Vad konstigt att våra tonårsdöttrar får underliga skönhetsideal, eller?

Ja, om folk vill plastikoperera sig som vuxna så vill inte jag vara den som dömer, men låt våra barn/småflickor bli skonade från att försöka rättfärdiga ett skönhetsideal som faktiskt inte är naturligt. Om det finns vuxna kvinnor som mår dåligt över sitt utseende och faktiskt mår bättre av att ”bättra på”, so let it be, även om jag tycker det är trist.

Men, som sagt, skona våra barn från detta. Hur ska våra barn kunna få en självkänsla om de tror att man måste vara ”perfekt”? Om de tror att man måste plastikoperera sig för att duga? Säg i stället till barnen om du nu ska plastikoperera dig att: ”tyvärr har mamma allt för dåligt självförtroende för att jag inte är nöjd med mig själv, som jag är. Jag ska göra allt för att du ska få ett bättre självförtroende än mig, så att du inte kommer att behöva plastikoperera dig!”

Plastikkirurgen Michael Salzhauer har skrivit boken ”My beautiful mommy”. Denna bok och det utdrag man refererar till i Allt om Barn är något av det mest tragiska jag sett på sistone!

Sedan undrar man varför våra unga tjejer (och ibland även killar)…

 • …blir utseendefixerade.
 • …har så enormt höga krav på sig i vår tid.
 • …inte tycker att de duger som de är.
 • …får en dålig självkänsla.
 • …och dåligt självförtroende.
 • …egocentriska.
 • …söker bekräftelse på sånt som de inte kan leva upp till.
 • …får anorexia, bulemi och andra ätstörningar.
 • …får superspinkiga supermodeller som sina största idoler och ideal.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

6 svar på ”Vad konstigt att våra tonårsdöttrar får underliga skönhetsideal, eller?

 1. Nej, det är inte konstigt. Framgångsrika personer målas fram som perfekta, både till in- och utsidan.

  Skönhet är något viktigt, något väldigt viktigt. Plastikoperationer, de är väl ingen big deal, är man inte tillräckligt vacker så kan man väl fixa till sig lite. Man lever ju bara en gång, varför vara något sämre än sitt bästa jag?

  Så resonerar många.

  Men tänk hur mycket det kostar, hur mycket pengar som går åt, och vad man riskerar… Är det värt det? Varför är det så viktigt att vara snygg och ung? För ung, det hör ju också till idealet. Är man gammal duger man inte, man är ju ful. Skrynklig. Osexig.

  Jag tycker det är synd att dessa krav finns överallt. Pressen. Självklart känner barn och unga av den, vuxna gör det ju också. De vuxna, våra förebilder. De framgångsrika, våra idoler.

  Egentligen är det konstigt att det ska vara så viktigt med utseende. Hälsan borde ju vara det viktigaste i kroppen. Människors olikheter på både in- och utsidan borde lyftas fram och värdesättas! För är inte utstrålningen oftast den som gör oss vackra? Är inte alla spännande på sina egna vis? Estetiskt.

  Skönhet är ju så individuellt. Det är de gamla beundrade kungligheterna från förr bevis på. Idag skulle de ju knappast hyllas som några skönhetsdrottningar, eller hur?

 2. Melinda: Först och främst: Tack för en lång och utförlig kommentar! Jag håller med dig helt och hållet. Det är trist att man tror att det är det som tror ska göra en lycklig. Jag kan säga att jag inte är överlycklig över alla mina kroppsdelar, men å andra sidan skulle jag nog inte överväga en plastikoperation, utan försöker acceptera mig själv med den kropp jag har, på gott och ont. Skulle jag någon gång få för mig att göra ett ingrepp så skulle jag se det som ett misslyckande och jag skulle absolut inte försöka rättfärdiga det för mina barn.

  Jag blir mycket gladare när mina barn ser upp till någon som gjort något fantastiskt eller någon de känner än när de ser upp till någon som bara blivit känd på sitt utseende! Kram!

 3. Bimbo Boy: Ja, det tror jag också, däremot har jag inte mycket erfarenhet av det, eftersom min son inte är så stor ännu (6 år). Men jag tvivlar inte alls på att du har rätt där! Kram! 🙂

 4. Kollat dina svar nu 🙂 Och det där med Hanna Fridén – det är fler som trott att det är min personliga åsikt! Ingen verkar kolla hennes eget tävlingsinlägg, konstigt nog. Människor brukar ju vara mest intresserade av bloggtävlingar, många gånger.

  Kul att höra att du håller med mig, i alla fall. Jag kan också förstå varför en del människor gör plastikoperationer.
  Men i de flesta fall tycker jag det kan kritiseras. Det är just den där strävan efter perfektion som är farlig, som kan driva folk alldeles för långt.
  Man borde, som du, istället försöka acceptera sig själv så mycket man bara kan. För de allra flesta har ju ändå något som de är mindre nöjda med, och så kommer det nog också förbli.
  Även efter ingrepp.
  Alltid hittar man något. Man vill förändra, bli vackrare, bli smalare, bli tjockare. Gräset tycks sällan vara så mycket grönare på andra sidan, hur mycket man än vill tro det. Fast visst finns det människor som faktiskt blir nöjda efter en plastikoperation, det är inte det jag säger. Man borde bara stanna upp och tänka lite först…

  Man kan ju inte direkt skylla allt på samhället, när man faktiskt själv är en del av det.

  Och sen det där med vapenzone eller vad du skrev. Exakt så med min mamma också! 😀 Jag kanske ska ge mig på att berömma hennes mat idag, kanske…

  Varm kram till dig också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.