En generation som inte vet hur man tar bort ketchupfläckar

Jag kan bli så otroligt fascinerad av de tidigare generationernas förmåga att spara och laga och brodera och fixa.

För något år sedan gick min farmor bort (R.I.P.). När vi gick igenom allt linne, såg vi att hon broderat på det mesta. Efternamnets första bokstav. Jag kunde sitta och titta på dessa broderingar i evigheter och verkligen bli förundrad över att den generationen gjorde så.

Som barn minns jag att om jag var hemma hos min farmor och farfar och fick hål i strumpan, så var farmor genast där och stoppade strumporna. Fram med nål, tråd, fingerborg och allt det där.

Mamma och pappa slängde mina strumpor när de blev håliga.

I morse skulle jag åka ner på ICA och handla papper till skrivaren. Jag cyklade ner på ICA och handlar det jag ska ha. Före mig i kön står en lite äldre dam. Jag hör hur hon pratar med kassörskan om en kupong man får denna vecka från ICA. Om man lämnar in kupongen så får man en gratis tygpåse.

Jag såg den där kupongen hemma härom dagen, när den kom i brevlådan.

Den äldre kvinnan har glömt sin kupong hemma, tror hon. Men PRECIS när hon ska lägga ner plånboken, så ser hon kupongen. Glatt lämnar hon den till kassörskan som nu ger henne en tygpåse. Den äldre damen berättar då att den tygpåse hon just nu bär på armen är från Konsum. ”Usch då!” Säger kassörskan skämtsamt. Varpå den äldre damen böjer sig något framåt mot kassörskan och säger förtroligt: ”Nej, det gör inget, jag har ju sytt över ett tygstycke på texten, så det är ingen som kan se att den kommer från Konsum. Men du ska veta att jag har haft det sedan Konsum låg här intill!”

Först tänker jag efter. Det var LÄNGE sedan Konsum låg nära vår ICA. Jag pratar inte sekel, men jag pratar ganska många år.

Sedan sneglar jag ner på damens tygpåse. Jag ser vilket fint skick den är i och jag konstaterar förtjust att det faktiskt är en randig tyglapp som är sydd på tygpåsen. Precis där jag vet att reklamtexten normalt brukar vara tryckt på tygpåsar.

Jag känner glädje över att en person som knappt ser skillnad på en nål och en tråd (d.v.s. JAG) har sluppit brodera initialer på underlakanen och kökshanddukarna. Jag känner glädje över att jag sluppit stoppa strumpor till fyra barn. Jag känner lättnad över att slippa sy över tyg på tygkassarna, för att ingen ska se att det är en Konsumkasse, trots att jag hellre handlar på ICA.

Samtidigt så känner jag mig lite ledsen över att tillhöra en generation som inte lärt oss att ta tillvara på och vara rädda om det vi har. Hur jag tillhör en generation som är bättre på att kasta saker än att ta bort ketchupfläckar från bordsdukar. Hur jag tillhör en generation som knappt använder dukar längre, ens. Jag sörjer att jag inte ens kan stoppa strumpor och brodera initialer.

Jag lovar att om jag haft med mig min kupong på tygpåsen så hade jag med glädje gett den till den äldre damen, så hon hade ännu en påse att slita på. En som hon slapp sy tygstycken över reklamen från Konsum.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

2 svar på ”En generation som inte vet hur man tar bort ketchupfläckar

  1. Sörj icke! Något som jag med egna ögon sett som du är väldigt duktig på är att smaka på engångshandskar som används när vi ”städat” små rum. Din min när det skedde är obetalbar. (Lätt att glömma dem på när det kliar hemskt i munnen….:P )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.