Sanningen om Gömda?

Jag tänkte precis recensera Maria Erikssons och Kerstin Weigls bok Mias systrar, som jag precis har läst ut. Mias systrar är lite av en fortsättning på böckerna Gömda, Asyl, Mias hemlighet. (Även om Liza Marklund enl. föregående länk motsätter sig att det ska kallas för en fortsättning på hennes två första böcker) Det finns också ännu en bok som heter Emma-Mias dotter i serien (som jag ännu inte läst).

Böckerna, särskilt de två första; Gömda och Asyl har ju väckt ganska stor uppmärksamhet. Dels för att de är skrivna av en känd författare: Liza Marklund, men också för att samtliga böcker sägs vara verklighetsbaserade och uppbyggda på Mias liv, som på grund av misshandel och förföljelse tvingas fly från Sverige och slutligen (efter många om och med) får Asyl i USA.

När jag sitter och letar information om detta, så springer jag över en blogg, som visar en helt annan sida av saken. Det visar sig också att även hon är på väg att ge ut en bok. En bok som ska handla om allt som inte stämmer i de böcker jag nämnt ovan. Boken heter Mia Sanningen om Gömda. Det är tänkt att boken ska komma ut i December 2008.

Ja, vad ska man tro? Min reaktion efter att ha läst de aktuella böckerna Gömda, Asyl, Mias hemlighet, och Mias systrar och även den kritiska bloggen av författaren till den kommande boken Mia Sanningen om Gömda är först och främst, varför och hur kan man dra igång en sådan historia om den inte stämmer? I nästa sekund funderar jag på varför man skriver en bok som ska ”motbevisa” böcker som redan skrivits?

När det gäller just kvinnomisshandel, så är det ju ett väldigt känsligt ämne i sig. Om det nu är så att Mia verkligen flytt av rädsla från Sverige för att komma ifrån en man som våldfört sig på henne, så känns det ganska självklart att man inte kan gå ut med all information som finns, till exempel vilket namn man från början hade etc. Kanske vill man också ändra en del andra fakta runt omkring för att kunna behålla sin anonymitet, då Mia trots allt lever på flykt.

Ã… andra sidan, den kritiska rösten är en författare och journalist som har följt saken bakåt i tiden och funnit väldigt mycket som inte stämmer. Jag tycker också att det stärker trovärdigheten att personen i fråga går ut med bild och namn i en blogg som kan läsas av alla på nätet. Så här står det på baksidan av den kommande boken:


”Mia Eriksson, som tillsammans med Liza Marklund skrev Gömda, Asyl och en rad andra böcker är inte den hon utger sig för att vara.

Hon är inte gymnasiekonom. Hon gick inte ut med 4,8 i snitt. Hon har aldrig haft möjligheten till läkarutbildning och har heller aldrig haft ett toppjobb i en bank. Mia gick i specialklass hela sin skoltid och fick 2,7 i snitt.

Det räckte till ett jobb på en lunchbar. Från 1983 levde hon nästan helt på socialbidrag. Mia har kostat skattebetalarna miljoner. Hennes man var ingen norrlänning vid namn Anders, utan chilenare. Han anklagades för mordförsök på Mias f d fästman och hamnade i fängelse. När han frigavs flydde familjen. Om någon var jagad, så var det han. Inte Mia. Hon och barnen hade inte behövt gömma sig”.

Ja, onekligen så är det ju lite konstigt att man väljer att ändra denna typ av fakta. Det framkommer också i Monica Antonssons blogg att det inte stämmer att socialtjänsten låtit bygga skyddsrum eller galler för fönster åt Mia och hennes familj. Varför spetsa en historia, när massor av kvinnor i Sverige idag lever under förtryck och i skräck för misshandel eller rent av mord?

För mig, som inte har några insikter ”bakom kulisserna” är det förstås omöjligt att veta vad som är sanning och vad som inte är det. Om det stämmer att det är mycket båg, har jag svårt att förstå varför Liza Marklund, som ändå är en känd och etablerad författare kan riskera sitt rykte på en mer eller mindre uppdiktad story? Det finns ju massor av historier med kvinnor som lever i ständig rädsla för män som misshandlat, förföljt och hotat dem. Det finns till och med massor av historier där kvinnor faktiskt inte lever idag, till följd av att de blivit bragda om livet av en svartsjuk/galen man.

