N-ordet-debatten. IGEN.

Debatten kring ordet n-ordet har hållit på länge nu. Både i verkliga livet och i bloggvärlden. Sedan jag började blogga för över tre år sedan så har debatten säkert blossat upp till och från en fem, sex gånger där jag varit med och debatterat den. Nu har debatten blossat upp igen på Aftonbladets bloggportal. Jag har försökt samla hela debatten i detta inlägg, med länkar, så det ska vara lätt att följa. Jag vet att det finns folk som tycker att jag är löjlig, att debatten är fånig och trist. Det är okej att tycka det. För mig har det dock blivit något av en hjärtefråga, framför allt i bloggvärlden. Jag ska förklara varför i detta inlägg.

Inte för att jag tycker att ordet ska förbjudas, det tycker jag verkligen inte, även om jag blivit anklagad för det också. Jag anser för övrigt inte att det finns något ord som borde förbjudas. Jag har också full förståelse för att ”Agda 75 år, som aldrig kommit i kontakt med en svart människa, annat än på håll eller i TV och som lärde sig i småskolan att en svart människa är en n-ordet, säger n-ordetbollar”. Det som (faktiskt) upprör mig, är att när människor förstår att n-ordet av många uppfattas av många svarta personer och oss som faktiskt lever med svarta människor, som stötande, kränkande eller bara rent oförskämt. Om man förstår det och ÄNDÅ ”hävdar sin rätt” att få använda n-ordet, då tycker jag att man är synnerligen ignorant. Jag ska i detta inlägg försöka klargöra vart jag anser ”skadan” i att använda n-ordet ligger. Om du läser hela detta inlägg och de länkar jag kommer länka till i inlägget och ÄNDÅ inte vill förstå vad jag försöker förklara så att varje person, oavsett bakgrund, kan förstå varför ordet är så laddat och faktiskt sårar människor, då kan jag bara beklaga din ignorans, men egentligen är den inte till största del en förlust för de svarta människor du möter, utan i första hand är det en förlust för dig själv och en förlust i ett mycket större perspektiv än vad du antagligen någonsin kommer att inse.

Den här debatten började på dessa bloggar:

Det jag först väljer att bemöta som kommer upp i varje diskussion i denna fråga är först och främst dessa återkommande argument:

 1. Någon hävdar alltid att man känner en svart person som tycker det är helt okej att säga n-ordet och n-ordetbollar.
 2. Någon anser att man inte kan ta illa upp över ordet n-ordetboll, då det ju hetat så i urminnes tider och det till och med stod i våra kokböcker och skolböcker förr.
 3. Någon anser alltid att man måste få säga n-ordetbollar om man får säga finska pinnar och vitlök (och en rad andra exempel)
 4. Det är bara vita som blir upprörda, svarta tycker det är helt okej att säga n-ordetbollar/n-ordet.
 5. Att n-ordet inte kommer från ordet n*gger, utan från spanskan, där det betyder ”svart”, vilket alltså inte är ett negativt ord.

Det vi först och främst ska ha klart för oss innan en diskussion ens kan ta vid, är att man förr ansåg att världen var uppdelad i RASER. Vi benämnde oss själva och varandra som n-ordet, arier etc. Det var viktigt på den tiden att rasbenämna människor. Idag tror jag att i alla fall de flesta av oss människor i världen är eniga om att vi inte ska eller kan delas in i några raser. Däremot så är det ibland nödvändigt att beskriva varandra med hudfärger, för att underlätta för oss själva och varandra att beskriva någons utseende. Eftersom alla kan benämnas med ”färg” såsom ljusbrun/svart/vit/mörkbrun/rödlätt etc. så kan man ju knappast påstå att det är rasistiskt att färgbenämna någon, även om man i USA till exempel varken kallar folk vita eller svarta. Men här i Sverige är det fortfarande ”acceptabelt” bland människor, oavsett ursprung. Jag utgår (om inget annat anges) från Sverige när jag skriver detta inlägg.

Det jag själv i huvudsak har skrivit tidigare i detta ämne, är först och främst dessa inlägg:

I båda dessa inlägg är det inte minst i kommentarerna som viktiga analyser och nyanser kommer fram, tycker jag.

Jag ska börja med att bemöta de punkter som är ständigt återkommande i denna debatt, nämligen de punkter jag numrerat ovan i detta inlägg:

