Snopet

På Aftonbladets förstasida står idag: ” Peter Stormare om förtrycket mot samerna och nya filmen ”Varg” Reagerar mot hur samer behandlas.” Jag blir genast intresserad och vill läsa mer vad Peter Stormare faktiskt anser om förtryck mot Samerna. Så jag klickar på länken. Hittar en intervju med Peter Stormare, som i och för sig var okej, men där det inte står en enda stavelse om vad han faktiskt anser om förtrycket mot samerna. Snopet.

Andra bloggar om: , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

8 svar på ”Snopet

 1. ”Barn mobbas

  Peter Stormare pratar engagerat om hur samerna förtryckts. Inte fått prata sitt språk. Om barn som än idag mobbas.

  – Jag träffade en ung grabb som fick skallen spräckt i skolan och de kallade honom lappjävel. Och så tycker folk det är hemskt med reservat för indianer i USA.

  – Det gör ont i hjärtat, säger han.”

 2. Melinda: Ja, men nu verkar det vara jag som är blind! 😉

  Lycos: Ja, NU såg jag. Men nu är min stora fråga: hur f-n kunde jag missa de raderna? Eller var intervjun inte klar när de lagt ut den? Så de la ut resten senare? *Ser ut som ett stort frågetecken*. Eller så har jag blivit totalt blind! 😉

 3. Förtryck??? Det finns inga som förtrycker varandra så mkt som samerna själva. Renägande samer som är med i samebyarna förtrycker de samer som inte har renar genom att utestänga dem från samebyarna och därmed alla rättigheter!

  Ta reda på fakta innan man tycker!

  Håkan Jonsson ordf.
  JAKT- OCH FISKESAMERNA

  (Sametingets största parti)

 4. Håkan Jonsson: Först och främst: LÄS innan du kommenterar!! VART har jag skrivit att det är så? Jag skrev att jag var intresserad av att läsa vad Peter Stormare ansåg om förtryckta samer. Dessutom, med det exempel du ger: ”Renägande samer som är med i samebyarna förtrycker de samer som inte har renar genom att utestänga dem från samebyarna och därmed alla rättigheter!”

  De samer som inte har renar är väl också samer och som du skriver blir de förtryckta av renägande samer? Då är det väl fortfarande samer som blir förtryckta?

  Mvh. Fatou, med samiskt blod, dock utan renar och med för lite kunskap för att kunna diskutera detta ämne, men däremot med ett gediget intresse av att lära mig mer!

 5. Håkan Jonsson: din politik är en sak, och väl värd att diskutera, men det är inte det som den här bloggposten handlar om. Och vad menar du med ”Ta reda på fakta innan man tycker” – vem vänder du dig till? Hoppas det inte är till bloggskribenten, för då är kommentaren oförskämd. Lite argumentationsanalys skadar aldrig… Men det kan möjligen skada dig och ditt parti med dylika utspel. Bjud in oss till din bliogg istället! (Visst har du väl någon diskussionssida att rekommendera?) Jag vet att du kämpar i rätt riktning – men vokabulären enligt din insändare ovan kommer man inte långt med. Logiken haltar. Härska genom att söndra, heter det ju. Det har svenska staten i mångt och mycket lyckats med – lägg inte mer bränsle på den elden!

  För övrigt rekommenderar jag filmen Varg! Intrigen var aningen tunn, men stämningen hade man fångat ganska bra. Synd att man inte fick höra ännu mer av språket sydsamiska, som det faktiskt står om i Språktidningens senaste nummer! Och fotot var skitsnyggt!

 6. Galaxa: Ja, att våra samer är en utsatt grupp tror jag inte det råder någon större tvekan om och på ett sätt så har svenska staten lyckats ganska bra med att dela upp Samer nu så att de i stället för att gemensamt slåss för sina rättigheter så slåss man mot varandra. Precis det som man lyckades skapa i Sydafrika under apartheid-regimen.

  Jag har för lite kunskap för att kunna gå in i detaljdiskussioner i denna fråga, men kommentaren av Håkan Jonsson blir lite underlig när han å ena sidan inte ens verkar ha läst inlägget, å andra sidan tycker att samer själva är de som förtrycker, eller i alla fall renägande samer…! Det blir lite dubbelt för allmänheten och det är kanske en av förklaringarna till att folk har svårt att sätta sig in i problematiken, som inte själva är direkt inblandade?

  Jag ska absolut se filmen varg, men jag rekommenderar också den Norska filmen ”Vägvisaren” som handlar om Samer:

  http://fatou.se/2008/01/13/norsk-film-kautokeino-opproret/
  Tack för din kommentar!

 7. Nu kan säkert Håkan Jonsson tala för sig själv, men här kommer lite cred till honom, som faktiskt ofta deltar i debatten på ett bra sätt, även om jag oftast tycker att hasn partis fokus är väl så enögt och bittert. Bl.a. anser jag att Sverige SKA skriva på ILO 169 och det tycker
  inte hans parti. Ett folks kamp måste vara en gemensam kamp och det faktum att en part tänker på sig själv kommer inte att avhjälåpas med att en annan grupp gör likadant.(http://info.samefolket.se/index.php?option=com_content&task=view&id=90&Itemid=33)

  Men läs http://www.stockholmsfria.nu/artikel/21131 , http://www.stockholmsfria.nu/artikel/1164 – mellan raderna hittar man det verkliga problemet, som inte ska skyllas på enskilda renägare: det är Sveriges politik som söndrat den samiska folkgruppen bl.a. genom att ge ett helt folks status till en yrkesgrupp inom folket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.