Det handlar inte om några mackor för en tia, Malin Wollin

Jag fick en kommentar idag, (kommentar nummer fem) som jag valt att svara på i ett helt inlägg.

Det kan vara jäkligt jobbigt att lyssna på folk som alltid beklagar sig över sin dåliga ekonomi. Men det kan vara jäkligt provocerande när folk som man kan gissa har en skaplig ekonomi uttalar sig i media om hur lätt det är att ha råd med vissa saker. Malin Wollin skriver idag om hur en matsäck till barnen kan kosta under en tia. Jag vet. Krönikörer ”ska gärna” provocera med sina krönikor. Uttalandet kommer sig av debatten om huruvida barnen ska ha med sig matsäck eller ej till skolan. Om huruvida det är okej att föräldrar ska betala en massa småsummor hit och dit i skolan eller ej. Jag har för några år sedan skrivit om just detta ämne, när yngsta dottern skulle på klassresa och vi föräldrar ombads att sätta in 700 spänn på ett konto. (Klickbart och om texten är svår att läsa mot min nya bakgrund, så kan du markera den så blir det enklare)

Så här skriver Aftonbladet att lagen ser ut:

Så säger lagen

Skollagen, fjärde kapitlet, fjärde paragrafen: ”Utbildningen i grundskolan skall vara avgiftsfri för eleverna. De skall utan kostnad ha tillgång till böcker, skrivmateriel, verktyg och andra hjälpmedel som behövs för en tidsenlig utbildning. I verksamheten får dock förekomma enstaka inslag som kan föranleda en obetydlig kostnad för eleverna”.

I femte kapitlet, 21 paragrafen, finns en liknande formulering för gymnasieskolan.

Rädda barnen kräver att skolan ska vara avgiftsfri. Annars bryter man mot barnkonventionen och skollagen. Man menar att passagen ”obetydlig kostnad” i skollagen ger skolor utrymme att diskriminera barn från ekonomiskt utsatta hem.

I rapporten ”Medtag matsäck och busspengar” finns exempel på kommuner som tar ut 1 000 kronor per elev för studieresor. Nästan var femte förälder som betalar avgifter uppger i rapporten att skolan ber om mer än 400 kronor per år.

Själv tycker jag att det är viktigt i denna debatt att poängtera att det sällan handlar om en matsäck för under 10 kronor. För det första så krävs det mer än ett par mackor, lite måltidsdryck och ett äpple. Dessutom tycker jag inte ens att debatten handlar om bara matsäck. Det finns mycket ”extra-grejer” som behövs för att kunna delta i skolans alla aktiviteter.

Alla dessa aktiviteter är antagligen en fis i rymden, för att använda ett slitet uttryck för alla föräldrar med två stadiga inkomster. Men det är nu inte alla föräldrar som har det på det viset. I dagens Sverige är jag knappast den enda ensamstående föräldern (nej, jag säger det inte för att beklaga mig på något sätt, utan det är ett rent konstaterande!) som har EN inkomst att leva på.

Sedan finns det även familjer med två föräldrar, varav den ena kanske har blivit uppsagd i arbetslöshetens Sverige 2009. Det innebär att man i värsta fall bara har en inkomst att leva av i alla fall. Vi är många som har yrken som inte är superbra betalt. Det finns också, tro det eller ej, de som har det mycket värre än vad vi har det, med en ensamstående förälder som dessutom är arbetslös/sjukskriven eller av andra skäl har en mycket låg eller obefintlig inkomst.

När mina tre döttrar var små så var det inte alls ovanligt att det kom hem en lapp där det stod: ”På måndag är det äntligen dags för skridskor! Alla barnen ska ta med sig skridskor, en hjälm och matsäck, då vi inte kommer att äta någon lunch i skolan!”

Jag började leta i förrådet och fick med lite god vilja (och två par raggsockar) två par skridskor att passa. Jag hittade två hjälmar, varav den ena var för liten för alla tre. Kontentan av det hela var att innan måndagen (naturligtvis var det oftast måndagen innan lön, av någon obegriplig anledning) var jag tvungen att inhandla ett par skridskor, två hjälmar och tre matsäckar.

För att inte nämna den fasansfulla månaden Juni. Juni är alla lågavlönade, ensamstående flerbarnsföräldrars skräckmånad. Först ska examenskläder inhandlas. Sedan är det en massa ”picknick-fester” i både skolan och dagis. Sedan är det insamlingar i alla barnens klasser till lärarna (jag missunnar inte lärarna detta och jag ger gärna lärarna något fint som tack för det fantastiska jobb de flesta lärare gör med våra barn), sedan är det någon trevlig liten skolresa barnen ska göra som utflyktsavslutning inför sommarlovet. Med matsäck, busspengar och annat som de ska iväg på.

