Kanske inte riktigt hela sanningen…

I media de senaste dagarna har det tydligt framgått att man under årets reggaefestival har satsat väldigt mycket på att få bort knark-stämpeln! Vad jag förstått av media har detta skett för att ledningen, med Yared Tekeste i spetsen vill ha bort drogryktet från reggaefestivalen.

Jag tycker det är sunt och mycket bra. Nu tror inte jag att det drogas mer bland reggaefantaster jämfört med andra musikstilar. Möjligen kan man säga generellt att det är mindre tabu-belagt i en del musikers texter. Jag måste säga att trots att låten Legalize it med Peter Tosh är en gammal reggae-klassiker så har jag alltid haft svårt för den, då hela den texten är otroligt drogliberal.

Förra året kämpade festivalledningen tillsammans med polis och andra myndigheter för att få bort både våldsbrott och droger från festivalen och kontrollen när man gick in var mycket hårdare än den varit tidigare år. I år kämpade man hårt mot just drogerna. Särskilt med tanke på att festivalen besöks av många ungdomar tycker jag att det är bra att ta hårda tag mot droger. Även på hemsidan har man en slogan för i år: ”Säg ja till reggae, nej till droger”.

Nåja, i år rapporterar media att man misstänker ca: 250 personer, i första hand för drogpåverkan. Bland de tusentals människor som kom från alla jordens hörn och med tanke på de polisinsatser som gjordes tycker jag inte att siffran känns allt för uppseendeväckande och jag är övertygad om att om samma insatser sattes in på andra festivaler runt om i Sverige skulle inte siffrorna skilja sig särskilt mycket. Däremot så undrar jag vad som räknas in i dessa 250 personer? I UNT framgår att man låtit skicka proverna på analys och att man beräknas få svar inom en månad.

Jag har en förstahandsuppgift på en ung kille och flera av hans kompisar som togs in redan i Torsdags till provtagning. De fick besked direkt på plats att de inte var narkotikapåverkade och att det inte skulle bli något ytterligare av provtagningen. Det intressanta med det hela är dels vad man från första början byggde misstanken på. Ett gäng ungdomar som visserligen älskar reggae, men som över huvud taget inte drogar (de var inte ens alkoholpåverkade, ska tilläggas) vilket de också fick bekräftat av de som utförde proverna. På vilket vis verkade de drogpåverkade? Såg det så ut på ögonen? Uppträdde de som om de var påtända? Ja, jag förstår att det inte kan vara lätt för polisen att avgöra bland tusentals personer vilka som kan vara drogpåverkade eller inte, men ändå ifrågasätter jag sättet man plockade in dessa ungdomar på.

Det andra jag ifrågasätter är om uppgifterna på att ca: 250 personer är misstänkta för i första hand drogpåverkan, även innefattar alla dessa som blev testade, men fick omedelbart besked om att proverna visat negativt? Kanske är det så att de 250 personerna som misstänks för drogpåverkan, inte är riktigt hela sanningen?

Jag vill också passa på att poängtera att av alla dessa personer som gästade Uppsala den gångna veckan, på grund av reggaefestivalen, så har inte ett enda våldsbrott eller annan typ av brottslighet rapporterats. Det tycker jag är viktigt att ha i åtanke när kritikerna börjar diskutera reggaefestivalens vara eller icke vara!


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

7 svar på ”Kanske inte riktigt hela sanningen…

 1. Hej Fatou!

  Läser din blogg dagligen men första gåmgen som jag komenterar, Varför ? Jo för jag håller med dig helt och håller vad det gäller andra festivaler. Denna festival skiljer sig inte mycket från andra men då det är mindre tabu så sätter media det i fokus, hur som hells så tänkte jag upplysa dig bara lite om drogtester då jag jobbar med det dagligen. De drogtester som det skrivs att de skickas på analys visar alla positiv på någon substans, de tester som direkt visar negativ skickas inte på analys. Detta då ett positivt drogtest ska ALLTID skickas på en grundlig analys. De tester som poliser har är stickor som man doppar i urinet (som graviditets tester), dessa stickor visar att någon subsans är hittad men inte specifikt vilken. man kan ex ha positivt på opium men frias från misstanke efter grundlig analys om man ex går på vissa mediciner som innehåller detta. Så de tester som har skickats på alays är alla positiva på nogot men alnalysen visar vad. Detta är kanske helt ointressant för dig men då du undrade om alla prov räknades i de som skickats så tänkte jag förklara lite hur de går till med drogtester 🙂 Oj va långt detta blev de märks att jag brinner för mitt jobb heheh. Förtsätt me din blogg för du gör ett super jobb! Massa kärlek / T

 2. Tatti: Tack för din kommentar. Kul att du valt att kommentera även om du inte brukar göra det! Tack också för att jag fick svaret på en av frågorna genom dig. Att de som är positiva på något skickas vidare för analys. Det skulle dock vara intressant att veta om dessa som testades med negativt resultat är inräknade i statistiken som ”misstänkta” fortfarande, eller om det är 250 personer utöver dem som blivit friade från misstankar, räknas in i statistiken? Dessutom skulle det vara intressant att veta vad man grundat misstankarna på, då dessa unga killar uppenbarligen var drogfria, trots att de till en början blev misstänkta!

  Av rent egoistiska skäl är jag förstås glad att ingen av mina döttrar blev testade, samtidigt som jag inser att om det sker på så lösa boliner att man tas in för test, så var det nog mer tur än skicklighet att de inte kollades!

  Ã…ter igen: tack för din kommentar!

 3. Pingback: Tonårsmorsa » Blog Archive » SPEAK UP!

 4. Pingback: Tonårsmorsa » Blog Archive » It ´s a vampire thing da goan…

 5. Pingback: Tonårsmorsa » Blog Archive » It´s a vampire thing da goan…

 6. Pingback: Tonårsmorsa » Uppsala Reggaefestival kritiseras hårt (Samlat inlägg om URF 2005-2008)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Tonårsmorsa Den som tvättat flest klädhögar när hon dör-vinner! « Kanske inte riktigt hela sanningen… […]

 2. […] Kanske inte riktigt hela sanningen… […]

 3. […] Kanske inte riktigt hela sanningen… […]