Världen är ingen skyddad verkstad!

Jag har tidigare skrivit om Blondinbella, en av Sveriges största bloggare. Då kände mitt modershjärta att jag ville ta henne i försvar, eftersom hon trots allt är en 17-årig ung flicka. Som fyrbarnsmamma, varav tre är tonårsdöttrar är det inte svårt att försvara en annan ung tonårsflicka när hon blir utsatt för sådant som ingen borde bli utsatt för.

Blondinbella får, om man tittar i hennes inlägg, ofta kritik för sin naivitet och för att hon har relativt starka åsikter i många frågor. För mig räcker det med ett samtal med mina egna tonårsdöttrar eller ett minne om hur mogen jag själv var som 17-åring, för att jag ska vilja ta henne i försvar. Dock måste jag erkänna att i sin blogg framstår Blondinbella som ytligare än jag själv var, eller som jag uppfattar mina barn. Men alla har ju rätt att vara olika.

Nu är Blondinbella på ”tapeten” igen… Hon skriver i sin blogg om hur hon på en resa i Italien blivit utsatt för övergrepp. I hennes blogg eller i Nyhetstidningarna framgår det inte på vilket sätt övergreppen har skett, men de ska, så vitt jag förstår ha skett inne på ett disco. Tyvärr tycker jag dock att Blondinbella angriper fel saker när hon ska skriver om händelsen på sin blogg. Dels kritiserar hon resebolagen, för att de inte upplyser unga tjejer om faran med att resa utomlands, eftersom hon själv uppfattat Italienska rivieran som ”ofarlig”. Först och främst, vad jag vet så är det 18 års gräns på att resa med charter utomlands och om man är under 18 år så krävs föräldrars godkännande. Ett resebolags uppgift är att sälja charterresor. Jag anser inte att det är deras ansvar att upplysa om den kultur folk väljer att resa till. Det krävs ju knappast något geni för att inse att unga, vackra flickor lever farligt vart i världen de befinner sig och kanske än mer om de är på semester med sol, bad, kortkorta kjolar, alkohol i kroppen och urringade toppar.

NEJ! Jag menar INTE att det är okej att begå övergrepp för att någon är berusad, blond eller ung. Men jag menar att världen inte är någon skyddad verkstad. Bland Blondinbellas alla kommentarer (jag har läst många, men inte alla) skiftar det mellan att ömsom tycka synd om Blondinbella och ömsom arga förbannad för att hon försöker ”skylla på Italienare/resebolagen”. Men alla som kommenterar verkar vara rörande ense om att beklaga det som skett denna unga tjej. Jag instämmer fullständigt!

Man kanske inte kan lägga ansvaret på blondinbella, 17 år för att hon inte kan förutse att världen är full av människor som begår elaka gärningar, men jag tycker att hennes föräldrar borde ha mer förstånd! Eftersom jag själv har en sjuttonåring är det inte svårt att föreställa sig vad jag skulle göra om frågan uppkom om hon fick resa utomlands med sina kompisar. Det finns inte en chans på världskartan!! Möjligen om en kompis föräldrar skulle följa med! Ã… andra sidan skulle jag inte heller tycka det var okej att min 17 åring sprang på Stureplans krogar på helgerna. Inte några andra krogar heller, för den delen.

Nu vet jag, som mamma till tre tonårsflickor att mammor inte alltid får veta vad deras flickor gör, det ligger i deras utveckling att tänja på gränser och det är inte helt ovanligt i Sverige idag att 17 åringar provat alkohol. I Blondinbellas fall så verkar alkoholen (att döma av hennes blogg) vara ett återkommande tema, som jag utgår ifrån att hennes föräldrar inte kan ha missat.

Om jag, mot förmodan, skulle tillåta min 17-åring att åka utomlands själv, med sina kompisar och jag innan dess kommit på henne med att dricka alkohol, så skulle resan med omedelbar verkan vara inställd!

