Att vara tonårsförälder…

Om man vill bli populär hos sina tonåringar, bör man aldrig säga ”nej”. Vill man ha ansvarsfulla tonåringar och är orolig för att de ska fara illa, så bör man säga ”nej”. Ibland är det svårt att vara konsekvent, men ack så nödvändigt!

Sedan finns det förstås gånger när man sagt ”Nej”, men barnen faktiskt kommer med så pass bra argument, att man har rätt att ändra sig!

Nej, att vara förälder är inget drömjobb och att vara tvungen att förbjuda eller neka till vissa saker är verkligen inte lätt. Vad skönt om det hade kommit en handbok med när man fick barn, med register och färdiga svar, för varje fråga och för varje ålder. Men fy så trist det hade varit!

Det sägs att om man har barn, så blir det ett större jobb, ju äldre de blir! Jag är den första att skriva under på det!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

8 svar på ”Att vara tonårsförälder…

 1. Hejsan,

  Bor sen 4 år tillsammans med min make och sedan 2 år tillbaka bor även hans son som idag är 14 år med oss. Pojkens mamma är sträng och hade väldit mycket regler när han bodde med henne.

  Hans pppa min make är i mina ögon alldeles för snäll o konflikrädd så det har blivit så att sonen får göra vad han vill. Komer o går som han vill, äter när han vill.
  När han är hemma bor i sitt rum framför datan så gott som till 99% förtuom när han behöver gå på toa eller äta middag med oss.

  I december förra året fick han flickvän och sen dess anser han sig vara vuxen nog att själv ta ansvar för det mesta. Viket vi hela tiden får bevis på att så är jinte fallet.
  Senast nu i somras när vi hade bokat en vecka på Gotland så vägrade han att följa med då hans flickvän skulle vara hemma 2 dar längre än oss istan, så han bodde hos henne och åkte sen resten av veckan till sin mamma som bor i en annans stad.

  Jag har själv 3 idag vuxna barn och min o makens uppfattning om uppfostran är så vitt skilda så det blir till ett irritationsmoment som leder till gräl oss emellan.

  Han är upväxt helt utan krav och gränser och säger att det funkar ju för honom så varför inte för hans son. Själv kommer jag från ett strängt hem med regler fasta tider o ordning. Och har alltid anset att barn behöver rutner o regler som en fast punkt i livet så de har något att förlita sig på. och det tyckte även min exmake barnens far så vi hade fasta middags tider, tider på vardagar då barnen skulle vara hemma, att de i veckorna alltid sov hemma och att de på hegerna fick var ute längre och då ha kompisar hemma över natten eller sova bort. Det fungeade och vi visste ala vad som gällde, det var lugnt.

  Som vi har det här hemma nu så beror allt på makens dagsform och oftast får han son sin vilja igenom oavsett hur han betett sig innan. Makens ursäkt är att han gillar inte att bråka och orkar till vardags inte ta konflikter. En i mina ögon dålig ursäkt, jag ser det mer som en flykt och att han istället sviker sin son.

  Eftersm det här är ett problem som bara växer allt eftersom då sonen själv bestämmer allt utan att ens fråga eller ens diskutera sina planer med oss så känner jag mig bara mer o mer upgiven och tanken på att flytta härifrån har börjat dyka upp.
  Jag vill inte själv bli en grinig kärring utan jag vill att alla ska hjälpas åt puscha o stötta varandra.Jag känner hur jag blir mer o mer stressad o förstörd av vår situation så jag behöver höra andra föräldrars syn på hur vi ska gå till väga innan jag däckar.

  tacksam höra vad ni andra tonårsföräldrar har för råd at ge oss.

  Mår barn/tonåringar illa av att ha regler/rutiner eller skadar det bara?

 2. Hej Fatou! Visst är den fin! Men frågan är om vi överlever all jobb och förändringar innan vi äns nöjer oss med dom hahahahahah…Kram på dig.

 3. oj, det låter som att du befinner dig en svår situation Anita. Personligen tycker jag att det är bra med regler och rutiner. Har man inga fasta regler kan allt börja vända när man minst anar det. Självklart måste sonen ha respekt för er båda eftersom att ni är föräldrar och är mer erfarna än honom. Jag tycker att ni borde sätta en gräns åt honom, men samtidigt vara stränga.! men för att det ska funka måste du och din make komma överens om att hjälpas åt och att han inte ska försvara sonen hela tiden när han egentligen inte borde göra det.
  lycka till!