Nu snackar vi inte ”under en tia”, Malin, vi snackar tusenlappar. Tusenlappar som en del vänder ut och in å sig själva för att skaka fram eftersom du vill ge dina barn det allra bästa, precis som de allra flesta föräldrar har önskemål om att kunna göra.

Vi vill inte stå där med våra barn på skolavslutningen och önska dem ett trevligt sommarlov, medan några av klasskamraterna har nya, fina kläder och ditt barn har ett par halvslitna jeans som de haft på sig en gång i veckan under senaste terminen. Vi vill inte heller stå där på skolavslutningen med den samlade presenten till lärarna och vårt barns namn inte står med på kortet, eftersom pengarna inte räckte till insamlingen.

Nej, de flesta har det inte så himla knapert. Men jag är säker på att det i genomsnitt finns några barn i varje klass som faktiskt har det så knapert. Trots att föräldrana de jobbar och sliter i sin vardag.

Det handlar om att man kanske ett år har prioriterat att köpa en ny cykel till barnen och så visar det sig sedan att pengarna inte räcker till andra typer av aktiviteter.

Sedan skriver Malin Wollin att:

”Om vi leker med tanken att man köper en limpa som kostar 20 kronor (bakar man själv blir tjugan mindre än en tia).

Av den skär man upp tre skivor som vi antar kostar 1,70 styck. Och så ett äpple som vi tänker går loss på två kronor.

På detta en petflaska blandad måltidsdryck som kostar 1,50. Och så tre skivor ost för en krona.

Då har vi en svennebananmatsäck för under en tia.”

Jag vill återigen påpeka att den där matsäcken på under en tia blir ingen unge mätt på och dessutom handlar det inte om en matsäck till barnen eller ej, utan frågan är bra mycket större än så och det gäller bra mycket mer pengar än så.

Jag skulle också vilja se den heltidsarbetande, ensamstående föräldern som orkar stå och baka till varenda skolutflykt barnen ska iväg på.

Trollhare har en annan men lika väl så god vinkling på debatten. Den kan du läsa HÄR!!

En del uttalanden blir lite som ett hån mot de föräldrar som för en kamp mot utgifter varje enskild dag. Och ja, jag tycker att barnen ska komma iväg på utflykter och göra roliga saker, men jag tycker också att en större hänsyn borde tas till familjer med sämre ekonomi och jag tycker INTE det är okej att man ska lägga tusentals kronor under en termin på saker som är skolrelaterade. Ibland kanske det till och med kan räcka med att man blir meddelad om planerade aktiviteter i tid. Till exempel att man kan få ett preliminärt schema i början av terminen där det står:

Preliminär planering för vårterminen 2009:

3 skridskoåkningar med matsäck i Februari-Mars

2 cykelutflykter i slutet av Maj med matsäck

1 picknick vid skolan för klassen i April

1 museibesök med pengar till lunch i stan och två bussbiljetter

1 knytkalas för klassen och föräldrarna inför skolavslutningen

Ibland tror jag faktiskt att den enkla förhandsinformationen skulle räcka. Då vet jag. Det blir inga nya skidor till ungarna i julklapp, det blir skridskor i stället. Och nej, det blir ingen simskola i år, för det behövs en begagnad cykel till cykelutflykterna som måste prioriteras.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

38 svar på ”Det handlar inte om några mackor för en tia, Malin Wollin

 1. håller helt med dig..det låter nästan att vi ensamstående och andra med sämre ekonomi skulle vara snåla att unna våra barn saker, men det handlar ju inte bara om matsäck, din skridsko exempel beskriver det bra..jag önskar också att skolan informerar om eventuella extrautgifter i tid,man vill inte ha den typen av överraskningar när kassan är skral, tex.efter jul eller mitten av månaden, för många tillfällen har vi unnat barnen sådant då vi egentligen inte hade råd med, men har gjort och köpt det ändå:)

  anjelinas senaste inlägg..Miss Eskimo

 2. Jag tycker skolan ska vara gratis och för alla. Alla barn ska kunna hänga med på utflykter och dylikt även om föräldrarna inte har råd. Sen får man inte glömma att det finn barn som bor med förälder som har tex alkoholproblem eller liknande problematik o föräldern inte alls prioriterar barnens skolaktiviteter tycker jag inte barnet ska straffas för det genom att vara utan massor av grejer de andra barnen i skolan deltar i. Detta med friluftsdagar även om det finns billigare alternativ att välja för barn som inte kräver så mkt utrustning kan ju inte vara kul för vissa barn att alla kompisar åker slalom medans man själv får gå skogspromenad eller liknade. Skolan bör stå för utrustning o alla utflykter bör vara gratis. När jag var liten fanns i alla fall alltid skridskor o hjälmar att låna gratis men det verkar inte vara så nuförtiden..?

