Sexturism i Gambia

fiskare.jpg

Fiskare och turist på stranden i Gambia 2004. (Klickbar bild)

I går fick jag kommentarer av mariebrima i min blogg. Kommentarerna med tillhörande länk, handlade om ett TV-program som visats igår och som handlade om sexturism i Gambia. Jag såg aldrig programmet. I dag var jag i Stockholm och träffade en vän från Gambia och han hade också sett programmet. Han berättade om handlingen och vi diskuterade det. När jag kom hem var jag tvungen att följa länken jag fått och se programmet! Genom åren har ganska många sådana program om Gambia visats. Det handlar oftast om äldre kvinnor som reser till Gambia och skaffar sig unga killar som älskare eller äkta män.

Det här är inte ett helt främmande ämne för många som varit i Gambia, dock vill jag påstå att det vanligaste är att om man vill undvika att blanda sig med detta, så behöver man inte stöta på detta problem särskilt. Precis som Thailand för några år sedan var mest känt för sexturismen, är det idag mest känt som familjer som åker dit på semester, även om man känner till att sexturism fortfarande förekommer där!

Skillnaden i programmet som jag såg från igår, är att, som jag uppfattade så var männen som medverkade vuxna män och inte unga pojkar, även om åldersskillnaden i vissa fall var stor.

Jag brukar säga att de beslut som vuxna människor tar, är något de själva måste ansvara för. Men det finns vissa undantag. Jag har svårt att tänka på ord som ”eget ansvar” när det gäller fattiga och mer eller mindre desperata människor som försöker överleva på ett eller annat sätt.

Den dag vi själva står där, med fickorna tomma och inte har pengar till våra barns skolavgifter, eller pengar till att sätta mat på bordet till vår familj, då kan vi komma och döma. För det som gör mig mest arg i det här TV-programmet är när den ena kvinnan lite kaxigt säger till den andra: ”Han kom och frågade mig efter pengar till barnens skolgång, men då sa jag att det kunde han ju fråga sitt ex. om” Ja, jag kan ju börja med att säga att om man är flerbarnsmor i Gambia så är sannolikheten stor att man inte har varken ett jobb eller en inkomst.

Om man som kvinna kommer från ett ”rikt” land som Sverige och träffar en man i ett U-land som Gambia som man inleder ett förhållande med och han har en försörjning av flera barn, så kanske man inte borde bli förvånad över att han frågar efter pengar till försörjning av barnen?

Över huvud taget kan jag säga att ett förhållande som detta har absolut alla odds emot sig. Det är extremt sällan ett förhållande kan funka som uppstår på en strand i Gambia. Över huvud taget är det väldigt svårt att få ett förhållande att funka när den ena personen bor här i Sverige och den andra i Gambia.

Det är inte bara Svenska kvinnor som åker till Gambia och träffar yngre män, det är inte helt ovanligt att Gambianska män, efter några år här i Sverige, åker till Gambia och gifter sig med en ung fru som han tar hit. Inte heller dessa äktenskap brukar ha särskilt höga odds att lyckas.

Jag säger inte att alla dessa förhållanden är dömda att misslyckas. Jag säger inte att dessa kvinnor bara är ute efter sex eller att få vara i något slags ”överläge”. Jag säger inte att dessa män bara är ute efter kvinnornas pengar eller ett uppehållstillstånd. Men jag kan säga att förutsättningarna för att förhållanden under dessa omständigheter ska hålla, inte har så höga odds.

Det jag anser är vidrigast med detta inlägg är att Margareta försöker instruera sin fästman om datumet när de ska gifta sig. Det låter obehagligt likt det sätt som jag försöker prata med min sexårige son, när jag försöker lära honom något nytt.

Jag tror på kärleken. Jag tror även på udda kärlek! Jag tror på kärlek över åldersgränser, kulturer och samhällsklasser. Kanske dock inte alla dessa ting på en och samma gång.

Jag tror det krävs mycket mer av ett förhållande över kulturer, religioner och världsdelar, än att man ska kunna leva lyckliga i alla sina dagar efter några svängar på semesterresor till Gambia. För att klara ett äktenskap över nationaliteter, språk, kultur och religion tror jag det krävs mer kunskaper om varandras liv och leverne än några veckors semester och vad man hinner lära om varandra under den tiden.

