Boktips!!

Jag beklagade mig just härom dagen att jag läser mycket mindre nu och därför skriver jag också om färre böcker som jag rekommenderar. Nu stämde inte det denna gång. Dagen efter jag läste ut den förra, d.v.s. i Tisdags, så fick jag en ny bok i handen av en kollega.

Jag fick nämligen Mia Törnbloms nya bok; Så dumt! .

Inte nog med att jag bara älskar bilden på omslaget, hela boken är helt fantastisk! Mia Törnblom har en förmåga att vara självutlämnande utan att bli någon man ska tycka synd om.

Den handlar om hennes eget missbruk och vägen ur det genom de tolv stegen . Den handlar om att det var fåfänga som ledde henne in i missbruket och om hur lång vägen tillbaka är. Hur det inte bara handlar om att bli drogfri utan även om att förändra sitt sätt att tänka, om att gottgöra alla man skadat i sitt missbruk och att förlåta sig själv. Det handlar också om att släppa känslor av skuld och skam efter att man tagit itu med dem från grunden, för att sedan klara av att leva vidare.

Just när det gäller skuld och skam så tror jag att dessa känslor sitter djupare hos de flesta kvinnor än hos de flesta män. Särskilt för de kvinnor som ”nått botten”. Jag tror att det från samhällets sida finns ett mycket större fördömande mot kvinnor än mot män som har fastnat i missbruk och kriminalitet. Mias bok är naken och hon visar hur sårbar och utlämnad en kvinna i gravt missbruk är. Den visar också på djupaste sorg, samtidigt som den inger hopp och glädje.

Jag ska inte berätta så mycket mer om boken, för det här är en bok som jag önskar att alla skulle läsa. Jag ger boken fem Tonårsmorsor av fem möjliga; med andra ord: LÄS boken!

Tonårsmorsa Tonårsmorsa Tonårsmorsa Tonårsmorsa Tonårsmorsa

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

9 svar på ”Boktips!!

  1. Tusen små bitar av James Frey är en annan enormt bra bok om vägen ut ur drogmissbruk. Kunde knappt lägga ifrån mig den, samma sak med nästa bok (min vän Leonard). Rekommenderar dem till alla!

  2. Jenny: Ja, jag har läst den och gillade den, även om jag vet att den fått ganska dålig kritik av f.d. missbrukare själva. Men jag tyckte även den boken var intressant, även om jag måste säga att jag gillar Mias bok mer, men det kan ju ha att göra med att jag dels är mer intresserad av det specifika i den kvinnliga problematiken runt missbruk och dels för att det är lättare att förhålla sig till en bok från Sverige. Det blir liksom närmre en själv. Tack för tipset, dock!

  3. Pingback: Tonårsmorsa » Hur ska jag få det lästa oläst?

  4. Pingback: Tonårsmorsa » Boktips: Lotta Thell

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. […] har ju tipsat om boken Så dumt! av Mia Törnblom. Nu kan jag inte sluta tänka på den alls. Den satte sig så starkt i mig att jag […]

  2. […] problem i missbruk intresserar mig, som kanske framgått efter att jag läste Mia Törnlunds: Så dumt! Kanske är det också så att eftersom jag nyligen läst den boken och blev VÄLDIGT betagen av […]