 3. Vilket bra blogginlagg du har skrivit, Gallande det dar med att barnen skall ha med sig det eller det till skolan for att man skall pa utflykt ar ett gissel for manga foraldrar i dagens lage.
  Dar jag bor sa ar ju skolan fri.. MEN bockerna kostar pengar, allt annat material med, sa varje ny termin maste vi betala ca 500 kr for papper, farg, pysselmaterial skrivhaften osv. Det ar ju helt ok, Men manga ganger kan jag tvivla pa att lararen har ”hittat” det billigaste att kopa. sen tillkommer ju skridskoutgifter, skidakning, zoobesok pa det, da vi aven maste betala for bussavgiften plus ev entree evgift. och da kan man enkelt konstatera att varan skola inte heller e gratis, sen kan ju malin wollin saga att det ar enkelt att baka sitt egna brod for en tia, Men ven Faen orkar det nar man jobbar heltid, har tvatt och disk over oronen att ta hand om efter arbetsdagen.
  Vill aven tacka for alla tankvarda inlagg du har skrivit genom aren.

  TACK!
  // vickan

 4. Håller med dig fullt! SKOLAN SKALL VARA AVGIFTSFRI, enligt lagen…
  Minns Ks gamla skola där man skulle betala flera hundra per familj för en klassfest och insamlingen till fröken var inte en tjuga eller liknande, utan alla skulle lägga 100 kronor. Vet att i samma kommun i en högstadieskola skall alla 7:or åka till England på klassresa i – 2 veckor, haaaalllåååå…. Resan kostar varje barns föräldrar 11000kr!!!
  Förstår inte hur det är tänkt, men så är det i landets rikaste kommun! Kram

 5. Bra!
  En sak som jag tycker verkar genomgående är också att skolans utflykter alltid genomförs två dagar innan barnbidraget kommer, som vore det uträknat att ensamstående föräldrar med taskiga inkomster ska plågas lite extra.

  Erik Laaksos senaste inlägg..Svinhugg går igen

 6. Mycket bra skrivet! Det här minns jag mycket väl när jag gick i skolan. Växte upp med en ensamstående mamma och hon studerade dessutom. Inte mycket pengar att klara sig på där inte. Det var givetvis skitbra att lärarna ville fixa aktiviteter utanför skolan men allt handlade i slutändan om pengar. Jag fick avstå ifrån klassresor på högstadiet (gick på en snobbig skola där ekonomiska bekymmer verkade vara en sällsynt sjukdom) och pga att jag uteblev utan giltig(!) kommentar blev jag mobbad. Klasskompisarna såg alltså ner på en för att man itne hade råd. Detsamma gällde kläder och även om jag aldrig brytt mig om att vara fin inför andra så verkar andra bry sig om att man måste vara fin för dem. Vilket då betydde att jag blev mobbad för mina kläder också. Saknar verkligen inte den tiden. Hela det här tänket bidrar verkligen till klassuppdelning och fördomar. Fattar inte att skolväsendet _inte_ tar tag i detta.

  Victoronias senaste inlägg..Mellan jobb, mellanjobb

 7. Bra skrivet, tack för att du svarade på min kommentar! Jag ville verkligen höra dina synpunkter på detta ämne! Det finns tydligen många som känner igen sig… -tyvärr kanske man ska säga, för det ideala vore att alla familjer skulle ha stabil ekonomi och slippa den oron. Nu ska jag gå in o rösta på dig i blogg-tävlingen!
  Kram / Mari

 8. Tusen tack för ditt inlägg. Mina 2 barn började förskoleklass i våras. För det första ska man ha kommit ihåg att köpa hem frukten (som tar slut i ett nafs när vi är 7 i familjen), sedan ska man komma ihåg att skicka med barnen frukten. Frukten som man har hemma kanske inte duger åt barnet just för dagen, så då får man diskutera det. Kompisen hade ju russin igår och det ville mina också ha osv osv (som om det inte räcker med vilka kläder de ska ha eller inte). Det kan inte vara kul för de barnen vars föräldrar glömmer eller att alltid ha med sig en morot (billigast?), medan andra äter exotiska frukter. Mina barn har också reagerat på att andra barn haft flera frukter med sig, men då är de inte heller 7 i familjen. Med en sjukskriven/arbetslös och en mammaledig förälder så har vi det inte sämst, men jag tänker ofta på de som du nämner i din blogg, vad jobbigt de måste ha det. Jättebra Tonårsmamma att du tar upp detta!
  Kram/5barnunder6år

  5barnunder6års senaste inlägg..Får inte komma på kalas.

