Att avstå från alkohol frivilligt.

Igår skrev jag ett inlägg om alkoholism. Som jag spunnit vidare på artikeln som Marcus Birro skrivit i Aftonbladet och som jag anser var en väldigt viktig och välskriven artikel. Idag skriver Aftonbladet om personer som valt bort alkoholen utan att för den sakens skull vara nyktra alkoholister.

På begäran (via mail) har jag fått önskemålet att även utveckla det.

Själv lever jag ett nyktert vuxenliv. Det är inget medvetet val i sig som gjort att jag valt att leva nyktert, utan det är i första hand för att jag inte tycker det är särskilt gott och det heller inte ger mig något. I min ungdom drack jag en del, likt många ungdomar med dålig självkännedom om sin kropp, så hände det att jag drack för mycket.

Under mitt vuxna liv har jag dock valt att i stort sett avstå helt från alkohol (det händer att jag var 3:e, eller var 4:e år dricker ett par San Fransisco). Jag finner ingen större anledning att dricka mer än så. Jag tycker inte det är gott (San Fransisco går ner, för att det bara smakar juice), det kostar mer än alkoholfria drycker och jag tycker, som sagt, inte att det ger mig något.

Detta innebär dock inte att jag tycker att alla andra bör avstå från alkohol. Jag anser att det är varje vuxen individs ensak att avgöra. Däremot så har jag en uppfattning om att det blir allt mer vanligt att människor i Sverige väljer att avstå från alkohol. Det tycker jag är bra, eftersom vi inte kommer ifrån att alkohol ställer till med rätt mycket problem i vårat samhälle. Det underliga är att vi som inte vill dricka alkohol alltid måste förklara varför vi tagit det beslutet. Men jag hör aldrig folk ifrågasätta varför vuxna människor väljer att dricka alkohol på t.ex. en fest.

Det första folk tror när man säger att man inte dricker, är att man är nykter alkoholist. Sedan kommer ofta frågor som om man är gravid, går på penicillin, om man kör…etc.

Det kan bli rätt tröttsamt att alltid behöva förklara varför man inte dricker. I mailet jag fick nu på morgonen så förklarade personen som skrev att han också upptäckt att när han gör klart att han inte dricker så blir folk ofta väldigt suspekta mot honom, man tror att man inte vågar dricka framför den person som klargjort att han inte dricker, eller så försöker man helt enkelt ”smyga till” personen en alkoholhaltig dryck. Som att man egentligen VILL dricka, men inte vågar stå för det. Jag skulle gissa att det är tvärt om.

Vi som valt att inte dricka, kan det faktiskt till och med hända att man beställer en alkoholaktig dryck, som man smuttar på, för att man inte orkar försvara sitt ickedrickande eller för att man inte vill diskutera sitt beslut every now and then.

Det är trist att det är på det sättet. Själv är jag glad att jag avstår, det är ingen uppoffring för mig att låta bli att dricka alkohol. Tvärt om, faktiskt, det är en lättnad att slippa det där. Jag är aldrig bakfull, jag behöver inte stå och trängas i systemköerna, jag slipper betala dyra drycker och jag behöver inte oroa mig för att jag dricker för mycket. Hur enkelt som helst.

Det är helt okej att mina bekanta dricker på tillställningar eller vart de nu vill, det berör mig inte på något sätt, däremot så berör det mig att ständigt behöva försvara att jag inte dricker.

Det måste kunna vara okej att dricka, trots att det finns personer som har alkoholproblem, men det måste också kunna vara okej att inte dricka, även om man inte är en nykter alkoholist.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

17 svar på ”Att avstå från alkohol frivilligt.

 1. Håller med dig… ända ut i fingerspetsarna. Själv kan jag gärna dricka en öl till midsommar (glömde bort det sist och det säger väl lite om hur ”viktigt” det är för mig med alkohol). En gång vart tredje-fjärde år tar jag gärna en stark cider på nyårsafton, men that ´s it. Folk tittar på mig som att jag vore ett ufo när jag säger att jag inte dricker. Nej man måste inte vara nykter alkoholist för att avstå från alkohol. Man kan vara en helt vanlig ”svensson” också!

  Älskar din blogg!

 2. lotta: Hej Lotta! Ja, det där är vi nog många som avstår från alkohol som känner igen oss i. Tröttsamt och lite underligt att behöva finna ursäkter. Framför allt tror jag det är toppen att man idag kan vara ett föredöme för sina barn och tonåringar att visa att man inte MÃ…STE dricka alkohol, det är ett alternativ, inte ett tvång!! Man MÃ…STE inte dricka. Men man behöver inte heller fördöma de som väljer att dricka.

  Tack för din kommentar och jag gillade särskilt den sista meningen! 😉 Kram och ha en fin påsk!

 3. Det var en fin beskrivning på hur du ser på alkoholen, jag dricker inte så ofta för att jag blir så sjuk dagen efter och det behövs inga mängder för att jag ska bli sjuk, men vissa sorter tycker jag smakar gott.
  Vicke
  Ps, jag skrev en blogg för att stödja Rädda barnen idag, om du vill får du gärna sprida den vidare

 4. hej jag instämmer i din text helt. jag drickr sedan flera år alsolut ingenting. folk tror ofta att det har med min religion att göra eftersom man inte får dricka som muslim men jag drack väääldigt lite redan innan dess (av samma anledning som du) och tillslut insåg jag att det inte fanns någon anledning till det så nu dricker jag inte av princip och det är helt underbart. jag var yngre och drack i social situationer för att jag var osäker eller inte hade kul. nu gör jag allt det jag vill göra, har slutat vara nervös i sociala situationer eftersom jag vet att jag klarar det utan sprit och är det inte roligt så hittar jag på nått annat. de flesta personer klarar av att dricka men många gör inte det och alla som dricker skapar en sammanhang som många far illa av, det tycker jag är synd. jag tycker det finns för lite sociala grejer som inte inkluderar alkohol. jag står för att jag inte dricker även om många tycker jag ska ”slappna av o ha kul” vilket jag oftast har ändå. mina vänner respketerar det ändå. jag tror att många dricker av vana och skulle gilla att sluta om de bara gav det en chans. kram sarah