 1. Det är klart att man kan känna svarta personer som inte tar illa vid sig av att bli kallad n-ordet eller som tycker det är okej att säga n-ordetboll. Det handlar ju trots allt om tusentals människor (i Sverige) och det är klart att folk har olika åsikter, även om man råkar ha samma färg. Sedan får vi inte glömma att det finns en MASSA svarta människor i Sverige som har haft denna ”n-ordetbolls-diskussion” till leda på sina arbetsplatser, på sina skolor, på sitt dagis, bland sina grannar, bland sina bekanta och helt enkelt inte ORKAR ta den en gång till. Jag kan lätt räkna upp flera Afrikaner i min egen bekantskapskrets som avskyr ALLA ord som innefattar n-ordet, men som inte längre orkar ta diskussionen, utan ler och skrattar och säger när svensken ska förklara att h*n inte alls är rasist och yada, yada, yada… (Jag undrar, om man själv tycker det är så okej att säga n-ordetboll, varför måste man då ursäkta eller förklara varför man använder ordet?) Jag har själv en vän från Gambia som i slutet av 80-talet drev ett konditori med sin fru i Enköping. När folk skulle köpa en chokladboll så stod de och stammade fram vad de skulle ha. Min vän sa då alltid ”Är det en n-ordetboll du vill ha?” Vilket naturligtvis ledde till spridda skratt och till en lättad stämning på konditoriet. Kanske trodde en och annan kund att här var ”en n-ordet som förstod vikten av att få säga n-ordetboll”. Så var det INTE. Den här killen avskydde ordet, han tyckte att de som gjorde så var hycklare, eftersom han visste att de skulle ha sagt n-ordetboll om inte han stått i kassan. Men de kunde ändå inte stå för att de använde det ordet framför honom. Jag tyckte i och för sig att han var en hycklare också som lät ordet n-ordetboll få passera för att han var en affärsman och ingen politiker. Att det finns svarta som skrattar med åt det fåniga i att inte använda ordet n-ordetboll, är alltså ingen garanti för att man verkligen tycker det är okej. Hur ofta har du själv inte skrattat med när en kollega hånat eller förlöjligat något som egentligen går stick i stäv med din egen åsikt, av olika skäl?
 2. Det är sant att det stod n-ordet och n-ordetboll i gamla tiders kokböcker och skolböcker, men det är mycket som förändrats i världen med åren, tack och lov, så jag tycker det är ett synnerligen dåligt argument. Förr betydde käring något vackert. Idag används ordet som ett skällsord mot äldre kvinnor. Jag tror inte det är många som använder det ordet idag och hävdar sin rätt att använda det, för att det förr hade en annan betydelse. Det finns dessutom en massa andra saker som har ändrats med åren. Bl.a. säger vi inte heller längre Hottentott, som är ett folkslag, men som i Sverige under många år också användes som en annan rasbenämning för ”n-ordet”. Det har hänt lite annat i vår utveckling också, både före och efter det stod negrer i våra skolböcker. Kvinnor har fått rösträtt, det är ett brott att våldta sin hustru, det är ett brott att slå sina barn. Jag menar att om det är ett skäl till att säga n-ordetbollar, så borde man kunna anföra samma skäl för att gå tillbaka i utvecklingen när det gäller andra saker. Diskussionen har också nuddat en del vid Astrid Lindgrens ”n-ordetkung”, mina åsikter i den frågan har jag länkat till ovan, i mitt inlägg Kritik för att vara politiskt korrekt.
 3. Finska pinnar, eller vitlök, kan aldrig någonsin jämföras med n-ordetbollar, eftersom så vitt jag vet, har aldrig finnar blivit förtryckta av resten av världen i århundraden. N-ordet är som sagt var en RASbenämning. Det är inte finsk, det är en nationalitet. Det är inte ett uttryck som ”förtryckare” skapat åt människor från Finland. Samma med vitlök. Vitlök kan aldrig bli negativt för att vara vit är inte en förtryckt folkgrupp i sig. Förtryck mot svarta handlar inte bara om slavtiden för hundratals år sedan, förtryck mot svarta och i synnerhet Afrikaner är något än idag pågående. Jag kan rabbla otaliga exempel, men detta inlägg verkar bli långt nog ändå, så jag ska försöka nöja mig med att nämna ett par exempel från vår nutid. Apartheid pågick i Sydafrika en bit in på 90-talet. Inför allas våra ögon. Alla som läser denna blogg, var förmodligen födda då och visste troligen om vad som pågick. Folkmorden i Rwanda som var väl assisterat av Europeiska länder. Rasism och förtryck mot Afrikaner och andra svarta pågår än idag runt om i världen. DÄRFÖR är det i mina ögon omöjligt att jämföra finska pinnar eller vitlök med n-ordetbollar.
 4. Det är fullständigt struntprat!! Mina egna barn är ofta utpekade som ”n-ordet” (på ett negativt sätt) trots att de har en vit (svensk) mamma och är födda och uppvuxna i Sverige. Att de ser annorlunda ut och att de har Afrikanska rötter, det har de inte kunnat undgå att vara medvetna om och det är okej. Men därifrån att bli rasbenämnda med negrer, det är verkligen inte 2008 i ett upplyst land som Sverige, för mig. För dem kommer troligen aldrig n-ordet att kännas ”rumsrent”. Man kan inte bli kallad ”n-ordet” som ett skällsord 100 gånger och så säger någon ”n-ordetboll” på ett ”positivt sätt” två gånger och man kan förvänta sig att ordet ska kännas positivt för personen i fråga. Bland mina barns flertal Afrikanska släktingar som är boende i Sverige, tror jag inte ens att jag får ihop en handfull som tycker att ordet neger är neutralt och inte sårar eller irriterar dem. Då spelar det ingen roll vilket ord som sätts framför eller efter n-ordet. Det spelar ingen roll att det handlar om ”n-ordethora”, ”jävla n-ordet”, ”n-ordetbollar”, ”n-ordetkyssar”, ”n-ordetjävel”, för det är n-ordet det handlar om, inte vad som kommer före eller efter! Bland mina egna vänner, de som är svenskar och lever med Afrikaner, de som själva är mixade (förklaring vad jag anser om m-ordet kommer lite längre ner i texten) och de som själva är Afrikaner, med två Afrikanska föräldrar, tror jag knappt det är någon som tycker det är okej att säga n-ordet eller n-ordetboll idag, även om det endast är ett fåtal av dem som skulle starta en diskussion i frågan om det inte är med en väldigt närstående person.
 5. Det är sant att jag också är informerad om att det svenska n-ordet kommer ursprungligen från Spanskans negro, som alltså betyder svart. Men i Sverige betyder inte n-ordet svart, det är fortfarande en rasbenämning. Jag, som vit, har ALDRIG NÅGONSIN blivit omtalad som ”arier” eller på annat sätt blivit rasbenämnd, medan jag inte kan räkna på mina båda händers fingrar hur många gånger mina barn blivit omnämnda som n-ordet och ändå kommer inte mina fingrar på långa vägar att räcka till. Ändå är inte ”arier” i närheten så laddat som ”n-ordet” av samma skäl som jag angett ovan när det gäller jämförelsen av ”n-ordetbollar” och finska pinnar. Jag tycker det är ganska oväsentligt vart ordet n-ordet härstammar (förresten så härstammar ordet ”n*gger” från ”niger” som på Latin betyder Svart, men ändå blev ordet under slavtiden ett ord som i stort sett ingen i världen idag tar i sin mun på ett ”neutralt sätt”) utan det viktiga är hur man uppfattar det och även om det finns folk som inte tar illa vid sig av att höra ordet neger, så undrar jag VARFÖR man ändå hävdar sin ”rätt” att få säga ordet bara för att man själv inte associerar det till något negativt, när man vet att det finns massor av folk som faktiskt tar illa vid sig och dessutom tvivlar jag på att de flesta inte associerar det till något negativt, egentligen, eftersom man ofta måste komma med en lång harang av ursäkter efter man sagt ordet, en harang om förklaringar att man inte alls är rasist, vilket jag inte heller tror att alla som säger n-ordet är, men jag menar ändå att ordet har en djupare grund och har en större konsekvens än de flesta inser när de ”bara” vill kalla ett bakverk för dess ursprungliga namn! Inkopierat från mitt inlägg N-ordet: ”N-ordet har en sådan negativ klang idag att det är skit samma vad ordet betydde från början. Ordet ”Bonnläppar” BEHÖVER heller inte vara negativt, men eftersom det finns jordbrukare som skulle ta illa vid sig av ordet, så finns det ju ingen anledning att kalla dem för det. När det gäller n-ordet, så är det inte så att det är en liten klick ”extrema svarta” som tar illa vid sig, utan en massa människor, faktiskt både vita och svarta, som tycker att det låter väldigt nedvärderande. Jag tycker att det är så himla enkelt. När en svart ska beskriva en vit så säger de ”vita”, de säger inte ”Arier” eller ger oss andra s.k. ”rasbenämningar” som kan uppfattas som negativt, varför ska det vara så förbaskat svårt för oss att göra detsamma? På samma sätt kan man ju också säga att ”m-ordet” HAR en väldigt negativ betydelse. (Sägs komma från ordet Mula, d.v.s. korsning mellan häst och åsna.) Däremot har m-ordet (vad jag vet) aldrig använts som skällsord. Men skulle det komma att göra det, så är jag beredd att ändra mitt språkbruk när det gäller det ordet. Ibland är det inte själva ordets betydelse, utan hur ordet faktiskt uppfattas som är huvudsaken. (EDIT: En uppdatering av min åsikt i denna fråga finns längst ned i inlägget.) Det spelar egentligen ingen som helst roll om DU inte tycker att n-ordet är rasistiskt, det handlar om att svarta nu i årtionden bett om att slippa bli kallad för ”n-ordet.”

Jag är i stort sett uppvuxen med Afrikaner. Jag fick också barn tidigt med en Afrikansk man. N-ordet är ett skällsord som tyvärr fått tillhöra vår vardag under i stort sett hela mitt liv. Jag kan inte komma på vart i vårt samhälle vi har befunnit oss där vi blivit skonade från n-ordet. Det fanns en tid när vi själva försökte vända n-ordet till något positivt, precis som många svarta i USA försökt sig på med ”n*gger”. Vi skämtade om n-ordet hit och n-ordet dit. Det funkade inte. Det hade skapat för djupa sår inom oss alla i familjen under allt för många år.

Det började redan med min äldsta dotter Binta, på dagis, faktiskt. Hon hade nyss börjat där och var tre år gammal. Jag kan inte riktigt beskriva den känslan när hon började bråka med sin farbror och kallade honom ”jävla n-ordet”. Jag blev förstås upprörd, men farmor som också hörde orden, är smartare än så, så hon tog Binta och frågade henne vart hon hört ordet och vad det betydde. Hon sa att det betyder att man är dum och ful och att några barn brukade säga på dagis att hon var en jävla n-ordet…

När Jai (nu 17) var två-tre år, så var vi i Stockholm på Centralen. Jag var själv med alla tre barnen och vi skulle gå till pendeltåget. En vuxen man kommer i motsatt riktning, sträcker ut sin fot framför Jai (med flit) och fäller henne med orden ”din jävla n-ordet, åk hem!” varpå hon stupar i golvet och slår i munnen och det börjar flöda blod. Folk kom springande från Burger King med vatten och servetter. Mannen hann lätt ta sig från platsen då alla var för chockade för att ens springa efter och för upptagna med att ta hand om ett blödande litet barn.

Inte långt senare var även yngsta systern utsatt. Hon var ett år och jag hade rest bort för att jag skulle avvänja henne vid amning. Farmor och mormor skulle vara barnvakt tillsammans. De tog pendeltåget från Helenelund till Sollentuna för att handla en förmiddag. De satte henne på ett säte och en berusad man kom och knuffade bort henne från sätet och sa att ”vi vill inte ha några n-ordetjävlar här, som inte bidrar till vårt land” (tur att han bidrog till alkoholskatten i alla fall!) Mormor gick i taket och farmor tog lilla Isa (nu 15) och slet mormor av tåget för att mannen och min mamma var helt galna av ilska.

Jag bloggar inte särskilt ofta om den rasism mina barn och faktiskt även jag är utsatta för, men jag känner att det är viktigt för mig i denna diskussion att få fram HELA bilden. Inte för att någon ska tycka synd om oss eller liknande, tro mig, vi lever ett ”normalt” liv med våra sorger och glädjeämnen, men jag tycker det är viktigt att förmedla HELA bilden och vad den innebär för mig och min familj i vardagen och har gjort under de senaste tjugo åren och mer ändå…!

Naturligtvis är jag inte fredad från n-ordet i bloggen heller. Det finns några kommentarer som jag tidigare valt att inte lägga ut, som jag helt enkelt censurerat, men som jag väljer att lägga ut nu:

Suri
suuu@hotmail.com | xxxxxxx

ja men..du ÄR ju en negerhora..