 9. Jag hade en period när jag hade minimala inkomster från en deltidstjänst som personlig assistent ( ca. 3000kr. efter skatt) + ca. 300 kr svart som diskare + 1500 bostadsbidrag + 1273 underhåll + 1 barnbidrag (1050 kr)
  Utgifter:
  Hyra inkl el o bredband : 3348 kr
  + räkningar, studielån och mat, toapapper etc.
  = inte mycket pengar över.

  Nu har jag de senaste halvåret haft en projektanställning på heltid med 11 000 kr i lön efter skatt.
  Det första jag gjorde när jag fick min första månadslön var att gå till Konsums fruktdisk och köpa körsbär, ekologiska bananer, ekologiska vindruvor mm… utan att titta på priset. Sen gjorde vi smoothies. På kvällen grinade jag fast jag var glad. Jag kan få en kick av att öppna kylskåpsdörren och se på all mat:-) Det känns fint att kunna köpa en vanlig grej som ost eller gå på restaurang och bara njuta av att se grabben äta fin mat. Bara för att min familj har det bra nu är det lätt glömma hur det var att stå inne på Konsum och tvingas välja om man ska köpa mjölk ELLER bindor.
  Wollins krönika fick mig att minnas tillbaka.
  Jag är tacksam över att bo i Sverige som erbjuder gratis talpedagog, hemspråk tand och sjukvård för mitt barn. Jag gillar att göra matsäck och har råd, men det finns faktiskt andra som har det kärvt. Jag känner med dem.
  Jag har varit där.
  Ingen fotbollsfru har rätt att döma sämre ställda utan att veta vilka omständigheter som lett till deras situation. Man hamnar lätt i hopplöshet och apati under ekonomisk press. Det blir en ond cirkel.
  MINA EGNA VAL i livet ligger till grund för min livssituation eftersom jag är född och bor i möjligheternas land, vissa saker borde jag gjort annorlunda. Men jag kan iallafall NJUTA av att kunna köpa den mat jag vill och komponera den matsäck jag vill till min son utan att spotta på andra som inte av olika anledningar har det lika bra.
  /Mari

 10. Mariebrima: När jag läste artikeln så fick jag också flashbacks. Jag har också haft perioder när jag haft det RIKTIGT tufft ekonomiskt. Och då menar jag, precis som du, att varje dag var en kamp för att kunna ställa mat på bordet. När ett enda äpple var en lyx som vi sällan kunde unna oss. Idag har jag inte heller något liv i lyx, men en matsäck är inte något större problem, men när jag minns de där andra tiderna, så knyter det sig fortfarande i magen…! Glad att du fått det lite, lite bättre! Kram!

 11. Jag håller med dig och du formulerar det så bra! Det handlar om rätt stora summor, även för normalinkomsttagare. Varför ska barnen alltid behöva ha passande skridskor? Om man åker 1-2 gånger per år borde man kunna låna, utan att stämpla dem som lånar! Och klassresor, förra läsåret betalade jag 500:- till det för ETT av mina barn!

 12. Som husfar i en skola tycker jag att det är helt fel att föräldrarna ska betala matsäcken. Så här mycket kan en matsäck kosta:
  Bröd ca 0,61 kr
  Ost/skinka 0,50 kr
  Smör 0,10 kr
  Dryck/Smakis ca 3 kr
  Frukt 1-2 kr
  Detta är högt räknat på vissa produkter, alltså bör du få en matsäck för ca 5-7 kr beroende på innehåll. Om den klassen då inte äter lunch i skolan som kostar mellan 8-20 kr per portion beroende på mat så tjänar alltså skolan på att eleverna får matsäck.
  Skolan saknar inte pengar för skolmat, det handlar i 9 fall av 10 på den ansvarige för maten. Husmödrar och husfar(ar) inser ofta inte att den dyrare maten på anbuden är blir billigare i det långa loppet.

  http://kingstonsthlm.blogspot.com/

 13. Är det verkligen så märkligt att det kostar pengar att ha barn!?
  Dessutom är skolan bland det allra viktigaste för våra barn!! Det är ju där deras framtid formas!!

  Vi är många som inte har det så bra som vi skulle önska oss, men det går faktiskt bra att klara vardagen ändå. Ledordet är; planering och bra rutiner!