Jag tror också skillnaden mellan folken handlar mer om livsstil än det handlar om att vi bär olika färg på huden.

Till dig Mariebrima, vill jag säga: Jag förstår hur du känner efter att ha sett detta program, men jag lovar att om du reser till Gambia med din son, så innebär inte det att folk kommer att tro att du är en sexturist! Det finns enormt mycket kärleksband och vänskapsband och släktband mellan Sverige och Gambia. Jag hoppas att du reser dit och jag är övertygad om att din mans släktingar kommer att ta väl hand om dig där och att ni kommer att ha en underbar resa! Jag tror också det är jättebra för din familjerelation att du reser dit. Det kan skapa förståelse och kunskap för både dig, sonen och din man.

Jag blev också illa berörd av TV-programmet, samtidigt så blir jag nästan mest arg över att man dömer männen för att de ”utnyttjar” dessa kvinnor. Det är trots allt så att om jag hade svårt att ställa mat på bordet till mina barn, så ger jag mig f-n på att jag också skulle bli ”kär” i en stenbumling, om så krävdes! ”Nöden har ingen lag”, sägs det. Det är klart det inte är okej att utnyttja sina medmänniskor, men jag tror inte dessa män anser att det är det de gör. Frågan är vem som utnyttjar vem? Kvinnorna anser sig ju också vara väldigt kära. Vem kan säga att det är fel? Jag bara funderar högt nu, men det som gör mig mest upprörd är trots allt att dessa kvinnor talar väldigt nedvärderande om männen! Det får mig att fundera på deras människosyn! Önskar dig massor av lycka till!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

20 svar på ”Sexturism i Gambia

 1. Det är alltid så kul att läsa dina inlägg, vi verkar ha otroligt lika åsikter! Håller fullständigt med dig om detta, och tänker också att det inte är lätt att se vem som utnyttjar vem… Hälsningar och kram från Monica.

 2. Monica: Ja, utnyttjande är ju åt båda håll, men jag vet inte vad det i slutänden gör med oss som människor? Jag är inte heller säker på att jag vill veta…! Kram!

 3. Hej. Tack för att du svarade!

  Jag tror att såna där program inte direkt gör att ”svenssons” fördomar om Gambianer och svenskor som har barn med Gambianer blir mindre.

  Jag lever inte ihop med min sons pappa men jag respekterar honom (han har högre utbildning och är hederligare än de flesta ignoranta svenskar)och jag blir störd när folk har fördomar om afrikaner och gambianer i synnerhet.

  Såna där program ger också ut en bild av att det på nåt sätt bara är tjejer som inte kan få en svenne man på kroken som gifter sig med en afrikan /gambian i brist på annat! Typ som alla svenska gubbar som hämtar hem unga vackra thailändskor för de har inte lyckats träffa nån i Sverige (-min fördom!).

  När tycker du är bästa tiden på året att åka till Gambia?

  Kram/ Mari

 4. Mariebrima: Jag håller med. Jag har själv fått frågan om jag ”hämtat en man på stranden i Gambia”. Särskilt beklämmande är det naturligtvis när man har barn med någon från det landet och känner att folk omkring en har sina egna förutfattade meningar om Gambier och man själv vet att de som de talar om bara är i minoritet.

  Gambia har ju turistsäsong Oktober-April. De har regnperiod när vi har sommar här och det är inget att rekommendera att resa då. Hettan och regnet kan man nog stå ut med, värre är det med alla djur och sjukdomar. Det var just sjukdomarna som fick mig och barnen att behöva lämna landet 1992, när vi skulle stanna upp till ett år. Det blev bara ett halvår och det var, som sagt, mest p.g.a. sjukdomarna!

  http://fatou.se/2006/10/17/forts-pa-dessa-forbannade-utvecklingssamtal-del-2/

  Det sägs att Gambia är som finast runt jul. Jag har aldrig varit där precis den årstiden, men jag har varit där i Januari och det var toppen! Det är ju alltid mycket dyrare i December också! Kram!