(Jag har tagit bort ip-numren)

negerackel
http://www.nigger.com | negerblatte@hotmail.com | xxxxxxx

en dag blir din dotter valdtagen analt av en stor fet neger. da kan du ju sitta har och skriva.niggers

Inte heller i gästboken kan man låta bli att roa sig. Klicka på GÄSTBOKEN och kolla sedan in kommentar skriven 080711 19:32

Så ni som fortfarande tycker att det bara är en negerboll, fortsätt säg det, om samvetet tillåter, men kom inte och säg till mig att ”det är bara töntiga svenskar som ska vara så politiskt korrekta att de vill förbjuda neger-ordet”. Jag är Svensk och precis som de flesta mammor här i världen kommer jag att försvara mina barn in i döden om det krävs. För mig handlar det inte ett dugg om att vara politiskt korrekt, det handlar om att jag kommer att göra allt för att freda mina barn för den förnedring de får utstå every now and then…! För oss kommer ALDRIG neger-ordet att kännas rumsrent. Jag och mina barn kommer alltid att känna ett stick av förtvivlan i hjärtat när vi hör ordet, även om ni bara benämner ett bakverk. För DIG är kanske inte ordet rasistiskt. För DIG kanske det bara betyder svart/kaka eller vad-du-vill. För oss betyder det så mycket mer. Jag vädjar i dag till dig som hävdar din rätt att säga negerboll, snälla säg i stället chokladboll. Är det för mycket begärt?

Tack för att du faktiskt läst hela inlägget, trots att det är väldigt långt och utförligt!

Till sist: varför är det så viktigt att säga nn-ordetboll? Det är väl förhoppningsvis ingen ”n-ordet” den är gjord av. Det är ju faktiskt choklad! 😉

Tillägg 2012: *) Fotnot: Jag har förstått att även m-ordet anses kränkande av många personer och därför ställer jag mig nu bakom ett upphörande av att använda även detta ord, precis på samma sätt som ”n-ordet” och av samma grundskäl.

Tillägg 2014: Fotnot: Sedan ett par år så använder jag aldrig ”N-ordet” utskrivet, inte ens för att förklara dess negativa innebörd, då både jag själv och väldigt många andra tar illa vid sig av det ordet. Jag beklagar att det är utskrivet i denna text.

Tillägg 2015: Fotnot: Jag har nu skrivit om mina gamla blogginlägg med n-ordet och m-ordet utskrivna i de inlägg jag funnit. Jag beklagar om du hittar ”rester” av dem i min blogg och blir glad om du påtalar detta, så jag kan ändra dem då jag inte vill bidra till att ytterligare fortsätta sprida eller okeja dessa uttryck.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

97 svar på ”N-ordet-debatten. IGEN.

 1. Bra skrivet.
  Men i debatten om negerbollar(eller glassen Nogger) fattar jag inte vad det har med MÄNNISKOR att göra.
  Bara för att man diskuterar namnet på ett bakverk behöver det inte innebära att man kallar en PERSON för samma sak.

  I dagens samhälle är det väl endast riktigt gamla personer och rasister som använder ordet neger.

  Jag använder inte och har aldrig använt ordet neger om färgade/mörkhyade/svarta personer.

  Att jag har nämnt mina gamla kompisar från 70-talet i sammanhanget: vad är det för fel med det?
  Det är ju för att belysa att INGEN av alla dem jag känner med mörk hudfärg tycker det är fel att använda ordet negerboll.

  Det finns frågor som är betydligt viktigare än det invanda namnet negerboll att diskutera, när det gäller de enorma problem som t.ex invandrare ställs inför när de flyttar hit. DET är väl, om något, viktigare att diskutera än namnet på ett bakverk.

  Jag är inte alls säker på vad du menar med din kommentar hos mej. Eller om du trackbackar mej för att visa mej som ett dåligt exempel.Eller om du gillade det jag skrev.

  De som vill förbjuda vissa ord som just negerboll är de verkliga rasisterna, eftersom de associerar ordet till människor.//Ha en fin onsdag.

  • Tänkte på problemet om negerbollar. Om de började tillverka dessa bollar i vit choklad, så kan ordet bli Tubab bollar. Tycker att ordet neger inte för mig är så upprörande, beror på hur man säger det, tycker jag. Läs boken Huckleberry Finn, Det är en klassisk äventyrsbok för killar mellan 10-15 år, skriven av Mark Twain. Där ligger Astrid Lindgren i lä. Själv har jag alltid använt orden Färgade eller Afrikaner. Där i mot tycker jag inte om ordet Tubab, kan bero på att jag själv blir drabbad, har hänt att jag kontrat med Neger när, jag har varit på det humöret.

 2. Kari: Jag har trackbackat alla, vars inlägg jag funnit i diskussionen, både de som ”håller med” eller de som inte gör det, som brukligt är i bloggvärlden, för att man ska få en helhet i diskussionen. Det är det som trackbackfunktionen är till för. För mig är det underligt att man inte ser sambandet med ordet NEGER, oavsett om det är en benämning på ett bakverk eller en person. Ordet neger används i vårt språk som en rasbenämning. Med andra ord: negerboll kunde hetat (om man nu inte velat kalla det chokladboll) svartmänniska-boll och då hade det blivit en helt annan sak, men nu kallas den negerboll, d.v.s. ”rasbenämning-boll”. Varför jag inte tycker bakverket bör kallas för negerboll har jag redan klargjort för ovan.

  Jag har inte menat dina gamla kompisar från 70-talet, men det generella i alla dessa diskussioner är just att alla känner ”någon” som tycker det är okej, det är inte bara du, kika igenom alla de inlägg jag länkat till, så ska du se att det nämns i kommentarer eller inlägg att någon känner någon som tycker det är okej. Det var alltså generellt och hade inget med dig personligen att göra.

  Jag har spaltat upp exempel på det som alltid tas som exempel på varför man ”bör få” säga negerboll. Om du läser runt i inlägg och kommentarer eller i mina exempel i mitt inlägg så är det INTE bara negerboll folk säger när de säger ordet neger. Ordet används alltså fortfarande, även om det inte handlar om chokladbollar.

  Om du läst mitt inlägg ordentligt, så hade du sett att jag skrivit att jag inte vill att varken ordet neger, negerboll eller något annat ord ska förbjudas.

  Jag tycker däremot att det är väldigt trist att folk envisas med att använda ett ord, som ger negativa reflektioner hos många, många människor och får dem att känna sig kränkta och i viss mån även förtryckta.

  Det finns säkerligen många andra frågor som är viktigare än en diskussion om användandet av ordet neger, men för mig är ordet viktigt, för det påverkar mitt liv, min vardag och det är min verklighet, även om det inte är det för dig. Å andra sidan har ju du också uppenbarligen skrivit ett inlägg om denna fråga…!

  • Troligen kommer ordet neger (Negro) från Spanskan som är deras ord för svart, Negro härstammar från slav tiden, de tyckte nog att afrikaner var svarta. Nu är afrikaner bruna, så ingen siffra var rätt.

 3. Hej du. Nu har jag läst igenom allt och tackar för ett mycket välskrivet och informativt inlägg. Du har som vanligt förmågan att bringa klarhet i vissa perspektiv.

  ..och precis som jag sagt tidigare på AB-blogg, så använder jag inte ordet negerboll i dagligt dag varken med mina barn eller andra just för att andra känner sig kränkta av det.

  även om jag själv inte lägger värderingar i ordet.

  Tack och ha en trevlig dag
  Mvh HelenaQ

  HelenaQs senaste inlägg..Då var det avklarat.

 4. Hej Fatou!

  Så bra skrivet! Själv har jag också sagt negerboll. Men tro mig jag menade inget illa utan som invandrare i Sverige så fick jag ju lära mig att det hette så.
  Nu säger jag det inte. Äter inte det heller.
  Va sjukt det lät att vuxna männiksor behandlar små barn på detta viset. Jag skäms för dom. Det spelar väl ingen roll vilken nationalitet de har ett barn är ett barn. Sjuk värld vi lever i!!!!

  Birsens senaste inlägg..Kvällsmat

 5. HelenaQ: Jag tycker det är bra att man inte själv använder ordet, om man vet att folk tar illa vid sig. Själv använder jag inte heller ordet zigenare, utan romer, även om zigenare inte är ett negativt ord i sig för mig. Jag säger inte heller lapp, utan same. Jag har svårt att fröstå, trots att jag verkligen försökt, varför vissa fortsätter hävda sin ”rätt” när ”mottagarna” säger att de föredrar en annan benämning. Jag menar, hur svårt kan det va, liksom? Önskar dig också en trevlig dag!

  Birsen: Jag menar verkligen inte att man inte kan säga negerboll om man inte inser att människor tar illa vid sig, men jag anser att om man inser det och ändå fortsätter ”hävda sin rätt” utan att inse vilka konsekvenser det faktiskt få för andra, då tycker jag det är väldigt ignorant. Ja, det är illa att ”neger” som skällsord och som uttryck för hatbrott började för oss redan när barnen var små. Tyvärr är vi inte heller ensamma…

  sarah: Tack! Ramadan Kareem!

 6. Bra inlägg!
  Egentligen är det ju så himla enkelt. Oavsett vilken värdering man själv har i ordet negerboll så finns det risk att andra tar illa upp och då är det så enkelt att låta bli. Precis som du säger.
  Förstår inte varför människor orkar diskutera och propsa på att använda ett ord som uppenbarligen en hel del personer tar illa upp av att höra. Av vilken anledning?

