningar kan vara livshotande. Till detta foglossning.
  Men sjukskrivning godkänd? Nä!

  Efter massa stridande och kämpande och att mina läkare på MVC tom ringt FK och skällt, så har mina sjukskrivningar slutligen gått igenom.
  Vad jag tycker om systemet bör inte skrivas.

  Katja’s last blog post..Nu har jag visst varit stygg igen

 4. Wivvi: Ja, just sjukdom under graviditeter är ju väldigt skrämmande att man inte får klassa som sjukdom. ibland blir det bara underligt!

  Katja: Ja, det är helt otroligt!! Inställningen tycks vara sjuk under graviditet? Nej, skyll dig själv bara! 🙁 Usch och fy, hoppas inställningen ändras! Kram!

 5. Persikoglass: Ja, vårt försäkringssystem är väldigt bra på många sätt, men det finns också en massa saker som borde ses över och kanske med lite mer verklighetsförankrad syn. Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] skrev i bloggen innan om hur min kropp inte är gjord för att vara gravid. Däremot så är den precis som gjord för förlossning. Det finns vissa moment som man […]