Tänk vad lätt det varit om hans tips funkat…!

prince.gif

Allt om Barn skriver om kändisar och när de sätter gränser för sina barn. Allt visas i ett fint bildspel, där man kan läsa undertexter av olika slag för vad just vissa kändisar tycker skall stoppas när det gäller barnen. De flesta med sånt som är helt vanligt bland de flesta föräldrar. Men så kommer jag till bild nummer 6 av 6 och där finner jag tvåbarnspappan Patrik Isaksson som helt logiskt säger: ”Slåss. Jag tycker inte att det är okej att ungdomar slåss. De kommer heller aldrig att få röka.” Helt logiskt. En av mina största farhågor, särskilt som jag själv var rökare tills för några månader sedan (4 ½ för att vara exakt) var att mina barn skulle börja att röka. Tyvärr har det inte fått två av dem att låta bli tobaken, trots mina predikningar om dess skadeverkningar etc.

Nåja, därefter kommer det komiska i Patrik Isakssons uttalande: ”kommer jag på dem med att röka kommer de att få utegångsförbud.” Tillåt mig småle, trots att ämnet är allvarligt. För att Patrik Isaksson ska kunna fokusera på andra sätt att få sina barn att inte börja röka, eller sluta röka om de ändå skulle börja, så kan jag genast ge dig ett och annat tips: UTEGÃ…NGSFÖRBUD FUNKAR INTE!! Inte ens tio utegångsförbud funkar, eller tjugo, för den delen! Som en bonus kan jag även upplysa om att indragning av månadspeng, datorförbud, kompisförbud och massor av kärlek inte heller fungarar!! Slutligen kan jag säga att inte heller löfte om körkort, skräckpropaganda eller storstilade löften om en bil fungerar!!

Jag kan inte ännu säga vad som faktiskt fungerar, så hittar du något så får du gärna ge lite gratistips tillbaka. Men en sak som jag TROR är ett bra steg åt rätt håll, är att, precis som du gjort, själv vara en god förebild och inte röka. Tyvärr lyckades jag inte med det med mina äldsta, så jag får bara hålla tummarna för att det ska funka med de andra två.

För övrigt så hoppas jag inte att dina barn, eller några barn över huvud taget börjar röka, för det är banne mig det mest korkade jag gjort!! Lycka till!!

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

11 svar på ”Tänk vad lätt det varit om hans tips funkat…!

 1. Mina föräldrar har aldrig rökt, ingen i min närhet har det. Jag (tjuv)rökte en hel del som yngre i alla fall i perioder, så tyvärr är det inte mycket som hjälper. Det som fick mig att helt sluta, även till fest, är mina studier till undersköterska. Om man läser om det själv, utan att någon slänger fram en broschyr eller tjatar, så är det det bästa sättet att låta bli/sluta med tobak. Jag blev så himla rädd när jag insåg hur skadligt det är att röka och hur otroligt många sjukdomar rökning orsakar.

  Det handlar om att låta det sjunka in tror jag, när man går i gymnasiet och så så tänker man bara på vänner och fest och röker vännerna så dras man med av bara farten, det blir normalt.

  Det är tråkigt att vissa av dina barn röker, men jag tycker absolut inte att du ska lägga någon som helst skuld på dig själv, för som sagt min mamma har aldrig ens provat att röka och jag hade knappt sett någon röka förrän jag blev typ 10. Det enda är väl att det nog är bra att de inte röker inför sina syskon, för man apar alltid efter sina storasyskon..de är de största föredömena.

 2. Mina föräldrar rökte inte (min pappa hade rökt innan jag fanns men jag har aldrig sett det) och jag började röka ändå, mina influenser var nog 4 rökande äldre syskon + att man ville vara cool så klart.
  Det är jättesvårt att veta, min son är supernegativ till tobaksrök och klöks nästan när någon röker i närheten och jag hoppas att det håller i sig. Men sen finns det ju så mycket annat att oroa sig för med alkohol och allt möjligt annat skräp.

 3. Det där är sa olika. Jag ar helt säker att det var just pga att jag var så mycket emot att mina foräldrar rökte som jag själv inte borjade röka nar alla mina kompisar borjade röka i högstadiet. Mina föräldrar började röka när jag var 8-9 år(de hade hållt upp sen innan jag föddes)och hade jag inte bott med rökare och tyckt sa illa om deras rökande hade jag nog bara sett det coola nar kompisarna borjade röka och börjat jag med.

  Men det var som sagt en stark egen kansla av vad jag ville.Vad foräldrar säger, råder och tycker lyssnar man inte särsklit mycket pa i tonåren och gärna vill man gora tvärt emot i alla fall. Tror precis som Danni ocksa att kompisar och syskon är större förebilder än foräldrar just i den åldern de flesta börjar röka.

 4. Mja.. Mina föräldrar röker inte. Har aldrig gjort heller. Inte snusat heller för den delen. Men både jag och min ena syster snusar OCH röker. Så föräldrars göra eller icke göra spelar verkligen ingen roll. 🙂

  Däremot gör vår yngsta syster ingetdera av dom. Och om jag kommer på henne med det kommer jag personligen gö hennes liv till ett helvete tills hon slutar. Räcker med 2 av oss som håller på med dom dumheterna. =)

 5. Utegångsförbud funkar inte.. helt rätt.. men det markerar.
  Jag är 35 år och småbarnsmorsa och alla sånna där förbud fyller egentligen inte den funktion som de ”kallas ” om man säger så utan de markerar.
  Jag markerar tex när min son (snart 4 år) inte lyssnar på mig genom att helt framkt öppna hans spargris och plocka ut en krona eller två… det hjälper sådääär .. han blir arg och ledsen och säger att ”sådär får du inte göra”.. men det markerar att jag inte accepterar hans uppförande.