Samtidigt så undrar man ju också varför man lever på flykt i en massa år, med allt vad det innebär, om det faktiskt inte finns en överhängande rädsla? Och vem kan avgöra hur rädd man är för en man som uppenbarligen har slagit en? Så här skriver Monica Antonsson i sin blogg:

XXXXX angrep Mia den 10 oktober 1987. Han arresterades och häktades. Läkaren som undersökte Mia konstaterade att det ”eventuella våldet” inte hade varit allvarligt. Han dömdes för misshandel till en (1) månads fängelse och släpptes direkt i och med att han hade suttit häktad. I dag har XXXXX bara ett brott i sitt register nämligen att han för några år sedan åkte bil utan säkerhetsbälte.

(Jag har ersätt namnet på mannen till XXXXX.) Även om det skulle stämma, så vem avgör när våldet är så kraftigt att man har anledning att fly? När ska man ta ett hot på allvar? Ã… andra sidan: om han nu INTE skulle utgöra någon fara för Mia och hennes familj, så har ju barn förlorat kontakt med sin far och andra släktingar och en pappa har förlorat sin möjlighet till att göra sin röst hörd i saken och att ha kontakt med sitt barn.

Ja, det väcker många, många frågor, men jag har inga svar att ge. Däremot är det mycket troligt att jag försöker läsa boken Mia Sanningen om Gömda, när den kommer ut!

Vad tror du och hur viktigt är det att boken är sanningsenlig?

En parentes: Liza Marklund skrev också boken Paradiset, som det också finns kritik på, av Elisabeth Hermon och Stefan Lundström, som skrivit boken ”Vingklippt”.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

36 svar på ”Sanningen om Gömda?

 1. jag läser, och jag försöker få ihop det! Men känner mig lite smått förvirrad! Har varit inne på länkarna och läst också. Just att det känns så osannolikt på något sätt! =O Vet inte hur jag ska beskriva det bättre!

  Vet inte om det är viktigt i sig om boken är sann eller inte, men kanske skulle det kännas lite snopet om den utger sig för att vara sann och sedan inte är det.

  Men jag förstår dina frågeställningar. Var nog det enda jag inte blev förvirrad av.

  Tinas senaste inlägg..God bless the women

 2. Tina: Ja, jag håller nog med dig. Det är viktigt att det i huvudsak är sant när man gått ut med det som en sann historia! För övrigt kan jag, liksom dig, inte riktigt bestämma mig för vad jag anser…? På något sätt verkar båda sidor trovärdiga!

 3. Ett mycket välformulerat inlägg.
  Jag kan bara ge min sida av en misshandel. Jag är uppvuxen i ett hem med GROV våld och allt som hör till, uppehälle på kvinnorjour etc. Jag vet att det finns där ute men jag vet också att rädslan över vad som eventuellt kunde hänt tyvärr berövar fler barn på sina fäder idag. Finns det möjlighet så ska man kämpa för samarbete. Sen finns det tyvärr allt för många som låter sin egen stolthet förstöra för barnen och detta samarbetet.

 4. fy vad hemskt om det visar sig att det Mia skrivit i böckerna inte är samma pga att hon måste dölja vissa saker för att inte bli hittad och så blir hon helt misstrodd och folk letar i hennes förflutna. jag ska också läsa den där boken, kanske man förstår lite bättre vilket budskap som försöker komma fram.

  twigas senaste inlägg..Växelfel i pendeltågstrafiken.

 5. För mig som författare är orden ”Sann historia” oerhört viktiga. Det finns andra ord att använda, som ”baserad på en verklig händelse” om man vill frisera sanningen. Det är helt okej. Men står det sann historia, ska det vara sant. Jag har beställt boken och ser fram emot att läsa vad som döljer sig bakom titeln.

