Om jag kan, så kan alla!

Nu ska tydligen ICA sluta att sälja cigaretter. Jag vet inte riktigt vad jag anser om det. Naturligtvis är jag för rökfrihet och jag känner absolut tacksamhet över att jag själv lyckats sluta innan detta förbud infördes.

För våra ungdomar anser jag det vara bra att cigg blir svåråtkomligt, omodernt, dyrt och att det blir svårare att röka rent generellt.

Samtidigt kan jag inte låta bli att tycka synd om alla dessa människor som rökt i så många år och som faktiskt inte har lyckats sluta röka. Om någon vet hur svårt det är så är det jag.

Rökare har alltid vetat om riskerna med rökning. Däremot så tror jag inte att det är så många av oss som rökt i en massa år som varit medvetna om hur farligt det faktiskt är att röka. Fortfarande måste jag erkänna att trots all information vi idag får om rökningens skadeverkningar, så är det en sådan sak jag fortfarande har svårt att ta till mig. Trots att jag nu har slutat röka.

Jag tänker ofta på hur skönt det är att slippa tänka på cigg. Jag tänker ofta på hur mycket pengar jag sparar på att inte röka, på hur skönt det är att slippa vara beroende av cigaretter. Jag tänker ofta på vad skönt det är att inte hosta mer än några dagar vid förkylning. Jag tänker på att det är härligt att äntligen få känna alla härliga dofter igen.

Jag inser förstås att det mesta av detta har påverkat min hälsa negativt, men jag har ändå svårt att relatera det direkt till sjukdomar uppkomna av rökning. Det är underligt, men jag tror att det kanske också är ett inövat beteende hos rökare, även om det säkert är omedvetet. Men jag tror att vi värjt oss mot dessa insikter så starkt att vi faktiskt har svårt att ta det till oss.

Det kanske inte är alla som värjer sig så mycket, men jag tror definitivt att jag är en som gjort det.

Hur som helst, så tycker jag det är trist när rökare känner sig ”utanför” och som om man är mindre värd i dessa tider när det är omodernt och väldigt ”ute” att röka, men i det större perspektivet när man ser att det blir färre ungdomar som börjar röka tycker jag förstås att det är positivt.

Rökning är verkligen inget jag önskar någon. Men om jag kan, så kan alla.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

6 svar på ”Om jag kan, så kan alla!

 1. Som ganska nybliven ”ickerökare” tycker jag iden faktsikt är väldigt bra! Fast hade jag fortfarande rökt och det var ”min” ica så hade jag nog inte varit spec glad förstås.. =)

  Jag tycker trots allt att det är lite tråkigt att rökare ska känna sig som några outsiders.. som borde skämmas mer än väl för att dom röker.. Men som exempel på en firmafest, så är det nästan status att supa sig mest full! Dom borde gå hårdare på när det gäller alkoholen oxå! *tycka* OM så det inte säljs på ica! ;P Är skadligt det med, om så på ett annat sätt..

 2. Hey baby, long time no see.

  Topenjobbat av dig, men fattar inte riktigt raderna:
  ”Rökare har alltid vetat om riskerna med rökning. Däremot så tror jag inte att det är så många av oss som rökt i en massa år som varit medvetna om hur farligt det faktiskt är att röka”.Är det för att jag blir dum av rökningen?

  *fnissar*

 3. Tina: Ja, det finns ju mycket som är skadligt. Men när det gäller rökning så är det ju ganska mycket som talar emot det hela, jämfört med annat. Men det är sant, osunt nyttjande av alkohol är också väldigt skadligt.

  Vb: Hey baby! Ja, jag uttryckte mig nog lite slarvigt. Jag menar att även om man känner till riskerna, så kanske man inte är helt medveten om hur farligt det faktiskt är. Som rökare var just skadligheten något jag inte alls tog in. Jag sköt det i stället ifrån mig!

  Nej, jag tror inte du är dummare för att du röker! 😉

 4. Tycker det skulle vara toppen om det blev riktigt svårt att få tag på tobak.

  Själv är jag en ”försöker sluta” ”skall snart sluta” rökare och visst skulle det bli jobbigt när man inte får köpa sina Cigaretter samtidigt med storhandlingen.

  Men det viktigaste är att det inte blir fler rökare.

  Och Grattis till att du klarat att ge upp giftpinnarna 🙂

 5. Brownt: Japp! Det stämmer! Ska kolla dina bilder igen! 🙂 Hoppas du får kul ikväll!

  Josefine: Ja, det blir lite dubbelt det där. Om det kan avhålla folk från att röka så är det ju värt det. Om det kan förhindra våra ungdomar ett ens börja, så är det VERKLIGEN värt det, men om jag utgår från mig själv så hade det inte funkat ett dugg!! Jag skulle ha cyklat till Amerika (ja, på vattnet) om det hade behövts, för en cigg. Det som nu funkade var att JAG bestämt MIG för att sluta…! Men, som sagt, jag önskar alla slutade, inte för min skull, utan för sin egen! Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.