Mäns våld mot kvinnor

Jag har tidigare bloggat om boken Mia-Sanningen om Gömda. Boken som väckt ramaskri i media och i bloggvärlden. Jag har skrivit om detta ämne i följande två bloggar, utan att gå in närmare i sakfrågorna:

Sent om sider vaknade även de större medierna, såsom Aftonbladet och Expressen upp i denna debatt och började skriva. Debatten har dock urartat vid ett flertal tillfällen på nätet, kanske framför allt i bloggen som författaren till boken Mia-Sanningen om Gömda, Monika Antonsson har.

theWitch har i sin blogg skrivit en del om hur debatten just lyckas urarta vid ett flertal tillfällen. Eftersom jag har i flera delar samma åsikter i denna fråga, så tycker jag också att hennes sammanfattning om denna gömda-historia är målande och välskriven. Slutligen tycker jag också att hon har sammanfattat en bra länksamling för hela denna debatt, där man kan bilda sig en egen uppfattning. Den kan du läsa HÄR!

Tyvärr tror jag dock inte att denna debatt gagnar de som huvudhistorien fick världen att rikta sina blickar mot. Några som väldigt väl behöver uppmärksamhet, nämligen de kvinnor som är utsatta för våld, förtryck och hot i nära relationer. Jag tycker dock inte att man ska ”skjuta budbäraren”. D.v.s. om Monika Antonssons bok stämmer, vilket jag tycker hon har debatterat väl för och lagt fram tillräckligt med sakliga bevis, för att jag i alla fall ska tro på huvuddelarna i hennes kritik. Däremot så tycker jag att debatten vid flera tillfällen har urartat på författaren Monika Antonssons blogg, särskilt bland kommentarerna. En del av kritiken har jag också sett som allt annat än saklig eller ens relevant.

Men i huvuddelarna så anser jag ändå, efter att ha läst och sett Liza Marklund ´s uttalanden och Monika Antonsson ´s uttalanden. Där måste jag säga att Monika varit väldigt saklig och kunnat lägga fram sina åsikter och sammanfattning av boken väl.

Hur som helst så är det trista i denna historia att många fick upp ögonen för kvinnor utsatta för våld i det här landet, tack vara boken Gömda. Rädslan finns nu förstås för många kvinnor som lever just i det gömda, det vill säga med olika typer av skyddade personuppgifter.

Ska det nu bli svårare för dessa kvinnor att bli trodda av myndigheter och andra i deras omgivning? Ska det nu bli ännu svårare än det redan är, att få hjälp och stöd från samhället? Den hjälp och det stöd som redan nu är så svårt att få.

I bloggvärlden är vi många som känner till Vendettanbettan och hennes bakgrund. Vi är många som läst hennes historia, samtidigt som kalla kårar har runnit längs våra ryggrader. Hennes direkta sätt, hennes ord utan krusiduller.Ursäkta uttrycket, men ibland närjag läst hennes historia har det känts som att få en kniv i magen.

Jag tror dock, att de flesta av oss människor är fullt medvetna om att det lever en massa kvinnor och barn i skräck för sina banemän. Jag tror de flesta av oss inser att det finns en massa kvinnor som verkligen berättart hela sin sanning, som beskriver den rädsla de faktiskt känner, även om vi också inser att det finns en och annan som ”skarvar”.

Det är klart att det inte är vanligt att kvinnor väljer att leva på flykt, för att hämnas en före detta make eller för att de vill ha personlig uppmärksamhet. Men de finns. Det finns kvinnor som är beredda att gå genom eld och vatten med osanning och nu tänker jag inte på de personer som kretsar kring boken gömda, utan jag menar att generellt så finns det kvinnor som pekar ut män oskyldigt för både de ena och de andra brotten, för att det på något sätt gagnar dem själva.

På samma sätt som jag känner förakt mot män som utsätter kvinnor för våld, så känner jag förakt mot de kvinnor som faktiskt ljuger för att det ska gagna dem själva, i vårdnadstvister, för hämnd eller av andra orsaker. Jag föraktar dem inte bara för vad de utsätter dessa män för, utan för att de underminerar trovärdigheten hos de kvinnor som faktiskt blir utsatta. Det gör det svårare för kvinnor att bli trodda i de fall som de blivit utsatta för våld i olika former.

