24 frågor och svar.

En utmaning går runt på vissa bloggar just nu. Av Heja Abbe fick jag mina frågor. Såg även att Alter Ego har samma frågeformulär. Så här kommer nu svaren:

1. Hur länge har du bloggat?
Sedan 8:e Juni 2005.

2. Hur såg din bild av bloggar och bloggare ut en månad innan du själv börja blogga?
Det var nog ett helt okänt fenomen för mig, tror jag. Minns inte att jag läst någon blogg innan.

3. Vilken var den första blogg du förälskade dig i?
Det fanns en kvinna på Spaces som hade blivit fråntagen sitt barn av soc. Den lades så småningom ner. En av mina första bloggar jag följde var också Susann, som då nyligen förlorat sin son.

4. Hur känner du dig inför dina första blogginlägg, när du såhär i efterhand läser dem?
De känns helt okej. Jag hade mer energi då, samtidigt som jag tycker att jag skrev mer ofokuserat och ”hattigt”. Var sämre på styckeindelningar och liknande. Skrev mer i talspråk, det kan jag sakna idag. Jag fokuserade mer på familjen tidigare och bloggen handlade då mycket mer om mina tonåringar. Namnet ”Tonårsmorsa” är lite missvisande idag eftersom jag skriver om så många fler blandade ämnen nu. Tror inläggen var mycket roligare i början (jag hade mer material då eftersom Binta bodde hemma och var lite vildare), samtidigt som jag nu är ”bredare” och jag gillar att de flesta kan finna något som kan intressera dem att läsa om på min blogg idag.

5. Hur många bloggar återvänder du till regelbundet som läsare?
Det är en hel del. Många bloggare som bloggat ett tag, återkommer man ju till med jämna mellanrum av en slump. Annars följer jag egentligen ingen helt slaviskt, utan söker upp viss typ av bloggar vid olika tillfällen. Keis är nog den som jag uppskattat mest genom åren.

6. Av de bloggare du läser, hur många procent är dagboksbloggar och hur många är ämnesbloggar/t.ex. teknikbloggar, modebloggar, politikbloggar?
De flesta är dagboksbloggar, men det finns en del ämnesbloggar, dock inget av ovan nämnda ämnen…

7. Nämn en bloggare (obs länka) som verkar väldigt olik dig, vars blogg du tycker om?
Det måste nog vara Alter Ego i så fall. Vi är väldigt olika, samtidigt som man nog kan finna vissa gemensamma nämnare med de flesta.

8. Nämn en bloggare (obs länka) som verkar väldigt lik dig, vars blogg du tycker om?
Det är ju inte så lätt att veta när man aldrig har träffats, men jag har en känsla av att jag har en del gemensamt med Keis. Många likartade uppfattningar har jag som Jag är Nadja. Både vad gäller mänskliga rättigheter, men också på andra sätt.

9. Vad tycker dina närmaste om att du bloggar?
Ingen har sagt att de inte gillar det. De har nog vant sig eftersom jag hållit på ett tag nu.

10. Tycker folk som känner dig att du är dig själv i din blogg?
Ja, det tror jag absolut. Även om jag inte kan skriva alla detaljer på bloggen, så försöker jag beskriva saker så sanningsenligt som möjligt. Jag skriver ju om väldigt skilda ämnen och det tror jag beskriver mig väldigt väl.

11. Har du hittat en fungerande gräns för hur privat du vill vara i din blogg, eller tänjs den gränser hela tiden?
Jag tycker jag hittat en bra gräns. Däremot så tänjs mina gränser INTE, utan tvärt om. Jag var mer öppen i början, då jag hade typ 25 sidvisningar/dygn, än vad jag är nu, när jag har mellan 1000-2000 sidvisningar/dygn. Det är ju en stor skillnad och det är klart jag måste tänka till för att inte lämna ut saker som är känsliga för barnen, eller som jag helt enkelt inte vill dela med mig av. Det finns väldigt mycket jag valt att inte skriva om, men om det jag faktiskt skriver, försöker jag att vara öppen och bjuda på mig själv.

12. Nämn några saker som du aldrig skulle blogga om och varför?
Oj, det finns mycket! Jag bloggar inte känsliga saker om barnen. Jag bloggar inte om mitt jobb. Jag bloggar inte fulla namn eller bilder om barnens kompisar, även om de ibland bett om det. Jag försöker att inte blogga sånt som kan såra människor och göra dem illa till mods. Det finns även mycket annat som jag valt att inte blogga om. Mitt kärleksliv till exempel…! 😉

13. I vilken utsträckning bloggar du för att få bekräftelse tror du?
Jag vet inte hur stor del. Jag bloggar i första hand för att jag älskar att sätta mina tankar i ord, i skrift. I andra hand gillar jag att blogga för att jag tror jag har saker att dela med mig av och för att jag trivs med detta direkta sätt att skriva, där jag kan få en direkt respons på mina tankar. I tredje hand bloggar jag också för att jag gillar uppmärksamhet till viss del och det är säkert ett sätt att söka bekräftelse på. Jag hymlar inte med att jag gillar responsen och uppmärksamheten kring min blogg, även om jag själv har tydliga gränser på vad jag bloggar om. Jag vill alltid kunna stå för vad jag skriver och skulle inte drömma om att slänga ur mig något jag inte kan stå för bara för att få uppmärksamhet och bekräftelse!

