När blir man Svensk?

racist.jpgApropå bloggen jag skrev häromdagen: ”Det är dags att bli redo för ett mångkulturellt Sverige”. (Klickbar länk) För några år sedan satt Isatou (nu 14 ½) med sin kompis som även är våran granne och pratade. Kompisen är för övrigt Kurdisk flykting, men kom hit som väldigt liten. De satt och diskuterade invandring/ursprung (de var kanske 8-9 år då):

Grannflickan: Jag tycker det är så konstigt att jag kommer från Kurdistan, för jag kommer inte ens ihåg hur det ser ut där…

Isatou: Ja, jag tycker det är jättekonstigt att jag kommer från Gambia också, för jag har aldrig ens varit där…!

Tankarna väcks hos mig efter att jag läste kommentar #7 av Cathrine i inlägget jag länkar till ovan.

De barn som föds av svenska föräldrar är naturligtvis svenskar, men sedan då? Vart går gränsen då? Vid svenskt medborgarskap? Vid att ena föräldern är svensk? Vid att man själv är född i landet (även om föräldrarna är invandrade)? Av att du bott här i X antal år? Att du är blondin? Blåögd? Att du var yngre än skolålder när du kom? Adopterad? ”Accepterat” samhället? Lärt dig språket? Äter surströmming? Dricker nubbe till midsommar?

Hur länge är man egentligen invandrare? Ja, vart går egentligen gränsen?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

20 svar på ”När blir man Svensk?

 1. 🙂

  å jag och min pojkvänn som e chilenare disskuterade det där idag.
  han har en på jobbet som är ”kolsvart” men är adopterad av svenska föräldrar och han pratar bara svenska och precis lika flytande som vi andra svanskar, tänker som svenskar m.m. men min kille garvar för han säger att han tror han är svensk men det är han inte.
  ja så fråga jag vad är stephanie då??
  hon är afrikansk hon är inte svensk, men så sa jag – men jag som är hennes mamma är ju svensk så hon är iallafall halv svensk
  men han vägrar ta det, stephanie är inte svensk på något sätt eftersom hon är mörk är hon afrikan.
  hm ja samhället komemr nog också se henne som invandrare eller ja dom kommer göra det folk har redan frågat om jag adopterat henne
  hm ja inte vet jag när man fick adoptera barn när man är 16år:)
  ja men det är en bra fråga vilka är svenska och vilka räknas som invandrare? det kan man nog disskutera hej vilt

  men för alla bland barn så kan det vara knepigt att bli sedd som en invandrare när dom känner sig som svenska
  läste någon sida från en vuxen mulatt tjej som skrev att det var en jobbig period för henne att
  inte veta vart hon tillhörde svensk eller utlänsk?

 2. Jag tror att den hårda sanningen är att det mesta hänger på hur man ser ut.
  Är man lite mörkare i hår, ögon och hy så räknas man som invandrare. Det finns de som har svenska föräldrar ett par grenar bak i släktträdet och som är födda här som ser utländska ut och som ständigt får frågor om var de kommer ifrån. Varför frågar inte fler vart man är på väg istället?

  Sen är ju vissa nationaliteter mer accepterade. T ex en britt är mer accepterad än en från albanien osv. Själv är jag inte född i Sverige, kommer från ”hemska Iran där man vill spränga upp varenda jävel med sitt nuclear.” Men ändå förmodar varenda person att jag är född här och vill gärna få det att låta som att jag är ett undantag gentemot andra invandrare när de själva vill klanka ner på de med utländsk härkomst. Jag är trött på att vara undantaget, nysvensk, invandrare och blatte. Kan man inte bara få vara sin egen person?

  Det är som Kevin Michael sjunger: People treat you different men you’re in between.
  Just nu lyssnar jag i alla fall på bosnisk musik, förstår inte ett ord och njuter.
  Hoppas du får en underbar dag. Du är en av de finaste personerna.

