11:e September 2008

Idag är det den 11:e September. Idag är det sju år sedan attackerna mot World Trade Center skedde. Det är idag också fem år sedan Anna Lindh mördades. Stora händelser som skakat många, många människor på samma gång, det är också det som gör händelserna specifika.

Igår var det den Suicidpreventiva dagen. I går kväll såg jag Uppdrag Granskning på TV. Det handlade om självmord. Jag blir lika berörd varje gång jag hör att trafikolyckor orsakar cirka 500 dödsoffer varje år, medan självmord orsakar cirka 1500. Jag anser att självmord får alldeles för lite upmärksamhet i media och över huvud taget i vårt samhälle. 1500 döda varje år är en hiskelig mängd, anser jag. Då ska man också komma ihåg att de flesta självmordsförsök ”misslyckas” d.v.s. man lyckas inte genomföra dem.

Oavsett ålder och situation så tycker jag det är fruktansvärt med självmord, än värre tycker jag att det är när unga personer väljer att ta sitt liv. jag har bloggat om detta fenomen många gånger nu, eftersom det är något som berör mig väldigt starkt. Inte minst för att jag under en viss tid i mitt liv ( i tonåren) mådde väldigt dåligt själv och försökte begå självmord. Idag skulle jag aldrig ens komma på tanken att försöka! Det är inget jag ser som en utväg över huvudtaget, även i perioder när jag kanske inte mår helt bra. Lite är det så att livet lärt mig att vi har med- och motgångar, men det är också så att jag idag trivs för bra i mitt liv, för att vilja avsluta det!

Varför självmord berör mig väldigt mycket än idag är för att jag tycker det är en sådan stor tragedi när ungdomar väljer att ta sitt liv, för det känns så bortkastat! Jag är ju själv ett levande(!) bevis för att hur dåligt man än mår och hur illa man än har farit i sitt liv och hur mycket man än önskar att avsluta sitt liv, så kan man ändra sig om man inte lyckas genomföra ett självmord! Man kan finna verklig levnadsglädje, lycka och en förmåga att känna tacksamhet även för små, små detaljer som kan tyckas obetydliga. I det stora hela tror jag att det är just dessa små, små detaljer av glädje och lycka som gör livet värt att leva!

Oavsett så är jag väldigt berörd av föräldrar som mist ett barn. Jag kan verkligen inte föreställa mig en större sorg, en större tragedi, än den att mista sitt barn, oavsett hur. Men att mista sitt barn genom självmord är något som skulle vara den fullständiga katastrofen.

Inte minst genom att följa Ludmilla ´s blogg och även efter att ha träffat henne så har det blivit än mer verkligt för mig för hur förödande det skulle vara och hur meningslöst det skulle kännas att förlora sitt barn på det viset.

Som förälder till tonåringar tycker jag att denna fråga är oerhört viktig. Den är inte lätt att prata om, för det som är svårt för en själv, är alltid svårt att prata med sina ungdomar om. Man får gärna en känsla av att ”inte väcka den björn som sover”, men jag tror att just denna fråga är oerhört viktig att prata om! Både i hemmet och att uppmärksamma problemet i skola, media och på i stort sett alla ställen där ungdomar samlas.

Jag tror de flesta tonåringar någon gång har funderat på självmord. Många har gått till att göra ett självmordsförsök och några har faktiskt lyckats. Därför tror jag att det är viktigt att prata om sorg med våra ungdomar. Det är viktigt att man inser att en stor sorg inte per automatik gör att livet inte längre är värt att leva. Det finns säkert lika många skäl att begå självmord, som det finns människor som begår dem.

Det viktiga är att lyfta fram det ljusa, att försöka plocka fram allt positivt, så det täcker en del av mörkret. Det är det där mörka, svarta som skrämmer oss och det är också det som jag tror drar självmordsbenägna bort, bort från oss och det som faktiskt gör våra liv värda att leva.

Idag. Just idag önskar jag att vi alla tänker efter en liten extra stund på de personer i våra liv, som är extra viktiga för oss. Ägna en tanke på de människor som förolyckats i katastrofer. Större katastrofer som drabbat många människor på en och samma gång, eller mer personliga katastrofer som skett i just din familj eller bekantskapskrets, eller helt enkelt på en okänd person vars öde berört dig på ett djupare plan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

2 svar på ”11:e September 2008

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.