Mäns våld mot kvinnor ska aldrig accepteras. Däremot så tror jag att det för alla parters skull är viktigt att ta bort tabustämpeln i dessa fall och diskutera och debattera tills tungorna, tangenterna och pennorna blir trötta. Dels för att kvinnor som faktiskt blir utsatta ska våga söka hjälp, för att de ska våga anmäla och för att de ska våga visa sin verklighet innan det är för sent.

Många kvinnor i Sverige i dag blir misshandlade till döds. Sedan finns det alltså allt för många som klarat sig med nöd och näppe men som lider allvarliga men av fysiska eller psykiska skador efter ett våldsdåd. HÄR (pdf-länk, rekommenderas!!) kan du läsa en utförligare text om mäns våld mot kvinnor.

Ett annat skäl till att det är viktigt att tala öppet om detta med mäns väld mot kvinnor är att de män som faktiskt utövar våldet och inser att de behöver hjälp också ska kunna söka den.

I denna veckas nummer av Uppsalatidningen finns ett intressant reportage med Mansmottagningens Hans Ã…berg, som jag var på en föreläsning med i fjol, tror jag det var. För att våga komma vidare och söka hjälp för sina problem, så är det naturligtvis viktigt att inte tabubelägga ämnet, för då gör vi både kvinnor, män och barn en björntjänst.

Att växa upp med våld i hemmet sätter naturligtvis sina spår. För dessa barns skull är det oerhört viktigt att antingen mamma eller pappa söker hjälp. Ju tidigare, desto bättre.

Inget våld är acceptabelt, förstås, men som Hans Ã…berg nämner i reportaget: ”Mäns våld mot kvinnor är farligare och får värre konsekvenser än kvinnors våld”.

Med detta inte sagt att något annat våld, varken mot kvinnor, män eller barn, av kvinnor, män eller barn är acceptabelt!

Två relaterade, klickbara länkar:

Varje människa borde få känna sig trygg i sitt eget hem, eller som Tracy Chapman sjunger: ”Why is a woman still not safe, when shes in her home?”

Eller denna, som handlar om just kvinnomisshandel i nära relation, texten till videon kan du finna HÄR!

Om du vill rösta på mig eller någon annan i det Stora Bloggpriset, så kan du göra det HÄR! (Klicka i högst en i varje kategori och skriv sedan in din e-postadress längst ner på sidan) Du kan rösta en gång per dag med samma e-post under en veckas tid.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

15 svar på ”Mäns våld mot kvinnor

 1. Det är en fröjd att läsa ett så balanserat inlägg om denna skandal. Jag är så trött på de som debatterar utan att ha på fötterna och bara bedriver hat enligt mitt sätt att se på det.

  För vem är det som har fått rena hatbloggar emot sig? Inte är det Liza Marklund i alla fall…

  Allt gott!

  Jerrys senaste inlägg..Ömhet & närhet

 2. Amen och tack Fatou.Behöver väl inte tillägga att jag inte platsar i kategorien ”dom som vill bli uppmärksammade” och jollrar till det med osanningar.Min blogg vill belysa problemet och ge ett budskap.Har upptäckt ett par bloggare som jag blir beklämd av; som lever med skydd och visar upp barn, sig själva t.om i stadsmiljöer så att dom blir lättidentifierade.
  Antonssons blogg är rena rama stridsfältet och gagnar vare sig hennes bok eller dom anhöriga längre.Fokus är borta.Och Hans Ã…bergs uttalande kanske mr Galahad på Ab kan ta till sig.
  Det är ett strålande välskrivet inlägg, klokt.Så idag röstar jag på dig.;-)

  Vbs senaste inlägg..Livets teamwork

 3. Pingback: Tonårsmorsa » Dagens sammanträffande

 4. Soulsister: Ja, hennes öde har verkligen berört! TACK för era röster!! 🙂

  Gunilla: Tyvärr är jag chanslös, men det skulle vara kul att få lite röster i alla fall. Du får absolut ta med dig loggan! 😉

  Jerry: Nej, jag är också rätt trött på att debatten är väldigt ”antingen eller…” Lite nyanser skadar inte. Tack!