  Kram

 3. En annan tankeställare:
  Min man var ny på jobbet. En av arbetskamraterna visade sig komma från Afrika (jag kommer inte ihåg vilket land) och min man frågade, utan att egentligen tänka, sådär som man kanske gör ibland:
  ”Hur trivs du i Sverige då?”
  Han svarade med att fråga min man när han var född. Svaret blev, något förbryllat, 1978.
  ”Jag kom till Sverige 1972 och har alltså bott här längre än du. Hur trivs DU i Sverige?”

  🙂

 4. Du är bra!! Vilka fina barn du har. Mår pappa och mamma bra? Maila mig gärna, vill fråga en sak. Kram (det var så länge sedan)
  Inger

 5. martina: Ja, jag tror i och för sig att i stort sett alla tonåringar under en period får vissa identitetsproblem och att man funderar mycket över just dessa frågor. Men jag tror det blir ännu värre för just t.ex. mulatter, adopterade etc. I det läget tror jag det är jätteviktigt att stötta våra ungdomar i det de känner och försöka stärka känslan för alla de ursprung de kan tänkas ha! Kram!

  Melinda: Ja, den är en riktig favorit för mig också. 🙂

  Christina: Toppen! Det ser bra ut! 😉

  Samira – Tråkbloggen: Läser din kommentar och håller med. Vissa nationaliteter är verkligen mer accepterade än andra. Frågan är vad som gör dem så mycket bättre som individer? 😛 Just det där med ”ja, invandrare är så, fast inte du, du är ju annorlunda…” känner jag igen och det gör mig spyfärdig, rent ut sagt! Kram och tack för din åsikt!

  L: Helt enkelt underbart!! 😀 Me like!

  Inger N: Hej Inger! Ja, det var verkligen 100 år sedan! Jag ska maila dig så snart jag hinner. Annars är min mail: tonarsmorsa@gmail.com Kram!! 😀

 6. Ã…kte taxi för ett tag sedan och chauffören blev så glad när jag frågade vilket URsprung han hade.I det här fallet var han en stolt halabja(tror jag det skrivs), jag är svensk sa han med ett annat ursprung än Sverige.Han tyckte att gränsen gick vid när han fick sitt svenska medborgarskap, och då är man väl svenskare än någonsin?

 7. Tydligen kan man hamna i register som invandrare eller utlanning om man har en foralder som invandrat till sverige. Jag tycker ordet invandrare borde oversattas till nagon som vandrat in till Sverige och det kan man ju inte ha gjort om man ar fodd har.

 8. Vb: Ja, det där tycker jag är en viktig infallsvinkel. Även om man anser sig vara ”svensk” med samma rättigheter och skyldigheter som alla andra, så innebär ju inte det att man inte har rätt att vara stolt över sitt ursprung, om det är något annat än det svenska. Det ena behöver ju inte utesluta det andra. Kram hela dan!

  sofie: Ja, det heter ju INVANDRARE, men det borde, som du skriver bygga på att man har VANDRAT IN i landet (även om man åkt flyg eller båt! Hehe…) Kram!

 9. Pingback: Mångkulturen har berikat mitt liv

 10. Carl: Jag antar att du är ironisk och om inte, så talar vi inte längre om folk i RASER, såsom neger. Däremot om du bott i Afrika ett tag, så kan du självklart bli Afrikan, eller Sydafrika eller vilket LAND du invandrar till, på samma sätt som det finns många vita Sydafrikaner och andra vita Afrikaner också, för den delen.

 11. Mycket intressant ämne som jag tänkt mycket på.
  Jag anser som några redan skrivit att man ska bort ordet invandrare, för som det redan skrivits om…
  Är man född här är man väl lika mycket svensk som någon annan? Och bor man här är man väl svensk? Vad är man annars? Ska jag få kallas svensk då min släkt kom hit till sverige för typ 4 generationer sedan, eller är jag en invandrare?

