Jag har fått mitt doftsinne tillbaka…

prince.gifDen sista November 2007 rökte jag mitt sista bloss. Jag rökte inte bara ett bloss, jag kedjerökte faktiskt upp de sista ciggen jag hade. Under de första två dagarna utan cigg var det verkligen ett helvete. Jag kunde inte tänka på annat än att röka. Jag ville så himla gärna ta en cigg. Men jag hade bestämt mig. Folk som slutat röka före mig har alltid sagt att ”det är bara att bestämma sig!” Ett uttalande som retat mig fler än en gång, för de fick det att låta så himla enkelt.

När folk idag frågar mig hur jag klarat av att sluta röka, så svarar jag helt enkelt: ”Det var bara att bestämma sig!” För det var faktiskt så. Men ”bara” är kanske en liten underdrift. Jag peppade mig själv och försökte verkligen att inställa mig själv på att sluta röka under ett och ett halvt års tid. Men sedan. När jag väl bestämt mig så var det faktiskt inte svårare än så. Att bestämma sig. De första två dygnen var ruggigt svåra, men sedan har det faktiskt inte varit så svårt som man kan tro.

Direkt jag slutade röka försvann min hosta. Jag har fått tillbaka den vid ett par kortare tillfällen och då har det varit vanlig hosta som inte varit rökrelaterad och den har gått över lika snabbt som den kommit. För övrigt känner jag inte så stor skillnad annat än att det är en enorm befrielse att inte längre behöva tänka på cigaretter och rökande. Jo, förresten, på ekonomin syns det mycket större förändringar än vad jag trott. J

Men i morse när jag cyklade till jobbet, kände jag något jag inte känt på så många år. Ja, jag har faktiskt inte känt det sedan jag var ett barn. Doften av vår. Det var så ljuvligt att känna den där fräscha, blommiga, gräsiga, trädiga doften av nyutslagna blommor, vårsol…

Jag drog in dofterna hela vägen, jag kände också skillnad på när jag cyklade längs gator och när jag cyklade genom parker. Men hela tiden var det en underbar doft.

Jag har alltså börjat få tillbaka mitt luktsinne och jag kunde aldrig ana att den skulle slå emot mig så plötsligt och med en sådan kraft som den gjorde i morse. Det luktade faktiskt så starkt att jag fick ont i huvudet de sista 200-300 meterna. Men jag klagar inte för den här doften var inte bara härlig, den väckte också en massa fina barndomsminnen som länge legat begravda inom mig.

varknoppar.jpg

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

14 svar på ”Jag har fått mitt doftsinne tillbaka…

 1. Det låter helt underbart att du fått tillbaka luktsinnet! 😀
  Våren lukatr ju verkligen underbart=)
  Det är aldrig för sent att sluta röka och nu har du väl då varit
  rökfri i ett halvår. Det är grymt!

 2. Emse: Ja, det gör den verkligen! Dessutom så är det en underbar känsla att vara rökfri! 🙂

  Veronika: Nej, jag hade glömt bort hur ljuvligt det var, men det doftar verkligen helt fantastiskt! Kram!

 3. Heej =)
  Starkt gjort! Verkligen starkt! Min last är godis i massor tänk om du kunde hjälpa mig med det…hoppas komma i bättre form så småningom!
  Tycker mycket om din blogg och kommer att komma tillbaka!
  Må gott och dofta på våren!
  Erika

 4. lotta: Men då vill jag hurra för dig massor av fler gånger, för det är verkligen att ha slutat röka, tycker jag! Fyra år och ett fyrfaldigt hurra!! GRATTIS!!

  vicke: Absolut! Så är det! Kram!

  Erika: Blir lite full i skratt över ditt önskemål, för godis i massor är nämligen min andra last!! Nåja, om du kommer på något bra, så säg gärna till, annars tror jag att det bästa är att ändra livsföring, matvanor etc. Men om jag klarade av att sluta röka, är jag helt övertygad över att vem som helst klarar av att sluta med vad som helst!! Härligt att du gillar min blogg! Tusen tack och välkommen åter så ofta du vill! Kram och lycka till!

 5. Du är en förebild. Jag slutade i söndags och än så länge är det inte så jobbigt som jag trodde. Så det kanske kommer senare för mig. Enda gången jag testat att sluta förr slutade med att jag rökte efter en vecka. Förhoppningsvis håller det resten av livet den här gången.

 6. Samira – Tråkbloggen: Oj, vilken fin komplimang. Frågan är om jag vågar leva upp till den? 🙂 Jag hoppas verkligen du klarar det, för vill man så går det verkligen och jag säger som jag sagt hela tiden: kan jag så kan precis vem som helst!! Kram och lycka till! 😉

 7. Bra gjort att du kunnat hålla dig så länge, man känner sig stolt. Slutade ju själv för 1 1/2 år sedan.
  Men du nämner det här med dofter.
  en sak som jag tycker är att det luktar gott när ajn står bredvid någon som rökar, själva rök doften när de blåser ut.

  Fortsätt kämpa på

 8. crille: Ja, själv är jag lite splittrad. Ibland känner jag att det luktar gott med ciggrök och ibland luktar det så illa så jag knappt står ut…! 🙁

  Men GRATTIS till din rökfrihet!! Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.