  Utegångsförbud är en stark markering att jag som förälder inte accepterar det du gör som barn, sen är vi inte dumma i huvudet utan fattar (iaf de flesta av oss föräldrar eller hur??) att det inte på något vis hindrar våra barn från att nästa gång de vistas utanför hemmets väggar ändå kan göra dumma saker,så som att tex röka.

  Jag växte upp med en väldigt frisinnad mamma.. jag fick röka (jag är ju så pass gammal att det var lagligt att köpa cigg även om man var så ung som 12 som jag var när jag började) jag fick dricka, sova över hos killar som var på tok för gamla för mig osv…
  Jag hade i dag önskat att min mamma sagt stopp, markerat och sagt i från.. det hade förmodligen inte hjälpt mig särsklit mycket där och då, men det hade hjälpt mig i min väg mot vuxen senare.
  Jag ifrågasatte hennes agerande- eller brist på agerande för några år sedan, straxt innan hon gick bort och hon försvarade sig med att det inte hade spelat nån roll vad hon gjort eller sagt för att jag ändå hade gjort som jag velat.. hon tog den lätta vägen och undvek att jag revolterade. Tonårsrevolten är det viktigaste steget mot självständighet för människan, jag saknar fortfarande en stor bit i min utveckling som hon hindrade mig ifrån genom att låta mig fatta helt egna beslut, som att tex tillåta mig hoppa av gymnasiet vid 17 bara för att jag inte kände för det längre (har idag en akademisk utbildning som jag fått slita mig till och som eg inte är färdig än) Vi föräldrar har en viktig roll och det är att sätta exempel och att vara förebilder för våra barn.. inte att vara schyssta och vara kompisar.
  Jag förstår hur du tänker dock och jag tycker att ditt sista stycke i inlägget är lysande och belyser något som nog många föräldrar tänker och funderar på. Tror dock inte syskon är förebilder i så stor utsträckning, utan kompisar, kändisar och annat folk runt omkring… fast det beror kanske på vilken relation man har till sinsa syskon..
  kommer iaf titta hit o läsa igen:-)

 6. Oj, vad roligt med så många kommentarer!! 😀

  Danni: Ja, till syvende och sist är det nog sitt eget huvud man måste använda! Jag tror inte att man per automatik blir rökare för att ens föräldrar är det och tvärt om, däremot tror jag risken är större, tyvärr…! 🙁 Tack för din åsikt! 😉

  Kimmie: Ja, det där med rökning är nog väldigt individuellt, men jag hoppas din son håller i sitt illamående över tobak, tyvärr är det så att de av mina barn som mest varit emot min rökning, också är de som börjat… Men det kan ju vara en tillfällighet, jag önskar inga ungdomar att börja röka! Kram!

  Marie: Ska kolla in din blogg! 😉

  Sofie: Ja, det där är nog individuellt, men jag misstänker att fler börjar röka som har rökande föräldrar, men jag har också en känsla av att färre och färre börjar röka och att fler och fler slutar och det är ju att gå åt rätt håll! Kram!

  vicke: Nej, tyvärr inte jag heller…! 🙁 Kram!

  Katarina: Ja, mitt svar till dig blir desamma som svaren jag gett ovan, men jag håller med dig om att det är en vansinnig dumhet!! 🙂 Kram!

  Ruthinger: Ja, jag förstår precis vad du menar! Utegångsförbud är ett bra sätt att visa gränser och att man inte accepterar vissa saker! Som jag nämnt i två inlägg under detta så kan kärlek ofta vara att sätta gränser:

  http://fatou.se/2008/04/07/bara-for-att-du-alskar-mig-sa-mycket/

  Jag är helt för gränssättningar och regler, även om jag inte tror att det får någon att sluta tjuvröka, tyvärr…! För det vore väldigt enkelt i så fall! Välkommen tillbaka så ofta du vill! 🙂 //Kram från drottningen av att sätta utegångsförbud! 😉

 7. Oj. hur ska man formulera sig..? Tiden vi lever i så hänvisar till att det är populärt att röka. Tjejer röker allt mer och mer. Well, vi ska ju förstås inte glömma killarna, men dom har rökt mer och längre i jämförelser med kvinnor längre bak i tiden, eller har jag fel? Jag anser att om föräldrarna är rökare är risken stor att barnen tar efter föräldrarna och börjar röka, för att dom är vana med allt som heter rökning. MEN, om föräldrarna ifråga INTE är rökare är risken ändå stor att barnen börjar röka bara för att vara tvärtemot föräldrarna, för att visa att dom inte är som dom. Och framför allt, VARA UPPRORISKA. Trust me. Jag är 17 och röker. Tog mitt första bloss när jag var 12 år gammal, och ja, det var mitt största misstag i livet. För nu sitter jag i skiten.

 8. katja: Ja, det är klart att allt för många röker, men jag får ändå känslan att allt färre börjar och av de som röker, att det är fler och fler som slutar. Trist att du röker, hoppas du slutar snart, för det blir inte lättare med åren, utan tvärt om. Det blir svårare och svårare. Men DET GÃ…R!! Själv rökte jag i 25 år, var inbiten storrökare, men har ändå lyckats sluta helt nu! Så hur klyschigt det än låter: det går om man bara vill.

 9. Pingback: Tonårsmorsa » Jag langar ju bara lite grann…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] negativt när det gäller rökning, eftersom jag har rökt under mina barns uppväxt och eftersom jag tror att det är vanligare att barn till rökare själva blir det, även om naturligtvis inte alla blir […]