En primitiv morsa

Mabou (6) har nu börjat skolan. Han tycker det är roligt och han verkar trivas bra.

I dag hände en sak som får mig att känna mig väldigt primitiv som människa. Jag har tidigare berättat om att Mabou såg så väldigt mycket fram emot att börja spela fotboll. Det var sånt tjat om denna fotboll att han till och med fick börja ett år tidigare. Eftersom hans familj på pappans sida är riktiga fotbollsfantaster, med en farbror som spelar mycket och pappas kusin är målvakt i Djurgården (Pa Dembo Touray) så hade Mabou själv stakat ut sin framtid som fotbollsproffs. Den första tiden tyckte Mabou också mycket riktigt att det var väldigt roligt med fotboll.

Efter ett tag så utsåg ett par tre killar sig själva på fotbollsträningen som att de var de enda i laget som borde få spela. Detta innebar att det var väldigt svårt för de andra att någonsin få någon passning eller på annat sätt känna att de deltog.

De började även köra med ganska mycket ful spel bakom tränarens rygg. Förutom att de bara passade varandra, så fällde de sina lagkamrater och var ganska taskiga mot de andra killarna. Mot alla utom en, som inte verkade ”allierad” med dem, men som var väldigt mycket duktigare än alla andra killar på plan. Han såg till att få bollen ofta och han passade även till de andra killarna, men om det inte var han som hade bollen så blev det svårt för någon annan att få den.

De sista två gångerna Mabou var där så körde de ganska fula saker mot honom, vilket resulterade i att Mabou vägrade gå till fotbollen. Jag, som förälder ångrade förstås då att jag inte pratat med tränaren, jag tänkte att han skulle se med tiden vad som pågick. Men nu vägrade alltså Mabou fortsätta med fotbollen.

Nu har jag planerat att han ska få börja en grupp som kör olika bollspel för att han dels ska få börja en annan grupp och dels ska få testa på lite olika bollsporter, för att se om han vill fortsätta fotboll eller i stället spela något annat.

I går när vi kom till skolan, såg jag en kille genom fönstret som vinkade till Mabou. Jag kände igen honom som en av de killar som kört med ”fulspelet” på fotbollen.

Idag när vi kom till skolan, stod killen på skolgården och lekte med en boll:

Killen: Hej!

Mabou: Hej!

Killen: Går du i ettan?

Mabou: Nej, i sexårs.

Killen: Jaha, jag går i ettan…

Mabou: Jaha. Har fotbollen börjat än?

Killen: Nej. Men jag har blivit jätteduktig i sommar…

Mabou: Jaha…

Killen: Men när fotbollen börjar igen ska jag spela ÄRLIGT!!

Mabou: Jaha. Men jag måste gå in nu.

Killen: Men vänta! Kolla vad jag kan!

Killen börjar trixa med sin boll, utan att lyckas särskilt bra.

Mabou: Nej, jag har inte tid, för jag ska gå in i skolan nu! Men hej då!

Den primitiva delen av min mammaroll kände att det var skönt att Mabou ”dissade” honom när han sökte kontakt. Jag kände också att det var skönt att killen sagt att han skulle spela ”ärligt”. Det måste väl ändå innebära att han hade insikt om att han INTE spelat riktigt schysst?

Jag kände mig skadeglad och samtidigt stolt. Stolt för att killen erkänt en svaghet. Stolthet för att Mabou visade att han inte var särskilt intresserad av killen, även om han ändå var artig och trevlig. Jag kände skadeglädje för att killen var så lagom kaxig nu när han inte hade sina kompisar omkring sig. Skadeglädje över att jag fick ”bevis” på att han inte hade spelat ärligt och primitiv för att jag kände dessa känslor.

Hur skulle du ha reagerat?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

14 svar på ”En primitiv morsa

 1. Kalla mig gärna primitiv, men jag hade reagerat precis som du.
  Hr vill Mabou göra nu då? Vill han fortsätta med fotbollen eller blir det det nya med olika bollsporter?
  Låter ju helt sjukt så som det går till på fotbollen. Konstig tränare som inte märker och tar tag i det som händer på plan.

  Cel’Daras senaste inlägg..Fallfrukt = bra frukt

 2. Cel ´Dara: Ja, det var så jag kände också. Det där ämnet är lite känsligt nu, för vi var väldigt ihärdiga här hemma för att övertala honom med att fortsätta fotbollen, eftersom vi visste att det var hans allra största intresse och kände att det uppkomna ointresset inte alls handlade om fotbollen i sig, utan om just dessa killar som inte spelade schysst. Men han totalvägrade!!

