Slit och slängkultur!

Jag tycker det är fantastiskt att saker kan återanvändas! För länge sedan skrev jag ett inlägg om hur sjukt jag tycker det är att vi faktiskt låser in våra sopor!

Förra året på Reggaefestivalen här i Uppsala fick jag veta att det lämnas sjukt mycket grejer på festivalområdet. Det var inte gamla, slitna saker heller, utan mycket var helt nytt och oanvänt och en del var använt men helt oslitet.

Nu läser jag i DN att alla överblivna sovsäckar, tält och liggunderlag från Roskildefestivalen, ska sändas ner till Tchad med hjälp av en frivilligorganisation vid namn SelvaGlobal.

Jag tycker det är härligt när saker får nya användningsområden, i stället för att kastas. Jag tycker det är svårt att kasta mat, när man vet att det finns en massa människor som inte får äta sig mätta.

Att man gör en insats att sända ner dessa tält och sovsäckar till ett fattigt land gör att jag blir glad för att vi tar tillvara i alla fall några saker i vår slit- och släng-kultur!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

9 svar på ”Slit och slängkultur!

 1. Jag håller med dig till fullo. Men att kalla det för slit och slängkultur stämmer inte längre. Förr använde man sakerna tills de gick sönder och kastade dem då utan att laga trots att möjligheten finns. Nu kastar man saker när man tröttnat på dem, oavsett om de är slitna eller ej. Släng-kultur vill jag kalla det.

  // Kix

 2. Att återanvända grejer har jag alltid varit ett fan av, second hand är väl inget nytt begrepp – något som ofta var en räddning när man pluggade. Här hemma kastas allt till återvinningsstationen (vi bor inte långt från det stora ”tippen”) eller lämnas till myrorna, om vi själva inte står på loppis 🙂

  KRAAAM

 3. det är ju jättebra om man kan göra så. Tom läkemedel med utgånegn bäst före datum skickas till u -länderna hörde jag här om dagen.

 4. Er så enig. Her brukes ting til vi ikke har bruk for det, deretter gis det bort/gjenvinnes/selges. Alt ettersom hva som passer best. Har til og med begynt med handlenett her hjemme for å ikke bruke så mye plastposer he he.

  Forresten du er blitt tagget i bloggen min.

 5. Kix: Ja, det är sant. Fast jag upplever att saker är mindre hållbara idag än tidigare. Det känns som om saker inte är gjorda för att hålla lika länge idag…

  Soulsister: Ja, det är så bra när allt får nya användningsområden, även om man själv har tröttnat!

  Birsen: Ja, allt som kan återanvändas är ju bra, men med medicinerna: är det inte farligt att använda dem då om datumet är utgånget?

  Merethe: Det är alltid bra att kunna återanvända saker man tröttnat på! 🙂 Ska kolla din blogg om taggen! 😉

 6. Jag ställde samma fråga till ssk som sa detta. Men så klart så är det inte allt som skickas ner oftast är ju medicinerna hållbara längre än bäst för datumet och det ända som händer är att effekten minskar en aning.
  Kompresser och koksaltlösningar är ju inget farlig. Detta fick jag för svar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.