 6. Tufs: Ja, det är också en sanning. Tack för att du berättade!

  twiga: Ja, jag känner också att jag vill läsa boken för att bilda mig en uppfattning, men instämmer att man känner sig lite ”lurad” om det visar sig att historien inte stämmer, som man har utgett.

  Ramona Fransson: Ja, jag instämmer. Står det en ”sann historia” så ska i alla fall det mesta stämma. Annars kan man, som du skriver kalla det för ”baserat på en verklig händelse” eller helt enkelt ”roman”. Jag ser också fram emot att få läsa boken. Det finns onekligen många frågetecken.

 7. Hur skulle det kunna vara en forsättnig till hennes böcker när det inte var hon som skrev den?

  Låt oss bara säga att Mia är ganska intresserad av penger. Ganska.

 8. Hmmm,
  pratade inte du och jag om det här när vi lärde känna varandra för några år sen?Efter tre år med kvarskrivning och erfarenheterna av den så får jag ännu mer dubier.Inte minst sagt om Liza Marklund.Hon köpte en gigantisk kåk i Gamla Stan, varför upplåter hon inte en del av fastigheten till kvinnor och barn som behöver skyddat boende kan jag tänka, men det är som sagt bara jag.Och jag har bevis för vad min förövare gjort och jag inte har gjort.Men gör nog som du kloka Fatou, avvaktar och läser boken som kommer och diskussionerna efteråt.

  Vbs senaste inlägg..Yo Bloggers

 9. Jag har läst alla Mias böcker som kommit ut och anledningen till att jag läst dom är för att dom har uppgets vara en sann historia. Jag tycker det vore jättetråkigt om det skulle visa sig att det inte var så. Måste självklart läsa denna bok som kommer i december, för som du säger så känns det ju lite trovärdigt det hon har att säga också

 10. nej: Men det är ju ändå fortsättningen på historien och den är ju Mias, så visst tycker jag man kan kalla den en fortsättning, även om det är med en annan författare. Om Mia är intresserad av pengar och tjänar det på sin historia, så tycker jag det är okej, dessutom, om det är som hon säger så har hon ju verkligen haft behov av de pengarna också. Men om hon varit mer intresserad av pengarna, än att ge ut en sann historia, medan hon hävdat att det är en sann historia, då tycker jag det är illa.

  Vb: Nu när du säger det, så börjar det ringa någon klocka… Ja, man kan nog inte låta bli att läsa den där boken.

  Viktoria: Ja, jag kan bara in stämma. Om man läser en ”sann” bok och den senare visar sig INTE vara sann, klart man känner sig lite lurad…!

 11. ja precis..nu har du ju inte läst emmas bok så jag ska inte säga något, men när jag läste den här monicas blogg var det något som jag funderade över som jag liksom blev såhär ”aha” efter jag läst emmas bok…känns som jag försäger mig ska inte forstätta 😉 ha en skön söndag

 12. Viktoria: Ja, jag lär nog läsa både boken om Emma och Monicas bok, men även om man blir fundersam, så verkar vi vara många som reagerat på ett och annat i de omtalade böckerna…!

  Filippa: Ja, jag vet ju inte än hur det ligger till, men nog verkar det finns saker att fundera på…! Ser fram emot att läsa Monica ´s bok i alla fall…!

 13. Bra skrivet! Jag försöker precis som du hålla mig objektiv i detta, men det är svårt. Speciellt med tanke på resten av ytan som spruckit senaste åren för Liza och Mia.
  På ett sätt ska det bli intressant att läsa boken. Samtidigt är det trist om den nu bevisar det den säger att den gör. Det känns tragiskt för alla de misshandlade kvinnor som faktiskt lever så, att någon profiterat på deras olycka.

  Mvh Blogganlaytikern

  blogganalytikerns senaste inlägg..Mia – sanningen om Gömda, fortsättning

 14. blogganalytikern: Ja, man skapar sig ju ändå en bild av helheten. Tycker det är trist om historien inte stämmer, dels för alla kvinnor som faktiskt lever i detta helvete (det hade ju i så fall varit enkelt att skriva en SANN historia, på riktigt om man velat) Men också för att det finns barn som förlorat en relation till sin far och en far som förlorat sin dotter.

