Är det rätt att attackera bloggare på ett eller annat sätt?

Aftonbladet skriver idag om den unga bloggerskan Blondinbella. Nu följer jag inte hennes blogg, men jag har tittat in på den ett par gånger och det jag ser är en ganska vanlig tonårstjej med mer yttre än inre, om man säger så. Vilket inte är särskilt ovanligt för en 17-årig tjej.

När det gäller naivitet på hur man ser på världen, så blir jag generad när jag läser mina gamla dagböcker från den åldern. Guuud, så naiv jag var, kan jag tänka…!!

Men det man idag skriver i Aftonbladet är att hon har blivit attackerad av en vuxen man mitt i Kungsträdgården, vilket jag finner fruktansvärt! I Sverige har vi åsiktsfrihet och det är underbart, vi har också tryckfrihet och det är en del av ett demokratiskt samhälle som är viktigt, men oavsett åsikter så innebär det inte att oliktänkande har rätt att attackera varken bloggare eller andra personer som syns i offentligheten.

Galna kommentarer i bloggen har de flesta av oss bloggare fått stå ut med. När man går ut med starka åsikter så får man ännu fler av dem.

Själv har jag varit ganska skonad från dessa kommentarer. Jag har en stalker som förföljt mig nu under några månader, därav att jag för första gången under mina tre bloggår börjat godkänna kommentarer innan de kommer upp. Denna stalker får inte igenom en enda kommentar hos mig längre, då de endast går ut på att försöka kränka mig eller mina barn eller lämna ut sådana privata saker som vi valt att inte gå ut med för att barnen inte vill det. Ibland har det också varit rena lögner som antingen personen själv tror på eller helt enkelt har hittat på för att smutskasta, jag vet inte vilket? Jag vet vem hon är, även om vi aldrig känt varandra eller haft med varandra att göra. (Det är det klassiska, ett ex ´s f.d. flickvän, som förföljt mig, barnen och andra släktingar under flera år och som nu slutligen hittat min blogg!) Det är bara trist med folk som inte skaffar ett eget liv, utan lever sitt liv genom en annan persons blogg…! 😀 Nu handlar det förstås inte om en frisk person, men det är ändå ingen ursäkt för att bete sig illa, möjligen en förklaring!

Ibland får jag också väldigt rasistiska kommentarer. Senast igår skrev en anonym att mina ”negerbarn” kommer att bli våldtagna. Det är INTE okej! Jag kommer inte att godkänna denna typ av kommentarer, även om jag tidigare varit generös med att även godkänna och svara på denna typ av galna kommentarer. Det är jag inte längre. Alla människor har sina gränser. Min gräns är nådd när det gäller denna typ av kommentarer.

Nu menar jag INTE att jag inte släpper igenom kommentarer av oliktänkande, eller folk som har en annan åsikt än mig, tvärt om, dessa kommentarer kan vara riktigt uppfriskande ibland. Jag menar kommentarer som går ut på att kränka mig eller mina familjemedlemmar av olika skäl och som inte alls har med mina blogginlägg att göra.

Nu har jag, som sagt, ändå varit relativt förskonad från kränkande kommentarer och jag har aldrig varit med om att någon person attackerat mig IRL. Ã… andra sidan är jag också ganska försiktig med vad jag skriver, särskilt när det gäller starkare åsikter som jag vet kan uppröra, i och med att jag inte valt att vara anonym i min blogg.

Men jag tycker det är hemskt att vuxna människor attackerar en 17-årig bloggerska när hon är ute med sina vänner för att se fotboll, för att hon har avvikande/starka åsikter, eller för att man helt enkelt är avundsjuk. Oavsett anledning så hoppas jag att nästa gång man ser Blondinbella eller någon annan ung tjej som man känner igen, så innebär det inte att man har rätt att attackera, kränka eller förolämpa någon, utan att man tänker efter på hur ”mogna åsikter” man själv hade som 17-åring.

Hur ska vi värna om olika åsikter och yttrandefrihet om vi samtidigt attackerar 17-åriga bloggtjejer?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

6 svar på ”Är det rätt att attackera bloggare på ett eller annat sätt?

 1. Pingback: Människor kan onekligen vara rätt ociviliserade « Joakim Hörsing

 2. Och jag blir ledsen när jag läser att Isabella känner det som att det är hennes eget fel. Förbannat (ursäkta) att det alltid ska finnas gott om människor som ska sätta framåt och frimodiga tjejer på plats!!!

 3. Det är helt sjukt att folk hoppar på bloggare så. Jag har kikat in på Blondinbellas blogg nån gång, men följer den inte. Hon skriver inte om något jag kan relatera till, har många åsikter som inte överensstämmer med mina och visst kan jag tycka att tjejen inte riktigt har någon koll på världen utanför den lilla bubbla som är hennes liv (en sån bubbla har vi ju alla). Bara för att jag tycker att det hon skriver om i sin blogg inte är min sanning ger det väl mig ingen rätt att kasta flaskor på henne, eller skriva elaka saker om henne. Bara för att man läser någons blogg tror jag inte att man känner personen helt och fullt ut. Man skriver ju inte om precis allt i sin blogg, utan utelämnar vissa saker.

 4. Pia (Pimli): Ja, det är en annan aspekt som jag också håller med dig om!

  Jenny: Absolut! Jag tycker det är helt oförsvarbart det som skett! Att det var en vuxen människa gör det hela ännu mer absurt, tycker jag!

 5. Jaaa… vad säger man?
  Jag kan inte för mitt liv förstå hur man kan vilja göra livet surt för andra människor på det viset(eller vilket annat vis som helst).
  Oh så önskar jag dig en fin dag.
  Kram Lallis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Tonårsmorsa skriver bra och mer utförligt i ämnet. Se även Kulturbloggen. […]