En hyllning till en MYCKET stor man

mandela.jpg

Strax efter frigivningen (ca: en månad) av Nelson Rolihlahla Mandela 1990, besökte han Sverige. Efter 27 år på fängelseön Robben Island. Han var bland annat här i Uppsala och besökte tillsammans med sin dåvarande hustru Winnie Mandela domkyrkan i Uppsala. Eftersom jag då var med i Afrikagruppernas sånggrupp, så hade jag äran att få sjunga för dem i Uppsala Domkyrka. Vi sjöng bland annat Sydafrikas Nationalsång Nkosi Sikeleli Africa (God Bless Africa), av många ansedd som världens vackraste nationalsång framför allt för dess melodi.

Originaltext Svensk översättning
Nkosi sikelel’ iAfrika
Maluphakanyisw’ uphondo lwayo,
Yizwa imithandazo yethu,
Nkosi sikelela, thina lusapho lwayo.
Gud bevare Afrika
må dess ära lyftas högt
Hör våra böner,
bevare oss Gud, dina barn.
Morena boloka setjhaba sa heso,
O fedise dintwa le matshwenyeho,
O se boloke, O se boloke setjhaba sa heso,
Setjhaba sa South Afrika – South Afrika.
Vi ber dig Gud, bevara vårt land,
hjälp oss att lösa alla konflikter.
Skydda oss, skydda vårt land,
landet Sydafrika – Sydafrika.
Uit die blou van onse hemel,
Uit die diepte van ons see,
Oor ons ewige gebergtes,
Waar die kranse antwoord gee,
Ur det blåa i vår himmel
ifrån djupet i vårt hav
över våra eviga berg
där klipporna ger svar
Sounds the call to come together,
And united we shall stand,
Let us live and strive for freedom,
In South Africa our land.
ljuder ropet att förenas
och enade skall vi stå.
Låt oss leva och verka för frihet
i Sydafrika vårt land.

Så här minns jag händelsen:

Domkyrkan var fullsatt till bristningsgränsen, med cirka 2000 personer. Paret Mandela kom gående in i kyrkan och vi stod ganska långt fram med vår kör och sjöng. Jag minns att jag blev förvånad över att han såg så liten ut, som vilken liten farbror som helst, trots att han då, liksom nu är den största man på andra sätt, som jag någonsin mött! Sedan sjöng vi, förstås och håret på armarna reste sig, mina ögon fylldes av tårar för det var ett så stort ögonblick. Efteråt, när vi gick ut från Domkyrkan, så var det FULLT med folk så långt ögat kunde nå. Alla hyllade, skrek och det var en helt fantastisk stämning.

Några dagar senare (eller var det dagen efter?) skulle vi sjunga i Globen i Stockholm. Dels som bakgrundskör till diverse Svenska musiker som också var där för att hylla Nelson Mandela, men också för att sjunga körsånger som vi själva skulle framföra. Jag minns att dåvarande statsminister Ingvar Carlsson var där, att Michael Wiehe och massor av olika artister var där. Så skulle då Nelson Mandela komma upp på scenen. Hela Globen var full av folk, ca: 12 000 personer och samtliga började stampa sina fötter i golvet så det väcktes ett dån jag aldrig tidigare eller senare hört maken till. Det var så man trodde alla skulle stampa sig genom golvet! Många skrek, grät och stämningen var något helt fantastiskt! Det var en av mitt livs största upplevelser!

Idag fyller Nelson Mandela 90 år! Jag kan inte tänka mig någon jag är mer glad än att få hylla på sin 90-års dag. Så mycket glädje, sorg och oerhörd styrka den mannen har erfarit! 90 år, men med allt för många år bakom lås och bom. 90 års erfarenhet av livet är hyllningsvärt i sig, bara det, men att ha kunnat dela med sig av så mycket hopp, kärlek, förtröstan och kunskap, trots att hans eget liv varit så fyllt av förtvivlan. 90 år. En man som visat så oerhört stor ödmjukhet och vilja att förena och försonas även med sina förtryckare. Det är en styrka som övergår mitt förstånd! Tänk om alla kunde uppnå så mycket visdom i hans ålder! Under 27 år satt han fängslad för terrorism, för att han vägrade acceptera att han och hela hans folk blev förtryckta. För någon vecka sedan hävdes Mandela ´s terroriststämpel som jag i och för sig anser vara en skandal att han dels fått, men också att det skulle gå så många år innan den togs bort!