 5. gud vad det vred sig i magen när jag hörde du hon talade till sin man. just som du skrev, på samma sätt som man talar till ett barn. hua, ömsesidig utnyttjning är va det e. OM det nu inte är äkta kärlek, vem vet?

  Idag ska vi hälsa på pappa 🙂
  Kram!

 6. Men om kvinnan nu blir kär? Och den fattiga mannen kallt utnyttjar hennes kärlek? Är det ok? Brustet hjärta är inte att leka med. Synd att världen ser ut som den gör.

 7. anna: Om du läst hela inlägget så hade du inte behövt ställa den frågan: ”Det är klart det inte är okej att utnyttja sina medmänniskor, men jag tror inte dessa män anser att det är det de gör. Frågan är vem som utnyttjar vem? Kvinnorna anser sig ju också vara väldigt kära. Vem kan säga att det är fel? Jag bara funderar högt nu, men det som gör mig mest upprörd är trots allt att dessa kvinnor talar väldigt nedvärderande om männen! Det får mig att fundera på deras människosyn!”

 8. Hej ingen! Nu sitter jag här och funderar istället för att plugga ;P Hur skulle du känna om din dotter kom hem en dag och bad om råd, hon hade träffat en kille från Gambia som hon ville försöka få till Sverige? Tror du att det är skillnad som halvgambian?

 9. Ma Bintou: Jättesvår fråga att svara på. Jag skulle ju aldrig försöka hindra mina barn från kärleken, däremot skulle jag ju be dem tänka efter först att det kan bli vissa kulturkrockar o.s.v. Men jag skulle stötta mina barn i sina beslut, så länge de inte uppenbart far illa. Ibland måste man ju våga satsa för att vinna också…

  Nakam: Du kanske har missat att min blogg till ca: 95 % ungefär, eller kanske ännu mer, handlar om just mitt land. Yttrandefriheten gör dock att jag skriver om vad fan jag vill och om du inte vill läsa, så låt bli! Simple as that!

 10. Fascinerande att se hur en grupp kvinnor försvarar sina medsystrars sexresor till Gambia.

  Dessa resor handlar om maktordning på samma sätt som förr männens resor till Thailand. Dessa kvinnor är och förblir torskar och borde också bestraffas som sådana.

 11. Krister: Vem har försvarat sexresor till Gambia? Har du inte sett inslaget och läst mitt inlägg, samt kommentarerna? Sexresor till Gambia är förkastliga, både när kvinnor och män gör dem (för det är en hel del både Svenska och Gambianska män som reser dit för det också). Däremot kan jag inte vara lika kategorisk när två vuxna personer träffas och man ”blir kär”. Jag tycker det är en markant skillnad när känslor är inblandade. Däremot så tror jag fortfarande att en sådan relation har väldigt svårt att funka i längden. Jag tror du måste läsa om mitt inlägg, eller så får du helt enkelt utveckla dig!

 12. hmm..Mycket skenhelighet här inne..Klart som fan att det handlar om sex..och att sexet handlar om pervos..fast nu handlar det om kvinnor och då måste man undersöka om det finns känslor inblandade..Männen som plockar pojkar och flickor i Thailand har säkert också känslor med i bilden..så sjuka är pervos..Kvinnor åker till Arfika för att få en stor kuk..PUNKT sedan kan de kalla det för något annat och sött..Männen åker till Thailand för att få liten fitta..finns inga kännslor inblandade som har med kärlek att göra även om de inbillar sig det..
  Sex-turism är avskyvärd..Jag såg en film på TV om sex-resor för kvinnor till Afrika..Vissa kvinnor blev nästan inburna på bår i det afrikanska landet..vissa 40-50-60 åriga kvinnor haltade runt med små pojkar..
  nä, var ärliga och sluta att pippinetta er..för detta handlar om sex..rätt och slätt..kvinnor åker till afrika för att få en stor kuk..männen åker till thailand för att få en liten flick fitta..eller inbilla sig att de älskar en liten 9 årig pojk..De här människorna är primitiva men försvarar sitt handlande med mångkultur eller annan lögn..
  Jag vet inte vad man skall göra med den typen av människor..tror inte att något hjälper..Men bättre att de erkänner vad de håller på med än att köra snygga kulturella snacket..De är inte ute efter den vackra kärleken..de är ute efter sex , rätt och slätt!!
  sorry, blir bara så förbannad över skenheligt skitsnack..