  Här kommer några tips från en ensamstående mamma med 2 barn. Jag är inte rik, men anser att skolan är klart värt att satsa det där lilla extra på!

  För mig är det självklart att betala utflyktsmat och matsäck! Spara skolans pengar till bra undervisning och skolmaterial istället!! (jag Skulle dessutom gärna kunna tänka mig att betala en tia om dagen för att mitt barn skulle få bättre mat i skolan, men det är ju dessvärre inte tillåtet.) Hur ofta tar vi inte själva med oss matlåda till jobbet eller tar dagens lunch på restaurang?? Få klagar dock på att deras egen matlåda är för dyr!! snarare målas just matlådan upp som ett billigt alternativ… (Allt är uppenbarligen relativt!)

  Veckohandla mat, Titta på extrapriser i affären och handla frukt och grönt på torget! Vänj barnen vid att äta frukt istället för en massa Godis! Då kan de säkert ta med sig en frukt om dagen till skolan också! och russin är faktiskt inte sååå dyrt att köpa.

  Baka bröd kan man göra en dag i veckan, exempelvis söndagar. samtidigt kan man göra storkok av mat och frys in till matlådor så slipper man dessutom stressen mitt i vardagen!

  När man köper julklappar och födelsedagspresenter till barnen kan det ju vara lämpligt att fundera på vad barnen kommer att kunna ha mest nytta av. På de flesta håll åks det betydligt oftare skridskor än skidor… så skridskor är väl en jättebra present!! Då kan man till och med åka skridskor med mamma även på fritiden, Vi vuxna får upp flåset och dessutom ett bra sätt att umgås med våra barn! istället för att köpa alla dessa TV-spel! som gör ungarna insnöade!! Angående hjälmar finns det reglerbara sådana som räcker läänge…

  När skridskorna blivit för små säljer man skridskorna vidare på blocket och har där grunbulten för ett par nya skidskor i större storlek. Har man inte råd med nya saker så finns det Förvånansvärt många fina saker att köpa på blocket… eller handla på reor vid fel säsong eller i outlet butiker!

  ALLA vet att skolavslutningen kommer i juni, så för Guds skull; varför spara klänningsinköpet tills sista minuten? Köp den vid rean någon gång under våren istället!! I värsta fall går det ju att beställa från postorder för en hundring, då får du till och med dela upp betalningen.

  Vi vet alla också att de där utflykterna kommer förr eller senare, vi vet inte bara när. Varför inte då ha ett konto för barnen där man sätter in en eller två hundra i månaden av barnbidraget? Pengar som ska räcka till kommande skolutflykter m.m. På så vis slipper man överraskningsmoment.

  Det kan tyckas präktigt, och det tar lite tid innnan man kommer igång… men jag garanterar er att livet blir så mycket lättar för oss vuxna och roligare för barnen!! Dessutom ger det en en kick när man klarar av det och ser hur lätt det faktiskt kan vara!

  Hemsnickrat citat;
  ”Bättre att köpa hem ett lager med ljus och tända dem än att förbanna mörkret, genom att skylla på att vi inte informerats om när det skulle bli strömavbrott!”

  Ha det så bra!!

 14. Mamma Heidi: Ja, fast om du läser inlägget så säger skollagen något annat, än vad dina åsikter säger, så det innebär ju att du bör försöka påverka en lagändring. Dessutom säger rapporten från Rädda Barnen (ovan) också något helt annat än vad du säger:
  ”I rapporten ”Medtag matsäck och busspengar” finns exempel på kommuner som tar ut 1 000 kronor per elev för studieresor. Nästan var femte förälder som betalar avgifter uppger i rapporten att skolan ber om mer än 400 kronor per år.”

  Att det kostar pengar att ha barn, är vi nog alla föräldrar medvetna om, jag jag uppfattar inte ens att debatten har handlat om det, utan just hur mycket pengar vår ”kostnadsfria” skola egentligen ska få kosta?

  De summor du tar upp, är ingen större fara för mig idag att klara av, men det har funnits andra tider och framför allt, det finns en masa föräldrar som faktiskt inte klarar alla dessa oförutsatta utgifter. Det finns alltid de somhar det sämre än man själv har och frågan är hur stora skillnader barnen ska behöva känna av.

  Att det finns stora ekonomiska skillnader i samhället är vi vuxna väl medvetna om och det är väldigt uppenbart för barnen också, frågan är hur mycket barnen ska stå ut med i ekonomiska skillnader i skolan?

  Jag tycker att skolan ska vara avgiftsfri, som skollagen säger.

