För bra för att vara sann?

dscn3480.JPG

Isatou, snart 15 år (klickbar bild)

Isatou är min tredje dotter. Mina två första är pratglada, relativt livliga tjejer som är vana att ta för sig och som både hörs och syns. Isatou är mer blyg, tillbakadragen, men har ett hjärta av renaste guld! Mina två äldsta vågar jag knappt släppa in i köket, men de är bra på en massa andra saker i stället. Sånt som syns. Och hörs. Som många vet så är Binta en jäkel på att dansa. Jai har en sångröst som är få förunnat, synd bara att hon inte vill satsa på att utveckla den! Både Binta och Jai är sociala, båda kan faktiskt dansa, även om det är Binta som satsar mer på det. De är duktiga på många saker som gör att man måste vara mer utåtriktad. Sånt som syns.

Därför är det lätt att glömma bort att Isa är väldigt duktig på vardagssysslor. Hon är helt otroligt duktig i köket! Jai och Binta har en uppfattning av att en ”schysst middag” är samma sak som en Big Mac & co. Isatou ställer sig och gör en trerättersmeny i köket!

Jag tycker att det är bra att även syskon blir bekräftade för det som de är bra på och det är ju lätt att på en fest bekräfta att någon är duktig på att dansa, men samtidigt så är det kanske i det långa loppet mer användbart att vara duktig på matlagning och bakning.

Jag är glad att mina döttrar är duktiga på olika saker. Det känns som ett ”kvitto” på att jag har sett varje individs specifika kvalite ´, samtidigt som jag känner att man får inte glömma att uppskatta barn för deras kunskaper på ett mer vardagligt plan också.

I slutänden, den dag de får egna barn och lever sina vuxna liv, så är det kanske mer användbart att kunna laga mat än att kunna dansa en dutty wine på vardagsrumsgolvet… så innerst inne hoppas jag förstås att mina två äldsta ändå utvecklar sina kökskunskaper till mer än att kunna göra en beställning på ett hamburgerhak i stan!

Nåja, det jag ville ha sagt med detta långa inlägg, var egentligen bara att Isatou idag bett om att få göra maten. Det blev inte vilken mat som helst, det blev inbakade kycklingfileér som legat i en särskild marinad halva dagen. Till det serverade hon ris, potatiskroketter, sallad och vitlöksbröd. Allt detta gjorde hon HELT själv, utan någon vuxens hjälp och hon har inte ens fyllt 15 år ännu. Hon är verkligen för bra för att vara sann!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

14 svar på ”För bra för att vara sann?

 1. Wow, så duktig hon är. Min son är lika gammal och han kan göra några rätter som jag har lärt honom men att själv ta tag i det sådär det är imponerande. Gott lät det också!

 2. Visst är det härligt och konstigt att ens barn kan bli s olika. Mina två är visserligen en tjej och en kille men dom är såå olika till sättet på alla sätt och vis! Härligt att bli serverad så god middag, vad duktigt gjort!
  Kramisar

 3. Kimmie: Det är ju alltid bra att de försöker något, men det förvånar mig ändå att hon letar fram avancerade recept, springer och köper råvaror och sedan bara sätter igång…! Jag tycker det är lite överkurs! 😉 Kram!

  Annica: Ja, fast det är alltid roligt att se deras olikheter! Ja, det var en toppen måltid! 🙂

  Jennie: Jag tycker den är spännande och intressant att läsa som bok, hur realistisk den är kan man kanske diskutera, men har svårt att säga något där eftersom jag har för lite bakgrundskunskap om Kenya. Men jag tycker, som sagt, att den var intressant att läsa (Jag har läst alla tre böckerna)!

  Wivvi: Ja, det var supergott! Kram!

 4. Jag skulle önska att jag hade såna talanger i köket. Hittar jag något gott recept är det jätte kul att köpa råvaror och laga till och verkligen satsa på en god middag, men inbakade kycklingfileér lät verkligen som överkurs

 5. Bra gjort!

  Mina barn är faktiskt riktigt duktiga i köket oxså. Ok inte 25 åriga killen som nu bor i Norge med flickvännen. Men de övriga då å speciellt äldsta killen på bakning. Han bullar är ta mej f-n godare än mina.
  Ã… i går ställde sej 17 åriga grabben å baka bullar helt självmant oxså, å goda blev de. Mums!
  Fjortis tjejen är bäst på laga mat speciellt då korv stroganoff med ris den är ljuvlig….minstingen är glad att få äta allt bara än så länge. Haha!

 6. Yrsa: Ja, överkurs tycker jag också. Jag har faktiskt aldrig ens provat laga maträtten själv någon gång, men roligt att hon vågar prova på även nya saker! 🙂 Kram!

  Agge: Ja, det verkar onekligen som om vissa är mer intresserade att ”smaka av” än att tillaga maten…! 🙂

  Sanna: Det har hon säkert inget emot för just nu tror jag matlagning och bakning kommer rätt högt upp på sysselsättningslistan! 🙂 Kram!

 7. Det låter helt sagolikt gott!
  Jag har en idé hörru… Kan du inte ta och lotta ut din kock-tjej här på bloggen? Den som finner får hon komma hem o laga middag hos. Jag vet inte vad alla andra tycker.. men jag tycker iaf att det låter alldeles, alldeles STRÃ…LANDE!!! 😉

 8. Cel’Dara : Haha. Det skulle kunna vara en toppen idé! …om det inte vore för att hon nog inte vill åka…! 😉

  Theorese: Jag ska be henne om receptet, så ska jag lägga ut det! 😉 Bra idé!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.