Julgran till advent eller julafton?

När jag var liten, minns jag att alla som jag kände till, satte upp sina julgranar någon dag innan julafton. Det fanns till och med de som väntade till julaftonsmorgonen. Utegranar satte folk ibland upp till advent och kanske någon satte upp en sådan där liten adventsgran innan jul, men själva julgranen minns jag inte att någon satte upp förrän tidigast några dagar innan julafton.

Jag vet inte om det är jag som håller hårt vid traditioner, men vi sätter fortfarande upp julgranen en eller två dagar innan julafton. Men jag har förstått att det inte är så hos alla. Barnen och deras kompisar hävdar att de flesta som har gran sätter upp den och klär den redan till advent nu.

Förra veckan kom en liten pojken hem till oss och tittade på adventspyntet vi satt upp, sedan utbrast han: ”Men har ni ingen julgran?” När jag förklarade att vi sätter upp den precis innan julafton så tyckte han det var väldigt märkligt eftersom de redan hade satt upp sin gran.

Är det bara jag som väntar med granen till någon dag innan jul? När sätter ni upp granen egentligen?

// Hälsningar Tonårsmorsa som vägrar rucka på sina egna traditioner! 😉

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

19 svar på ”Julgran till advent eller julafton?

 1. Vi väntar också tills någon dag innan julafton! När jag var liten så klädde vi barn julggranen med pappa och mamma var i köket….

  Markus, 9 åringen, frågade om vi inte skulle ta fram julgranen. Har ju lovat dotter att vänta tills hon kommer hem när hon gjort sin sista tenta den 19!!! Kul att hon vill vara med då hon har ett ”eget” hem med sin pojkvän.

  Hoppas att du är lite piggare idag!

 2. Angelica: Ja, det tycker jag också! Det är liksom den som talar om att nu är det jul! 🙂

  Gerd Eriksson: Roligt att hon vill vara med, men julen är ju en familjehögtid, trots allt. 🙂

  Kimmie: Ja, fast jag har också börjat köra plastgran (även om jag verkligen saknar grandoften), men vill ändå inte ändra på traditionen. Men det kanske är så att du har rätt? 😉

 3. Granen ska tas in och kläs dagen innan julafton, den traditionen bevarar vi. Och när den är klädd är det julfrid som råder, inga fler ”måsten” efter det!

  Hoppas du mår bättre!

  Theoreses senaste inlägg..Ostron

 4. Granen skall hämtas i skogen på julaftons morgon. Haha. Iaf hemma hos mina föräldrar. Vi tänkte ta hem en till lucia ungefär. Detta för att vi ska ha lite tid att titta på den (åker hem till sagda föräldrar den 20e). 😀

  Veronikas senaste inlägg..Trött

 5. Jag håller med dig, dan innan julafton ska den upp och inte en dag tidigare!
  Men jag fattar inte.. alla som sätter upp den tidigare måste ju ha plastgran då väl? En riktig håller ju inte sig så länge. Eller det har iaf aldrig våra gjort.

  Cel’Daras senaste inlägg..Alma-premiär

 6. Jag brukar sätta upp julgranen ett par dagar innan jul, men iår tjatade barnen så hemskt och ”alla” deras kompisar hade redan julgran uppe, så jag gav faktiskt med mej. Så jag satte upp den till advent nu 🙂

  Marras senaste inlägg..Billig fylla 😛

 7. När jag var liten köpte vi alltid granen till min födelsedag, alltså fyra dagar före julafton, just för jag hade bestämt det så! =D Mamma skulle nog helst velat vänta tills dagen innan julafton!

  Nu för tiden, så blir det lite olika, ibland runt en vecka innan, ibland någon dag före! Känns lite tidigt att börja med julgranen redan nu! =O Man hinner ju tröttna på den, efter en vecka eller så. Och då hade jag ju tröttnat innan julafton! Hade varit illa! =O

 8. När jag var liten klädde vi granen innan Kallen Anka på julafton. Men jag älskar julen och sedan jag flyttade hemifrån så införde jag en egen tradition i mitt hem, granen åkte in redan till 2:a advent. Numera åker den in efter att vi firat sonen den 12 december, då han har namnsdag (han fyller år på julafton).

  Soulsisters senaste inlägg..Soulful Xmas – scrapkort

 9. Julgranen köps några dagar innan julafton, men den kläs inte förrän på kvällen före julafton. Det är min tradition. Jag tycker att själva myset med julgran förstörs annars… Den hinner ju bli uttjatad och så börjar den med största sannolikhet att barra långt innan julafton. Vilket inte är kul. För det är ju på julafton den ska vara som ståtligast!

  Hannas senaste inlägg..Premiär för glöggmissbruket ’08!

 10. Tänker… när jag var liten så klädde vi nog granen precis innan julafton. Sen när vi skaffade plastgran kanske det blev lite tidigare.
  Hos svärföräldrarna klär vi granen på Julafton tillsammans det är mysigt. Hemma… Tjaa vi julpyntar inte här hemma. Eller kanske jag har faktiskt satt upp en glasstjärna man kan ha värmeljus i som ser ut som en julstjärna och den satte jag upp 1a advent.. 🙂
  Däremot har jag sagt att när vi har barn ska det firas jul så det sjunger om det.. men nåde den som klär granen för tidigt! haha eller julpyntar innan 1a advent…

 11. Veronika: Ja, det skulle jag också göra om jag bodde nära en skog där jag kunde gå ut och hugga ner mig en gran! 🙂 Men håller den över hela ju, utan att barra jättemycket, om man hämtar in den redan till lucia?

  Cel’Dara: Ja, så tänker jag också. Ja, det borde vara en plastgran.

  Marra: Jag kan förstå dig, för det är verkligen mycket tjat om denna julgran!

  Tina: Ja, jag fyller ju två dagar före jul, så ibland fixar vi den då, på kvällen av min födelsedag, men oftast dagen innan julafton. Men advent känns lite tidigt…!

  Soulsister: Ja, jag förstår, det blir ju liiite annat när någon har födelsedag i December. Julen blir ju påverkad på något sätt…

  sarah: Lyckos dig! Ã… andra sidan tycker jag det är rätt mysigt med jul och gran, så jag vill nog ändå inte vara utan…! 🙂

  Hanna: Ja, jag tycker de tär mysigt med gran och allt, men handen på hjärtat är jag trött på julpyntet innan nyår, så jag kan ju bara gissa mig till hur jag skulle känna om jag började sätta upp gran och pynt redan vid advent…!

  Eve: Ja, precis vad jag tycker, se mitt svar ovan, till Hanna! 🙂

  Mysan: Haha. Jag förstår! 🙂 Jag har också skaffat plastgran till slut, mest av ekonomiska skäl och för att jag blir så irriterad på barret, även om jag brukar sakna grandoften…!

  menuette: Ja, jag tycker också om att vänta tills sista stund! Utan gran skulle jag också köra om jag inte hade barnen hemma! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.