  Men, som sagt, kanske ligger det sanning i båda historierna? Vem vet? Jag hoppas dock att vi får lite mer klarhet i och med Monicas bok.

 15. Jag vet av egen erfarenhet att vi som gömmer oss inte kan berätta ALLT till 100%.
  Vissa saker måste skrivas om för att vi inte skall bli hittade.
  Sitter själv och skriver ner min och mina barns berättelse. (som skall ges ut i bokform)
  Tycker att det är trist om Lisa har överdrivit historien. Hoppas bara att det är som jag misstänker. Att det är för att skydda henne och det faktum att hon hade ett barn kvar i Sverige, som också måste skyddas. Allt om en människa kan ju faktiskt spåras. Detta gäller ju även betyg…

  Mariannes senaste inlägg..Jag utlyser bloggvila fram till januari 2009..

 16. Marianne: Självklart!! Det tror jag alla har förståelse för, att man måste skriva om en hel del, men om jag förstått saken helt rätt när det gäller Monicas bok, så fanns det inte ens tillräckliga skäl för Mia att fly från landet, vilket i sig kan vara svårt att avgöra för en utomstående, men om det är så att väldigt lite av det som står i boken skett, så blir det svårare att förstå hela sammanhanget. Om det är så att Mia flytt för att undgå ett omhändertagande av myndigheterna, då blir ju historien något HELT annat i mina ögon i alla fall. Men, som sagt, det är inte lätt att veta vilken historia som är den ”rätta”, kanske är det så att det finsn fler sanningar än en?

 17. Svårt att veta vad som är sant. Jag själv har levt i ett misshandelsförhållande, inte f.n anmälde jag honom för allt. Det var först när barnet fick stryk som jag orkade anmäla. Det kan vara så för ”Mia” med, eller så är det bara en påhittad historia för att slippa undan myndigheterna. Det lär kanske tiden utvisa?!

 18. Det enda som skulle förändra MIN bild av historien skulle vara att en stor del av våldet och hoten är påhittade. Jag kan inte se vad ”Mias” gymnasiebetyg, yrke, nya mans hemland överhuvudtaget har med saken att göra. Som om misshandeln skulle bli mindre allvarlig för att hon jobbade på lunchrestaurang.Jag kan inte se varför det skulle vara ett ”scoop” överhuvudtaget att Mia jobbade på lunchrestaurang och inte på bank, särskilt som det uttryckligen står i förordet till både Gömda och Asyl att man ändrat en hel del detaljer för att avidentifiera personerna.Både Liza och Mia har öppet också sagt i intervjuer att man ändrat och tagit bort en hel del, däremot har man INTE lagt till något angående misshandeln.
  Och varför det skulle vara det minsta ”sorgligt” att en ”pappa” som misshandlat sitt barn redan när det låg i magen, tillsammans med sina vänner kastat runt henne i luften då hon var nyfödd, skurit henne i huvudet med kniv och otaliga gånger hotat att döda henne inte har någon kontakt med ”sitt” barn förstår jag absolut inte. Emmas egen kommentar när hon genom att tjuvläsa sin mammas papper får reda på allt han gjort är ju ”Ni borde ha dödat honom.”

 19. Pingback: Tonårsmorsa » Av ren nyfikenhet

 20. Den boken måste jag ju läsa. Har läst Gömda och asyl (men inte Mias hemlighet)
  Skulle det mesta av det vara fiktivt så skulle ju Lizas trovärdighet som författare och människa överhuvudtaget sjunka drastiskt. Men jag tror på Liza och ”mia” , visst vissa grejer är nog tyvärr överdramatiserade så det låter värre än det är, men man kan inte vara heeelt ärlig i en bok,speciellt inte en sådan bok.