14. Tror du att man kan lära känna en person genom att läsa hennes/hans blogg?
Ja, det tror jag. Men inte så mycket som man kanske tror. Men man måste läsa lite mellan raderna i så fall och inte bara det som faktiskt står skrivet. Men du kan ju få en ganska god uppfattning snabbt om personen är en argsint/vänlig/intelligent etc. person.

15. Har du träffat folk IRL (in real life) efter att ha fått kontakt med dem via bloggen?
Jag träffade först Vendettanbettan, sedan träffade jag även Alter Ego och sedan har jag även träffat Mrs. Mulatt. Men en hel del personer har kommit fram till mig och frågat om jag är Tonårsmorsa och sagt att de läser min blogg.

16. Tror du det kan vara skadligt för vissa personer att blogga?
Det är möjligt. Jag läste härom dagen om någon bloggare som typ gått in i väggen… Men jag har inte själv sett något konkret exempel på det.

17. Har du någonsin blivit sårad av någonting som skrivits till/om dig i kommentarer eller i andra bloggar. Och isåfall: Hur har du hanterat detta?
Ja. När jag hade en av alla ”rasistdebatter” i min blogg blev jag upprörd över att man kritiserade mina barn som en del i sin argumentation. Det känns inte okej, men mest blev jag arg och inte sårad.

18. Har du skrivit saker du ångrar i din egen eller andras bloggar?
Nej, inte vad jag kommer på. Har ganska nyligen läst igenom alla mina gamla blogginlägg och jag måste säga att allt jag skrivit känner jag att jag kan stå för, däremot har jag ibland ändrat åsikt i en fråga, men det är ju en del av utvecklingen av oss människor. Det vore mer skrämmande om jag behållit exakt samma åsikter i de år jag bloggat.

19. Hur ser bloggandets nackdelar ut, för dig?
Jag kan inte komma på några nackdelar direkt. Jag ser bloggandet som ett fritidsintresse.

20. Tror du att du fortfarande efter två år bloggar? I såfall: Tror du att ditt bloggande förändrats då?
Ja, det tror jag att jag gör. Men jag är inte säker på att det är om samma saker eller ens på samma vis. När jag, som jag skrev innan, nyligen gick igenom alla gamla bloggar, insåg jag att mitt sätt att blogga har förändrats flera gånger under resans gång och jag bloggar inte alls på samma vis nu som för tre år sedan. Mitt bloggande har även förändrats om jag tittar ett år tillbaka. Eller två år. Förhoppningsvis är det också en del av min utveckling både som människa och skribent.

21. Tror du att bloggarna har (eller kommer att ha) någon inverkan på vår kultur, eller är de en grupp människor som mest påverkar varandra?
Absolut! Det har en massa inverkan i media redan och jag anser att det är bra att det finns andra vyer än journalisternas, men jag tror inte att bloggande kan ersätta journalistik, men jag tror det är ett bra kompliment!

22. Avslutningsvis 1: Kan du sammanfatta kort vad ditt bloggskrivande har betytt för dig?
Det har varit en fantastisk resa med sina upp och nedgångar, men mest uppgångar! Det känns fantastiskt att ha kunnat få dela med mig av allt positivt och all glädje jag har i mitt liv. Det är fantastiskt att få en sådan stor respons! Det har också varit spännande att få följa med på andra bloggares resor. Att få ta del av utvalda delar av deras liv. Att få lära sig nya saker inom olika områden som jag inte haft insikt i tidigare.

23. Avslutningsvis 2: Kan du sammanfatta kort vad bloggläsandet har betytt för dig?
Jag har upptäckt och vidareutvecklat ett intresse som alltid funnits där, nämligen skrivandet, men jag visste inte att jag skulle gilla denna typ av skrivande så mycket, innan jag började blogga!

24. Nämn 5 bloggare som du vill ska svara på enkäten.
Anna-the soundtrack, Snexig, Pappsen, Cel ´dara och Birsen.

När jag nu skrivit klart hela denna enkät, så plockade jag fram en likadan som jag svarade på för nästan 1 ½ år sedan, som då Sigge ställde. Det var mycket som var samma, men en hel del skillnader också! Du kan läsa den gamla HÄR!

Andra bloggar om: , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

5 svar på ”24 frågor och svar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.