Hetsjakten på alla kriminella föräldrar.

Efter månaders skriverier i olika media om att det fuskas så mycket med tillfällig föräldrarpenning för vård av sjukt barn, kommer nu nya rapporter om att fusket inte alls är så utbrett som man tidigare trott. Det är trist att man gått ut så hårt i media med dessa tidigare uppgifter, för det är klart att det har diskuterats i personalrum på olika arbetsplatser över sverige, under denna tid. Jag kan ju bara gissa mig till vad som sagts om t.ex. föräldrar där man haft sjuka barn mycket under vissa perioder. (T.ex. vid dagisinskolning, när det är vanligt att barnen drar på sig mycket sjukdomar under en period!)

I den nya kollen man gjort, så upptäcktes att inte alls så många fuskat, även om jag fortfarande anser att summan är väldigt hög. Frågan är hur mycket det stämmer? Man nämner också i artikeln jag länkar till ovan, att det visat sig att en del har fyllt i blanketterna fel.

Ja, inte är det omöjligt att ta fel på datum, däremot har jag svårt att tro att det finns särskilt många föräldrar i detta land som med flit fuskar och därmed även riskerar att åka fast på det hela. Jag har svårt att tro att så många föräldrar väljer att begå en kriminell handling, för några kronor mer i plånboken, men vad vet jag?

Om denna hetsjakt som bedrivits i media och i folkmun på vissa håll nu kommer att avslutas, eller i alla fall trappas ner, så hoppas jag i alla fall att det fört något gott med sig. T.ex. att de som faktiskt har fuskat, tänker till och för alla oss andra, att vi tänker till när vi skriver på blanketterna med rätt datum etc.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

2 svar på ”Hetsjakten på alla kriminella föräldrar.

  1. kan ju också vara så att man väljer att sjukskriva barnet istället för sig själv om man bara ska vara hemma en dag. tycker dock det är bra att man börjar kolla det så att pengarna kan gå dit de ska. tycker det också är lite komiskt att det är ”vanliga arbetande personer” som ”fuskar mest” annars känns d precis som om bidragsfusket så pekar man ut arbetslösa, invandrare och sjukskrivna mest och dom har ju mkt svårare att bevisa sin oskuld ofta.kram

  2. sarah: Ja, det kan ju faktiskt hända, å andra sidan tror jag inte heller det är så vanligt som man vill inbilla sig. Är man så sjuk att man har svårt att orka jobba, så kan de flesta som har barn intyga om att det är ett mer ansträngande jobb att ta hand om barn i det tillståndet!

    I detta fall är det trist att man först startat en het debatt som naturligtvis gör folk upprörda, sedan drar man tillbaka och säger att det var inte alls så farligt som vi trodde. Sedan är ju också frågan om man är beredd att lägga ner så mycket pengar på att jaga dessa personer, som alltså i slutänden visade sig vara under 2%.

    För övrigt håller jag med om att det är lika illa när man startar ”hetsjakter” på arbetslösa, invandrare och sjukskrivna! Men jag hoppas ändå att fusket sjunker ännu mer i dessa debatter, för det drabbar i slutänden oss alla!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.