  Igår berättade jag om den här bollgruppen (Jai och Isa testade den när de var lite yngre) och jag fick veta av fröken igår att de sätter igång de grupperna redan vid sexårs. Han lät positiv och det lät som om han ville börja.

  När det gäller tränaren så tänker jag att det var lite underligt att han inte såg detta att vissa bara passade till varann, men när det gäller fulspelet så såg jag att det vara skedde bakom tränarens rygg, de kan vara förslagna ibland, de små liven. Så där känner jag nästan att jag är mer skyldig. Varför pratade jag inte med tränaren om det?

  Ibland är det så svårt att veta när man ska ingripa som förälder och när man ska låta de reda ut saker själva, tycker jag. Jag avskyr när föräldrar hoppar in i de minsta småsaker och ibland skriker att deras barn blir mobbade eller så, sedan kanske man själv vet om att en sak som andra barn gjort mot det barnet, är just för att det barnet varit väldigt elak först, utan att föräldern sett den delen av bråket eller tjafset.

  Men i det här fallet känns det som om jag borde ha pratat med tränaren eftersom det resulterade i att Mabou hoppade av fotbollen…!

  Ja, det är inte lätt att vara barn, men det är banne mig inte alltid så jäkla lätt att vara förälder heller…! 🙁

  Kram!

 3. Min pojke(lika gammal som din) har gått på lek-basket sedan han var tre år. Där är det blandade åldrar tom. 10 år och varje träning avslutas med match.

  Då blir det så att de stora passar varandra i sin iver att vinna och min lillpojke är med och ropar passa mig! och är lika ivrig som de stora att få vara med, men när han aldrig får en chans så tröttnar han och går och sätter sig
  -och där tycker jag att tränarna kunde vara mer aktiva, även om de säger till innan så glömmer de stora barnen att passa även de små i stundens hetta.

  Däremot är tränarna SUPER duktiga på att säga till om det förekommer fulspel eller elaka kommentarer!
  De har även jättefin diciplin på träningarna -är barnen busiga och inte lyssnar, eller stör andra,
  så får de sitta på bänken en stund och det brukar hjälpa.

  -Skola o dagis har en del att lära av basketskolan på vissa sätt… Basketen har verkligen betytt jättemycket för min son och varit en positiv aktivitet som gett honom självkänsla!

  Men innan sommaruppehållet ville han hellre gå på fotbollen där alla barn är lika gamla och han har bollen mycket mer!!
  Tyvärr är träningarna samma dag.

  Jag tyckte att en del föräldrar på fotbollen var så himla löjliga och ropade:
  – jobba hemmåt Vincent! som om det var påproffsnivå, fast deras grabb inte visste ens vilket mål han skulle ”jobba” mot…hahaha

  Kram/ mari

 4. mariebrima: Jättetrist att det verkar förekomma så mycket sånt inom sporten. Jag vet inte om det är på samma sätt för små flickor, jag har inget minne av det, trots att Binta har spelat både fotboll och andra sporter. Finns det någon snedvriden föreställning om att ”killar ska härdas” eller något sådant? Bara en stilla undran! Kram!

 5. Hej! Det är nog sant att vissa har den föreställningen om pojkar -och att idrotten blir för resultatinriktad för tidigt.

  Däremot vet jag inte om det har med kön att göra. Lekbasketen är blandad grupp med både killar o tjejer.

  En liten Isatou (12) som vi känner spelar också basket o av det jag har sett är vissa av tjejerna i hennes lag lite småtaskiga mot andra i laget.

  Jag skulle önska att alla barn hittar en sport som passar dem och bara få ha roligt!

 6. mariebrima: Ja, det är möljigt att det är så. det var ju ett tag sedan mina döttrar var i den åldern, så du kanske har rätt, det kanske inte har med kön att göra. Kanske har klimatet blivit hårdare bland barn, helt enkelt? Eller kanske mina döttrar hade ren tur och hamnade i ”bra” lag, som inte körde dessa fulspel och skitsnack?

  Jag håller med dig, varför kan de inte bara få ha roligt? Kram!

 7. Pingback: Tonårsmorsa » Dagens Binta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] AIK? Men då är han ju konkurrent till Pa Dembo, han spelar ju i […]