Är det så här polisen vill visa sin makt för våra ungdomar?

I mitt inlägg SPEAK UP! skriver jag om det som debatterats i media angående de polisiära insatserna under Reggaefestivalen. Inlägget belyser den kritik som uppkommit, bl.a. av festivalchefen Yared Tekeste och även andra funktionärer. Jag länkar där även till polisens eget svar på kritiken.

I en tidigare intervju i UNT (från 2006) ang. reggaefestivalen och dess drogkritik sa Yared bl.a: ”Yared Tekeste vill inte ha droger på festivalen och berättar att han hela tiden har eftersträvat att få bort dem. Inför festivalen har han samarbetat med både polis och socialtjänst och tillsammans försöker de förebygga droganvändningen genom information och insatser under festivalen.
I år har de utökat samarbetet med fält- och citygruppen inom socialtjänsten och kommer att ha ännu fler vuxna närvarande på festivalen. Politiska partier och intresseorganisationer kommer också att finnas på plats för att informera om droger.
­- Det var vi som bad om extra insatser från sociala myndigheter och polis förra året men i efterhand var det ändå vi som framstod som bovar. Det är tråkigt att det är så, säger han.”

Idag har jag intervjuat en ung kille på 18 år, som för tredje året i rad besökte Uppsala reggaefestival. Jag nämnde även honom i mitt inlägg SPEAK UP! eftersom jag tycker att det är viktigt i denna fråga att poängtera att det inte bara finns kritik mot hur artister och festivalarbetare blivit behandlade. Här kommer min intervju med, vi kan kalla honom Shadi och han är alltså 18 år gammal:

Det har ju blivit en hel del diskussion om hur vissa poliser uppträdde under reggaefestivalen, mot både artister och funktionärer. Nu fick jag höra ungefär samma saker från dig under dessa dagar, trots att du inte är varken artist eller funktionär, utan en helt vanlig festivalbesökare under de tre dagarna som Uppsala Reggaefestival pågick.

Brukar du besöka Reggaefestivalen?

Ja, jag har besökt festivalen de senaste tre åren.

Vad fick dig att vilja gå dit?

Det brukar vara bra stämning, bra artister och man träffar många av sina vänner.

Berätta hur det gick till när du och dina kompisar fick lämna drogtest till polisen.

Det var efter reggaefestivalen, på väg hem på Torsdagen. Det gick inga bussar så sent, så vi gick och jag hade ganska långt att gå. Halvvägs stoppar en polisbil mig och en kompis. Vi gick båda och lyssnade på MP3, så tydligen hade vi inte hört att de först ropat på oss. Sedan kände vi att någon kom bakom oss, så vi kollade bak och då tog vi ut hörlurarna, för vi såg att det var två poliser bakom oss. De frågade varför vi inte hade stannat när de ropat på oss. Vi förklarade att vi lyssnat på mp3 med hög volym. De frågade vad vi hade gjort, var vi varit och vart vi bodde. Vi förklarade att vi hade varit på reggaefestivalen och sa att vi var på väg hem. Vi blev tillfrågade. ”När tog ni senast droger?” Eftersom varken jag eller min kompis någonsin hållit på med droger, så svarade vi: ”Nej, vi har aldrig hållit på med droger” Poliserna frågade om vi hade knark på oss eller något vasst. Vi sa att vi inte hade det och de bad att få kolla igenom oss. Det gjorde de. Därefter talade poliserna med varandra och sedan förklarade de för oss att vi skulle få följa med till Lundellska skolan där polisen upprättat en central, då det är nära festivalen och att vi där skulle drogtesta oss.

När vi kom fram tog de våra namn och personnummer och därefter fick vi drogtesta oss. Båda var negativa och vi fick det beskedet på en gång. De förklarade att ingen av oss var drogpåverkade och att vi därför kunde gå hem.

Kom du i kontakt med polisen fler gånger under reggaefestivalen?

Ja, även den sista dagen, Lördagen.

Berätta vad som hände.