  Sandras senaste inlägg..Fredag

 21. Staan: Ja, det har du rätt i, men vad jag läst mig till hittills så är det mycket mer än så som inte stämmer…! Men som sagt; tiden får utvisa. Beklagar det du varit utsatt för!

  Janna: Fast det är, vad jag förstått, även det som påstås. Att mycket av våldet och hoten som ska vara påhittade… Som sagt: time will tell…

  Sandra: Ja, den tänker jag också läsa. Det är mycket man undrar, men jag börjar tycka Monica har en hel del poäng. Men, som sagt, det är svårt att avgöra när man ännu inte läst hela boken!

 22. Sanningen är det första offret i ett krig säger man. Den dör dock inte, utan döljs, grävs ner och göms bakom skapade falska ”sanningar”. Men hur mycket man än försöker hindra människor från att tag i den så nog fan kryper den ändå fram till slut. Mördbultad, misshandlad och knappt vid liv, men att begrava den för alltid är svårt.
  Sanningen om den hets mot män och pappor som pågår mitt framför ögonen på det svenska folket börjar nu sakta kravla sig ur sin grav. Detta gör naturligtvis kvinnorörelsen väldigt nervös. Vi pratar nämligen om över en miljard kronor på bara ett decennium, som man öst och fortsätter att ösa över denna rasistiska ondskefulla rörelse, som skapat så många tragedier för barn och fäder i alla västländer där den fått blomma fritt och sprida sina rökridåer.

  Sanningen om just denna historia debatteras nu flitigt och det är väl bra, men dom flesta verkar tro att just dessa barns öde är unikt. Det är ju just dessa fabricerade historier som är den falska sanningen som är menad att dölja den verkliga. Lögner trumpetas dagligen ut i våra s k nyheter. Män är farliga, våldsamma, testosteronstinna, hotfulla, misshandlande, pedofila våldtäktsbrottsliga kräk som inte längre fyller någon annan funktion i samhället än att vara underhållsbetalande avelstjurar. Är människor redo för att se verkligheten? Att man sliter barnen från kärleksfulla pappor och ger ljugande, barnmisshandlande mammor ensamrätt att bestämma om barnen. över 6000 pappor har förlorat sin föräldrarätt bara i år. Om du som läser detta är redo att se sanningen om den största sociala katastrofen i Sveriges historia så kan du börja på länken ovan. En varning bara, den här sanningen är inte vacker.

  Daddys senaste inlägg..Hur man skapar en sanning

 23. Det är bra att det tas upp. Fler och fler kvinnliga bloggare börjar reagera. Mycket glädjande. Jag hoppas boken om Mia och även ”Vingklippt” från samma förlag blir den väckarklocka som behövs, men jag tvivlar på att det räcker. Jodå, jag är medlem i Pappa-Barn. Kontaktperson dessutom så jag får även agera stödlinje, då det ju inte ens finns en sån för männen som tvingas genomlida det värsta man kan utsätta en människa för. Ofta i flera år.

  Daddys senaste inlägg..Hur man skapar en sanning

 24. Katharina: Din kommentar hade tyvärr fastnat i min spam-kö, men jag har naturligtvis godkänt den nu!

  Jag har nu läst ditt inlägg och jag håller med, det är svårt att säga vad som är sanning. Men det finns saker som MA tagit fram som jag tycker är intressanta helt klart, däremot uppskattar jag kanske inte HUR saker och ting diskuteras på hennes blogg, hela tiden…! Det finns ofta två sidor av varje historia, men jag tror det är viktigt att en del av det som kommit ut genom MA har gjort det!

  Daddy: Ja, det är en viktig diskussion som jag anser av främsta vikt att även kvinnor, eller kanske till och med framför allt kvinnor har!

 25. Enligt Sörmlands Nyheter idag, 081206, är det Mia Erikssons fd sambo och pappan till hennes första son, som drivit på för att få fram sanningen, då sonen i alla år anklagats av omgivningen för att ljuga. Man har tagit Erikssons och Marklunds story för sanning.

  När det gäller kvinnomisshandel så är nog verkligheten illa som den är. Att man väljer att ”spetsa” en historia må väl vara hänt om storyn därmed blir intressantare, men då kan man inte kalla det en sann berättelse.