 15. Någon lagändring finner jag inte alls vara nödvändig! Det räcker att vara lagom läskunnig. Det stämmer förvisso att skolundervisning enligt lag ska vara avgiftsfri, vilket innebär att den helt finansieras med skattemedel. Men det står också inskrivet att det i verksamheten också får förekomma ”enstaka inslag som kan föranleda en obetydlig kostnad för eleverna”.

  Det är faktiskt otydligheten i detta begrepp som föranlett diskussion; Vad innebär ett enstaka inslag? Vad är lagom? Hur mycket är en oansenlig summa?
  Syftet med öppenheten i lagtexten var att ge varje enskild skola utrymme att själva besluta om vad som skulle anses vara en rimlig summa. Men åsikterna om vad som bör anses vara lagom kommer nog alltid att skifta beroende på vem Du frågar, och det kommer säkerligen alltid finnas vissa föräldrar som av olika orsaker anser att varje litet inslag är för mycket för deras barn.

  Borde det därför inte rimligtvis vara Ni föräldrar som absolut inte vill ha dessa extra kostnadsinslag som aktivt arbetar för en ändring av skollagen? En skollag som idag faktiskt påbjuder skolorna att ta ut extra avgifter från oss föräldrar?

 16. Pingback: Tonårsmorsa » Sex and the children?

 17. Jag tycker att det är vansinne att man ska behöva betala bussbiljetter och grejer för skolutflykter…jag kan aldrig komma ihåg att vi behövde ta med pengar till sånt. Matsäck fick vi dock ta med oss.

  Jag anser det också vara vansinne att ensamstående föräldrar förväntas att lägga ut dessa enorma summor som beskrivs. Min pappa var ensamstående förälder med mig sedan jag var 1 år gammal. Som tur var, var han en av de föräldrarna som hade väldigt gott ställt och aldrig behövde oroa sig när det var dags att köpa skridskor, skidor cyklar etc. Jag vet dock att de var jätte tufft för honom att uppfostra en tjej ensam utan den finansiära stressen så jag förstår inte varför man lägger den stressen på ensamstående föräldrar som inte har det så bra ställt.

 18. Pingback: Angående artikeln i Expressen

 19. Jag har aldrig läst din blogg och hinner inte göra det heller. Läste bara artikeln i Expressen kl 01.00 på natten när jag kommit hem från mitt advokatjobb för att varva ned, skall upp kl 07.00 och har inte tid med detta egentligen men du provocerar mig.
  Jag har varit ensam mamma i 24 år och har jobbat ca 70 timmar i veckan för att försörja oss (utan hjälp från fadern). Jag hjälper dessutom min mamma.
  Det medför att jag aldrig får vara sjuk eller låta bli att jobba oavsett periodvis svåra omständigheter.
  Jag vill veta vad du har för jobb, om du jobbar heltid och vad du har för lön. Jag utgår också från att du haft 4 barnbidrag för dina 4 barn, och underhåll eller bidragsförskott för alla 4. Om du har låg lön påstår jag att du haft bostadsbidrag (om inte har du inte sökt något, ansvarslöst).
  Jag vill också veta vad du har för hyra. Dina 2 äldsta barn skall försörja sig själva.
  Jag utgår från att du inte röker.
  Din ekonomi skall med ovannämnda parametrar gå ihop. Om du inte dragit på dig konsumtionsskulder eller lever över dina tillgångar, vilket återigen är ansvarslöst när man har 4 barn.
  Om du inte vill sälja ditt guld skall du inte skaffa 4 barn. Du har en otroligt bortskämd inställning och jag tror inte att du vågar svara mig. Utan att ha haft tid att läsa dina inlägg tror jag ingen sätter fingret på sanningen.
  Man måste faktiskt välja hur många barn man har råd att ha och inte skaffa fler. Vi andra som arbetar för vårt och våra barns uppehälle skall inte behöva subventionera din lättja.
  Och innan du skriver att jag som advokat inte vet vad det innebär att ha ont om pengar kan jag tala om för dig att det vet jag visst – jag har kämpat mig fram till bättre ekonomi under 25 års tid och inte haft något gratis. Man får försaka och det tror jag inte du har gjort. Du bara kräver och det grämer mig att jag via skattesystemet tvingas subventionera dig.
  Din dotter har en fruktansvärd inställning – ”kan gå på stan med Lidl-kasse” – en verkligt fattig människa får stå ut med mer än så!
  Och på bilden ser du mer än välmående ut – fet – du kan ju pröva att dra in på mat-överflödet så får du mer pengar. Jag tror dock inte du lägger dem på dina barns skola utan på dig själv.Det skulle inte förvåna mig om du anser dig ha råd att röka också, det brukar sådana gnällspikar som du göra.
  Du borde skämmas för att hänga ut dig i Expressen-artikeln; ingen tycker synd om dig, du är bara pinsam. Dina barn har ingen mamma att vara stolt över, bara en gnällande lat martyr.
  Om du inte svarar mig bekräftar du bara min uppfattning om dig. Annars ger du mig uppgifterna om din ekonomi enligt ovan, så skall jag göra en budget åt dig som tveklöst ger dig råd att ge dina barn både matsäck och – hör och häpna – 700 kr till klassresa.
  Det skall bli spännande att se om du förmår kliva ur din egoism och svara.