Alla artister på stora scenen var färdiga. I det lilla tältet var det folk som festade och man kunde även lyssna på musik och dansa fortfarande. Jag ut från tältet och ser att min kompis står med två okända män. De håller i honom i tröjan, fram vid halsen och jag upplevde det som om de försökte skapa bråk med min kompis. Jag springer fram till dem och skriker till han som håller i min kompis. ”Vad f-n håller du på med?” Skrek jag. Precis när jag skriker det, så kommer den andra okända mannen fram till mig och slår mig på bröstet två gånger, så jag knuffar bort honom och var beredd på att försvara mig om han skulle ge sig på mig igen. Helt plötsligt känner jag hur två poliser i uniform kommer och tar ett grepp om mig och de två okända männen tar ett grepp på min kompis. Vid det laget så började jag misstänka att de två okända männen var civilpoliser. Jag hade inte ens misstänkt det innan, eftersom de hade en rastamössa och skägg och jag kunde inte tänka mig att de var poliser. De visade aldrig upp någon legitimation eller liknande, däremot så misstänkte jag att de var poliser när de uniformerade poliserna kom och de alla fyra tog grepp på mig och min kompis. Sedan sa de att de skulle avlägsna oss från platsen och de förde oss bort från festivalen.

Jag frågade varför de förde bort oss och vad vi hade gjort? De uniformerade poliserna sa då att jag hade gått till angrepp mot deras kollegor som försökte utföra sitt jobb.

Jag frågade polisen vad min kompis hade gjort och de svarade att min kompis hade hoppat högst och uppträtt mest livligt inne i danstältet.

När vi, jag och min kompis blev bortförda från festivalplatsen, så kom vi till något som verkade vara en samlingspunkt för polisen. På platsen såg jag flera av mina vänner som också var där. En av mina vänner stod där med polisen som sa att han skulle gå ner på knä. Eftersom det var väldigt lerigt på platsen, så vägrade min kompis göra det. Då tryckte de ner hela hans ansikte i leran. Han skrek och gjorde motstånd och de drog i honom och satte sedan in honom i bilen. Då såg jag att en annan vän redan var i samma bil. Jag såg då hur poliserna slog på honom med batong. Det var flera stycken poliser, men det var en polis som slog och en annan stod utanför med en hund och skrek: ”Ska vi bussa honom på dig, eller är du lugn nu?” Därefter drog poliserna med mig därifrån så jag såg inte mer av det jag uppfattade som misshandeln.

De två av mina vänner som jag sett i polisbilen, blev senare förda till arresten där de fick spendera några timmar. Vi möttes när de blev släppta och jag såg att båda killarna hade mycket blåmärken på sina armar och han som fick stryk i bilen, kunde knappt gå. Han hade också svårt att röra sin arm och han blödde även från läppen. Hela hans tröja var full av både blod och gegga.

Jag frågade mina två vänner efteråt vad som hänt. Om de hade gjort något och i så fall vad? Den ena sa att han blivit anklagad för att ha uppträtt allt för livligt och stökigt inne i danstältet, den andra killen säger att han än idag inte har en aning om varför han blev tagen av polisen.

Vad tycker du själv om polisens handlande?

Jag tycker det var dåligt. Först och främst tror jag att det är tjänstefel att de inte ens visade sina polislegitimationer, sedan upplevde jag att de var väldigt fördomsfulla mot oss. Det känns som om de tog oss för att vi är typ ”svartskallar”, trots att vi inte gjort något. Den ena polisen sa också att ”de inte orkar med oss”. De sa också att de inte ville ha folk från Gottsunda inne på festivalen.

Kommer ni att anmäla händelsen?

Jag kommer inte att göra det, men jag vet inte om mina kompisar kommer att göra det eller inte.

Varför vill du inte anmäla det?

Jag tror inte det skulle göra någon skillnad. Vem skulle du själv tro på? Ett gäng poliser som ”utfört sitt jobb” eller tre unga svartskallar från Gottsunda?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

33 svar på ”Är det så här polisen vill visa sin makt för våra ungdomar?

 1. Sara: Ja, jag håller med dig, samtidigt så tycker jag det är viktigt att poängtera att jag inte tror detta gäller alla poliser, utan några, men visst är det illa nog, det måste jag säga!