  Hur som. Jag läste ”Gömda” och förvånades över det dåliga språket i boken, men antog att Eriksson berättade sin historia med stöd av Marklund. Jag läste efterkommande bok och sedan var jag inte intresserad mer. Tänkte att Eriksson hittat ett utmärkt sätt att försörja sig på.

  Vi får väl återkomma när vi ev läst Antonssons bok.

  annes senaste inlägg..Globen på fredag

 26. Ja, ett sent inlägg i debatten men det kan ju vara värt att påpeka att Monica Antonsson inte verkar ha alla hästar inne. Hon verkar vara ute efter att misskreditera Liza, får jag uppfattningen om och inte av att enkom ägna sig åt journalistisk granskning. Ingen av er verkar kunna föreställa er att hon har andra motiv än att bara granska gömda(?) Hon blev uppringd av en man som gjort sig skyldig till övergrepp mot barn, och är dömd sedan tidigare för olaga hot mot sina föräldrar mm, utan att kolla upp honom vidare så tror hon blint på denna man och använder detta i sina skriverier. Den kvinnan gör därmed oerhört mycket skada. Det tycker jag att man kan vänta sig av en seriös journalist att hon/han kollar källan först. om det nu ine råkar förh ¨ålla sig så att man är förblindad av ett mål att till varje pris komma åt en person oavsett om den info man får är sann eller inte. Det går vidare att läsa om detta lilla klavertramp av denna kvinna (monica Antonssons) på Motherbitchs blogg, samt Marina Engans dito för den intresserade.
  Jag själv förhåller mig neutral i skuldfrågan, dvs huruvida storyn bakom gömda är förvanskad eller inte.
  Det bör kanske tilläggas att mannen inte är dömd för övergreppet mot detta barn av alla instanser, men anledningen är något så absurt som att man slarvat med bevisningen. Är inte jätteinsatt själv, men det går att läsa vidare om hela denna härva på motherbitchs blogg.

 27. Katharina är en märklig filur. På sin blogg har Katharina tidigare skrivit om James Frey. Och konstaterat följande:
  ”Boken ligger på biografihyllorna, inte på romanhyllorna. Därför bör läsaren kunna lita på att det som står i boken är sanningen och inget annat än sanningen.”
  Nu när hon nu jämför LM:s Gömda (som är klassad som facklitteratur alternativt biografi) med JF börjar hon plötsligt svamla om ”traditionell sanning” .. Inte alltså lika självklart att läsaren borde kunna lita på just den bokens sanningshalt.

 28. Både sign. vänja, Liza Marklund, Mia och en del andra tycks ha en konstig uppfattning om rättssamhället. Liza Marklund t.ex. gör just det som sign vänja anklagar Monica Antonsson för: helt förblindad av ett mål driver hon sina egna rättegångar i sina kolumner. När någon blir frikänd i svensk domstol då är han oskyldig. Och inte tvärtom. Men Lizas tes är att det ”måste finnas något där ändå”. Just den attityden gjorde att hon drev sitt eget case gentemot Elisabeth Hermon, som sedan senare visade sig vara helt oskyldig. Varken åklagare, kronofogen eller skattemyndigheten kunde visa att Elisabeth skulle ha gjort några som helst oegentligheter. Men Liza gav sig inte. Senare fick hon ju sparken av Expressen som gick med på en förlikning med Hermon på 100.000kr. Är inte detta bevis nog att Liza hade fel? (även Lizas chef fick sparken).
  Jag tycker att Mia har all rätt i världen att gilla pengar. Likaså Liza. Men att ha årsinkomster på 5milj. kronor som Mia redan hade från 2002 och ÄNDÃ… lyfta bidrag från det svenska samhället sticker i ögonen. Hon har dessutom mage att klaga att hon har ”mistat barnbidraget”. Herregud! Ingen som bor utomlands har rätt till svenskt barnbidrag. Inte till socialbidrag heller. Dessutom har både Mia och LM tjänat sina pengar på lögner. Det är inte ok. Köper jag en ”sann historia” då ska den vara sann. Punkt. Vill man däremot driva ett politiskt projekt är det helt ok, men det kan man göra genom att skriva en fiktiv roman. Att kvinnor förföljs i Sverige berättigar inte till lögner.
  Mia har i ett radiointervju sagt att nu nuförtiden sysslar med att arrangera skenäktenskap till svenska kvinnor med amerikanska män. Ett grovt brott som kan leda upp till 20 år i fängelse enligt de amerikanska lagar. Men Mia tycker att ändamålet helgar. Vi får se vad de amerikanska myndigheterna tycker istället. Mia har i samma radiointervju sagt att ”hotet” som hon upplever nuförtiden består av att dottern Sara liknar sin far så mycket. Hon har sagt att dottern inte ”får” göra vissa gester. För hon själv står inte ut. Pratar en frisk människa så här med sitt barn? Och på vilket sätt är detta ett ”hot” gentemot Mia?