 7. Sofie: Jag trodde också att det var så enkelt, men det är det tydligen inte. Försökte mig därför på detta inlägg som ett tydliggörande, för att försöka förklara för alla som faktiskt inte är så insatta eller engagerade, men ibland tror jag att man helt enkelt inte VILL förstå och då blir det ju svårt. Men i ett större perspektiv så tror jag faktiskt, på allvar, att det är en ganska stor förlust för dessa personer…!

 8. Du debatterar bra, men jag har märkt ”inte bara i detta inlägg” att du särskriver ibland. T.ex. ”skol böcker” istället för ”skolböcker” och likadant med kokböcker, även ”Neger debatten” istället för ”Negerdebatten”. Annars tycker jag att du skriver väldigt bra! Jag blev berörd. Du kan konsten att skriva på ett sätt så att man orkar läsa, även när det handlar om tyngre ämnen. Många texter som tar upp mer allvarsamma saker kan lätt bli tråkiga och svåra att ta sig igenom, men du fångar en och får en att tycka att det man läser är intressant. Jag tycker att det är bra att du sprider det här, för jag tror också att många som använder ordet ”neger” gör det på grund av okunskap. För en del är det säkert bara en vana och för andra ett sätt att förtrycka svarta, men just okunskap tror jag också är vanligt. Hemskt vad dina nära fått stå ut med, speciellt döttrarna. Och när de var så små! Usch! Kramar.

  Melindas senaste inlägg..Matte, studieteknik, livskompasser… Onsdagen fortsätter

 9. Ister: Tack! Hoppas det var informativt nog! 😉

  Melinda: Tack för din långa kommentar och för att du rättar min text på samma gång. Det roliga med det är att jag normalt skriver ihop allt för många ord, eftersom jag själv avskyr särskrivningar. Men den här gången så skrev jag klart hela texten, såg att det var röda linjer under många ord, kollade stavningskontrollen som visade att det var två ord. Precis som det nu gör i denna kommentar med ordet särskrivningar. Jag tog alltså isär en massa ord, bl.a. de du nämner i din kommentar. Men då undrar jag (totalt borta från ämnet) varför markerar stavningskontrollen det som två ord, om det bara är ett?

  Ja, jag vet att det är okunskap för många, men idag är nog de flesta medvetna om att det finns folk som tar illa upp över ordet neger, efterosm det har debatterats så i media. Frågan är om man tagit reda på varför, eller om man bara ”dömer” utifrån sin egen livssituation? Tack för din kommentar!

 10. Hej! Stå på dig bara,jag är själv tillsammans med en kille från Gambia,han är 25 och har varit i Sverige i 16 år snart och vi har vart tillsammans i 8 år när som helst.Jag håller med dig till fullo när det gäller ditt inlägg!
  Jag trivs oerhört bra med han och alla människor på denna planet ser lika dana ut på insidan,varför dömma utsidan?!

 11. Angelica: Ja och framför allt: varför ska vi rasbenämna några människor alls? Det är ju för sjutton 2008. Hoppas ni fortsätter ha det bra tillsammans! Varma kramar! 🙂

 12. Fy faaan vilket BRA inlägg. Jag har ju en helt sjukt bra mamma, shiet du är inte bara bra du ÄR SMART. du knäcker ju alla rasister och sätter dom på plats vare gäller ordet neger oavsett hur mkt dom gillar det eller ej. dessutom så tycker jag att alla som använder ordet neger är rasister punkt slut. du skriver allt as bra du är så bra mamam <3

 13. Binta: Tack, inte ofta man får komplimanger av sina barn, så det är bara att tacka och ta emot. Däremot så tror inte jag att alla som säger neger är rasister, även om uttryckte blivit rasistiskt. Jag tror det beror på delvis okunskap och delvis nonchalans. För vissa tror jag dock att man säger det för att man faktiskt är rasist. Hoppas ni har det härligt på Gotland! 🙂

 14. Beklagar verkligen att höra vad dina barn har blivit utsatta för.

  /Jag har också full förståelse för att “Agda 75 år, som aldrig kommit i kontakt med en svart människa, annat än på håll eller i TV och som lärde sig i småskolan att en svart människa är en neger, säger negerbollar“./

  – Du är helt klockren!

  Du talar inte bara för dig utan för oss som tycker likadant.

  Du sätter ord på vad jag tänker.

  Keep up the good work!

  Tråk-debatten om ”negerbollarna” kom upp i fikarummet för någon tid sedan och jag kände att det satt så många ”Agda” där att jag inte orkade ta den.

  Jag sa iallafall att jag själv kommer från en gammal konditor-familj och vi säger inte så.

  (-Fast jag tror att om Agda får en svärsonson eller en hemtjänst som är afrikan som hon lär känna och tycka om så slutar hon kanske)

  Jag accepterar inte det där ordet.

  Man blir så trött ibland.
  Då känns det så bra att det finns såna som du och Tilde de Paula som orkar ta upp vad det handlar om.
  Tack för att du finns.

  KRAM!!!

 15. Pingback: Tonårsmorsa » Mina svarta får…

 16. Ja, de flesta borde vara medvetna om att svarta tar illa upp vid det här laget eftersom ämnet varit på tapeten en hel del. Men jag tror ändå att det är värt att fortsätta debatten, så att den inte glöms bort. Människor tänker nog inte på varför, nej.

  Och just det, angående särskrivningarna: Det lät ju konstigt. Det kanske är jag som har fel då. Fast det tror jag faktiskt inte i detta fall, min känsla säger verkligen att det heter skolbok och inte ”skol bok” till exempel. Varför stavningskontrollen säger något annat kanske beror på att alla ord inte finns inlagda i dess ordlista. Kan vara så. Googlar man t.ex. ”skol bok” så står det: ”Menade du: skolbok”, du vet säkert vad jag menar.

  Melindas senaste inlägg..Ännu en kort skoltorsdag

 17. Mariebrima: Jag tar inte heller debatten på alla ställen, då det inte alltid är rätt plats. Det måste ändå gagna medlen, känner jag. Men jag känner att det är för viktigt för allt för många människor för att bara lämna den därhän. Tack för en väldigt fin kommentar!!

  Melinda: Jag tror också att debatten är viktig att hålla vid liv. De flesta bryr sig inte, men för tillräckligt många människor är den för viktig och påverkar våra liv, för att den ska glömmas bort! För mig handlar det inte om ordet i sig, det handlar om så mycket mer än så…! Ang. Särskrivningen så tror ag som dig, därför har jag alltid skrivit ihop dem själv, men jag skulle verkligen vilja veta varför stavningskontrollen säger annorlunda. Testa själv, får du se! Kanske är det som du säger att orden inte är inlagda? Men varför ger den då förslaget om särskrivning? I mina öron så ska det också vara skolbok och inte skol bok! Kram!

 18. Den här debatten om n-ordet pågår även internationellt, vilket kanske kan ge en tankeställare till de svenskar som vill förminska det till att det bara handlar om en kaka.

  (något gamla men läs/se-värda länkar, med en liten beskrivning;)

  Den första, andra och tredje länken är reaktioner i USA på Paris Hiltons användande av n-ordet.

  1. ”Unfortunately the folks have gone buck wild and feel it’s open season on clowning black folks and using the ’N’ word all for the sake of their ’amusement.’ Of course none of them mean any harm and most of them have black friends you know—yeah right. When you get down to it we are the most disrespected race on earth although part of it is our fault it still isn’t right.”

  http://www0.eurweb.com/interact/commentview.cfm?id=31208

  2. ”Crazy — I’ve been surprised lately with the prevalance of people using this word — I guess I was naive to assume that no educated person said that shit anymore….. Weird!”

  http://www.byroncrawford.com/2007/02/were_like_two_n.html

  3. ”Why isn’t there a bigger uproar about Paris using slurs against gays and black? Because everyone already knows how stupid and irresponsible Paris is. It’s almost like a retarded child saying faggot or nigger, you just know they don’t even realize how hurtful those words are.”

  http://www.hollywoodgrind.com/paris-hilton-wont-apologize-in-person-for-slurs-against-blacks-jews-and-gays-excuses-excuses/

  Den fjärde är ett videoklipp på en skådis ur Seinfeld när han får ett utbrott och avbryter sin show och börjar skrika åt sin publik :

  4. Kramer-skådisen i Seinfeld spårar ur efter att några ur publiken pratat och retat honom under hans stand-up show (youtube-klipp) :

  http://www.youtube.com/watch?v=QfbqNi2zezo

  PS Långt ner i kommentarerna hos lustigkurren Daniel som du har länkat till: http://blogg.aftonbladet.se/24223/perma/934259/ -har han själv skojat till det ordentligt:

  citat : / Alla bode ha minst en där hemma som sköter om huset. Ehhh, jaha du snackade om bollar…. 🙂 //

  -Vad härligt det är med folk som är så fria och skojfriska som Daniel och det glada gänget som lämnar kommentarer i hans anda…

  De får mig att må illa!