 2. Jag blir så arg!… håller med sara … vet åxå att det finns skitstövlar innom alla yrken.. men när det gäller sådana här yrken som är så omgivna av makt kan det bli riktigt illa när det e fel personer på fel plats.. 🙁
  Sen kan jag inte förstå hur man med en sådan människosyn ens får för sig att söka sig till ett yrke där det egentligen kräver att man har en värdegrund som gör att man kan upprätthålla någon slags balans… nääee fy…

 3. Sånt här händer på många platser och även unga killar med svenskt utseende. Har en ung släkting som blev misshandlad av polisen, han hade vittne & läkarutlåtande – han anmälde polisen och det lades ner eftersom det som de sa var ord mot ord.

  Kimmies senaste inlägg..Ändrade planer – YES!

 4. Klantigt att civilpoliser inte visar legg innan de hoppar på folk. Hemskt att poliser i uppsala får bete sig så här och endå fortsätta jobba. Om killarna inte själv vill anmäla detta kanske de kan vända sig till festival arrangören. Han sa ju i Intervjun att han håller på samla in om sammanställa uppgifer från sina funktionärer som blivit illa behandlade. Kanske bra han hör detta också.

  Att de på torsdagen togs in för drogtest bara för att de gick hem på natten tycker jag inte verkar som tillräcklig misstanke att testa dem. Måste man inte ha en skälig misstanke innan man drogtestar folk? Någon som vet?
  Att de dessutom börjar med att fråga när tog ni droger senast istället för har ni tagit droger visar ju bara vilka förutfattade meningar de hade om invandrarkillar från Gottsunda. Snacka om att bli dömda på förhand.!
  När jag var yngre hände det att jag gick hem mitt i natten. Jag var ofta på reggae konserter men har aldrig råkat ut för något sånt här. Men jag är ju blond svensk tjej så det är ju tydligt att lagen inte är lika för alla

 5. Det är tyvärr ett flertal poliser som agerar som du beskriver, det händer hela tiden i staden där jag bor. Alla anmälningar mot dem läggs ner, poliserna håller varandra om ryggen.

  Jag förstår bara inte hur man kan provoceras så fruktansvärt mycket av ungdomar att man gör dem illa. Hur kan man utnyttja sin makt på det sättet?

  Vad är man för en människa som slår någon som inte kan försvara sig? Som slår på någon som inte ens kan säga emot utan att råka ännu mer illa ut?

  Man blir ju mörkrädd. Jag tycker att du ska säga till denna unge kille att anmäla dem, för när nog många anmälningar strömmat in mot polisen så måste man ju agera högre uppifrån eller vad man ska säga. Även polisen har överordnade.

  Danni.s senaste inlägg..Trasiga trasor och effektiv tisdag

 6. Pingback: Maktmissbruk, en dödssynd enligt mig « Sad but True

 7. Mysan: Ja, det är klart att inte alla poliser agerat fel. Även i den intervju man gjort med Yared berömmer han även delar av samarbetet med polisen. Men det är just dessa som inte fungerat, som förstör så mycket för så många. Jag blir rädd när jag hör ungdomar utsättas för detta då jag tycker det är extra viktigt att de får förtroende för vår polis. Det är ju trots allt våra ungdomar som ska ta över en dag…!

  Daniel: Tack! Önskar dig detsamma!

  Kimmie: Ja, det är väldigt illa när det sker.

  Sofie: Ja, de reagerade själv också på att de inte frågat om de tagit droger utan när de senast gjort det. Jag tror inte det krävs skälig misstanke för drogtester, däremot tvivlar jag på att det räcker med att se två ryggtavlor några meter framför…! Uppenbarligen så räckte det INTE, eftersom de testade negativt!

  Danni: Det är lika illa varje gång det händer. Kränkningar mot ungdomar upplever jag dessutom som värre än mot vuxna, för vi har hunnit få en helt annan världsbild om vi blir drabbade, men allt som händer en väldigt ung person, blir den enda sanningen, på något vis. Det är svårare att tolka världen i nyanser när man är ung. För en tonåring blir det lätt: ”så är poliser”, för oss som är vuxna och har annat att referera till blir det: ”det fanns några poliser som kränkte folk”. Jag har försökt övertala killen om anmälan, men han vill verkligen inte och även om jag tycker det är synd, så vill jag inte ”tvinga” honom…