  En ”svensk” är inte blond och blåögd utan kan se ut hur som helst och har så mycket olika packning med sig i sin väska under livet. Alla har olika kulturer, traditioner och seder och det gäller att vi alla börjar leva tillsammans och lär oss av varann…

  Hur ska sk ”invandrare” kunna komma in i samhället och få chansen att känna sig ”som alla andra” om de inte får chansen. Hur ska ”de” då kunna känna sig som hemma och känna sig stolta över landet ”de” bor i om ”människorna” som bor där inte anser dem ha rätten att kallas svensk och vara en av dem? Bort med ”stämpeln och order invandrare”. Se alla som svenskar och som vilken annan människa här i lilla Sverige.
  Sluta gå efter hudfärg, ögon färg etc och se alla som individer…
  Ut och lär känna dina medmänniskor… och se det som en möjlighet att lära känna alla dessa härliga människor som har regnbågens alla färger, och ut och lär dig om alla spännande seder, kulturer, maträtter som finns här i sverige för det är en del av samhället.
  Varför åka utomlands när vi har allt här….(ja förutom städerna, dess design, klimatet å så 🙂

 12. Kom och tänka på dokumentären ”Hovsjö brinner” som jag såg i tisdags som gjorde mig rätt irriterad.
  Man får då följa några människor som bor i Hovsjö, Södertälje för att se hur de verkligen har det, då det ofta är mycket i media om våldshändelser hit och dit, skolan brann ned etc.
  Där är det en kille som vad jag förstått hamnat lite fel i sin ungdom, men som nu fått jobb i Hovsjö där han och andra ungdomar/människor försöker göra Hovsjö fint genom att måla och rusta upp.Då är det en kvinna som medan han målar pratar lite med honom om att han nu fått jobb där han tjänar in egna cash, och inte genom andra mer kriminella sätt och som sedan kommer med den dum kommentar:

  – Så du har gått och blivit svennig nu??

  Vad säger man? Är man svennig för att man jobbar och tjänar pengar på ett hederligt sätt? Tror hon inte man jobbar ihop pengar så utomlands? Jag vill med detta bara säga att det är hemskt att i en dokumentär komma men en sådan kommentar som sedan visas upp. Har inte media något ansvar i allt detta?? Jag upplever ofta att media vinklar saker på sitt sätt, och tyvärr även gör segregationen som finns i samhället värre. Hur ofta hör man inte på nyheterna att en man blivit skjuten…och är det då en mörk man med brytning så måste man tala om detta. Men är det en vanlig ”svensk” så säger man bara att en man blivit skjuten inatt. De visar ju liksom vart gränsen går för vad som ska få kallas/få vara ”svenskt”..om man kan säga så. Borde man inte säga att en ljus man utan brytning skjutit en man inatt??
  Media hjälper ju liksom inte till anser jag…
  Tyvärr gör fördomar saken inte bättre, och då många tyvärr lever och umgås mer segregerat hjälper det inte till…och media är definitivt en bov i dramat

 13. Ops…glömde skriva dit att kvinna som kom med den dumma kommentaren var en av personerna som var ute i hovsjö och gjorde dokumentären

 14. Ett ops till…glömde även skriva att killen hon gav den dumma kommentaren till var en svensk kille ”men som förmodligen då enligt henne inte såg svensk ut”. Han hade mörkt hår, mörka ögon och i sin ryggsäck har han med sig en gott & blandat kulturkompott, samt kunde fem olika språk såsom svenska, engelska spanska, etc….

 15. Li: Jag kan bara instämma i det du skriver. Nu såg jag inte den där dokumentären, men av det du beskriver om hur du ser på detta, så håller jag med i dina åsikter! Tack för din kommentar!

 16. ”svennig” är också en term som brukar användas av småkriminella/ missbrukare och betyder då mer ”vanlig medelsvensson”, inte som ”svenne” =svensk.
  Kanske reportern ville försöka verka lite streetsmart eller vad man ska säga:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] exempel har jag skrivit om detta för länge sedan i inlägget När blir man Svensk? Där jag återger en konversation mellan min dotter Isatou (Svensk/Gambian) och hennes kompis (som […]