Romer i kris, inte välkomna

Uppsala Kommun tycks vara dåligt förberedda för hastigt uppkomna problem eller krissituationer. Att det kan uppkomma problem som är svåra att förutse kan vi nog alla hålla med om. Man kan också ha förståelse för att det är svårt att fatta rättvisa beslut mitt under semestertider och när det gäller krissituationer som man inte varit förberedd på.

Samtidigt så känner jag att det måste gå att lösa akuta situationer med kort varsel och att kommunen är de som bör ta huvudansvaret för att alla personer, särskilt när det gäller barn, har det drägligt i vår kommun. I det fall jag tänker på handlar det om en Romsk familj som var med om en svår bilolycka där de har behov för akut vård. Deras familjemedlemmar, bosatta i Italien, Rumänien, Tyskland, Rumänien och Irland har kommit för att stötta och antagligen också av oro för sina familjemedlemmar som uppges vara väldigt illa däran. Kommunen har uppenbarligen haft svårt att hantera ärendet, trots att många upprörda röster i Uppsala har höjts över hur ärendet har hanterats, då den Romska familjen har blivit bortkörda från en tillfällig boplats. Att det är många barn inblandade borde ha förmått kommunansvariga att hantera ärendet snabbare, än de tre veckor som nu har gått sedan de kom till Uppsala.

Artiklar i UNT i denna fråga:

Det jag tidigare skrivit om Romer:

Låt oss inte glömma, i vårat materialistiska och byråkratiska samhälle, att bakom varje person, finns det kött och blod, att i varje människa finns det känslor och att alla barn och vuxna har samma behov, när det gäller det mest elementära. Varje barn, drivet på flykt är en förlust för oss alla i ett större perspektiv.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

11 svar på ”Romer i kris, inte välkomna

 1. FAKTA om romer i Sverige

  Romerna har under historien utsatts för svår diskriminering i Sverige. 1914 stiftades en utvisningslag, i praktiken en slags raslag, som förbjöd utländska romer att vistas i landet eftersom de ansågs ha icke-önskvärda egenskaper.
  Lagen kom att ha förödande konsekvenser för romer som försökte undkomma förintelsen under andra världskriget. Utvisningslagen upphävdes först 1954.Hur kan en minuritet grupp få plass när ingen vill ha med dem att göra .Vi som är uppväkst här har samma norma som majoriteten.EU pengana som kommunen har fått till att integrera romer hamna i fickan på kommunen som diskriminera romer och inte vill hjälpa dem.Hur roligit är det att vara bidrags beroende ? Alla vill vara själv försörjade.PROBLEMET är Ömsesidigt .Sverige börja påminna om TYSKLAND under 1940 talet

 2. Alla vi som är uppväxt här i landet har alltid fått strida mott majoriteten pågrund av våra ursprung och därför har samman hållningen varit viktig för oss. Men jag ser ingen fel på det ? Eller är det ?Det finns goda och dårliga människa i alla folk slag .

 3. Vi lär oss redan som barn att hålla ”vanliga människa ” på avstånd ,eftersom vi känner alltid hatet från dem.ÄR det någon som har tänkt på att det är små brott som romer når man jämför brotten .Politikana ser till att fylla engen plånboken .Har ni nogengång hört att romer har blivet dömt för våldtäkt eller är pedofiler ,INGET såndat före kommer i den romerska gruppen . Samhället skulle i ställe stötta romer som vill och är ute på arbetmarknade..Det finns ,men ingen nämna det .Under 15 år har det utbilldas 500 romer och som jobba….

 4. så klar att vi inte lär vora barn att begå brott,och vi lär inte barn att be ¨gå brott det va inte usäkt för dom som gör det . Alla föräldra vill inte att deras barn ska hamna i kriminalitet.

 5. DET LÄTT ATT SPARKA DOM SOM LIGGAR NER.lOOK LITE HÖJARE UPP DET DÄR ,DET HÄNDER …..ALLA SOM KÄNNER ROMER SER DOM SOM RENA ,GÄSTVÄNLIGA OCH LOJOALA FOLK .NÄR ” VANLIGA FOLK INTE HJÄLPA DÃ… GÖR ROMER DET .OM DU HUNGRIG ,BEHÖVER BUSS PENGAR ELLER ANNAT DÃ… FÖRVÄNTA DIG INTE ATT ”SVENSSON HJÄLPA ,MEN ROMER GÖR DET

 6. HEI ! fÖRST VILL JAG SÄGA ATT I DAG 2009 ÄR ALLA ROMER SOM ÄR UPPVÄXT I SVERIGE SÃ…PASS INTGRERAT ATT DOM HAR UTBILDNING OCH JOB SOM ALLA ”VANLIGA” MÄNNISKA ,O ALLA VI SOM ÄR UUPVÄXT HÄR I LANDET HAR ALLTID FÃ…TT PRESENTERA MER O FÃ…TT STRIDA MOTT MAJORITETEN PÃ…GRUND AV VORA URSPRUNG OCH DÄRFÖR HAR SAMMAN HÃ…LLNINFEN O FAMILJEN VARIT VIKTIG FÖR OSS ROMER.VI SYNS MED VORA KLÄDER ( FINSKA ROMER )DÃ… TAR MAJORITETEN AV ”VANLIGA” FOLK FÖR GIVET ATT VI ÄR ARBETLÖSA OCH KRIMINELLA OCH OSS FÃ…R MAN DISKRIMINERA .VORA BARN GÃ…R I SKOLAN SOM ALLA ANDRA BARN GÖR. VI VILL ATT BARNEN FÃ…R EN UTBILDNIG OCH ARBETE LIKA VÄLL SOM ALLA ANDRA MAMMOR VILL SINA BARN.FÖR 60 Ã…R SEDAN VAR DET INTE MÖJLIGET EFTERSOM VI INTE FICK VAR I O MED SAMMHÄLLET.MAJORITETEN SER BARA DOM ROMER SOM MISSSKÖTER SIG ,MEN DENNA GENARATION SOM NU ÄR OMKRING 40 VI ÄR NÄSTAN ALLA UTE PÃ… ARBETMARKNADEN.UNDER 15 HAR 500 ROMER UTBILDADES OCH SOM FASTANSTÄLNINDS ARBETE.VI HAR VORA TRATITIONER ,MEN ÄR DET FELL ? MAN SVARA TILLBAKA MED SAMMA MÖNT .HAR NI TÄNKT PÃ… ATT INOM ROMER FINNS DET INGA PEDOFILER , VÃ…LTÄKTMÄN , BANKRÃ…NARE STÖRRE EKO BROTT ? INGEN BROTT RÄTT ,TA REDA FAKTA INNAN DU DÖMMER NÃ…GON .HUR KAN NI DÖMMA NÃ…GON SOM NI INTE ÄNS HAR VARIT NÄRMARE END 1 METERS AVSTÃ…ND.SÃ… KLART DET LÄTT ATT DÖMMA EN MÄNNISKA…. UTAN ATT KÄNNA DOM.SÃ… MÃ…NGA TRO SIG VATA O DE KÄNNER ALLA ,FAST DE ALDRIG HAR VILJA SE .

 7. mari och VI ROMER (eller om ni är samma person?): Jag måste fråga: har ni läst inlägget eller bara rubriken? Det verkar som ni diskuterar MOT mig, trots att vi verkar ha relativt lika uppfattning!

 8. usäkta det är inte meningen .vi sitter och läser dina blogg o tycker lika som du .Det är inte riktat till dig ,men till alla för att dom ska få ett inblik över romer…ber om hämsk mycke usäkt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.