  Hälsningar
  Eva-Marie Andrén

 20. Eva-Marie Andrén: Du har inte ens tagit dig tid att läsa det inlägg som jag skrivit om att detta inte i första hand gäller nutid, utan för ganska många år sedan. Det var det som var poängen med att även dottern ställde upp på intervjun.

  Dessutom handlar debatten inte i första hand om min privatekonomi, utan om just skolavgifter som jag anser går emot Barnkonventionen och vår lag.

  Sedan är det alltid tragiskt med personer som läser en artikel i en tidning och sedan tror de har svar på allt eller vet allt om personen i fråga.

  Sedan har aldrig min intention varit att någon ska tycka synd om mig, om det är din uppfattning, så får den stå för dig!

  Om mina barn har en mamma att vara stolt över eller inte, så tror jag inte du är rätt person att avgöra det efter en artikel i Expressen…!

 21. Pingback: Sen sammanfattning av 2009 Del 1

 22. Pingback: I ´ve got the POWER!!

 23. Pingback: I´ve got the POWER!!

 24. Eva-Marie Andrén:
  Hoppas att du läser igenom juridiska dokument och förordnanden innan du skrider till verket
  mer noggrant än du läste igenom artikeln om Fatou i expressen.

  Om du läser lagen lika slarvigt så är du verkligen ute på hal is. För att inte tala om dina klienter.

  Att orka/ ha tid att lägga så mycket energi på att skriva en kommentar där du känner dig fri att spy galla över Fatou och på ditt otroligt förvånande, oförskämda sätt kommentera hennes utseende och hennes dotters kommentar i expressen tyder på att du är en självupptagen och arrogant person.

  Du visar i din kommentar att du är ett praktexempel på att hög utbildning och intelligens inte är en garanti för vare sig emetionell intelligens eller vanligt hyfs.

  Det är klart att Sverige erbjuder möjligheter för alla att utbilda sig och skapa ett bra liv.

  Ger det dig rätt att vara oförskämd mot en person som som Fatou, som står upp för dem som av olika anledningar inte har hög utbildning och som har svag ekonomi?

  En dag skulle det kunna vara du som hamnar i svårigheter Eva-Marie. Allt i livet blir inte som man tänkt.

  Men din kommentar tyder på att du inte har tillräckligt hög EQ och empatisk förmåga för att kunna ta till dig och reflektera över några argument eller exepel över huvud taget. Så jag ska inte slösa min tid på att försöka få dig att tänka till.

  Jag har jobbt med ett antal fastighetsjurister med enorm erfarenhet och många år i yrket, som är exempel på människor med mycket empati och känsla för andra.
  Och som framförallt påpekat vikten av att läsa igenom alla handlingar och paragrafer ordentligt innan man fäller ett omdöme.
  Och de har inte haft några problem med att erkänna om det är något de måste läsa på mer om för att bilda sig en uppfattning.
  Den juridiska världen kan som du vet vara ganska komplex, tex. kan offentlighetsprincipen krocka med PUL…
  Men den verkliga, vardagliga världen kan ha minst lika mångfacetterade bottnar.
  Pinsamt att du, med din utbildning, verkar så oförmögen att se bortom din egen verklighet.

  Du verkar vara en skam för ditt skrå.

  (Du borde kanske låta bli att nalla på bag-in-boxen innan du sätter dig vid datorn efter en lång arbetsdag nästa gång.
  – Man säger lätt överilade saker när promillehalten överstiger förståndet… Du får ursäkta mina snabba slutsatser, men din kommentar får mig att känna en doft av rött eller kanske torrt vitt…)

 25. mariebrima: 10-0 till dig, Mariebrima! Tyvärr tror jag inte personen i fråga kommer att läsa våra svar, då jag inte hört av henne vad jag vet, varken före eller efter. Men ibland kan det vara viktigt att ge ett svar i alla fall, då det finns andra som läser! Tack för det!