Idag firar han sin 90-års dag. En stor man, som fått uppoffra 27 år av sitt liv, av utebliven samvaro med sina barn, sin fru, sin övriga familj, för andras och sin egen sanna frihet. Ett liv utan förtryck! Jag har få idoler, men Nelson Mandela är min allra största idol! Leve Mandela!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

11 svar på ”En hyllning till en MYCKET stor man

 1. Mandelas betydelse är enorm. Han har gjort så oerhört mycket för sitt land och för människors förmåga att känna tillit.

  Samtidigt är det en sån tröst att veta att han inte är någon övermänniska. Vi får ju för oss ibland att hjältar, offer, helgon ska vara som huvudpersonerna i Guillous böcker… sådana finns inte.
  Nelson Mandela har varit gift flera gånger. Övergav sin allra första fru med barn för att gifta sig med Winnie…
  Inte så bra gjort, men så är livet ibland. Och så är det med oss alla… vi är hjältar ibland och svin i vissa situationer.

  Om vi kan se det och se både styrka o svaghet hos varandra skulle denna värld vara en bättre plats att bo på.

  Tack för ett fint inlägg!

 2. Värkligen fin nationalsång. Så meningsfull text.

  Wooww…..Kan inte äns förästella mig hur mäktigt det var att stå där och sjunga för så många personer och just för Nelson Mandela.

 3. kyrksyster: Ja, han är en mycket stor man, även om han ”bara” är just en man. Däremot anser jag inte att skilsmässor nödvändigtvis måste vara ett svaghetstecken, ett misslyckande eller ett nederlag, men jag förstår vad du menar och jag håller med!

  Birsen: Ja, det är något som jag klassar som en av mitt livs mest meningsfulla och största ögonblick, det ska jag inte förneka! Ja, deras nationalsång är fantastisk! Kram!

 4. Pingback: Tonårsmorsa » R.I.P. Miriam Makeba

 5. Pingback: Neger debatten. IGEN.

 6. Pingback: Det positiva Afrika i fokus

 7. Pingback: För att vi inte ska glömma historien bakom apartheid

 8. Pingback: Det positiva Afrika i fokus -

 9. Pingback: Afrikas största frihetskämpe genom tiderna -

 10. Pingback: Mitt livs största ögonblick | Fatou

 11. Pingback: Det positiva Afrika i fokus | Afropé.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Sydafrikas nationalsång (som för övrigt är den vackraste nationalsång jag vet) med Miriam Makeba: […]

 2. […] långt nog ändå, så jag ska försöka nöja mig med att nämna ett par exempel från vår nutid. Apartheid pågick i Sydafrika en bit in på 90-talet. Inför allas våra ögon. Alla som läser denna blogg, var förmodligen […]

 3. […] En av de vackraste sånger jag vet är Nkosi Sikeleli Africa (God Bless Africa) som jag tidigare skrivit om HÄR! […]

 4. […] Under Sverigebesöket fick jag möjlighet att möta den stora ledaren, föredömet och levande legenden Nelson Mandela. Jag har berättat om det mötet i ett tidigare blogginlägg: En hyllning till en MYCKET stor man […]

 5. […] En av de vackraste sånger jag vet är Nkosi Sikeleli Africa (God Bless Africa) som jag tidigare skrivit om HÄR! […]

 6. […] En hyllning till en MYCKET stor man (Min berättelse om när jag sjöng för Nelson Mandela) […]

 7. […] HÄR har jag tidigare skrivit om just den här dagen och sången vi avslutar hela programmet med. Det kallar jag ett stort ögonblick! Ni vet ett sånt man aldrig glömmer!! Jag till vänster för 23 år sedan […]

 8. […] En av de vackraste sånger jag vet är Nkosi Sikeleli Africa (God Bless Africa) som jag tidigare skrivit om HÄR! […]