I någon kommentar på Blondinbellas blogg, försvarar en läsare henne och hennes föräldrar med att förklara att alla är olika mogna för sin ålder och att Blondinbella säkert är mogen nog för att hennes föräldrar ska ha tillräcklig tillit till henne, för att låta henne resa till Italien själv. Men för mig, som förälder handlar det inte alls om barnet mognad! Det handlar om att man också ska ha tillit till varenda person som hon kommer att möta under sin resa! Visst, jag tror inte Blondinbella är tryggare i Sverige än i Italien, däremot så skulle jag, om det händer min dotter något, vilka ha möjlighet att snabbt ta mig dit. Självklart är man också mer trygg på hemmaplan än på bortaplan, eftersom man förhoppningsvis känner till några av ”farorna” i sitt närområde.

Om mitt barn åker till Stockholm med sina kompisar, så vet de att det finns områden man inte kan gå själv på natten. Naturligtvis kan saker hända ändå, men skulle det göra det, så kan de SOS-numret i huvudet. De har minst fyra olika adresser i Stockholm till släktingar dit de hittar utan att behöva fråga sig fram. Det är 45 minuter med tåg för mig att ta mig dit, eller för dem att ta sig hem, om något skulle ha hänt! Det är trots allt, en stor skillnad på att ge sig ut i det Svenska nattlivet än att åka till Italien med sina väninnor! Då handlar det INTE om att Italienare skulle vara mer benägna att begå brott mot unga, festande flickor, utan det handlar om tillgängligheten till föräldrarna!

Jag har byggt mycket av min uppfostran på mina barn, på just självständighet och eget ansvar. Det är inget lätt avvägande, eftersom det helt klart innebär att man måste tillåta barnen att ge sig ut på saker som kan innebära att de försätter sig själva eller andra försätter dem i knipa. Några av er som följer min blogg, minns kanske när Binta åkte till Göteborg?

Men det man som förälder i första hand måste tänka på är kanske inte så mycket huruvida man litar på sitt barn eller ej, eller hur mogen ens barn är, utan det viktigaste är kanske att fundera på hur mycket man litar på alla de människor ens barn möter. Som sagt, livet är ingen skyddad verkstad, även om jag kan tycka att balansgången är väldigt svår på att ge frihet under ansvar och att faktiskt beskydda våra barn.

Eftersom Blondinbella anser det nödvändigt, så tar jag på mig lite av det hon önskar av resebolagen: Alla unga flickor och pojkar som vill resa utomlands utan vuxna. Världen utanför kan se väldigt olik ut våran värld och på samma sätt som man i Sverige ofta påpekar att de som kommer hit bör ta ”seden dit man kommer”, på samma vis bör DU i alla fall ta reda på så mycket som möjligt om du reser till en annan kultur! Korta kjolar, urringade toppar är jättefint och borde kunna användas vart som helst i världen, men idag 2008, fungerar inte världen så! Tyvärr!

Till Blondinbella: Jag är verkligen ledsen över att du fått denna erfarenhet av livet, det är INTE ditt fel, men det är inte heller resebolagets fel! Jag hoppas du blir okej!

Nej, det är inte lätt att vara ung i dag, men det är sannerligen inte lätt att vara förälder heller!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

16 svar på ”Världen är ingen skyddad verkstad!

 1. Hon är inte först med att anklaga resebolagen. Jag läste om en pappa som förlorat sin son i Spaninen tror jag det va och han sa likadant.
  Följer inte hennes blögg heller. Passar inte mig…

 2. Jag kan inte låta bli att förundras när jag läser Bllondinbellas inlägg om resebolagen. Så himla naivt att tycka att resebolagen ska informera ungdomar om hur det är i landet dom reser till. En Klipsk tjej som hon själv borde ju va angelägen om att själv ta reda på vad det är för ett land hon reser till. Därmed absolut INTE sagt att hon får skylla sig själv för vad som hände. Det är alltid beklagligt när övergrepp sker.

