Var är Henrik?

Mabou har en ny kompis. Hans namn börjar på H, men namnet är inte Henrik. Däremot råkade jag säga Henrik igår, innan barnen rättade mig. Precis då slog det mig! Var är alla Henrik? Jag frågade barnen: ”Det finns nästan inga som heter Henrik nu va?” Barnen skakade på huvudet. ”Näpp, inga Henrik!” bekräftade de.

När jag var barn så hette ALLA Henrik. Nej, inte alla förstås. Men Henrik var definitivt ett vanligt killnamn. Alla namn går i mode, men Henrik, det finns verkligen inte många Henrik nu för tiden. Då undrar jag förstås: Vart har alla Henrik tagit vägen?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

9 svar på ”Var är Henrik?

 1. Hittade det här citatet på blondinbellas blogg och tänkte sprida det vidare, har själv länkat till den här hemsidan. Är det för en god sak så är det 😉

  ”Här kommer min länkning till http://www.uppdragbarn.se, om 5000 av er bloggare gör samma sak är vi uppe i 100 000 kr till Childhoods verksamhet redan idag. Kom igen nu!”

 2. När vi väljer namn, så hoppar vi över ett par generationer. Vi väljer namn som fanns i våra egna far- och morföräldrars generation, d v s barnens farfarsfar och mormorsmor. Det är därför de små barnens farmor och mormor förfasar sig över sina barnbarns namn. De förknippar dem med sin egen föräldrageneration. När min farmor fick veta att jag skulle heta Robert, blev hon alldeles förskräckt. ”Men det är ju bra gamla gubbar som heter Robert.” Och det stämde säkert. När jag var liten, fanns det många Robert bland dödsannonserna. Jag har själv en dotter som heter Agnes (vilket min frus farmor hette) och det finns massor av gamla tanter med namnet Agnes bland dödsannonserna nu för tiden.

  Nu är det snart dags för namnen från 1920- och 1930-talen att bli populära som namn på de nyfödda. Dina barn har ju inte svenska namn, men om de väljer ”den svenska modellen” kan du se fram mot att få barnbarn som heter Sven-Ã…ke, Kerstin, Margareta, Orvar och Knut.

  Robert Ws senaste inlägg..Barnbokstävling

 3. helena: Har sett uppmaningen! Klart jag hakar på! 😉

  rebecca: Klart jag hänger på! 😀

  Robert W: Ja, visst är det så. Men detäör alltid roligt med olika historier runt namn, tycker jag! Här har jag skrivit om bakgrunden till mina barns namn:

  http://fatou.se/2006/07/16/svar-till-nix/

  Texten kan vara lite svårläst när jag bytt bakgrund, men om du markerat texten så blir den mer lättläst! 😉

  Ludmilla: Du ser, det finns en och annan ”ny” Henrik ändå. Jag hade tvillingar i min klass som hette Henrik och Fredrik! 😉

  Tizzel: Ja, Ulf lär det inte heller finnas så många unga av…!

  Daniel: 😉

 4. Och när jag var barn hette alla söta pojkar Peter, Daniel, Mikael eller Robert. Och alla coola snygga tjejer (jag var definitivt inte en av dem) hette något i stil med Cecilia, Pernilla, Susanne eller Jeanette.
  Hittar inga såna namn bland något av mina tre barns klasskamrater.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.