  Vb: Tack! 🙂

  Filippa: Nej, jag är lite småallergisk mot all sorts fanatism, faktiskt! Tack för din röst!

 5. Varför valde Liza Marklund att överdriva och ljuga ihop historien om Maria Eriksson istället för att bara beskriva ett sant fall om någon annan kvinna som verkligen blivit utsatt för våld och förföljelse?

 6. Pingback: Tonårsmorsa » Gömda-bråket

 7. Pingback: Tonårsmorsa » Vi får inte ge upp!

 8. hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahahahahahahahahahahaahahahahahahahaahahahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!not

 9. En intressant studie i frågan.

  http://www.bra.se/extra/measurepoint/?module_instance=4&name=V_ld_mot_kvinnor_i_n_ra_relationer_webb.pdf&url=/dynamaster/file_archive/090528/6e024e8bbb1ac22fa441d47fcc3bec1a/V%255fld%255fmot%255fkvinnor%255fi%255fn%255fra%255frelationer%255fwebb.pdf

  @VB – Det säger väl sig självt att en fysiskt starkare förövare utgör en större risk för ett underlägset (Fysiskt sett alltså) offer, så länge det inte förkommer vapen där fysiken inte spelar någon roll längre. En kniv är livsfarlig för dig oavsett om du kan bänkpressa 5 Kg eller 500 Kg.

  DOCK ska det nog påpekas att i ”våld i nära relationer” – fallen anser i princip alla som råkat ut för det själva att själva våldet inte var det värsta utan att de psykiska skadorna var mycket värre.
  Som någon nämner ovan så är givetvis inget våld acceptabelt och som jag ser det så finns det inget motsats förhållande mellan att arbeta våld mot båda könen i nära relationer och med tanke på de senaste rönen som talar för att minst 30% av detta våld drabbar män så kan man ju fråga sig om det inte finns en kraftig snedfördelning i de politiska satsningarna för att komma till rätta med dessa närbesläktade problem.

  Våld i hemmet är ett stort problem för både kvinnor och män och att fler kvinnor skadas svårt (Betänk att vi faktiskt inte vet hur många män som skadas av detta våld eftersom man inte frågar män som säker vård hur de fått diverse skador och inte heller ifrågasätter hur de uppkommit med våld i hemmet som frågeställning) är inte ett argument för att marginalisera våld mot män.
  Omkring 20-25% av de som dödas av sina partners är trots allt män (Nej mycket få av dem är homosexuella) och då ska man också ta hänsyn till hur mycket svårare det är för en kvinna att faktiskt lyckas med att tillfoga en man sådana skador att hans liv är i fara. Det kräver i princip att kvinnan beväpnar sig eller skaffar hjälp vilket skiljer sig kraftigt ifrån motsvarande våld mot kvinnor såvitt vi vet.
  Om 20-25% av dödsoffren är män, hur många har då överlevt där kvinnan inte lyckats tillfoga tillräckligt allvarliga skador?

  En del av snedfördelningen jag talar om är forskningen omkring detta och eftersom vi inte vet dras det mycket konstiga och kanske helt felaktiga slutsatser omkring våld i nära relationer som drabbar män.

  Denna snedfördelning är dock på väg att rätas upp och det pågår en hel del forskning på olika håll vilket förhoppningsvis lär oss mer.
  Jag är själv delaktig i en sådan på Göteborgs universitets Institution för socialt arbete som snart kommer att publiceras under namnet: ”Berättelser som inte finns – en studie om män som blir utsatta för våld i en nära relation.”

  För att avsluta vill jag säga så här.
  Bara för att man känner väl till varje skreva på ett mynts ena sida så innebär inte det att den andra inte finns eller att den ens ser likadan ut.

  //Mr G

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Personligt « Mäns våld mot kvinnor […]

 2. […] Mäns våld mot kvinnor […]

 3. […] då har jag skrivit om mäns våld mot kvinnor. Det senaste inlägget i den debatten kan du läsa HÄR! För mig är det här ett väldigt angeläget ämne som kräver mycket uppmärksamhet. Kvinnor och […]