Hårdare krav på ålder vid adoption

Jag läste en artikel idag på förmiddagen i Allt Om Barn ang. adoptioner. Nu har jag under nästan hela dagen gått och funderat över det jag läste i artikeln och jag måste säga att jag är ganska irriterad över det jag läste där!

Till att börja med så kan jag förstå att det måste vara relativt ”hårda krav” på föräldrar som adopterar. Dels för att det land man adopterar från ställer krav på adoptionslandet. Dels är det också viktigt att barn som blir adopterade och bara i och med det faktum att de kommer att ryckas upp med sina rötter, inte bara från sina biologiska släktingar, utan även från sitt land, sitt språk, sin kultur etc. att de nya föräldrarna åtminstone är ”kollade” och ”godkända” i den mån det nu är möjligt!

Jag kan också förstå att man måste sätta en åldersgräns och att det kan vara rimligt att sätta denna åldersgräns något ”lägre” än när de allra äldsta biologiska föräldrarna skaffar barn. Det jag däremot inte känner är rimligt är att man sätter åldern till att man inte ska ha fyllt 42 år vid ansökningstillfället tycker jag är orimligt!

Att idag skaffa barn när den ena föräldern har fyllt 42 år tycker jag inte på något sätt känns orimligt. Tvärt om. Det känns allt mer vanligt att man får barn senare i livet. Medelåldern på förstföderskor höjs ständigt. Att ett par som bestämmer sig för att adoptera barn har kommit upp strax över 40 tycker jag känns som väldigt rimligt. Först pluggar de flesta människor i dag i X antal år, sedan skaffar man sig ett yrke och jobbar in sig på det några år. Under tiden träffar man kanske en partner, så småningom gifter man sig. När båda jobbat några år och kanske provat göra lite ”karriär” så kommer man på att man vill skaffa barn. Man försöker och försöker. Till slut upptäcker man att det inte blir några barn. Därefter startar åratal av prover, kanske en hel bunt IVF-behandlingar och till slut så kommer man till insikt i att det inte blev något då heller. Så småningom beslutar man sig för att adoptera. Därefter ska man alltså påbörja en adoptionsprocess.

Denna gång känns inte helt orealistisk, snarare tvärt om, så här kan det gå till om allt går som på räls. Gör det inte det. Låt oss säga att mitt efter något år när man försökt bli med barn, så spricker hela relationen och det tar ytterligare något år innan man hittar en ny partner och nu ska börja om helt från början igen… *Puuuh* Jag blir svettig och stressad bara jag tänker på det hela… gissa vad som dock sker med dem som faktiskt går igenom denna procedur?!

Låt oss sedan tänka oss in i att den som adopterar barnet, bestämmer sig för att adoptera ett barn på 2-3 år, då är det väl ännu mer rimligt att åtminstone en av föräldrarna har uppnått en ålder på drygt 40 år? Eller?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

6 svar på ”Hårdare krav på ålder vid adoption

 1. Ja det du skriver är sant. Jag kan ju vara tacksam ibland att vi gifte oss väldigt unga och försökte skaffa barn väldigt tidigt ( har alltid viljat bli en ung mamma) för börja med allt det hela efter 30 är inte kul. Inte nog med pressen att man int ekan få barn så ska man ha ångest över att skynda på allt så man kanske hinner med adoption…Sjukt….väldigt sjukt….när man läser att vissa länder så kan 70 åringar bli mammor :-S

 2. Ja det är jag Jan som är maken i artikeln…
  Det som gör det riktigt frustrerande är att när vi påbörjade processen så sas inget om detta. Det man däremot var väldigt noga med att påpeka var att man måste vara klar med dom egna försöken. Att man helt skulle ha gett upp tanken på egna barn. Så om man räknar baklänges på tiden för adoptionskurs, hemutredning och väntetider så måste man bestämma sig för adoption redan då man är ca 38-39 om man inte ska hamna i samma situation som oss. Då frågar man sig, vem har gett upp tanken på egna barn vid 38???

 3. Det som är ännu mer orimligt i det hela är att det inte finns en regel som gäller över hela sverige utan det är olika från kommun till kommun…

 4. Birsen: Ja, och om man läser artikeln så är Kinas egna gräns på 50 år. Även om Sverige vill köra en lägre åldersgräns, så känns 42 lite väl lågt.

  Jan: Ja, det är en bra fråga. Jag har inte ens gjort det, trots att jag redan har fyra barn. Jag tycker i alla fall att 42 år är en väldigt låg ålder nu, eftersom åldern för att börja skaffa barn har höjts så mycket. Lycka till!

  Daniel: Ja, jag tycker det låter väldigt orimligt med de nya reglerna!

  Theorese: Ja, det kan jag också hålla med om. Det finns ju ingen rimlig anledning till att man får vara max 42 i en kommun och max 45 i en annan!

 5. Nu har vi varit med i TV också. Östnytt 14 Juli. Går att se på Svt Play. Även intervju med ansvarig moderat kommunpamp, en riktig charmknutte…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.