  / Mari

 19. mariebrima: Ja, jag har nu kollat igenom de länkar du lämnar och jag får tacka för dem i debatten! Lustigkurren Daniels kommentar, var något jag också reagerade på, sedan tänkte jag att det är ju precis det jag försöker få fram, det handlar inte om några chokladbollar och det bevisade han ju slutligen där!

  Jag instämmer i det du skriver om att må illa. Det är ju lätt att göra sig rolig på andras bekostnad, så länge det inte har några konsekvenser på ditt eget liv!

  Tack för din åsikt och hur du belyser frågan.

 20. Hm.

  Jag tackar för ett väldigt bra och viktigt inlägg.

  Förståelsen kommer genom kunskap.

  Vad gäller negerdebatten så har jag tänkt och tänkt…men ändå inte kommit fram till något.

  Jag vet inte ens själv vad JAG tycker.

  Negerboll…bara orde tneger känns väldigt nedvärderande.

  Det var inte så längesen en bloggare skrev om ”feta negrer som sjungerdåligt”(han menar hip-hop), trots att han själv beskriver sig som en amerikan…men itne ser svarta amerikaner som just…amerikaner.

  Rasistiskt så det skriker om det. Innan jag hann kommentera så försvann hans inlägg..(ABs censur).

  Så, alla som påstår att neger inte är fult utan beskrivning på ngn försöker få ett negativt ord till att bli positivt. Lika dåligt argument som ”vadå, hora ..det är ju världens äldsta jobb och inget skällsord” …

  Men trots det känner jag att jag, inte minst som invandrare, itne vill framstå blödig genom att kalla en sötsak (chokladboll) för att vara rasistisk, när detta har funnits.

  Det borde vanliga människor själv kunna förstå.

  Förstår du vad jag menar?

  Brownys senaste inlägg..Fattigdom

 21. Browny: Ja, för mig är denna debatt väldigt viktig eftersom den påverkar mitt och mina barns liv i vår vardag. Jag kan förstå att inte alla människor berörs av den, men just därför önskar jag att fler tänker på vad konsekvenserna blir av användandet av ordet.

  Det skadar fler personer än man kanske inser. För mig är det självklart att inte såra och skada andra människor medvetet, på så vis kan jag förstå vad du menar med att det borde vara lätt att tänka själv och visa hänsyn. Jag blir lika förvånad varje gång som människor visar sig ointresserade för att lära sig mer och för att man visar ointresse för att ta hänsyn!

  Jag förstår inte heller problemet med att säga chokladboll, som ju faktiskt också är ett mer välbeskrivande ord av godsaken. De är ju gjorda av bl.a. choklad. Men jag tror inte att negerbollarna innehåller ”negrer”…!

  Tack för din åsikt!

 22. Det vet väl alla att det bara är dumt att propsa på att få använda ett ord eller säga saker som kan vara stötande för andra. Om man inte vet OM någon skulle ta illa upp eller inte är det ju så mycket enklare att inte göra det. Det är ju mycket roligare att glädja folk runt omkring en istället för att för att kanske råka göra dem ledsna (med eller utan flit). De som hävdar sin rätt att få använda just det ord du skriver om tycker att det är viktigare att de får hävda sig än att deras medmänniskor kanske känner sig obekväma eller utpekade. Med den äldre generationen kan man kanske inte göra så mycket eftersom de som du skriver sällan eller aldrig har haft internationella kontakter men med den uppväxande ska man till varje pris försöka lära respekt och medmänsklighet. Detta gäller inte bara ens egna barn utan man bör säga till alla man hör som förolämpar någon annan oavsett om det är ”neger”, ”bög” eller något annat de säger och använder detta i ett syfte att skada. Tack för att du skriver så bra och är så nutida och välinformerad.

 23. Annette: Jag håller med dig helt och hållet. Egentligen förstår jag inte vart motståndet sitter och vad det grundar sig i, däremot är jag väl införstådd med ATT det är ett problem för vissa att säga chokladbollar i stället för negerbollar, jag förstår att vissa vill säga neger, i stället för svart, men jag förstår inte varför man vill såra andra människor. Tack för din kommentar!

 24. …eller så struntar man i att definiera folk i svart, vit, brun och använder deras namn i stället och deras inre egenskaper… tex Fatou, hon som är så duktig på att skriva och har superkoll på den Afrikanska kontinenten och som har sådana sunda värderingar och ett helt fotbollslag av ungar hemma, istället för ”den där vita tjejen med foppa-tofflor och fyra blandbarn…”

 25. Hej.

  Jag orkade inte läsa alla kommentarer så jag ber om ursäkt i förväg om det jag skriver redan sagts 🙂
  Jag använder aldrig ordet neger just eftersom jag vet att det kan uppfattas som kränkande. Jag vill inte såra någon, bara för att jag är för lat för att lära om mig, och tänka innan jag öppnar munnen. Argumentet ”neger-är-egentligen-ett-vackert-ord-det-betyder-ju-bara-svart” brukar jag bemöta med detta:

  Får jag kalla dig FITTA???

  Ordet FITTA är egentligen också ett väldigt vackert ord ursprungligen. Det betyder något i stil med ”fuktig ängsmark”. En ganska vacker och målande beskrivning för kvinnans kön alltså:)

  Att bli liknad vid en fuktig ängsmark borde väl vara helt okej? Ängsmarker ger iallafall mig fina associationer.

  Då kanske någon säger ”ja, men jag är ingen ängsmark!”
  Nej, men ”negrer” är inte SVARTA heller.

  Är det okej att kalla någon neger borde det alltså vara okej att kalla någon fitta också. Båda orden är ju så ”vackra”…

  Nej usch vad jag dravlar… men du förstår kanske vad jag menar? 🙂

 26. Annette: Ja, visst är det en poäng, men ibland har vi också behov av att beskriva människor för att förenkla. Men vet man namnet på en person, så är det självklart det som är viktigast, oavsett vilken färg personer i fråga har!

  Annelie: Ja, jag har tagit liknande exempel tidigare i denna fråga, så jag håller med! Jag håller också med dig om att varför vill man såra andra personer, när man förstår att det finns de som blir sårade av det? Det borde inte vara svårare än så…! Dessutom betyder ju ordet ”Nigger” från början också svart på Latin, men de flesta människor inser idag det olämpliga i att kalla en människa för ”nigger”! Varför är det så svårt med ordet ”neger” då? Varför finns det de som fortsätter envist hävda ”sin rätt” att få använda det ordet?

  Jag är med på vad du menar! Tack för din kommentar! 🙂

 27. Något som jag reflekterat över i ”negerdebatten” är att det är så märkligt att det är så många afrikaner som använder ”bög” etc etc etc när just dem borde veta att ord kan tolkas nedsättande. Visserligen har ju de homosexuella till skillnad från afrikanerna lyckars ta ett nedsättande ord och göra om det åtminstone en aning, någon dag kanske den utvecklingen kommer bland den afrikanska/svarta befolkningsgruppen också. Men men. Just detta med ”negerbollar” verkar vara en fredad zon dock och ett populärt ämne att diskutera. Själv har jag ingen ambition att använda negerbollar nedsättande, så framför min kusinsambo från Somalia använder jag alltid negerbollar om bakverken eftersom jag vet att hon känner mig och att hon vet att jag aldrig skulle tala nedsättande om afrikaner. Hon vet mycket väl var jag står i frågor som dessa. Och jag vet mycket väl att hon ryter ifrån om hon ogillar något, det visar om inte annat våra diskussioner om islam…

  Däremot, inför ”främmande” afrikaner försöker jag tänka på hur det kan feltolkas, även om jag har 25-30 års träning i att dessa bakverk i Sverige kallats just så så nog missar jag ibland att tänka på hur det kan missuppfattas av åhöraren. Språk är uppenbarligen svårt. Och själva singelordet neger är ju en helt annan sak i sig, men för mig är det milsvid skillnad mellan dessa ord, det kommer jag nog aldrig ens använda till/om min kusinsambo (snart fru). Så tänker jag… Allt gott!

 28. MK: Ja, om det är så att ovanligt många Afrikaner använder ”bög” så tycker jag att det är illa. Själv är jag väldigt noga med all benämning för att det inte ska tas på fel sätt. Jag säger faktiskt romer, svarta, homosexuella etc. Jag tycker det är onödigt att använda uttryck som låter negativa i mina eller andras öron.

  När det gäller din kusins sambo, så är det en helt annan sak, tycker jag, eftersom jag inte vill förbjuda det ordet eller något annat ord. Vad man säger sins emellan när man känner varandra tycker jag är upp till varje individ och deras umgänge. Det jag menar är de ord man använder just bland andra människor och de man inte känner särskilt väl.