 3. håller helt med, men blondinbella leve ju i en fekjvärld och tror det blev en kraftig krock med verkligeheten. kanske hennes föräldrar kunnat misnak den genom att få henne att tänka efter före….men som du skriver ärt det inte lätt att vara 17 har själv kommit ur vanskliga situationer mend tur och knappats med skicklighet…kram

 4. Blondinbella befinner sig i kretsar eller hur jag nu ska uttrycka mig där min
  dotter är. Min dotter var med tre kompisar till Magaluf nu i juni. De är 16 och
  17 år. Min dotter bara stönar när hon hör ordet Blondinbella och hennes dom är hård
  (de är tonårstjejer som pratar citerar bara) – hur puckade är de
  egentligen? Ser man ut som bimbon så gör man. Uttalar man sig som bimbon så får
  man dras med puckon. Tycker du skriver bra om ämnet och t o m tonårstjejer som sagt,
  hur naiva de än är, kan förstå konsekvenserna av sitt sätt att vara även om det är FEL
  att de blir utsastta så kan ändå några Se varför de sker. Inte alla med andra orde, så jag kan
  ändå undra lite, har föräldrarna missat att upplysa dem eller vad? Men som min dotter
  säger VEM VILL Se ut som en bimbo. (Sedan kan man ju diskutera normen för bimbo,
  vem som har bestämt det osv men nu pratar jag om hur de här tjejerna pratar.) Att det är olika
  i olika tjejgäng med andra ord.

 5. Pingback: Blondinbellas äventyr i vuxenvärlden | AlterEgo Resonerar

 6. Pingback: Varningsklockor och varningslampor - sexöverfallet på Blondinbella | Självförsvarsbloggen

 7. Vilket tydligt och bra inlägg. mina föräldrar sa alltid till mig när jag var yngre (liten/tonåring) ”det är inte dig vi inte litar på, det är folk som du möter” vilket gjorde det lite tydligare för miga tt inse att även om dom kanske skulle tyckt at tjag kunde åka ensam dit eller hit så var det en fråga om vad för typ av människor jag skulle möta där och hur jag skulle klara av det hela.

  Det är ju så, som man märker när man blir äldre, att tonåringar framförallt – och andra yngre – har en känsla av ”jag är så vuxen och jag kan” men i efterhand kan iaf jag säga att det var en rätt stor diskreptans mellan vad jag var och vadjag trodde att jag var.

  I det här specifika fallet är jag mest fascinerad av hennes föräldrar som, så många andra överklassföräldrar – från min bakgrund har jag en stor mängd erfarenheter -, inte riktigt finns där men ”stöttar henne” och låter henne vara fri… det blir ju trots allt enklare för dom att inte lägga sig i uppfostran så mycket.

 8. chall: Tack! Ja, precis så säger jag ofta till mina barn! ”Jag litar inte på alla du kommer att träffa…!” Jag, som är arbetartjej ut i fingerspetsarna, vet inte om det har med saken att göra, men jag inbillar mig att det är svårare att sätta gränser när ens tonårsdotter tjänar mer än vad man själv gör…

 9. Har precis hittat din blogg och eftersom mina två barn just precis blivit/är på väg att bli, tonåringar
  så är det bra att kunna läsa någon annans erfarenheter. Håller med dig och tycker synd om Blondinbella
  som verkar leva i tron att världen kretsar kring henne. Men mest av allt håller jag med dig om att mina
  barn aldrig skulle få dricka alkohol innan de är myndiga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] utomlands. Min spontana reaktion var förstås, det ska väl dina föräldrar upplysa om. Tonårsmorsa och jag hade ett långt telefonsamtal just i det här ämnet. Även om man kan vara väldigt vuxen […]

 2. […] Bloggen Opassande – Blondinbella och bristen på nyanser i diskussioner om övergrepp » Tonårsmorsa – Världen är ingen skyddad verkstad! » Blogge Bloggelito – Dumma blondinbellor och smarta kenzas » Herr Klokbok – Blondinbella och […]