Aftonbladet har idag en vacker och sorglig artikel om slavön Goré utanför Senegal. Artikeln är välskriven och ger en känsla av just det som Goré står för. Man visar även ett vackert bildspel från Goré. Få saker i livet berör mig så starkt som slaveriet. Därför är det lite av en skam för mig att trots att jag besökt både Senegal och Gambia, så har jag varken besökt Goré eller James Island. (slavön utanför Gambia)
En sak vet jag i alla fall. Jag kommer inte besöka varken Gambia eller Senegal igen utan att besöka Goré och James Island. Jag har suttit och sett filmer och foton när mina släktingar har besökt dessa öar och jag har läst en hel del om dem och det reportage som Aftonbladet idag har om Goré ger den uppfattning som jag tidigare har fått av andra (bland andra min mamma) som besökt ön.
Slaveriet är över sedan flera århundranden. Ändå är det mycket som slaveriet startade som ännu lever kvar. Särskilt i Afrika är det något som är högst levande, trots att det varit så förintande för tidigare generationer. I Gambia finns det till exempel en stam som tillkommit av att när slaveriet upphörde, så tog sig många tillbaka till Afrika. Men många var barn, barnbarn och barnbarnsbarn till de som en gång togs som slavar, vilket innebär att när man återvände så var många ”uppblandade” efter våldtäkter av slavägarna. På så sätt finns det än idag många som är ljusare än andra Gambianer. Aku-stammen är en av dessa. Dessa människor skapade också ett eget språk med Engelskan som utgångspunkt. Idag kallas språket i vissa delar av världen för Creol. I Gambia säger man Aku.
Det jag finner mest tragiskt i Aftonbladets artikel är detta stycke: ”Här bodde kvinnorna, säger han och pekar in i ett rum med vitkalkade smutsiga väggar. Man gjorde razzia i byarna, tog hit dem, separerade familjerna och sände kvinnorna till Brasilien, barnen till Tahiti och männen till Amerika. De återsåg aldrig varandra, berättar Mister Kabo som är kurator i Slavporten.”
För dig som är mer intresserad av att veta mer om hur det kan ha sett ut under slavtiden, så rekommenderar jag varmt den gamla filmserien Rötter om Kunta Kinte. Den är viktig och som kunskapskälla aldrig sinande. Alltid aktuell eftersom den är en viktig del av vår historia. Personligen önskar jag att denna film, tillsammans med filmen Förintelsen (om andra världskriget) skulle ingå i skolundervisningen.
Ett klipp från filmen kan du se här:
Den Senegalesiske sångaren Youssou N ´dour medverkar här om ön Goreé:
Låt oss aldrig, aldrig glömma…
Läs även andra bloggares åsikter om slaveri, roots, goré, james island, aftonbladet, aku, creol, gambia, senegal, youssou N ´dour, slavö, kunta kinte, rötter, toby, youtube, videoklipp, film, förintelsen, andra världskriget, historia, tragedi,
Jag måste säga att dina ord:”Personligen önskar jag att denna film, tillsammans med filmen Förintelsen (om andra världskriget) skulle ingå i skolundervisningen.” är mitt mantra om Rötter och Förintelsen för dom är så bra trots att det är skapad film om hur det var. Jag tror också att kunde dessa båda serier vara en del av skolsystemet och kanske påbörjas redan i 6 men senast i 7 så kanske vi skulle ha en annan attityd bland dom unga till vad som är och inte. Min dröm är att filmerna skall påverka åt ”rätt” håll enligt mina preferenser såklart. Vad gäller toleranser, rasisim och ”vi och dom” tänket.
Klart vi aldrig glömmer-ALDRIG!!
Angelicas senaste inlägg..Home!
Carina: Jag kan bara instämma på en mycket vettig kommentar! 🙂
Angelica: Nej, det är viktigt att minnas allt som gått fel i historien!
Hej på dig, hoppas helgen har varit bra. Ett bra inlägg, läste artikeln, den var bra!
Har ett länktips om du är ute efter snygga barntavlor, kolla in: http://www.designforkids.se/
Ha det underbart!
Johanna: Tack för tipset! Har kikat runt lite!
Jatteintresant o valdigt gripande. Nu har jag suttit o surfat omkring pa Google Earth i en 45 minuter o kollat bilder.. helt otroligt hur mycket historia det finns dar.
Tack
Ja det borde ingå i undervisn absolut. Vet inte hur det är nu förtiden men när jag gick i skolan var det många viktiga saker man inte hörde talas om. Jag hade inte hört talas om kolonalismen i Afrika alls förrän jag var 16 år. Det tycker jag är konstigt. Man fick bara läsa om hur fattigt det var i Afrika osv men ingenting om bakgrunden.
Tamara: Ja, jag håller med, det är verkligen väldigt spännande!!
Sofie: Jag håller med, mycket kunskap fick man inte i skolan om dessa saker.
Pingback: Bloggare mot Rasism
Pingback: Reseberättelse Del 14
Pingback: Reseberättelse Del 14 | Tonårsmorsa – Fatou