Bloggstafetten: Fördomar!

Jag är med i Bloggstafetten. Det finns ett antal olika typer av bloggstafetter i bloggosfären, men denna är rolig. Det var Mia som gav stafettpinnen till mig och jag ska blogga om ämnet hon valt; ”Handen på hjärtat, är det några situationer när du känner att du har fördomar om andra människor?”

Ett toppenroligt ämne som känns väldigt väl valt till mig?! So here we go:

Jag har faktiskt bloggat om detta ämne tidigare, även om det nu var ett tag sedan. (Oktober 2006) Fnittrande upprymd av mångfald! (Klickbar länk)

Jag är övertygad om att vi alla bär på fördomar av olika slag. Både i stort och i smått. Det som dock glädjer mig är att när man blir medveten om sina egna fördomar, så kan man faktiskt aktivt jobba för att få bort en hel del av dem. Men man får inte vara rädd att gå djupare in på okända vatten, för det är oftast i detta som våra fördomar gror som värst. När vi inte vågar motbevisa våra egna fördomar. Fördomar kan vara allt möjligt, både negativt och positivt.

Mina egna fördomar kommer sig numera mycket av att när jag hör unga personer tala så tänker jag att de inte har någon livserfarenhet och att de egentligen har dålig koll och är unga och naiva, på ett negativt sätt. Men jag blir verkligen glad när någon motbevisar detta!

Jag har fördomar om att mina två äldsta döttrar absolut inte kan laga mat utan att bränna ner mitt kök. Jag har också fördomar mot att män har svårare att ”se” vad i ett hem som behöver städas.

Jag har fördomar mot att äldre människor ofta är mer fördomsfulla än yngre. Jag har också fördomar mot att yngre har sämre arbetsmoral än äldre.

Jag har också en föreställning om att kvinnor har svårare att sluta röka än män och att väldigt högt utbildade människor har sämre koll på ”real life”.

Att människor som genomgått få sorger i livet också är mindre empatiska till andra människor som genomgår stora sorger och förluster.

Jag har också fördomar mot personer som växer upp och bor hela livet på samma lilla ort blir mer inskränkta än personer som bytt bostadsort och rest mycket.

Att kvinnor från vissa delar av världen är bättre på att laga mat än andra.

Här raddar jag upp en del typiska fördomar och de med ett kryss bakom, är fördomar jag själv har:

* Att finnar är duktiga på att arbeta. (X)

* Att finnar är mer benägna att dricka alkohol. (X)

* Att Norrmän är mer benägna att leva friluftsliv. (X)

* Att Norrmän har mer självdistans. (X)

* Att Norrmän besitter mer kunskap om Sverige än tvärt om. (X)

* Att Danskar är mer robusta och direkta. (X)

* Att homosexuella män är mer feminina och homosexuella män är mer maskulina.

* Att Romer stjäl mer.

* Att Stockholmare är mer ytliga. (X)

* Att ungdomar är mer ytliga idag än min åldersgrupp var som ung. (X)

* Att beslöjade kvinnor är mer förtryckta.

* Att asiatiska kvinnor har lättare för att prostituera sig.

* Att afrikanska kvinnor är lata.

* Att Afrikanska män har större snoppar.

* Att folk från utomeuropeiska länder har mindre benägenhet att äta snabbmat. (X)

* Att svenska tjejer med utmanande klädsel har större benägenhet att ha sex.

* Att Afrikaner är mer vidskepliga. (X)

Ja, det var en liten lista på vanliga fördomar, jag är säker på att ni som läser har en uppsjö fler.

Nu, lämnar jag över stafettpinnen till Annas Kaos och ämnet jag vill att hon ska blogga om är just Bloggande. Inte historia, utan mer varför hon gillar att blogga, vad som gör det roligt att blogga och om hon tror det är en övergående trend?

Andra bloggar om: , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

12 svar på ”Bloggstafetten: Fördomar!

 1. Vad kul att du svarade så snabbt. Jag håller med i många av dina X, jag har massor av fördomar.

  Det är ett intressant ämne tycker jag.

  Jo, jag tror också att finnar är mer benägna att dricka sprit. Jamen man vet ju vad de sysslar med i bastun liksom 😉

  Ska bli spännande att följa svaret på din fråga och sedan vidare….

  M

 2. Mia: Ja,det är jättekul med en stafett som man får följa hela vägen, liksom! Klart vi har fördomar, men jag tycker att det roligaste är när dessa fördomar ställs på sin spets. Som när jag träffat finska nykterister, liksom…! Hur kul som helst! 🙂

 3. Pingback: Blogstafetten :: 22) Tonårsmorsa - Om fördomar :: February :: 2008

 4. Ler så gott åt allt som kan vara fördomar och känner igen några stycken! De sista sträckorna i stafetten har gått snabbt och jag blev aningen överraskad över att det snart är min tur!
  Hoppas nu det kommer ett kul ämne som jag ska skriva om!

  Frukostflingan’s last blog post..Isvatten

 5. Jerry för blogstafetten : Ja, första gången jag är snabb i en stafett! 🙂 Kul att det rullar på! 😉

  Frukostflingan: Ja, visst har vi alla fördomar, det går inte att förneka! Hoppas du får ett lika passande ämne för dig som jag tycker att jag fick! 🙂

  Anna: Har redan kollat! Toppen! 😀

 6. Pingback: Blogstafetten :: Slutlig lista omg 6 :: August :: 2008

 7. Pingback: Blogstafetten :: Slutlig lista omg 6 :: August :: 2008

 8. Pingback: Tonårsmorsa » Det gör mig riktigt glad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Tonårsmorsa fick ovanstående ämne av Bokstäver och siffror: […]

 2. […] – Diamonds on the rocks (2008-02-29) 23) Annas kaos – Om bloggande (2008-02-27) 22) Tonårsmorsa – Om fördomar (2008-02-25) 21) Bokstäver och siffror – Hur valde du namnet på din blogg och varför? […]

 3. […] – Diamonds on the rocks (2008-02-29) 23) Annas kaos – Om bloggande (2008-02-27) 22) Tonårsmorsa – Om fördomar (2008-02-25) 21) Bokstäver och siffror – Hur valde du namnet på din blogg och varför? […]

 4. […] jag kollade upp det hela närmare, så visade det sig att det i stället var inlägget som heter; Bloggstafetten: Fördomar! som man hade använt sig […]