 4. Hej,
  jag tycker på ett sätt att det tar mera tid nu än förut att
  vara förälder, det må låta knäppt, men det är min känsla.
  Sedan tycker jag tvärtom att det är enklare på ett sätt.
  Nu är min dotter förvisso mkt brådmogen som person och
  föredrar böcker och kultur framför fester.
  Så lustigt, var inte alls så in den åldern.

  Tror vi föds med en personlighet och sen är det vår sak som föräldrar
  att st
  ävja/utvecka den på bästa sätt.
  Om du nu förstår hur jag menar.
  Ha det bra i sommar =)

 5. Anita: Ja, det var verkligen ingen lätt kommentar att besvara, men jag förstår att det är en jättejobbig situation! Själv tror jag att ungdomar mår bra av att ha spelregler, men framför allt på att veta vad de ska förhålla sig till och egentligen tycker jag det är mindre viktigt om man är ”sträng” eller inte!

  I vissa perioder, när mina barn faktiskt sköter det jag förväntar mig att de ska göra (t.ex. hjälper till med hushållsarbete eller liknande) så håller jag dem ganska ”fritt”. Om de däremot börjar missköta sig på ett eller annat sätt, så blir jag väldigt hård och skapar mycket regler de måste förhålla sig till!

  Då får de fasta tider de ska vara hemma, de får avdrag på sin månadspeng och om det är något mer allvarligt så får de utegångsförbud. Jag tycker det är viktigt att sätta ner foten när saker och ting INTE fungerar! Man måste lära sig konsekvenser av sitt handlande, så man förstår att allt man gör får en konsekvens!

  När de i stället städar allmänna utrymmen ”frivilligt”, d.v.s. utan att vi har bestämt en städdag, eller utan att de blivit ombedda, försöker jag att uppmuntra det genom att de kanske får en biobiljett eller en 50-lapp för det eller något!

  Detta får de dock inte för att göra sina ”vanliga” uppgifter. Jag tycker det är jätteviktigt att uppmuntra gott beteende och att dra ner på frihet om man har ett dåligt beteende! För mig är dåligt beteende när man inte sköter skolan, när man är ute senare än vad som är okej, när man inte tar gemensamt ansvar för att hemmet ser okej ut. Om jag skulle komma på dem med att t.ex. dricka alkohol eller liknande!

  Just nu sköter sig mina två yngsta döttrar bra, de hjälper till hemma, de är bara ute i det bostadsområde vi bor på kvällarna, de sköter de bitar jag förväntar mig av dem, det är sommarlov, därför har de inga tider de ska vara inne. Skulle de däremot börja komma hem VÄLDIGT sent, eller bege sig bortanför vårt område utan överenskommelse eller utan att vi gjort upp om det, även för att vara sommarlov eller visa ansvarslöshet på andra sätt, så skulle jag uppföra tider igen som de ska vara hemma.

  Jag förstår att det är svårt för dig att ställa krav när det inte är ”dina” barn och när du inte känner att du får uppbackning av honom, men jag tycker du ska stå på dig och inte bara att DU ska behöva ställa krav, utan att han också gör det aktivt, för att du ska slippa vara ”the bad guy”!

  Kanske kan ni jämka på vissa punkter? Om din man tycker att sonen ska få vara ute hur sent som helst och du tycker det räcker till klockan 21 på vardagar när det är sommarlov, kanske du kan sträcka dig till att han får vara ute till klockan 22.00 till exempel? Ett annat gott råd kan vara att ha kontakt med kompisarnas föräldrar, ofta kan man samordna tider och dylikt så blir det inte sådana konflikter om att ”kompisarna får”!

  Hur som helst så hoppas jag det löser sig, på ett eller annat sätt. Även om du inte är sonens mamma, så har du ju ändå rätt att vara med och bestämma, eftersom du är vuxen och ni bor tillsammans! Kram till dig och berätta gärna hur det går!

  Birsen: Ja, den var toppen! Hoppas ni nöjer er till slut i alla fall, eller så blir det din livsuppgift, att fortsätta fixa där hemma…! 😉

  binta: Love you to!

 6. HIF FTW ! <3333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333<33333333333333333333333333333333333333333<333333333333333333333333333333

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.