Tonårsföreläsning…

Igår när jag kom hem från jobbet, så var jag upprörd. Dels för att jag hade skäl till det, men naturligtvis också för att jag cyklat hem i världens snöoväder och frös, såg ut som en snögubbe och motvind hade jag dessutom också. Bara det, liksom…

Nåja, varför jag var upprörd handlar mest om att jag tänkt ett längre tag på att det är dags att återigen prata med barnen om moraliska frågor. Det här om droger, umgänge, våld och annat som blivit en allt mer vanlig ingrediens i ungdomars liv. Jag har skruvat upp mig själv en tid och upprörts över både det ena och det andra, men sedan när man kommer hem så kommer det en massa andra akuta saker i vägen och man ”glömmer bort” diskussionen för tillfället, även om man har den i bakhuvudet…!

Men idag, efter att ha skruvat upp mig ännu mer, för att jag egentligen var förbannad över att jag frös, så kom jag infarande som en raket. Binta (19) och tre av hennes kompisar var hemma (och Mabou, 6) Först började de att asgarva när de såg mig, för jag var verkligen helt översnöad. Sedan satte de skrattet i halsen, för jag for ut om att det är viktigt att välja sitt umgänge, att hon och hennes kompisar är gamla nog nu för att inte bara ”go with the flow”… utan att man måste börja ta aktiva val och inse konsekvenserna av hur man spenderar sin fritid.

Jag hade samlat på mig en hel del funderingar, så jag höll en mindre föreläsning, fast en ganska uppretad sådan. Till slut, när jag fått skälla av mig lite och lugnat ner mig, så började vi föra en lite bättre kommunikation, vilket naturligtvis fungerar ganska mycket bättre än moralpredikningar, när det gäller tonåringar.

Hur som helst, det jag vill komma fram till, är att det är så viktigt att vi pratar med våra ungdomar regelbundet om hur världen ser ut och om hur de val de gör, kan komma att påverka dem på olika sätt. Det är lätt att glömma det i all vardag och tjat om vardagliga saker. Jag brukar försöka föra dessa diskussioner som vägledning för dem, men ibland dröjer det tyvärr lite för länge mellan gångerna. Oftast kommer det upp på tapeten, när det är något konkret man kan prata om, men jag tror att det är jätteviktigt att låta dessa diskussioner hållas levande även när det inte finns något ”akut” att diskutera. Jag tror också att det är viktigt att upprepa dessa diskussioner regelbundet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

5 svar på ”Tonårsföreläsning…

 1. Har också haft liknande ”samtal” med dottern…. Dock inte stelfrusen!

  Har du några förslag när det gäller pojkar som sitter alldeles för mycket vid datorn??? Snart 19 år och med goda (mycket) studieresultat. Nedkopplat modem och sånt hjälper inte. Finns kompisar som har fri tillgång till ”lina” dygnet runt…. Tyvärr..

  Du skriver bra om vardagliga och allvarliga/djupa frågor. Gillar din blogg som jag följt ett bra tag!//Gerd

  Gerd Erikssons senaste inlägg..Bilder

 2. Gerd Eriksson: Hmmm… tidsbegränsning är ju bra, men jag tycker det är svårt när de är så stora som 19 år, å andra sidan kan man ju alltid ställa krav så länge de bor hemma.

  Jag skulle nog kräva tidsbegränsning och sätta ganska hårda krav under en period, men samtidigt tala om att jag hoppas på att kunna ta bort kraven efter en period och se om han själv kan ha ett bra omdöme om vad som är rimlig tid att spendera framför datorn.

  Kanske kan det funka med avdrag på studiebidraget om han överskrider tidsgränserna? Samtidigt är det ju svårt om han har goda studieresultat att motivera mindre tid framför datorn. Är det andra saker han försummar för att kunna sitta vid datorn? Till exempel att han umgås lite med kompisar, så han riskerar komma efter i den sociala utvecklingen, eller att han inte gör sina uppgifter i hemmet, för att kunna sitta vid datorn? I så fall kanske du kan förklara varför du blir orolig för honom?

  Hoppas det funkar. Själv skulle jag försöka ha allvarliga samtal om jag var orolig och i annat fall ställa krav och helt enkelt förbjuda. Kram och lycka till! ♥

 3. Tack å bock för det! Tyvärr har jag inte möjlighet att göra avdrag på studiebiddraget då han är 18 år… Bidraget hamnar på hans bankkonto.

  Har pratat med honom och han är medveten om att det blir för mycket tid vid datorn. Han är en plikttrogen son. Gör det som vi tillsammans bestämt att han ska göra här hemma. Det jag är mest orolig över är att han inte umgås med sina kompisar lika mycket som förr. ”-Mamma du behöver inte vara orolig. Kompisarna spelar jag ju med å vi pratar via datorn….” Saknar de samtal som förekom i köket med alla kompisarna. Har nog förträngt de sena kvällarna och alla 45or i hallen….

  Tack och lov så tar han studenten till våren och han har stora chanser att få jobb då det är brist på elektiker här.

  Tack för dina synpunkter. Läser allt du skriver och ibland blir det lite som en bekräftelse att precis så här hade jag gjort eller precis så tycker jag! Inte om allt men du har mycket sunda åsikter om det mesta! //Kram

  Gerd Erikssons senaste inlägg..Bilder

 4. Ja, trots att min son bara är fem än har vi haft rätt många samtal om livsval och livsstil… Jag känner att jag saknade det när jag växte upp. Särskilt saknar jag nyansierade diskussioner där saker inte var svart eller vitt, och där både vuxen och ungdom var lika värda och hade lika rätt att uttala sig. För visst har jag fått pekpinnar, men som sagt funkar det inte allra bäst på ungdomar!

 5. Gerd Eriksson: Önskar jag kunde ge dig något mer konkret, men hoppas ändå det ordnar sig!! Varm kram och hoppas du får en fin helg! ♥♥♥

  Hanna: Nej, dessa samtal är viktiga, men som du skriver, pekpinnarna får man nog lägga ifrån sig om man vill ha någon effekt! Kram och trevlig helg! ♥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.