  Jag tycker att det är en sak när man har en diskussion, men för övrigt tycker jag det skulle vara bra om vi försökte ta mer hänsyn till våra medmänniskor i allmänhet och då menar jag inte bara vilka ord vi använder. Tack för din kommentar! 😉

 29. Hejsan

  Väldigt bra skrivet och jag får verkligen en tankeställare.
  Jag som är mamma till en dotter med Downs syndrom har ordet mongolid att ”brottas” med och som en del använder som ett elakt ord och som en del också kallar min dotter.
  Men åter igen ett väldigt bra inlägg.

  /Lena

  Lenas senaste inlägg..Skola

 30. Lena: Jag förstår att det sårar dig och att ni far illa av att folk använder det ordet. Därför glädjs jag alltid när det kommer ”alternativa” ord som inte sårar på samma sätt och tycker att alla människor ska försöka använda sig av alternativen, så gott det går! Kram och tack för din åsikt!

 31. Jättebra skrivet!
  Jag ska skicka den här länken till min bror så att han får läsa din jättebra förklaring på varför man inte ska säga neger. Detta pga att jag och min mamma blev otroligt förvånade när vi fick höra att en lärare i hans skola kallar svarta människor för neger i undervisningen! Trodde knappt det var sant, i gymnasieskolan 2008?!

  Och så måste jag tillägga att jag skulle bli otroligt obehaglig till mods om någon benämnde mig eller mina familjemedlemmar (eller sig själva för all del) för arier. För mig är det ordet förknippat med rasism och nazism.
  Rasbenämningar hör hemma i djurvärlden, inte bland oss människor!
  Kramar från mig!

 32. Anna: Tack! Ja, för mig är det helt obegripligt hur lärare idag kan använda ordet neger i undervisningen?!! Jag håller också med dig i att jag inte vill bli kallad för arier och att rasbenämningar inte hör hemma på människor 2008. Det är verkligen passe ´! Kram tillbaka!

 33. Amen! Den dagen någon kallar min baby neger på dagis kommer de få se på argaste morsan i stan. ALDRIG accepetra det ordet och inte negerboll heller.

  /BitterBloggen AB

 34. Linda Mpili: Nej, jag kan bara instämma. Det finns INGEN anledning att acceptera ordet neger, oavsett om vi diskuterar ”folkraser” eller bakverk! Tyvärr tar inte ilska bort den där molande värken i bröstet, men det ger en del positiv energi när alternativet är att lägga sig ner och gråta…! 😉

 35. Ja bara man inte skyller att man saknar folkvett och respekt för andra på att man har en egen intellektuell tolkning av ett ord. För vad den som använder ordet känner är ju obetydligt. Det viktiga är ju hur de människor det gäller känner det.

 36. väldigt bra, och berörande. är hemskt att vissa fortfarande delar in människor i raser. något jag jämt och ständigt får höra när jag står upp mot rasism är att ”det där berör väl ändå inte dig, du är ju helsvensk”. Ja det är jag, precis som människorna de förolämpar. Jag har fötts med en massa fördela, och sluppit rasistika kommenterar, enbart för att jag är blond med ett typiskt skandinavisk utseende. Att jag föddes på det sättet är en slump, precis som att mörkhyade föds med sitt utseende. Tycker det är fantastiskt att du står upp för dina barn, och alla andra som någonsin blivit diskriminerade eller förolämpa enbart pga hur de ser ut.

  elin linneas senaste inlägg..I brist på annat

 37. ”Ja bara man inte skyller att man saknar folkvett och respekt för andra på att man har en egen intellektuell tolkning av ett ord. För vad den som använder ordet känner är ju obetydligt. Det viktiga är ju hur de människor det gäller känner det.” – slut citat.

  Sofie – det håller jag verkligen med Dig om !

  Det finns ett urgammalt tänke- och talesätt som säger att: ”Det Wi tänker/talar/skriver om någon eller några andra – det tänker/talar/skriver Wi ju ALLTID mer eller mindre om oss själva också – och ej alls så sällan minst lika mycket !”

  Men hur många känner till det ❓

 38. Josef Boberg: Ja, så är det nog!

  Sofie: Det kan jag hålla med om!

  elin linnea: Tack för en fin kommentar! Ja, det är hemskt att dessa ”rasbenämningar” fortfarande används! Kram!

 39. Tack för denna blogg! Det stämmer verkligen. Hittils har jag inte träffat någon som har sagt ordet och sedan inte tittat skyldigt på mig. Jag själv orkar helt enkelt inte bry mig längre. Det var en gång i skolan då en tjej frågade läraren om varför man fick säga vitkål men inte negerboll och då kunde jag inte hålla mig längre. Jag konfronterade henne och hon hade inget att säga till försvar. Ändå så använder hon ordet. Det känns bara som ren provokation.

  Tack för inlägget!!

 40. Pingback: Tonårsmorsa » “Negerjävel” inte okej!

 41. Pingback: Tonårsmorsa » Another hang up

 42. Förstår inte varför helt plötsligt Neger har blivit ett fult ord. Det har ju gått bra att använda i hur många år som helst. Vem minns inte Sven Jerring s referat från friidrott, ”och negern kommer på ytterbanan, och negern är själv där framme och negern springer i mååååål”.

 43. Tänkte på överskriften ”Den som tvättat flest klädhögar…..”. Låt era tonåringar själv sköta sin klädvård. Det finns för många morsor som har svårt att ”klippa av navelsträngen”. Dessa morsor gör sina barn en björntjänst genom att inte barnen får lära sig de mest elementära saker som man måste kunna för att någon gång klara sig själv.

 44. Vaför förneka att det finns olika raser av människor? Det är ju så bara, det finns Asiater, Mongoler, Europeer, Aborginer, Afrikaner, ja listan kan göras hur lång som helst. Men här är en och annan ”förstå sig påare” som förnekar att detta är sant. Ja man kan bara ta sig för pannan.

 45. Svenne: Ja, jag antar att du har läst hela inlägget, eftersom det är det du kommenterar och svaret på din fråga finner du i inlägget, nämligen:
  ”Om man förstår det och ÄNDÅ ”hävdar sin rätt” att få använda ordet ”neger”, då tycker jag att man är synnerligen ignorant. Jag ska i detta inlägg försöka klargöra vart jag anser “skadan” i att använda ordet neger ligger. Om du läser hela detta inlägg och de länkar jag kommer länka till i inlägget och ÄNDÅ inte vill förstå vad jag försöker förklara så att varje person, oavsett bakgrund, kan förstå varför ordet är så laddat och faktiskt sårar människor, då kan jag bara beklaga din ignorans, men egentligen är den inte till största del en förlust för de svarta människor du möter, utan i första hand är det en förlust för dig själv och en förlust i ett mycket större perspektiv än vad du antagligen någonsin kommer att inse.”

  mats: (som jag antar är samma person som Svenne eftersom det är samma IP-nummer och kommentarerna skrevs med 7 minuters mellanrum) Två av mina fyra barn sköter tvätten själv, jag och tredje barnet delar på tvätten, det fjärde är för liten, så han behöver bara följa med och bära tvättmedel hittills. Om jag klippt navelsträngen eller ej, lär du knappast kunna utläsa av min överskrift i bloggen…

  Menar du att ”Europé, Asiat” etc. är RASER?? Hoppas du skämtar! Vad gäller s.k. ”raser” såsom ”arier, neger” etc. så har jag redan klargjort min åsikt i inlägget du har kommenterat här… Som sagt var, man kan bara ta sig för pannan…

 46. Ja för att reda ut begreppen så är det jag som är Mats. Hade en god vän här som också ville säga några ord.
  Det finns olika raser av människor precis som hundar. Nu är det inte sagt att den ena rasen skulle vara sämre än den andra. Det som jag benämner Europé kan man kanske även kalla Arier. Detta namn är ju lite laddat sedan den tid då Adolf härjade, så jag tycker nog att Europé låter bättre.
  Då tycker du att vi är bara en ras här på jorden, än vi ser så olika ut?
  Och beträffande klädhögarna är det ju det överskriften handlade om, att den som tvättat flest klädhögar vinner. Idag när det finns tvättmaskiner och tumlare är det inte längre så betungande, men ungarna kan för den delen ändå hjälpa till.

 47. Pingback: Tonårsmorsa » Mitt 3000 Blogginlägg och en Jubileumtävling

 48. Det här kommer du att få debattera tills korna kommer hem. Vissa människor förstår inte varför det är förnedrande, andra förstår och är helt enkelt inga snälla männsikor. Om man har blivit informerad att ett uttryck är sårande och förnedrande så slutar man helt enkelt använda det om man är en snäll och omtänksam människa. Faktum är att vissa människor tycker helt enkelt om att förnedra och såra andra människor. Då detta inte längre är socialt accepterat så försöker de rationalisera sin ignorans och mindre smickrande personlighets drag. Rationalisera saker gör man bara om man försöker övertyga sig själv att man har rätt. Har man rätt behöver man inte övertyga sig själv. När det gäller ordet Arier är det ord som helt enkelt Nazisterna fick om bakfoten skulle inte skada att läsa om denna termen innan den används eftersom ariernas närmaste folkslag idag är de Iranska folkslagen. Europeer, afrikaner är inte folk slag…de är folk som bor på just dessa kontinenter. Ordet neger är helt enkelt ett vidrigt ord pga de hundratals år av hat, slveri och förtryck människor har fått det att symbolisera. Vulgäriteter är vulgäriteter oavsett vem som uttalar dem. Det spelar ingen roll vilken färg man har eller syftet med ordvalet är. Sorry att den här kommentaren blev så lång men tycker att vissa kommentarer är högst ignoranta.

