Golare har inga polare

Att vara en så kallad Golare kan ha olika stark innebörd för olika personer. För mig personligen är ordet Golare i sig ingen större grej. Det betyder egentligen bara att det är någon som skvallrar, för mig. Men allt eftersom mina tre döttrar och deras vänner har diskussioner i mitt hem, ibland med varandra och ibland med mig, så förstår jag att innebörden i dag är mycket starkare för dem, än den är för mig.

004Diskussionerna om Golare har gått så hett till i mitt hem att lilla Mabou (sex år) snabbt snappade upp att Golare har inga Polare och började snabbt att slänga sig med det uttrycket. Inom kriminella kretsar har Golare alltid haft väldigt låg rang. Det är inte helt ovanligt att man blir misshandlad om man pekas ut som Golare och det anses som bland det värsta man kan vara i vissa bostadsområden (läs så kallade Ghetton) runt om i Sverige. Faktiskt till och med värre än att vara just kriminell.

Men denna uppfattning känns ibland som om den till viss del är på väg att spridas till våra ungdomar, om jag uppfattat det hela rätt. Själv känner jag att jag till viss del tycker illa om ”Gol”, samtidigt som jag tycker att en del ”Gol” är berättigat. Här kommer några exempel där jag tycker det är okej med ”Golare” och vissa exempel som jag inte tycker det är okej;

 • Att berätta för en förälder om deras minderåriga barn/ungdom druckit alkohol.
 • Att som vittne berätta sanningen för t.ex. polis, även om det innebär att du anger en brottsling.
 • Att som kompis eller syskon berätta för föräldrarna om någon mår väldigt dåligt.
 • Att berätta för föräldrarna om en minderårig använder droger.
 • Om du misstänker att någon tänker försöka ta sitt liv.
 • Om en tonåring/ett barn hamnar i knipa som det har svårt att själv ta sig ur, utan vuxen hjälp, så tycker jag det är rätt att Gola till föräldrarna eller annan vuxen som barnet har förtroende för.

Jag tycker inte det är okej att Gola:

 • Till föräldrarna för att ett syskon varit ”taskig” mot den själv eller någon.
 • Om man själv har varit med på något som man vet är fel och sedan Golar ner den som varit med på det, för att klara sig själv, utan att säga att man själv har varit med.
 • Berätta att någon gjort något bakom den personens rygg, om det bara är för att såra och inte för att man verkligen bryr sig om den personen.
 • Berätta för en förälder att barnet gjort något dumt, om det bara är för att barnet ska bli bestraffad och inte för att man anser att barnet behöver hjälp och stöd av en vuxen.

Ibland beror det förstås också på person och på själva händelsen. Men jag tycker det finns ”bra” och ”dåligt” Golande. Vad tycker du? Tycker du att det finns Gol som är rätt och Gol som är fel? Vad är Golare för dig?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

13 svar på ”Golare har inga polare

 1. Oj det e stora funderingar du kommer med.. ;).
  Jag har varit ”periodare” där jag tyckt att inget gol e ok. men insåg att om man golar för att hjälpa någon så gör man nog det rätta och skulle ingen gola skulle inte rättsystemet fungera, fast gola för mig har en betydelse att man anger en polare för att rädda sitt eget skinn… å det e aldrig ok för mig oj nu blev det snurrigt

 2. Mysan: Jag förstår precis vad du menar och jag håller med. Men jag tror att uttrycket ”Golare” fått en vidare betydelse med åren, i alla fall bland ungdomarna omkring mig. Det verkar inte som om de tycker att det bara är kompisar som Golar ner för att rädda sitt eget skinn, som är Golare för dem…! Jag är med på vad du menar. Kram!

 3. Jag tycker du har helt rätt i ditt inlägg. Det finns saker som man kan gola om utan att behöva vara en ”golare” i ett negativt syfte. Här i småland andvänds ordet golare alltid som något negativt. :O

  Du är utmanad på min sida 🙂

 4. Marra: Ja, så kan det vara, att det har olika betydelser på olika platser också. Jag ska kolla utmaningen…! 🙂

  Daniel: Hej Daniel! Just på bloggar.se vet jag faktiskt inte varför jag brukar synas. Jag har inte själv pingat mig där (vad jag vet) så tyvärr kan jag nog inte hjälpa dig där. Hoppas du får svar ändå. Kram! 🙂

  Härligheter enligt Erika: Tack för fina ord. Nej, det är inte lätt att hantera dessa tonåringar! Kram! 🙂

 5. Pingback: Tonårsmorsa » Finländare drar kniv och muslimer vill införa sharialagar

 6. hej , jag var med ett rån med 4 personer till och vi fick sitta inlåsta 2 veckor , jag nekade tills min advokat lurade mig och sa att någon eller några utav mina andra polare hade redan sagt allting (golat) DVS att polisen visste allting så vi skulle få ett straff allihop. så jag frågade honom vad jag skulle göra då sa han att det enda jag kunde göra var att säga allt så som det var för att klara mig , efter jag sa så fick jag gå ut efter det fick jag höra att ingen hade sagt något och nu kallas jag för golare. så vad tycker ni , är jag en golare eller inte ?

  TRO MIG JAG FRÃ…GADE MIN ADVOKAT OM OCH OM IGEN OM DET SKULLE FÖRSÄMRA FÖR NÃ…GON!

 7. krim: Your comment is awaiting moderation.
  oktober 17th, 2011 14:46

  hej , jag var med ett rån med 4 personer till och vi fick sitta inlåsta 2 veckor , jag nekade tills min advokat lurade mig och sa att någon eller några utav mina andra polare hade redan sagt allting (golat) DVS att polisen visste allting så vi skulle få ett straff allihop. så jag frågade honom vad jag skulle göra då sa han att det enda jag kunde göra var att säga allt så som det var för att klara mig , efter jag sa så fick jag gå ut efter det fick jag höra att ingen hade sagt något och nu kallas jag för golare. så vad tycker ni , är jag en golare eller inte ?

  TRO MIG JAG FRÃ…GADE MIN ADVOKAT OM OCH OM IGEN OM DET SKULLE FÖRSÄMRA FÖR NÃ…GON!

 8. krim: Svår fråga. För mig är ”golare” inte någon stor grej, men jag fattar att det kan vara det i din situation. Och ja, du om du har angett en annan persons inblandning så har du ju ”golat”. Ã… andra sidan så blev du ”lurad” till det och gjorde det ”i god tro” och inte för att sätta dit dina kompisar, om jag fattat rätt? Så även om du anses ha ”golat” så har du inte gjort det för att jävlas med någon eller för att sätta dit någon annan. Alla har vi vårat eget samvete att slåss mot och i ditt läge skulle jag nog försöka se det som att jag inte hade något val under de omständigheterna. Kanske någon annan som har en annan syn på det eller ett annat svar till dig? Lycka till oavsett vad som händer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] vuxna måste ta på oss ett ganska stort ansvar. Jag blir orolig när jag ser och hör hur “golar-snacket” går bland ungdomar. Att det råder ett polishat och myndighetsförakt bland många […]