 8. Hej!
  Det är tråkigt när personer som njuter av att sätta sig på andra får utlopp för detta i polisväsendets namn!
  Det känns dock viktigt att poängtera att de INTE gör skillnad på ljusa och mörka killar i dessa sammanhang. (Det blir så lätt omvänd rasism av sådant, och det är inte något som gör saken bättre!)
  Jag har själv två helt svenska och ljusa söner som varit med om samma sak, den ena på årets festival.
  vänliga hälsningar
  Maria

 9. Maria: Ja, jag håller med om att det är väldigt tråkigt. Däremot så håller jag inte med dig om att det skulle ske i samma utsträckning mot svenskar som mot ungdomar med invandrarbakgrund. Jag tvivlar inte på att det sker övervåld och kränkningar även mot svenskar och det är ju förstås lika illa som när det sker mot ungdomar med invandrarbakgrund. Men min egen erfarenhet och de omkring mig gör att jag tror problemet är mycket större för ungdomar med ”invandrarutseende”. I min egen ungdom så umgicks jag väldigt mycket med ungdomar som såg ”osvenska” ut. De blev väldigt ofta utsatta för liknande saker, medan jag och vi andra med ”svenskt” utseende sällan eller aldrig blev utsatt för samma saker. När jag talar med folk omkring mig, bl.a. med min svägerska i Stockholm, som också umgicks med folk från många olika länder, så vittnar hon av samma sak. Bl.a. så minns hon att alla hennes vänner med ”icke svenskt” utseende någon gång blev gripna av polis eller bortförda till andra platser, medan varken hon eller andra i hennes bekantskapskrets med ”svenskt utseende” någonsin var med om det. Det ska då tilläggas att varken hon eller jag umgicks med kriminella ungdomar.

  På samma sätt vittnar mina barn och deras vänner idag. Det har hänt att någon med ”svenskt utseende” har blivit utsatt för kränkningar av poliser, men det är ytterst sällan, medan de med ”invandrarutseende” oftast har varit med om det vid flera tillfällen, särskilt då killar och i ännu större utsträckning killar som bor i ”fel” bostadsområden!

  Jag beklagar dock verkligen det dina söner blivit utsatt för! Det finns inga ursäkter! Hoppas ni pratat om det, så de förstår att det handlar om isolerade händelser av vissa poliser som är ”rötägg” så de inte får ett polisförakt, för det tycker jag är viktigt! Ta hand om er! Kram!

 10. Tack för långt svar!
  Jag tror de tycker att de flesta poliser har varit trevliga mot dem, även när de befunnit sig på fel plats vid fel tillfälle!
  Dock är det helt klart att det finns rötägg inom poliskåren, även i Uppsala.
  Hoppas att all denna uppmärksamhet, som du och andra nu ger till problemet, gör att man tar en titt i leden!
  Ha det bäst!
  kram
  Maria

 11. Äntligen kan man skriva av sig. Måste ju vara opartisk annars.

  Fyfan va illa poliserna beter sig. Helt j*vla sjukt att dom inte fattar bättre. Nästan alla besökare är trevliga och lugna på reggaefestivalen. Ändå används övervåld. Jag och bror har fotograferat en misshandel från festivalen. En kille blir nedtryckt i marken trots att han skriker om att hans arm har blivit bruten. Tydligen hade han brutit axeln veckan innan men polisen brydde sig inte. Sjukvårdare stod till och med och titta på när allt skedde.

  Jag läste att det gick åt 1 polis på 30 personer på uppsala reggae festival. Jämförelsevis med Hultsfred då det var 1 polis på 400 personer.

  BURN BABYLON!

  Marcuss senaste inlägg..Lee “Scratch” Perry släpper ny singel!

 12. OCH!?
  Ni var flera tusen mot ett par hundra poliser men inget som helst motstånd mot förtrycket förekom.

  Typiskt svensk mespropps(sosse)-mentalitet, hade detta kunnat genomföras tex i danmark eller frankrike? Svar nej.

  Men nu har ni ett år på er att organisera ert motstånd, ta chansen och organisera er!
  Punktmarkera och förfölj civilpoliserna på festivalområdet, hjälp till att motarbeta godtyckliga drogtester , frita era kamrater mm.

  Men jag tror nog att ni bara vill klaga och ojja er men inte göra ett uns av motstånd. Våga vägra förtryck !

