Att ta hand om sig själv


Det där med att ta hand om sig själv är något jag tror är väldigt lätt att glömma bort. Särskilt när man har barn och framför allt när man är ensamstående förälder. Jag är av den åsikten att för att kunna vara en bra förälder så måste man också få tid för sig själv ibland. Få skämma bort sig själv och känna att man lägger tid på att ta hand om sig själv. Idag, i vårat svenska samhälle är tiden verkligen en lyxvara, därför tror jag att det blir än viktigare att ta tillvara på den ibland.

Jag har skrivit många gånger om vikten av barnfria helger för mig. Jag brukar ha en barnfri helg i månaden för att ta hand om mig själv. Ekonomin tillåter sällan några större utsvävningar, men ibland handlar det om att få äta i lugn och ro på en restaurang och ibland handlar det om ett långt bad med en bra bok, utan någon som knackar på badrumsdörren eller helt enkelt öppnar den för att de bara MÃ…STE ha något från just det badrummet PRECIS när du sjunkit ner i ett varmt bad och vägrar kliva upp för att öppna badrumsdörren…

De senaste månaderna har jag inte haft någon barnfri helg. Ingen egen tid att spendera över huvud taget. Den främsta anledningen till det är att barnen i olika omgångar har behövt mig på ett viktigare sätt än mina barnfria helger. De har behövt min närvaro och samvaro och då har naturligtvis mina barnfria helger framstått som fullständigt onödiga för mig.

Men jag börjar känna av det nu. Kroppen blir allt tyngre för varje morgon jag kliver ur sängen. Mitt humör svänger mer. Jag känner mig utmattad efter även en relativt lugn dag på jobbet. Jag känner mig trött och orkeslös. Därför har jag nu tagit ut lite semester. Jag ska jobba i morgon och i övermorgon och sedan ska jag åter ta mig en barnfri helg lagom till nyår.

Med andra ord ska jag passa på att njuta. Av en god väns sällskap, men framför allt av tystnad, lugn och ro och att få göra precis som jag själv vill. Äta när jag vill, sova när jag vill, slippa städa, tvätta och annat trist som det känns som jag redan ägnat allt för mycket tid till den senaste tiden.

Inte blir det sämre av att jag fick en slant av min pappa i födelsedagspresent, som han poängterade att det skulle gå till mig och inte hushållskassan. Vad passar då inte bättre än Body Shops duschtvål och spraylotion med kokosdoft?

Två arbetsdagar kvar, sedan ska jag köra en städdag så jag sedan bara kan njuta och ta hand om mig kropp och själ. DET behöver jag verkligen nu efter en mycket tung höst och vinter. Jag behöver ge mig själv ny kraft och energi och det ska jag snart kunna ägna den närmsta tiden åt, hoppas jag…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

8 svar på ”Att ta hand om sig själv

 1. Svar på min blogg:

  Tack vännen!!
  ”Det vackraste jag vet.. är att älska och att älskas”
  Ja då är det lätt att prata en hel blogg om det vackra och fina i ens liv.. med värme och kärlek!

  GOTT NYTT Ã…R till dig och det dina med!

  *Kramar om*

  ********

  Har inte haft en barnledig helg på många år..
  Känns nog att det vore dags för en sådan nu..
  Om jag får barnvakt vill säga.. *ler*

  JA som du säger så det är viktigt att ta hand om sig själv.. bara vara och ladda batterierna lite..

  Hoppas du får en underbar ”ta hand om dig helg” det är du värd alla gånger!!

  Kram!!

  puffeltufflans senaste inlägg..* Alla bloggar med lite självakting ska ha en…

 2. puffeltufflan: Det låter som du är i stort behov av en barnfri helg!! 🙂

  Ludmilla: Ja, fast det är kanske lite skillnad när man lever själv eller som ett par. Det är ju inte så svårt att få lite egentid när man lever tillsammans med en annan vuxen. När jag var gift så hade vi knappt några barnfria helger heller, det är frågan om det blev en per termin? Men jag tycker det är viktigt att vårda relationerna inom familjen också, men en helt barnfri helg är inte så lätt att skapa när man lever tillsammans. Men hoppas ni passar på att njuta de barnfria helger ni har. Kram!

  Soulsister: Låter som ett bra nyårslöfte! 🙂

  sarah: Jag har tjuvtestat den redan och den var helt underbar!! Ja, jag ska skriva om det. Hoppas jag hinner de närmsta dagarna, annars är det bäst du påminner mig igen! Bra minne, har jag, men ibland kan det vara lite kort…! 😉 Kram!

 3. Ska ha ”egentid” med lillsyster, visserligen bara några timmar, vi ska ligga på renskinn och skåda på alla stjärnorna. Alltså låter inte som egentid men vi ligger på var sitt renskinn och filosoferar lite medan vi tittar på vintergatan! En förutsättning är ju att det är molnfritt..

  Har du vägarna förbi så bjuder jag på en skön avslappningsmassage!!

  God fortsättning och Gott Nytt Ã…r!

  Kram Gerd

  Gerd Erikssons senaste inlägg..Järveds IF

 4. Body Shop har verkligen härliga produkter.
  Jag har hunnit med att vara helt sjukt förälskad i både de med mandel- och jordgubbsdoft.
  Jag ligger lite lågt med doftande prylar nu när Bebis är så liten men när han växt till sig ska jag nog gå loss på Body Shops sortiment igen.
  Då får det bli egentid inlåst på i badrummet.
  🙂

  Evas senaste inlägg..Vad är det för dag idag? …..

 5. Gudars, vad jag skulle behöva det nu! Har knappt haft två timmar i sträck för mig själv sen lillan föddes i våras, och nu är det jul och alla är hemma hela tiden och det finns alltid tusen saker för just MIG att göra för/med dem…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.