Hur länge ska vi jobba?

Every now and then kommer diskussionen upp om lämplig pensionsålder. Varje gång förvånas jag av den generalitet som detta ämne diskuteras med. Man drar helt enkelt hela svenska folket över en kam, oavsett yrke när man diskuterar hur länge en person bör arbeta innan h*n har möjlighet till pension. Nu är det Maud Olofsson som är i farten igen. Hon vill öppna för högre pensionsålder.

Det kan ju låta rimligt, med tanke på att vi generellt blir allt friskare och dessutom lever längre. Gör man en kort titt på Aftonbladets fråga ”tycker du att pensionsåldern ska höjas?” så ser man tydligt att resultatet är att de flesta läsarna i alla fall inte håller med.

Framför allt tycker jag att det blir väldigt svårt att tala om denna fråga rent generellt, eftersom olika arbeten skiljer sig så oerhört på olika typer av arbetsplatser. Jag känner till en massa olika yrken, där personalen är pigga och friska och där man faktiskt fortsätter arbeta efter pensionsåldern. Men, jag känner också till många yrkesverksamma som det är helt uteslutet att de flesta någonsin ens kommer att nå pensionsålder då de har yrken där kroppen tagit så mycket stryk att de inte ens orkar arbeta upp till pensionsålder.

Min pappas yrke till exempel. Han och hans ”gubbar” satt och diskuterade detta en dag. De har alla varit i byggbranschen i typ hela sina liv och de kunde knappt komma på några i deras bransch som hade uppnått pensionsålder. Vidare finns det några av ”gubbarna” som har så utslitna kroppar efter ett långt och hårt yrkesliv, att de inte klarar av att böja sig ned på morgonen för att ta på sig strumporna, utan de har behövt hjälp med detta av sina familjemedlemmar. Detta långt INNAN de ens uppnått pensionsålder.

Det är klart att man kan få förslitningsskador av mer stillasittande yrken, men jag tror det är extremt ovanligt att hela kroppen blir totalt utsliten innan 60 års ålder i yrken där man har mer administrativa tjänster, till exempel. Att man då jämställer pensionsålder mellan dessa olika yrkesgrupper tycker jag är jävligt oförskämt, för att uttrycka mig på ”ren svenska”. Det visar att man inte alls har någon insikt i andra människors problematik på olika arbetsplatser.

Nej, jag anser att man måste se över olika arbetsgruppers utslitningar på kroppen och på så sätt ha en individuell pensionsålder, beroende på yrke, eller helt enkelt sänka pensionsåldern, så att de som inte orkar med det, kan ta ut sin pension i rimlig tid och de som orkar, frivilligt kan fortsätta, även om det senare alternativet blir svårare att genomföra av ekonomiska skäl.

Jag tycker man måste se till verkligheten för de personer man diskuterar och inte alltid utgå från sig själv, för att man själv inte känner sig utsliten av att sitta på en stol på Rosenbad och fatta viktiga beslut. All respekt för politikers uppdrag, men glöm för den skull inte de personer ni faktiskt representerar på era uppdrag.

Tillägg: Jag pratade precis med min pappa i telefonen om detta och han bekräftade nu att det endast är 4-5% inom byggnad som ens uppnår pensionsålder…!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

10 svar på ”Hur länge ska vi jobba?

 1. Pingback: Claeskrantz.se » Blog Archive » Centern och Maud Olofsson - Höj pensionsåldern

 2. Maud Olofsson, välfärdens nyliberala slakterska, pratar strunt, som vanligt. Gamla människors produktivitet är försumbar, och för de äldre som är vitala och arbetsvilliga finns ju möjligheten redanh. Där finns alltså ingenting att hämta, förutom elakhet.

  Ut med Centern och Kristdemokraterna ur riksdagen!

 3. Claeskrantz: Detta är en trackback länk till en anna blogg i samma ämne, men jag vill att ni som läser mitt inlägg, gärna klickar på den, för han har skrivit ett bra inlägg i samma ämne som inte bör missas!

  Peter Ingestad: Ja, precis så tänker jag också! Möjligheten finns ju redan för de som vill, men det finns de som verkligen inte orkar till dess…! Tack för din kommentar!

 4. Just i går pratade jag med en kompis i Usa som beklagade sig på att folk på hans jobb aldrig gick i pension. Han har tidigare bott i England och tycker det är stor skillnad mot för Usa där alla jobbar längre. 20 % var visst över 65 år på hans jobb och han tyckte det var jobbigt att de gjorde mycket fel och var långsamma och hade svårt att hänga med i förändringar på arbetsplatsen. Det gjorde att de yngre fick jobba extra för att täcka upp för de äldre.
  Blir det lag att alla ska jobba längre i Sverige kanske vi också får en sån situtaion där männsikor som inte riktigt klarar jobba tvingas och det leder till dålig stämning mellan dem och de yngre på arbetsplatsen. Möjligheten att jobba extra finns ju redan och de som vill kan utnyttja det. Då kan de känna efter själv hur mycket de orkar och det behöver inte vara heltid.

 5. Tack för ett mycket klokt och bra inlägg! Mina tankebanor har faktiskt gått i samma riktning.

  På en annan blogg skrev jag faktiskt den här kommentaren för en liten stund sedan:

  En dröm vore väl att införa ett slags pensionspoäng för tid som arbetats i slitsamma yrken, så att det går att få en rimlig pension om man är tvungen att sluta jobba i förtid för att man är utsliten.

  Problemet är väl då att det kan vara svårt att bestämma hur många poäng ett visst jobb ska ge. Ett visst yrke (exempelvis lastbilschaufför) kan också vara olika slitsamt beroende på var man jobbar.

  Så tyvärr är nog ide ´n ogenomförbar i verkligheten.

 6. * Baby M *: Precis! 🙂

  sofie: Ja, det är också ett skäl och jag tycker det finns många fler. Varför tvinga kvar utarbetade människor, som behöver lite lugnare takter, när det finns yngre människor som SKRIIIKER efter ett jobb? Jag hyllar i och för sig den äldre generationens kunskaper på arbetsplatserna, men det finns ju som sagt möjlighet att vara kvar om man har ork och önskar, vilket många också gör!!

  Mumlan: Ja, jag vet inte hur lätt eller svårt det är att införa detta i verkligheten, men jag önskar ändå att man hade dessa yrken i baktanke, när man kommer med sådana förslag! Tack för en klok kommentar!

  Librov: Ja, du anser ungefär allt som jag INTE anser…! 😉

 7. det är inte klokt…Vi ska jobba tills vi dör. Då kostar vi inte samhället lika mycket eller egentligen ingenting alls, som att bli gammal och behöva hemtjänst…

  Birsens senaste inlägg..ny städat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Bloggat:Pensionärer och Federly, Som man frågar får man svar!, Hur länge ska vi jobba? […]