Grekiska veckan?

dscn2297.JPG

Min väninna sedan många år; Karin. (Bilderna och alla olikfärgade texter i inlägget är klickbara!)

Det känns som jag haft en grekisk vecka denna vecka. I alla fall när det gäller mat. Förra Lördagen, när jag var och träffade min väninna Karin, var vi stan runt och shoppade i stort sett hela stan. Det var möbler, skor, kläder, mat och ja-vet-inte-allt. När vi var klara skulle vi gå och käka. Vi gick till samma ställe, Santorini, som jag och Isatou var och käkade med Alter Ego förra sommaren, när jag bjöd ut henne för att tacka för all hjälp för att hon gjort en home make over hemma hos mig!

I måndags skulle vi avtacka en kollega som slutat hos oss i veckan. Han hade då valt en annan Grekisk restaurang (som ändå ligger väldigt nära Santorini); Alexander. Maten båda gångerna alla gångerna har varit helt fantastisk!! Santorini får dock ett extra plus för att de har så underbart läge på sommaren!

Jag har ändå inte kunnat få nog. I kväll har vi grillat här hemma. Det var väldigt gott, men jag kunde inte låta bli att lägga in en liten Grekisk touch! Jag köpte Tzatziki till vitlöksbrödet och här vill jag passa på att slå ett slag för ICA ´s vitlöksbröd som är så otroligt gott! dscn2045.JPG

Tzatziki har jag aldrig lagat själv, men vill gärna göra det nästa gång. Är det någon som har ett riktigt bra recept på det så skriv gärna ner det i mina kommentarer! När vi nu är inne på ett Grekiskt tema och Tzatziki, så vill jag gärna slå ett slag för den underbara familjefilmen; Tzatziki Morsan och Polisen! Både jag mina tonårsdöttrar och Mabou sex år uppskattar filmen lika mycket varje gång!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

14 svar på ”Grekiska veckan?

 1. Jag brukar låta naturell yoghurt vattnas ur genom att hälla det i ett kaffefilter, det tar rätt lång tid.
  Sedan pressar jag bara i den mängd vitlök jag vill ha och strimlar mycket gurka och stoppar i.
  Lite salt och peppar på detta så blir det jättegott.

 2. Mumsfilibaba! Älskar tsatziki. Jag brukar köpa vanlig naturell yoghurt, låta den rinna av i ett kaffefilter i några timmar. Sen massor av vitlök och riven gurka i, inte så komplicerat:)men gott!!! Kram

 3. Grekiskt kan man inte tröttna på! Har själv ätit Grekisk sallad två dagar på raken. Förrgår och i går och i dag knaprat på oliverna och fetaosten som var över…

 4. Kimmie: Det klassiska receptet, alltså? Låter toppen! Tusen tack! 🙂

  karin: Låter som klassikern! Då behöver man inte göra några benbrytar trick för att lyckas alltså?! Det enkla är ofta det bästa! Tack!

  vicke: Japp, har haft en toppen vecka! 😉

  Sofie: Låter också smaskens, men oliverna får du behålla! 😛 Kram!

 5. Grekisk yoghurt (den i hinken ska det va), riven gurka som man saltar och låter dra en stund på hushållspapper, krama ur vätskan. Blanda i hop detta med vitlök efter smak, svartpeppar 8 och ev lite mer salt om man vill det) och en gnutta olivolja. GOTT!!
  Dekorera gärna med svarta oliver och ringla över olivolja. Lycka till

 6. Anna: Ja, ditt recept låter nog godast hittills!! Ska man även ”sila ur” med filter den grekiska yoghurten, eller är den redan ”klar”? Tusen tack för ditt recept, jag ska absolut testa det! Kram!

 7. Riv gurkan och lägg den i en skål med lite salt. Låt stå så ett tag så att vätskan rinner ur gurkan. Köp grekisk youghurt typ Total 10%, pressa i vitlök, krama ur vätskan ur gurkan och blanda ner den i youghurten, salt peppar och på lite olivolja. Tänk på att riktig tzartziki inte ska vara rinnig utan väldigt krämig…
  Lycka till från grekland…

 8. popsan: Tack för fantastiskt recept! Jag kommer göra världens godaste tzatziki med dessa härliga recept!

  När jag ändå har dig på ”tråden”… hur gör man ”Grekiska grilltallrikar” som serveras flitigt på restauranger i Sverige? Har ju fått lite blodad tand nu efter min Grekiska vecka…! 😉

 9. Om du menar grilltallrik med olika köttbitar så som fläskfile och kyckling…citron, salt och oregano är själva kryddan som man använder när man grillar…

  Vill du grilla souvlaki. se till att köpa fläskkarre. skär i små bitar och trä på en grillpinne…
  när du har grillar klart så häller du på citron, salt och oregano…mycket citron.

  Och när du ändå står vid grillen…. ta fram folie och lägg i en stor bit fetaost, skiva lite tomat över och om du gillar stark mat kan du ha i lite jalapenios..och så lite oregano och olivolja.. Stäng paketet och lägg den på grillen…ca 10 min.Du får titta till den , men när du ser att fetaosten har smält lite så är det klart… ät direkt…..supergott.

  Och till det grillar du lite grekisk lantbröd…och kryddar med salt, oregano och olivolja…

  lycka till….finns mer recept…

 10. popsan: Ja, jag är ju inte så hemma på den Grekiska menyn och har inte varit i Grekland på väldigt många år, men med tanke på att jag har 100% förtroende för din smak och ditt omdöme (LÄS: ögonbrynsmallar) så köper jag allt du säger! 😀 Kommer absolut ut köra en Grekisk grillkväll här i sommar!! 😀 Kram och tusen tack!

 11. Men shit vad sugen jag blev nu då. .. Vänta du, jag kommer nog snart och våldgästar dig bara jag fått färdigt flytten. Då ska du få fixa grektiskt åt mig medan jag plaskar i polen.
  Vore bra om du kunde också få tag i det där smarriga receptet på grekrestaurangen vi var på 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.