 49. Ok att ordet neger har blivit ett fult ord och jag använder inte heller det. Däremot har det ju varit allmänt vedertaget som beskrivning av en färgad människa i hur många år som helst och då var det inte fult. Vem kommer inte ihåg sagan om dom 10 små negerpojkarna? Kommer själv ihåg den genom att jag tyckte det var märkligt att människorna hade svart skinn i Afrika. Något mera, att det skulle vara fulare att vara svart än vit, passerade bara inte mina tankar.
  Det där med raser på människor kan vi ju inte sticka under stol med att det inte finns. Det är ju bara att se sig omkring varifrån på jorden folk kommer ifrån, så visst är där skillnad på dem precis som där är på hundraser. Hur man nu kan få detta negativt, vet jag inte. Men här finns ju idag så många självutnämnda förståsigpåare så skulle man bara rättat sig efter hälften hade det varit svårt nog.
  Man är inte Svensk för att man fått ett svenskt pass, än många tycks tro det.

 50. Pingback: Bemötande i negerdebatten igen.

 51. Tänk att det ska vara så svårt att förstå för folk något så självklart. Som om de aldrig har känt sig kränkta i någon situation själva. Som du vet har jag nog i detalj samma åsikt som du, men du missar inte en enda formulering i ditt inlägg. Jag kommer att hänvisa folk hit i stället för till mitt.

  Det är bara så frustrerande när man debatterar med folk som inte kan hantera begreppen och deras betydelse. HUR kan man vara rasist om man inte gillar ordet negerboll? Vem har man attackerat på grund av sin ras då?

  Tack för att du tog dig tid att läsa mitt inlägg.

 52. Thomas Olausson: Ja, jag förstår inte heller vad problemet är? Ignorans, eller envishet?

  Tack för att du tog dig tid att läsa MITT inlägg, jag är medveten om att det är långt, men det kändes nödvändigt för att bemöta alla påståenden om att man borde ha ”rätt” att få säga neger…!

 53. Tänkte bara säga att vad jag har lärt mig är ordet ”mulatt” ett skällsord från början. Portugiserna drog skämt som löd, ”vad får du om du korsar en häst och en åsna, en mula och vad får du om du korsar en vit och en neger en mulatt”
  Jag växte upp i en fd portugisisk koloni, i Mocambique, där användes knappt ordet mulatt, utan mixta/mixto istället, just pga av dess ursprung.
  Dock har ju ordet inte fått samma historiska betydelse och negativa klang som neger. Tänkte bara berätta eftersom du tog upp ordet i ditt inlägg.

  Tack för bra läsning!

 54. Hannastacia: Jag har nu läst ditt inlägg och här är min respons till det:

  Hej! Bara kort respons till ditt inlägg, det som riktar sig direkt till mitt inlägg:

  Ang. hudfärg i USA, så vad jag vet så nämner man INTE folk vid färger, utan med namn såsom: ”afro-american” o.s.v. Nu har jag aldrig varit i USA, men vad jag förstår är det väldigt tabu att kalla folk för ”svart” och vid andra färger…

  Du citerar ur min berättelse om en vän som jobbade på konditori och avslutar med ett: ”Kan det ha varit så att din vän bakom disken själv fyllde i det rasistiska i kundernas beställning.”

  Om du hade läst inlägget ordentligt, så hade du sett att jag skrev: ”När folk skulle köpa en chokladboll så stod de och stammade fram vad de skulle ha. Min vän sa då alltid ”Är det en negerboll du vill ha?”

  Så ja, det var det han gjorde, men min poäng med hela berättelsen var att dels visa att det finns svarta som använder ordet för att försöka ”avdramatisera” det hela i känsliga situationer, samtidigt som det ändå inte behöver innebära att man inte reagerar negativt på ordet. Min andra poäng med berättelsen är att jag åter inte kan förstå att man fortsätter propsa på att använda detta ord, när man inte kan stå för att man använder ordet framför en svart person. Varför vill man då ändå fortsätta propsa på att använda ordet? Om man ständigt måste se vilka man har omkring sig och ständigt måste förklara varför man använder det, då menar jag att man är medveten om att ordet inte är helt okej och faktiskt kan kräka/såra andra människor och då har jag ÄNNU MINDRE förståelse för varför man väljer och inte bara väljer, utan även står på sig om att få använda det här ordet!!

  Ja, det var ungefär det jag ville förtydliga.

  Jag förstår vad du menar, men jag håller ändå inte med och som jag har förklarat i mitt inlägg så håller inte argumentet: ”Det har ju alltid hetat negerboll” för mig och, som sagt, jag har i inlägget även förklarat varför!

  Jag tycker helt enkelt det är ignorant!

 55. Tack för ett mycket bra och förhoppningsvis klargörande (för de som tidigare ej förstått) inlägg. Jag är själv gift med en svart kvinna och tar den här diskussionen så gott som dagligen med arbetskamrater med mera. Deras argument ligger i stil med ”men det är ju bara för att din fru är svart som du inte vill säga negerboll”. Som om jag skulle ha sagt det om jag hade en vit fru, idiot. Samma sak händer när det skall diskuteras invandring. Då tas plötsligt inte mina argument för invandring på allvar, för jag säger ju så bara för att min fru är född utomlands. Som om man MÃ…STE vara rasist för att man är svensk. Jag blir så förbannad!

 56. När var det som ordet neger blev ett fult ord? Och vem vad det som bestämde att från och med nu, är neger ett fult ord? Detta ord användes ju flitigt för, utan att någon tog anstöt av det. Vem minns inte Sven Jerrings referat, ”och negern kommer på ytterkanten och negern springer förbi….” osv. Det fanns också en saga som hette tio små negerpojkar, som min mor läste för mig när jag var barn. Jag tycker att detta är bara en skitgrej som har fått aldeles för stora proportioner, av folk som inte har något vettigt att ta sig för.

 57. mats: Läs mitt svar 2 ovan:

  ”2. Det är sant att det stod neger och negerboll i gamla tiders kokböcker och skolböcker, men det är mycket som förändrats i världen med åren, tack och lov, så jag tycker det är ett synnerligen dåligt argument. Förr betydde käring något vackert. Idag används ordet som ett skällsord mot äldre kvinnor. Jag tror inte det är många som använder det ordet idag och hävdar sin rätt att använda det, för att det förr hade en annan betydelse. Det finns dessutom en massa andra saker som har ändrats med åren. Bl.a. säger vi inte heller längre Hottentott, som är ett folkslag, men som i Sverige under många år också användes som en annan rasbenämning för “neger”. Det har hänt lite annat i vår utveckling också, både före och efter det stod negrer i våra skolböcker. Kvinnor har fått rösträtt, det är ett brott att våldta sin hustru, det är ett brott att slå sina barn. Jag menar att om det är ett skäl till att säga negerbollar, så borde man kunna anföra samma skäl för att gå tillbaka i utvecklingen när det gäller andra saker. Diskussionen har också nuddat en del vid Astrid Lindgrens “neger kung”, mina åsikter i den frågan har jag länkat till ovan, i mitt inlägg Kritik för att vara politiskt korrekt.”

 58. Mats:
  Skulle tro att de flesta som minns Stig Jerring har uppnått en aktnigsvärd ålder (50+ ?)
  En ålder då man borde ha fått en livs-visdom stor nog för att kunna sätta sig in i andra människors känslor och kunna relatera användandet av detta ord med händelser i världen och historien och därmed förstå att ordet har en negativ laddning.

  Ingen av dagens mörkhyade barn, ungdommar och invandrade vuxna minns Stig Jerring/ Agatah Christie och känner därför ingen nostalikick av att bli kallad neger på skolgårdar eller andra ställen.

  I England eller USA är ordet inte accepterat.
  Sverige är mer som typ Italien eller Polen eller nåt annat land som ligger lite efter i utvecklingen med språkbruk och attityder.
  Jag skulle skämmas inför mina amerikanska vänner om de hörde hur otroligt accepterat n-ordet är bland vanliga hederliga (vita) svenskar…
  Kom ihåg:
  Det som inte är någon stor grej för dig kan vara sårande och stötande för många andra.
  Och få folk att känna sig nedvärderade.

 59. Stavningskontrollen är helt enkelt undermålig eftersom den är utvecklad för engelskt språkbruk även om den använder en svensk ordlista.
  Sammansatta ord ingår helt enkelt inte som standard, utan det måste läggas till manuellt.

