Toppen med burkini

442694-rescaledpic-120×183.png

I Aftonbladet kan vi idag läsa dels om det för oss vanliga bikinimodet, men vi kan också läsa om den nya burkinin för muslimska kvinnor.

Burkinin är ju en helt ny idé i alla fall för oss i västvärlden. Om jag inte missminner mig helt så har den redan funnits ett tag i den muslimska världen, på många håll. Tjejerna som provar den ger den gott omdöme, men samtidigt så har de gett den både några plus och några minus. Ett av minustecknen för burkinin är att den är väldigt dyr. Förhoppningsvis kommer det att finnas billigare varianter såp småningom när utbudet eventuellt utökas.

Jag vet att många muslimska kvinnor avstår från att bada för att man helt enkelt känner sig främmande för att visa upp sin kropp på diverse badställen. Det här blir en bra chans att kunna bada samtidigt som man inte känner sig helt naken och utlämnad.

Själv har jag alltid badat i bikini eller baddräkt, men jag har aldrig känt mig bekväm i det, varken före jag konverterade till Islam eller efter. Det handlar helt enkelt om att jag inte känner mig bekväm. En burkini skulle jag nog inte heller känna mig bekväm i, men så använder jag ju inte heller slöja eller andra heltäckande attribut.

Däremot så har jag för det mesta en strandklänning eller en stor handduk nära till hands när jag kliver upp ur badet, eftersom jag som sagt inte känner mig bekväm med att strutta omkring i allmänhet med bikini eller baddräkt.

Jag är för mångfald när det gäller det allra mesta. Jag tycker om när man plockar fram alternativ för människor som inte ”följer normen” d.v.s. det vi är vana vid just här. I det tecknet gillar jag idén med burkinin, även om det inte är något jag själv skulle köpa.

Men när alternativet är att det finns människor som avstår från att bada för att de inte vill gå runt i bikini, då tycker jag det är toppen att man tar fram andra alternativ.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

10 svar på ”Toppen med burkini

 1. Ja burkinin har jag hört talas om för några år sen på Turkisk tv. Skulle själv inte ta på mig sånt fast jag är muslim men jag har inte ont av att visa lite hud. För den som vill se en flodhäst så…:-)

 2. Om fyra hundra år badar även musslimska kvinnor i riktig bikini.
  Konstigt att männen får visa bar hud! Eller, vänta nu, det är ju de som bestämmer…

 3. Linnéa: Roligt och välkommen hit! Jaså, det är publicerat nu? Ha en bra dag! Kram!

  Birsen: Haha… ja, jag skulle nog se ut som en flodhästsyster till dig då…! 😀 Jag tyckte väl att jag hört talas som den länge! Kram!

  Gubben: En ”riktig bikini” är det så du ser på det? Hur förklarar du då att t.ex. jag inte är bekväm i en ”riktig bikini”. Det finns nog i många muslimska länder folk som tror som du, att om fyra hundra år så är det västlänningarna som badar i en riktig burkini! Männen som bestämmer? Ja, det är det väl ofta här också, som en kulturell tradition? Men om du tror att det bara är män som bestämmer över kvinnor i hela den muslimska världen, då har du nog lurat dig själv rejält!

 4. Vad är syftet med Bukini? Den är tight från huvudet till lilltårna! Bukini visar ju kurvorna och kroppsformen! Varför har muslimiska kvinnor inte då tights byxor and tights tröjor på stan? Jag tycker att de ska fortsätta göra precis som tidigare dvs., att gå vid stranden med Burka och stirra på vackra snygga vältränade kvinnor och män! Integration innebär inte att du ska se ut som svenska eller dricka sprit eller ligga vid stranden precis som dem. Integration innebär att du ska försörja dig själv, respektera andras åsikter, kultur and religion, vilket många radikala muslimer inte gör det.

 5. Hej.Burkini finns i lös sittande material oxå,o den har jag köpt.jag tåler inte sol får soleksem med klåda,så jag är supernöjd med min burkini och jag kommer strunta i vem som glor på mej på stranden,jag måste få lov att bada i havet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.