Ska man vara social eller lämna dem i fred?

byggare-bob.gif

Det är lite dubbelt det där med att ha byggare hemma som renoverar. Man vill gärna få saker nyfixade och fina, samtidigt som det alltid medför vissa olägenheter att de kommer och går efter egna små scheman. De har renoverat klart mitt badrum nere sedan någon vecka tillbaka och nu håller de på med badrummet på övervåningen.

De som jobbar här är ordentliga och har tejpat fast papper på alla golv de passerar i mitt radhus. De kommer oftast och jobbar när jag är på mitt jobb och barnen på skola och dagis. Men ibland dyker de upp när jag är hemma.

I går morse hade jag sovmorgon, både jag, Mabou och Isatou. Jag vaknade av att någon knackade på sovrumsdörren (som för övrigt råkade stå öppen). Jag satte mig upp i sängen och såg en hand sticka in genom dörröppningen och sätta i en sladd i kontakten. Sedan började de banka och dunka på där i badrummet, som för övrigt ligger vägg i vägg med mitt sovrum. Det var den sovmorgonen…

Nåja, jag blir som sagt glad varje gång de kommer, för då ser jag hur det händer saker och sedan vet jag att det kommer att bli fint när det väl är färdigt.

Något som jag alltid har svårt för när det kommer in hantverkare i mitt hem, är hur jag ska beté mig. Först och främst ska jag berätta att jag faktiskt (även om man inte tror det av bloggen att döma) ganska blyg innan jag lär känna folk. Sedan blir jag osäker på vad de egentligen vill. Vill de arbeta i fred, så de hinner göra det de ska och sedan dunsta vidare, eller vill de att man ska bjuda på fika och stå och underhålla dem?

Jag inbillar mig att de vill arbeta ifred och inte stå och babbla med varenda människa de kommer hem till. Men samtidigt så får jag alltid dåligt samvete när de gått, för att jag inte varit lite mer social.

Nåja, så himla dåligt samvete bör jag inte ha. Mabou är väldigt social när vi får hem hantverkare. Han går oftast och hämtar en byggnadshjälm som han fått av morfar (som ju är byggnadsarbetare) och sedan hämtar han sin egen lilla verktygslåda och sedan börjar han imitera hantverkarna. Han berättar i detalj vad det är han gör, samtidigt som han tvingar dem att göra samma sak. Det vill säga, berätta i detalj exakt vad det är han gör.

Jag brukar förstås be Mabou lämna hantverkarna ifred, men det är inte så lätt att övertala honom om det, eftersom han ser upp till dem som bara den.

Nåja, hur gör ni andra?

 • Låter hantverkarna vara ifred?
 • Gör som Mabou, ställer dig och ”hjälper till” vare sig din hjälp är önskvärd eller inte?
 • Bullar upp en buffé av lunch till hantverkarna?
 • Bjuder på en slät kopp kaffe?
 • Annat alternativ?

Andra bloggar om: , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

11 svar på ”Ska man vara social eller lämna dem i fred?

 1. Härligt att få saker gjorda. Jobbigt att bli väckt på morgonen bara. :/

  Jag är också ganska blyg av mig och låter hantverkarna vara ifred och göra sitt. 🙂

 2. Tack för din kram!
  Jag brukar låta dem jobba i fred men erbjuder dem ändå en kopp kaffe nån gång under tiden.
  Kram och ha en skön helg!

 3. Känner igen problemet, så där tänker jag alltid om det kommer någon som ska fixa nåt i mitt hus: ska man hålla sig undan eller hur gör man? Har tyvärr ingen bra lösning!

 4. kochana: Ja, det låter ju ganska logiskt i alla fall! Låta dem vara ifred och erbjuda en kopp kaffe innan de går, om man är kvar hemma då, alltså! Kram!

  Annica: Ja, jag verkar inte vara ensam om problemet, men att låta dem vara ifred och sedan erbjuda en kopp kaffe är en bra idé! Kram!

 5. Har själv haft hantvrekare i min lägenhet och de har kommit på morgon när jag ska drick akaffe. Självklart har jag frågat men får för svar att de redan har fikat. Så jag har slutat prata eller bjuda på nåt. De ha rju liksom aldrig tid och är i tjänst 🙂

 6. Tycker också det kan vara jaha vad gör jag nu känsla…

  En gång hade jag en kille här som skulle montera en tvättmaskin,
  jag var tvungen och ställa mig på en pall, (minns inte varför,
  de var ngt som skulle fixas) och killen glor på ett
  ganska ofint sätt.
  Sen skyndande jag mig ut ur badrummet och mumlade ngt om
  att jag var tvungen att sätta på potatisen för
  dottern kommer snart..

 7. Kaffe eller inte?
  Jag är målare och när jag kommer hem till folk och jobbar, så är det trevligt att få en kopp kaffe ( om det passar med min rast) annars är jag för det mesta rätt stressad. En liten prat stund är trevlig om du som kund undrar över något. Annars blir det lätt lite krystat, vi kom ju liksom inte hem till er för att stå och lyssna på allmänt snack, för att du känner att du måste prata med mig.Men för det mesta är det nog som så:
  Verkar man interesserad av att prat så märks detta
  Man kan ju alltid fråga om det passar med en kopp kaffe
  Kom ihåg att det känns lika konstigt för oss som för er( vi vill inte tränga oss på, eller vara ivägen för dig . Men vi måste få komma åt ordentligt till det vi ska göra)
  Det värsta som finns är nog folk som hänger efter oss och står och blänger utan att säga nått,eller såna som pratar i ett.
  Hoppas det hjälper lite att veta från nån som är på (andra sidan)

 8. Birsen: Ja, men då har man i alla fall erbjudit det…! Så då kan du nog vara nöjd! 🙂 Kram!

  menuette: *S* Skulle vilja ha sett dig där vinglandes på pallen…! Undrar också vad du gjorde där, även om du glömt det! Men det var ju ganska ofint av honom att glo! Kram!

  målartjejen: Tycker ditt tips och din förklaring var toppen eftersom den ”make sense”! Då har jag tänkt ganska rätt ändå. Däremot förstår jag att min pratsamma son inte är drömpersonen att besöka som hantverkare! 😉 Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.