 13. Det bästa sättet att lösa romantiken är att de Svenska kvinnorna som blir förälskade och vill gifta sig gör det i Afrika och sedan måste stanna där i 2-3 år innan de kommer tillbaka med sin arfikanska man till Sverige.. Inte många kvinnor som hade viljat gifta sig då..
  Varför så hård..Jo för att undersökningar visar att den typen av äktenskap eller förhållande inte håller..just på grund av att det inte är kärlek..utan sex det handlar om..och utnyttjande av varandra totalt…

 14. Naivare text än din här ovan är svårt att hitta..eller så spelar du dum..Slaveriet har inte upphört..nu är det sex-slaveri..haha, om två vuxna människor…du är en sex turist själv..kanske lite förklädd i kulturens namn..och inbillningen..

 15. Pelle: Kommentarer som din här ovan borde jag egentligen inte ens godkänna. Helt enkelt för att du inte kan föra en debatt, utan att försöka komma med personangrepp. Tyvärr lyckas du inte särskilt väl i din föresats, då man för att kunna kallas för sexturist, i alla fall bör ha haft sex där man turistar! Så ditt personangrepp faller direkt!

 16. Jag tror att de flesta kvinnor är ute efter kärlek, de får ingen här hemma och därför så lever de ut en kort tid i tex Gambia.

  Men konsekvenserna kan bli svåra.Tex när barn föds i ett sådant förhållande. Eller när män eller kvinnor utan papper i Sverige lurar i någon att det handlar om kärlek. Vad blir dessa barn då?De har bara kommit till för att männen vill stanna i Sverige.Och kvinnorma tror att de var älskade……

 17. Ja Anna, lite som man brukar säga om de män som söker kärleken i Thailand… Kanke en av anledningarna till att jag själv inte vill resa till Gambia. Som svensk tjej/ kvinna vill jag inte förväxlas med en stackars blåst/ naiv kärlekstörstande oattraktiv västerrländsk turist. Det handlar om nån slags stolthet hos mig. Men jag inser att risken finns och är rätt så hög. Därför vill jag inte resa till Gambia. Jag skulle ta illa upp och känna mig otroligt irriterad och arg om jag blev utsatt för raggningsförsök eller liknande. Jag ser ner på dessa kvinnor, det gör jag. Även om det inte är rätt att se ner på andra människor.Jag har lite att jobba med där. Bara för att de är naiva och att jag själv hatar tanken på att förväxlas med dem så har jag ingen rätt attt se ner på någon annan människa. Men jag tycker att man kan dela dem i 2 grupper. 1. De meddvetna sexturisterna som vet vad det handlar om och är medvetna om spelet. 2. De som blir lurade att tro att det handlar om kärlek mellan dem själva och mannen. När det eg. handlar om kärlek mellan mannen och ”papper”. Att mannen vill till Europa för att skapa sig fler möjligheter i livet, försörja sin familj eller ha äventyr vad vet jag.

 18. Jag har lovat min son att vi två ska resa till Gambia så han får träffa sin gamla farmor innan hon dör. Vi har aldrig varit där. Jag sa till hans pappa som bor i Sverige sen 100 år att jag undrade om han kände nån som vill vara vår guide/ livvakt under resan så jag slapp prata med folk jag inte vill prata med. Då tyckte han att jag var fördomsfull och blev lite irriterad på mig. Men jag tycker att det vore bra för mig. Jag har inte världens bästa temperament och är inte säker på att jag skulle reagera på ett bra sätt om någon skulle besvära mig. Jag vill undvika situationer där jag kan överreagera. Det skulle vara värt att betala för att undvika tråkiga situationer. Jag gillar inte ens att svettas i värme men resan är otroligt viktig för min son och för hans skull vill jag göra den. jag tycker att han är för liten att resa ensam.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.