 5. vicke: Ja, som sagt jag får en känsla av att fler än vi tror väljer bort alkoholen idag, än tidigare. Det tycker jag är toppen, även om alkohol i lagom mängd är okej, så är det ju inte dåligt att välja bort det helt! Kram!

  sarah: Ja, det viktiga är ju att man är nöjd själv med sina val i livet, men lite jobbigt kan det ju också vara att alltid behöva förklara och ursäkta sitt beslut! Jag tror som dig att många skulle inse att alkoholkonsumtion är överskattat om de gav det en chans…! 🙂 Kram!

 6. Ã…h jag känner så väl igen mig i det som du skriver! Jag tycker inte om att dricka och undviker det så gott det bara går. Men ibland är det verkligen svårt. För som flera andra skriver här oxå, man blir ifrågasatt. Folk tycker man är konstig som inte vill dricka. Och ska börja ställa frågor. Man blir behandlad som en utomjording bara för att man säger nej till alkohol! Och en del tror säkert att jag är nykter alkoholist bara för att jag inte vill dricka. Jag blir så less! Kan det inte bara vara så att man helt enkelt inte gillar alkohol och inte förstår poängen med det? Jag drack förut, men gör det inte längre. Det borde räcka med att man säger det tycker jag.

  Cel’Dara’s last blog post..Så lyckas man komma hem från Ikea utan att ha handlat en endaste grej

 7. Pingback: Om alkoholism och alkoholkonsumtion. « *~LoveOrHate~*

 8. Cel’Dara: Ja, även om man hade varit en s.k. nykter alkoholist, så kanske man inte heller orkar stå och förklara det på varje tillställning man är på? Kan jag tänka mig i alla fall! Men, som sagt, att alltid måste ursäkta sitt ICKE drickande är också rätt trist. Kram!

 9. Jag är 79 år, och blir fortfarande ansedd galen för att jag inte dricker. Varit med i MHF hela mitt vuxna liv, och arbetat för nykterhet i skolan när jag var seciallärare och folkskollärare av gamla stammen.
  Fint att du finns och har en respekterad blogg.
  Med beundran
  Tage

 10. Tage Björngren: Tusen tack för din fina och glädjande kommentar. Ja, vi verkar vara rätt många som är lite ”konstiga” för att vi inte dricker alkohol. Men det är stärkande att veta att man inte är ensam om att vara galen! 🙂 Jag förstår att du jobbat hårt mot just alkohol och det behövs verkligen motpoler till överkonsumtionen av alkohol som finns i vårt samhälle! Varma kramar till dig Tage! Min beundran för dig!

 11. Hej kul att läsa. Jag valde också bort alkoholen när jag fick barn men numer är det många i min bekantskapskrets som
  valt att göra samma sak. Jag väljer hellre att umgås med dem som liksom jag inte dricker vid högtider då barnen är
  närvarande, och jag har fått hela släkten att gå med på att fira jul helt utan alkohol. Brukar ta med mig ett gäng alkohol-
  fria öl när jag går på fest, och förvånande nog tar de alltid slut. Det är många som egentligen inte vill dricka men känner
  att det inte är okej att säga nej. Sorgligt att vuxna människor ska vara så osäkra.

 12. Klara: Blir fashinerad av din kreativitet att du lyckats få folk att dricka alkoholfri öl på fester och lyckats få dina släktingar alkoholfria när det är högtider som firas med barn! Strongt gjort!! Kram!

 13. hej roligt och trevligt med en blogg om alkohol.jag är själv tonåringsföräldrer,och alkohol och drogfri i 3år.jag vet att det är kämpigt och man få ta en dag i taget.ha det bra.kram

 14. Va skönt det är att läsa att det finns fler som känner som jag. Jättebra text, precis som det är!! Jag är 20 år, och har aldrig druckit mig berusad. Jag är ofta på fest, sambon o alla mina vänner dricker men inte jag. Jag känner ofta att jag behöver försvara mig, människor undrar nästan vad det är för fel på en när man inte dricker. sambon tycker det är bra att jag står för vad jag känner är rätt. känns bra att ha hans stöd. jag har inte tagit världens största beslut, och är inte präktig på nå sätt, ända kan andra göra en så stor grej av de o jag bryr mig inte ens om de egentligen, jag bara dricker inte.. de lät konstigt, men hoppas du förstår. 🙂 känns skönt med någon som tycker lika i denna tonårssvårighet att hitta sig själv.. Tack för en bra blogg o tack för din uppmuntran till mig!

  Malins senaste inlägg..Promenad och mat

 15. Pingback: Tonårsmorsa » En kombinationsblogg

 16. Pingback: Alkoholfritt, tack! | Susans LogBlogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] mars 24, 2008 Tonårsmorsan skriver ett inlägg om alkoholism och ett inlägg om hur hon avstått frivilligt från alkohol. Jag tillhör den sorten som dricker hemskt sällan. I lördags var alltså första gången på ca 1 […]

 2. […] Att avstå från alkohol frivilligt […]

 3. […] Läste en intressant artikel på nätet som handlar om just detta, och det verkar som det blir fler som frivilligt väljer bort alkohol. Hela artikeln finns att läsa här! […]