Jag ska bara…

Vi skulle ha lite storstädning här hemma idag. Eller i alla fall en förberedande så det inte ska bli så mycket i morgon, för det är verkligen STÖKIGT här!! Jag kommer hem från min kurs och Isa och jag börjar samtidigt att plocka undan saker. Isa (15) börjar i köket. Jag börjar städa av bokhyllan. Binta (19) sitter vid datorn. Jag säger till henne att hon måste sätta igång också…

Binta: Jaaaa… Jag skaaaaa… Jag ska bara fixa en grej först…

Jag städar bokhyllan. Plockar i köket, vattnar blommorna…

Jag: Binta…

Binta: Jaaa… jag skaaa… Jag ska bara skriva klart det här först…

Jag städar av stora databordet (som är helt överfyllt av grejer), jag sorterar Mabou ´s block och pennor.

Jag: Nuuu, Binta! Sätt igång att stääääda!

Binta: Jaaa… jag skaaa… Jag är snart klaaar… Jag ska bara skriva klar min blogg först…

Jag: Om du inte gör det snart, så stänger jag av datorn!

Binta: Men jag är ju snaaart klaaar… Jag ska bara göra klart det här…

Isa börjar städa sitt rum, bär ut en massa kartonger från Mabou ´s nya cykel och från polkagrisarna Binta har beställt till sin ena dansgrupp… Isa plockar i köket. Mabou plockar undan sina saker jag lagt på trappen. Jag städar bort allt från sofforna och fåtöljen, lägger på de nytvättade filtarna. Isa städar hallen, sorterar bort massa skor. Mabou ställer upp sina skor i sin garderob. Mabou går ut och cyklar. Jag sorterar papper och en massa reklamhögar. Jag plockar upp saker under soffan. Binta sitter vid datorn.

Plötsligt reser hon sig upp. Hela världen stannar upp och håller andan. Ska hon verkligen, VERKLIGEN börja städa nu? Stjärnor börjar glimma och solen får hicka…

Binta: Jag går ut med vovven…

Jag: Mmmm… men sedan MÃ…STE du börja städa!!

Binta: Jaaa… jag skaaa… Jag ska bara gå ut med hunden… Shiiit vad du tjaaatar…

Jag: Oh YEAH!!

Jag sorterar lite i mitt sovrum, Isa städar på i sitt rum och i köket. Plockar klädhögar som inte verkar ha någon början eller slut… sorterar, rensar. Jag sorterar, rensar… Efter en lååång stund ringer jag Binta: Vart tog du vägen, du måste börja STÄDA nu! Det är över tre timmar sedan jag kom hem från kursen och du har inte ens börjat…!

Binta: Jaaa, jag koooommer. Jag är här utanfööör. Jag skulle ju BARA gå ut med vovven…

Binta kommer in och jag går upp och börjar städa badrummet uppe. Jag gnider på kaklet, skrubbar under badkaret. Sorterar bort alla leksaker som inte ska vara i badrummet. Plockar upp asken med lösögonfransar från golvet och lägger den i badrumsskåpet. Putsar tandborstmugg, tandborstställ, kastar schampooflaskor… *Vänta nu, vad är det som låter?*

Jag stänger kranarna och lyssnar. Jag hör antagligen fel, men det låter faktiskt som om Binta sitter vid datorn och spelar upp låtar och videos för vår granne. Jag tycker mig höra: ”kolla den här då…” Jag tycker mig också höra henne knappa på tangentbordet… Så jag hojtar ner: Binta! Om jag kommer ner till vardagsrummet och du sitter vid datorn, så kommer jag VERKLIGEN INTE att bli glad…!

Inget svar.

Jag putsar lite mer. Skrubbar i toaletten, plockar upp hårrester från vattensilen i golvbrunnen… Jag putsar spegeln. Jag ber Mabou ta reda på hans leksaker som jag plockat ihop i ett hörn… Jag plockar ordning i mitt sovrum. Lägger en massa kläder i tvättkorgarna (noterar att en hel del av kläderna tillhör Binta).

Jag går sakta ner för trappan. Blir stående på ett av de nedersta trappstegen. Oförmögen att tala. Totally speakless…

Binta till grannen: Oups! Nu får du inte se fler videos för nu kommer min mamma tok-flippa på mig när som helst.

Binta stänger snabbt ner programmet. Drar fram dammsugaren. Klagar på att den suger skitdåligt (för att hon inte orkar rengöra filtret), drar några drag över vardagsrumsgolvet. Grymtar hur uuusel min nya dammsugare är. Dammsuger i ungefär tio minuter. Max. Sedan sätter hon sig i soffan och klipper sina tånaglar.

Jag: Men var det allt du skulle städa? Tio minuter? Jag och Isa hållit på i flera timmar?

Binta: Neeej, men jag ska bara klippa mina tånaglar… Jag skaaa städa…

När Binta klippt klart sina tånaglar så ska hon bara kolla klart på TV-programmet.

Jag: Men nu får du väl ändå geee dig! Vi har hållit på i timmar och du kommer med nya ursäkter hela tiden för att slippa städa.

Binta: Vad ska jag städa då?

Jag: Ja, det finns massor. Lilla hallen uppe, trappan behöver städas, badrummet nere behöver städas…

Binta: Jaaa… jag ska… Jag ska bara

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta, men en sak är säker: Alfons Ã…berg ligger definitivt i lä om man ska jämföra med Binta i alla fall…!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

7 svar på ”Jag ska bara…

 1. Jag brukar också få tjata på barnen för att de ska röja här hemma. Irriterande nog är det helt annorlunda när maken drabbas av ”städdjävulen”. Då far hela familjen omkring och städar i rena förskräckelsen. Han KASTAR nämligen saker som ligger på golvet när han ska dammsuga om man inte plockat upp efter sig.

  Om du vill kan du få låna honom ibland som städkonsult. Då kanske jag kan få lite lugn och ro här hemma också…

  Ewas senaste inlägg..Barndom i Gottsunda

 2. Jag både ser och hör er framför mig, känner igen mig gör jag också hur jag får tjata på barnen, fast det är sällan jag vunnit.

  Men just nu när Robban står över axeln och läser och skrattar, medan Jimmy inflikar skrattande, är det oss hon skriver om. Så inser jag plötsligt. Va fanken spelar stöket för roll, huvudsaken är att man har varandra

  AlterEgos senaste inlägg..Kärlek utan framtid – Bloggstaffetten

 3. Pingback: Tonårsmorsa » Stöld!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Hur jäkla irriterad kan man bli när “någon” snott ens […]