 13. Maria: Ja, det är även min önskan, då denna typ av agerande inte gagnar någon. Varken våra ungdomar, polisen själva som kår eller någon annan i vårt samhälle!

  Marcus: Ja, jag måste nog hålla med dig i din kommentar. Jag beklagar att ni fick bevittna det ni fick, men jag hoppas ni använder bilderna för något kreativt och som gör att fler får upp ögonen för det som skedde!

  motstånd lönar sig: Det är nog första gången jag blir kallad för ”mespropps(sosse)-mentalitet. Men om det är det man blir kallad för om man inte håller med dig, då har jag nog fått en ny titel. Jag tycker ditt förslag är totalt förkastligt, även om det låter ”revolutionärt” och häftigt. Sanningen är väl snarare att det skulle vara inte bara den första spiken i reggaefestivalens kista, utan antagligen även den sista. Nu vet jag inte din ålder, men jag tror att det skulle förvärra väsentligt för våra ungdomar om deras inställning när de ska gå på reggaefestival är att ”förklara krig” mot polisen. Nej, jag anser att din kommentar endast är naiv. Dessutom finns det många sätt att ”bekämpa förtryck” på. Att väcka opinion i media och på nätet, bland sitt umgänge är ju ett sätt. Troligen kommer man bra mycket längre på det, än på ditt sätt, är min uppfattning!

 14. Jag vart olaga frihetsberövad av polisen under reggaefestivalen, hade ingen biljett för fredagen så jag satt uppe vid radhusen ovanför festivalen och lyssnade på musiken, då fyra väktare med hund dyker upp sätter ned mig på marken säger ingenting mer än att jag skall vänta, under tiden så ber jag dom flytta på hunden som stod och nosade på mig varpå de säger ”om du inte rör på armen så har du den kvar”, sedan hör jag i radion att polisen säger ”nej men vi skriver en LOB på honom”, jag blev i princip släpad till en polisbil, ivägkörd till Sirius, inlåst nykter oskyldig och de hade inte sagt någonting till mig om varför jag var där, jag bad om att få göra ett evidencertest (mäta promillehalt), men detta fick jag inte.

  Hade planerat att gå in på lördagen enbart för att se Burning Spear, men roligt att riskera att bli frihetsberövad igen, verkar som att dom helt på måfå låser in folk, eller så var det för att jag är från Gottsunda.

  LOB lagen är ju det bästa för dom att tillämpa eftersom man inte kan överklaga ett sådant beslut, men en JO anmälan kan dom vänta i alla fall.

  Blir förmodligen ingen mer reggaefestival för min del efter den här händelsen och allt man hört om polisens arbete.

 15. Vidrigt att polisen kan bete sig sådär som ni beskriver!!
  Speciellt vidrigt tycker jag det är om det stämmer att de behandlar ungdomar som är mörka sämre pga. av hudfärgen!
  Verkar som polisutbildningen har stora BRISTER i attityd och bemötande och människosyn.
  Däremot tycker jag att marijuana, hash och allt i den vägen är vidrigt, äckligt och föstör människor.
  Jag en kompis vars barn bor hos mig ibland för att jag inte vill att barnet ska leva i misär när mamsen röker den där skiten.
  Jag HATAR NÄR FOLK VILL LEGALISERA DET.
  Det är bra att polisen bekämpar det, men som du beskriver det verkar det som polisen terroriserar oskyldiga och det är HEMSKT.

 16. mariebrima: Ja, jag är också emot droger, men jag tycker egentligen inte frågan handlar så mycket om det i det här fallet. Det är hemskt att ”skrämma bort” eller att ”föda ett polishat” hos våra ungdomar! En kränkning är aldrig okej!