 29. Jag går inte i polemik mot dig, gällande alla anklagelser/synpunkter du kommer med mot L:M, ch jag vet inte om gömda är sann, men det jag vet är att saken kring fallet A långt ifrån är så enkel som du framställer det. Pappan har inte bara rakt av frikänts i domstol. Tvärtom står hovrätten under JO-granskning för att de försummat viktiga bevis, och pappan dömdes i första instans. F.ö så kan väl journalist ha synpunkter om detta i sin krönikor? Tycker inte vi lever i ett rättssamhälle värt namnet om vi inte har medier och andra som kan granska märkliga utfall inom rättsväsendet. Och det kallar iaf jag märkligt att slarva med bevisning och fälla domar utifrån lösa grunder. För mer läsning kring detta fall rekommenderas varmt motherbitchs blogg (motherbitch.wordpress.com)
  Ha det gott!

 30. Pingback: Tonårsmorsa » Gömda-bråket

 31. Jag har själv precis kommit ut ur ett äktenskap av både psykisk och fysisk misshandel. och så ”bra” som det verkar i boken om att socialen vill bygga galler på fönstrena o är redo att betala plastikoperationer är ju RENT SKITSNACK, när jag lämnade min misshandlande man fick jag knapp åka iväg till en kvinnojour utanför stockholm för att soc ansåg att de inte kunde lägga ut pengar på sånt, trots att mitt liv var i AKUT fara.. jag har väldigt svårt att tro på det som skrivs i boken, då jag vet för att jag varit i samma sits och ÄR än idag.. Läs gärna min blogg, där jag skriver om allt jag varit med om.. håller på att uppdatera den just nu så jag har inte hunnit fram till då allt VERKLIGEN började.. men kolla gärna in lite då och då, sätter kontinuerligt in nya inlägg.. 😉 fÖRRESTEN?! du har en grymt bra blogg 😉 Mvh Ness

  Nesss senaste inlägg..Days of happiness..

 32. Ness: Jag vill börja med att beklaga att du har det /haft det svårt. Våld mot kvinnor är aldrig acceptabelt!!

  Jag kände också att det var en hel del som inte kändes som det stämde i Lisa ´s böcker, men jag har lite tvivel runt Antonssons bok också. Kanske är det som det mesta med livet att allt inte är svart eller vitt, utan en liten gråaktig nyans?

  Roligt att du gillar min blogg, jag ska ta mig en titt i din också! Kram! ♥

 33. Tack =)

  jaa våld mot kvinnor är oacceptabelt på alla tänkbara sätt, både fysiskt o psykiskt..

  Håller faktiskt med dig på den punkten.. Allt är inte bara svart eller vitt! men det är det jag tycker dessa böcker får det att verka.. men om man gräver djupare, så ser man att färgskalan skiftar en aning..

  Såg att du besökt min blogg. Det värmde ♥ Kram

  Nesss senaste inlägg..♥ Kvoten Av Rädsla ♥ Min Förklaring Till Er ♥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Sanningen om Gömda? […]

 2. […] Sanningen om Gömda? […]