Viktigare att kunna stava till n-ordethora än till mobilen?

DN skriver att Nuance nu väljer att plocka bort ord som ”arabfitta” och ”n-ordethora” ur det förprogrammerade stavningskontrollen. Tack för det! Jag har tidigare redan klargjort vad jag anser om ordet n-ordet och vad jag anser om ordet i kombination med ”hora” som tillägg eller ordet ”arabfitta” för den delen också, tror jag inte jag behöver precisera. Och om någon undrar så läs dessa två inlägg med tillhörande kommentarer: N-ordet och Kritik för att vara politiskt korrekt.

Vad gäller mobiler så tycker jag absolut att man ska bli tvungen att själv lägga in dessa ord om man nu nödvändigtvis känner sig ”tvungen” (OBS! ironisk) att använda dem. Det som dock förvånar mig när vi nu diskuterar stavningskontroll i mobiler är varför kan mobiler stava så otroligt många trevliga, otrevliga och en massa andra ord, men ingen mobil jag hittills haft har lyckats stava till ”syrran” eller ”mobilen”. Det blir i stället ”ryssan” och ”mobileo”. Framför allt att man inte ska kunna stava till mobilen på mobilen är ju ganska fantastiskt tycker jag! Men ”n-ordethora”, det fungerar minsann!!

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

12 svar på ”Viktigare att kunna stava till n-ordethora än till mobilen?

 1. Jag vet!!! Jag förvånas varje gång jag köper en ny mobil (för T9-funktionen uppgraderas ju knappast via webben) över att det ännu inte går att skriva ”mobilen”. Isåfall borde ordet bara ”ta slut” efter ’mobil’, för vad f*n är mobileo???

 2. annalin: Ja, jag håller med! Jag förvånas också lika mycket varje gång. Tänker alltid att de måste ha lagt till det nu… men icke…! Jag vill också gärna veta vad mobileo är för något?! 😉

 3. Det hela är ett missförstånd. T9 är egentligen ingen ordlista, det skulle ta för mycket minnesutrymme i mobiltelefonen. Det är istället en mycket smart lösning, som går ut på att man räknar ut ett tal för varje ord. Då behöver man bara lagra en massa tal och inga ord, vilket tar mindre utrymme.

  Det finns dock en överhängande risk att flera ord eller bokstavskombinationer resulterar i samma tal. Ordet ”mobileo” ger samma tal som ett riktigt ord, och T9 tror därför att det är giltigt. Samma sak med ”negerhora” och ”arabfitta” och hur många ord som helst.

  Alltså: ordet ”negerhora” finns inte i T9! Det är bara ett sammanträffande. Man kan hitta hur många sådana bokstavskombinationer som helst, som egentligen inte finns i T9.

  (Min beskrivning ovan är lite förenklad, egentligen är det mer komplicerat.)

 4. Christian: Okej! Tack för att du reder ut begreppen. Men jag måste ändå säga att jag är tacksam för att man plockar bort både negerhora och arabfitta ur mobilerna nu!

 5. Haha, är ni keffa eller? Sancka om att vara nabs, lol! Om jag hade varit hos er hade jag lolat er som fan lixom! BOOM HEADSHOT boom
  Ja tykker att man ska få säjja va man vill ju vajför ska ni säjja ti mei hu ja sk gö-a

  MHV/
  Nejjehojan

 6. Det bästa vore väl om allt fanns? Inklusive negerhora och arabfitta, menar dock inte på att man ska använda dessa ord. Men dom är ju trotsallt ord och syftet med T9 är väl att man ska kunna skriva fortare? Då tar det bara längretid om man vill till exempel skriva ”nazistparkering”….. aoidkhneogklrgsgsgregseg

 7. Varför skulle man inte vilja skriva negerhora ?! ordet negerhora existerar för att det finns negerhorer där ute , och det är upp till var och en vilka ord man vill använda. Jag personligen brukar ordet negerhora ibland. Och har ni inget bättre o prata om än vad ni kan skriva i mobilentelefonerna ? för fan köp en tidning eller nåt kärring,det finns vettigare saker att lägga sin energi på.

 8. Pingback: Tonårsmorsa » Ordlista i mobilen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] ganska länge sedan skrev jag ett inlägg som handlade om ordlistan i mobiler. Nu finns det en tävling där man kan vara med och påverka vilka ord som ska finnas med. Jag […]