 17. Kanske lite sent att skriva nu men jag kan berätta att jag blev intagen på provtagning fast jag varken druckit (okej 1öl på hela eftermiddagen/kvällen)eller använt narkotika. (tro det eller ej, det finns unga som avstår från båda delar fast de har umgänge som använder båda, även om polisen inte vill tro det!)
  Jag frös och var påväg till campingen för att hämta bättre kläder då jag blir stoppad av en civilare och får följa med på provtagning.
  Jag tänkte att det bästa är att vara trevlig så kanske de släpper mig på engång, när jag förde en konversation med honom på väg till skolan (där dom upprättat en station)tyckte han att jag talade för mycket så det blev provtagning endå. (pratade inte snabbt, sluddrade eller talade långsamt, som de brukar tycka är tecken på drogpåverkan) men betedde mig nervöst enligt honom (talade ”mycket”), inte så konstigt när man bara blir stoppad och bortförd (ni borde förstå varför om ni läser andra inlägg om polisens betende) klart man frågar om han kan legitimera sig så man vet vad han heter om man skulle ”råka ramla”.
  Kändes som att jag fick följa med dit enbart för att jag frågade om han kunde legitimera sig (han flashade brickan snabbt, hann inte uppfatta vad han hette ens)
  Efter provtaging blir det ”förhör” och jag missade 2st spelningar av de artister som jag mest av allt ville titta på.
  Man var inte på festivalhumör efteråt, mådde verkligen dåligt men jag vet att jag inte var ensam oskyldig.
  Varför kan inte polisen bara finnas där om man vill ha hjälp med något och hålla ordning om det skulle bli bråk och ta med bråkstakarna. Varför trakassera vanliga, fredliga människor (främst ungdomar som mig) som är där för att njuta och ha trevligt av festivalen?
  (Jag och de jag umgicks med som blev intagna är alla svenskar, vi råkade inte ut för eller såg någon misshandel)

 18. Hej!

  Lite sent ute men i Sverige så måste en civilpolis identifiera sig innan han/hon ens har rätt att röra en person. Om civilpolisen anhåller en person utan att identifiera sig så blir bevisningen ogiltig och målet måste läggas ner. Dock så skiter polisen i det och säger till 100% att dom har identifierat sig.
  Jag som jobbar på festivalen fick uppleva en civilpolis som identifiera sig genom att visa sin pistol och det får han absolut inte göra och det är ett lagbrott…
  Så vilka är dom stökiga och kriminella på Uppsalas bästa happening… Jo Poliserna.

  Så inför 2009 så bör alla ha med sig papper och penna samt en utskrift från Sveriges lagbok med paragrafen om hur en civilpolis måste agera.
  Tack för mig!

 19. Oskyldig tonåring: Jag blir uppriktigt ledsen när jag får höra om situationer som denna!

  Festivalarbetare: Ja, det är trist att det framkommit så många som berättar om att de blivit kollade av civilpoliser, utan att de legitimerade sig. Om man ska upprätthålla lag och ordning, så är det inte okej att de som ska upprätthålla den, själva inte håller sig till lagen. Tack för din åsikt!

 20. Pingback: Tonårsmorsa » Finländare drar kniv och muslimer vill införa sharialagar

 21. jag tycker detta är för jävligt,vi har även här i vår lilla stad uppe i norrland detta problem med poliser som maktmissbrukar var med om en händelse så sent som nu i lördags då jag var ute med vänner och vi blev attackerade av för oss 2 okända personer ringer efter polisen som kommer tar med sig dessa 2 personer som började bråka med oss vi går in på en intill liggande hamburgerrestaurang för att äta tittar ut och ser att polisen återvänt efter ca 10-15 minuter och griper 2 av ”våra” och motiverar att dom ska lobbas pga fylla och misshandlar min sambo mitt framför ögonen på mig!! // blir så frustrerad av detta

 22. I ett inlägg skriver Marcus:
  ”En kille blir nedtryckt i marken trots att han skriker om att hans arm har blivit bruten. Tydligen hade han brutit axeln veckan innan men polisen brydde sig inte. Sjukvårdare stod till och med och titta på när allt skedde.”
  Jag vet inte vad Marcus tycker att sjukvårdarna ska göra i detta läge eftersom de har att följa lagen som alla andra. Att förhindra ett pågående polisingripande, hur vidrigt polisen än beter sig, skulle bara resultera i att även sjukvårdaren blir gripen.

 23. Just Uppsala Reggae Festival – som har mindre drogmissbruk än de större festivalerna enligt folk jag pratat med – ska alltid dras med skitvinkling i svensk media som endast tar upp narkotikabrott :C

  Kämpa på Yared, framtida funktionärer och alla fridfulla festivalbesökare! <3

 24. Pingback: Tonårsmorsa » Rätt ska vara rätt

 25. Pingback: Tonårsmorsa » Uppsala Reggaefestival kritiseras hårt (Samlat inlägg om URF 2005-2008)

 26. Jag vet att vi har samma erfarenheter av dumma poliser i umeå också.
  Sånt där får ju en att vilja bojkotta såna där större festivaler & satsa krutet på dom mindre istället.