  Trots att jag inte alls håller med om dina synpunkter vad gäller språkbruket så är ditt inlägg ytterst välskrivet och balanserat. Tack för att du tagit dig tid att skriva något läsvärt 🙂

 60. Tack för ett väl skrivet inlägg.

  Är själv nybliven mamma och kan trots att mitt barn inte än är ett år föreställa mig smärtan i det dina barn blir utsatta för och mitt barn kommer ändå aldrig att behöva utstå något sådant.

  Efter att ha läst ditt inlägg ska jag dyrt och heligt lova dig att min dotter kommer få lära sig att det heter chokladbollar.
  Jag tror starkt på att alla människor föds med lika värde och att det som avgör en människas värde är inte ursprung,religion eller sexuell läggning utan dom handlingar man utför.
  Tack igen för ditt inlägg!
  All lycka!

 61. ”Förr betydde käring något vackert.”
  Ville bara påpeka att kärring kommer från karl och har aldrig haft någon ”vacker” betydelse. Det är bara slå upp det i närmsta etymologiska ordbok för den som vill veta mer.

 62. Mycket bra och fortfarande aktuellt! Jag och min 20-åriga son diskuterade just det här med negerboll häromdagen då jag läste en tråd på familjeliv. Vi pratade hit och dit om att folk fortfarande, år 2010, hävdar sin rätt att säga negerboll och att de inte fattar bättre. Då utbrister min 7-åring så klockrent: Men VAD är negerbollar för något?! Då vet man att man gjort något rätt i alla fall. Ha en toppenfin sommar! 🙂

 63. mari: Jag kan bara hålla med dig, tack för din kommentar mari!

  Patrik BP Andersson: Tack för din åsikt och trevligt att du tycker inlägget är välskrivet!

  Ida: Tack för dina fina ord. Jo, jag tror att många bara ”slänger ur sig” utan att inse på djupet dess konsekvenser, det är också därför jag försöker peka på dem i detalj, för att synliggöra problematiken! Tack för din kommentar!

  Sverker: Det har du helt rätt i, det betyder ordagrant liten karl, men i folkmun använde många äkta män ordet ”käring” som ett kärleksfullt uttryck för sin hustru.

  Birgitta: Ja, då vet man att man har gjort något rätt i alla fall! Tack för din kommentar! Den är positiv! ♥

 64. Ja, idag blir ju folk kränkta nästan av att man bara tittar på dom, så varför skulle då inte en mörkhyad människa bli kränkt av att kallas neger. Våra värderingar kanske också har ändras med åren, så det som var rätt för en del år sedan, är orätt i dag. Det som man kan undra över är, vem det är som sitter och hittar på allt detta och då sätter ”normer”, som förväntas följas av alla?
  Detta kan väl kanske katalogiseras som ett ”ilandsproblem”, att vi sitter här i Europa och har problem med vad vi ska kalla folk som är mörka i skinnet. Öch det medan stora delar av dom vi debatterar, fullständigt hade gett fan i vad de hade kallats, om de bara hade haft rent vatten att dricka.

 65. Jag repeterar det jag skrev till Aminata.wordpress.se!
  Själv är jag en ung kvinna på 16 år!
  O under dessa sexton år har jag aldrig låtit någon använda det ordet mot mig. Varför? Jag uppfattar det väldigt rasistiskt, förnedrande och respektlöst mot både min ras och den ras som en gång kallades ”negrer”. Det är respektlös mot min farfars morfars farfars farfars far, Kunta Kinteh, slaven som kallades ”neger”. Min definition av neger är att en svart slav. O så finns det sådana människor som anser att detta bara är ett ord, som de har använt i åratal utan några större problem. Men sanningen är att de som låter sig själv kallas ”negrer” har helt enkelt förlorat respekten för sig själva. Jag har folk som står mig otroligt nära som använder det ord mot sig själva och även mot sina medmänniskor. Men aldrig låter jag mig själv kallas det och brukar faktiskt säga till vare sig det är en bekant eller obekant.
  O helt ärligt är det sorliga att somliga mörkhyade människor är så trötta på att detta ord används mot de, så de har har helt enkelt gett upp kampen och låter detta ord användas mot de(exempelvis min broder).
  För er som tycker att det är OK att använda detta ord, pröva att se en film som heter Rötter.

 66. Tycker du det är okej att säga arier men inte neger? Ska man ”förbjuda” ett ord bara för att svarta har behandlats dåligt för en jävla massa år sedan?(tänker på slaveriet)

  vitlök och negerboll kan jag till viss del hålla med om inte går att jämföra. Svartbollar då, är det okej?

  Bara för att jag säger neger betyder inte det att jag hatar svarta eller tycker illa om dom.

  Viking då? Ska man inte förbjuda det? De som plundrade och var så jävliga mot många. Kommer det ett par vita män i stor båt med segel som slundrar och allt skit så ska jag kalla dom vikingar. Men man kan ändå inte jämföra för att viking var inget man såg på hudfärgen. Viking var nåtgot man var. Negrer är inte slavar längre.

  Bög då? Homosexuell och bög är samma sak bara det att homosexuell är ett finare ord.

  Samma sak med neger. Bara för att ordet myntades under slaveriet så har det inte samma mening idag.

  Bara för att en viss ras har varit förtryckta så ska man inte få kalla dom vissa saker? Det är inte bara svarta som haft det svårt och varit förföljda ngåt som många glömmer bort.

  jag vet,tycker vi slutar att kalla romer för just romer för att de varit/är förtryckta.
  ”Uppgifterna om deras antal är osäkra, ofta därför att romerna själva av fruktan för förföljelse inte har velat registrera sig eller har dolt sin etniska identitet”.

  Och… ”Det har funnits många spekulationer kring varför de lämnade landet; den senaste är att den hinduiska armén (ur vilken romerna som folk tros ha uppstått) tvingades retirera p.g.a. upprepade invasioner”. Vad är skillnaden jämfört med neger?

 67. En kompis började prata om just detta idag. less som jag var på att behöva tjaffsa så sa jag bara: Tycker du att det är rasisitiskt att säga svarting? ja, sa han.

  tycker du att det är rasistiskt att säga viting? nej blev då svaret. jag skrattade och gick hem. han insåg nog inte själv hur dumma hans svar var.

 68. Du är en helt fantastisk människa som väljer att se människor som individer och inte som djur eller varelser. Jag hyllar dig för att du talar sanning och för att du inte låter vita människor trampa på ditt människovärde. Svarta människor måste tillåta sig att säga ifrån och reagera mot idioter som tror att dem äger rätten att kränka andra. Jag skulle vilja tipsa dig om att joina Afrosvenskarnas Riksförbund (sök på nätet om du inte redan nu är medlem). Fortsätt kämpa för vad du tror på, för dina barn och kommande generationer så att dem slipper avhumaniseras av vita människor i samhället! Vi är vackra, vi är stolta!

  All kärlek!

 69. Wow that was odd. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyway, just wanted to say wonderful blog!

 70. tack för väl skriven och insiktsfull text. du borde skicka den till saol och andra som bestämmer värdeladdningar i svenska språket. gjorde ett själv ett försök för några år sedan men utan lycka. tror att delar av din insiktsfulla beskrivning kan göra nytta.

 71. Hej och tack för din fina text!

  Jag blir helt bestört vilka idioter det finns som ger sig på små barn! Vilka hemska människor! Inte för att det är så mycket bättre att ge sig på vuxna 🙁 Det är naturligtvis hemskt det också, men barn….Usch vad ledsamt.

  Det är märkligt att det finns någon som ännu hävdar att de ”inte förstår” varför det är ett olämpligt ord och som hävdar sin rätt att ”säga vad de vill”. Jag blir helt trött på sådana människor – eller på de som säger det fast de är mycket medvetna om varför det inte är bra och att många tar illa upp och blir sårade. De som faktiskt inte vet….dom får man upplysa förstås. Det rör sig oftast om barn eller ungdomar 🙂

  Ser att du skrivit det här för några år sen..och inte har debatten avklingat än. Sorgligt.

  Vi får kämpa på. Lycka till med allt <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] fåret“. Som ett led i den heta debatten som fortfarande håller på i mitt inlägg: Negerdebatten. IGEN. (Klicka gärna på länken och läs det om du vill) så skulle jag ju kunna säga att alla mina […]

 2. […] Negerdebatten. IGEN. […]

 3. […] Negerdebatten. IGEN. (För er som verkligen inte förstår varför ordet inte är okej) […]

 4. […] trodde jag att bloggen skulle få mig att debattera så ivrigt som jag ibland gjort och aldrig trodde jag att själva bloggen skulle göra mig så glad, bara för att det innebär att […]

 5. […] provocerar när våra fördomar inte kan besannas Senaste kommentarer Neger debatten. IGEN. om En hyllning till en MYCKET stor manBritt om Slöja provocerar när våra fördomar inte kan […]