  Har polisen helt förlorat omdömet?
  Det här som inträffat är inte bara tjänstefel utan det är grov misshandel & ren kränkning.

  Själv så har jag väldigt svår astma & ryggproblem så hade polisen tryckt ner mig & slagit mig så skulle det räknas som mordförsök då jag skulle sluta att andas.

  Jag kan själv berätta att jag blivit stoppad av ett par poliser i umeå också mitt i natten då jag & några kompisar missat bussen hem då vi varit på bio.

  Dom var för det första väldigt otrevliga & ville inte heller visa legitimation samt ville dom inte heller uppge vad vi var misstänkta för & varför dom höll oss kvar.
  Vi vart inte heller betrodda av polisen & dom hotade hela tiden med att vi skulle få sova på startionen samt en massa annat skit fasten vi var helt lugna.

  Den andra polisen som kom & som då kunde berätta vad som hänt var då lite trevligare.
  Som sen när vi tittade i dagens tidning dagen efteråt så förstod vi att den andra polisen ljög oss rakt upp i ansiktet & ingen av poliserna visade någon typ av legitimation.
  Han körde säkert 160 på en vanlig 50 väg utan blåljus inne på tätbebyggt område i umeå vilket jag ställer mig lite frågande till.

  Det skulle inte förvåna mig om dom har en färdig mall på hur dom ska uppträda mot ungdomar & ny vuxna under 30år.
  Jag & mina polare är ju ändå mellan 20-25år gamla.

  Mallen består väl av att dom ska se alla ungdomar utan högt uppsatta jobb som brottslingar & löst folk.

  Grejen är den att polisen är som en skyddad brottsling.
  Många har försökt att anmäla både poliser & ordningsvakter för grovmisshandel & övervåld men dom håller ju varandra alltid bakom ryggen.

  Så det är sällan det ens brukar gå till åtal.
  Se bara på det lilla barnet som blev tvungen att skriva till drottningen för att få sin pappa fälld för grov misshandel inom familjen då pappan va polis & ingen skulle tro på att familjen blev utsatt av pappan.
  Men bara någon dag efteråt så åkte pappan i fängelse & blev av med jobbet så det finns kanske undantag.

  Arnars så brukar det vara väldigt få gånger som en polis åker dit för någonting över huvud taget.

  Ord står ju mot ord & inte brukar så specielt många som man känner tro på en då man blivit utsatt av polisen.

 27. Pingback: Slutsammanfattning om URF 2011

 28. Pingback: Uppsala Reggaefestival i helt ny tappning | Tonårsmorsa – Fatou

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] upprörd, en av dem är maktmissbruk. Jag har aldrig varit ett stort fan av polisen, men sådant här gör att jag litar ännu mindre på […]

 2. […] är det och att andra myndigheter är av vikt för ett fungerande samhälle. När ungdomar ser att poliser begår fel och misstag är det viktigt att förtydliga för ungdomar att detta är fel och inte acceptabelt, samtidigt som […]

 3. […] har vid några tillfällen skrivit och lyft fram artiklar och liknande där jag tycker att poliser har betett sig illa. Jag har skrivit om hur jag tycker det är viktigt […]

 4. […] Är det så här polisen vill visa sin makt för våra ungdomar? […]

 5. […] Drogerna och Polisens närvaro: Själv har jag eller mina barn aldrig blivit utsatt för något negativt på festivalen. Varken från polis eller övriga festivalbesökare, däremot har jag träffat på flera ungdomar och vuxna som har känt sig kränkta av behandlingen från ordningsmakten. En del om detta skrev jag för några år sedan och som jag upplever det så var det året när flest besökare ansåg att de blivit väldigt kränkta. Ett specifikt fall där jag gjorde en intervju med personen berörde mig särskilt illa och gör det… […]

 6. […] bara goda minnen av URF. De få negativa minnen vi har, handlar om specifikt ett av åren då polisen gick väldigt hårt fram mot festivalbesökarna och som de sedan även fick väldigt hård kritik […]