 26. Nej, det tror jag inte heller att hon gör. Hon är ju så fruktansvärt ”upptagen”. Ha ha 🙂

  Och en sån fin dam nedlåter sig knappast till att svara på bloggkommentarer.

  Det måste ju såna som du och jag respektera, vi som inte ens är kapabla att göra en familjebudget som fru Andrén så generöst erbjöd dig att stå till tjänst med…

  Jag googlade på henne och tänkte tanken att skicka kommentaren som meddelande till hennes facebook, men jag kände att det är nog för mycket begärt att tro att hon skulle inse att hon är ute på fel spår och att hon även borde be dig om ursäkt.

  Men min erfarenhet säger mig att det är att hoppas på mirakel. Vissa människor går inte att påverka till att ändra synsätt och uppfattning, för de saknar förmåga till empati.

  Det finns forskning som visar att personer med narcissitiska personlighetsstörningar och psykopati faktiskt ofta tar sig till höga chefsposter och gör karriär.
  Jag har ingen länk till det men det är värt att tänka på.

  Klassföraktet lyste igenom i hennes kommentar.
  Kanske har hon gjort en resa uppåt i samhällsklasserna och har själv klasskomplex.

  Jag kände att jag ville skriva ett svar iallafall.
  Hon har ingen rätt att trampa på dig eller nån annan för den delen.

  Speciellt var det väldigt onödigt av henne att trampa på nån som du, som visar så mycket omtanke om andra och aldrig ”sparkar neråt”!

  Kram 🙂

 27. Tonårsmorsa och mariebrima:
  Det här är ett gammalt blogginlägg men jag hoppas att ni läser den här kommentaren ändå. Jag har inget svar angående sakfrågan. Däremot har jag ett svar angående Eva-Marie Andrén. Jag har genom mitt yrke kontakt med henne ibland och kan bara bekräfta era misstankar om hennes person. Hon verkar helt sakna EQ och hon uppträder vidrigt och trampar på servicepersonal. Skriker, domderar och ställer orimliga krav och i de kraven ingår att vi som servar henne ska lyda hennes minsta vink även om det innebär lagbrott. Just en snygg advokat! Att hon när hon skrev sin kommentar hade varit ensamstående i 24 år förvånar mig inte alls, för den som skulle tåla hennes vredesurbrott existerar nog inte. Det skulle inte heller förvåna mig om hon är just narcissist och psykopat. Stackars hennes barn!

 28. Pingback: Barnfattigdom Del: 3

 29. Amanda:
  Det var tråkigt men kanske inte förvånande att höra att fru Andrén tydligen visar sig vara den typ av person som hennes kommentar antydde.

  Hoppas att du slipper ha allt för mycket med henne att göra!

  Det är skrämmande att det finns ett betydande antal personer som är som Eva Marie, på viktiga poster i vårt samhälle.

  Det värsta är att de finns inom skola, barnomsorg och äldrevård också.

  Eva Maries arbetskamrater har ju iaf. möjlighet att bemöta hennes humör som jämlikar.

  Även om det i praktiken är mycket svårt, eftersom de flesta människor blir så ställda av en person som beter sig så gränsöverskridande.

  Det kräver både mod, planering och övning att kunna svara en sådan person.

  Tyvärr (!) så går budskapet kanske inte in, men man kan åtminstone markera var gränsen går och anmäla till högre instans om det går för långt.

  – Men en ”Eva-Marie” som får husera fritt bland barn i ett klassrum eller bland dementa äldre kan bli riktigt farlig och misshandla dem psykiskt.

  Barn och gamla är så otroligt skyddslösa mot sådana som Eva-Marie, som inför sin chef har förmågan att visa upp en helt annan, till synes förnuftig och trevlig, sida.

  Tack för din kommentar Amanda.

  Våga säg ifrån till Eva-Marie om hon beter sig illa. Gärna framför andra så att hon får skämmas. 😉
  Det kanske kan förmå henne att tygla sitt humör nästa gång… Kanske det räddar någon annan från att drabbas. (Fast då spyr hon väl ut sin vrede på nätet igen.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Jag har inte alltid samma åsikter som Malin Wollin. Men ibland tar hon mitt huvud och slår det rakt på spiken! Och idag är jag rörande enig med henne. […]

 2. […] Det handlar inte om några mackor för en tia, Malin Wollin […]

 3. […] första storm om skolavgifter uppkom när jag skrev ett […]

 4. […] till utflykter i och med att jag debatterat (sammanfattning på min syn på hela debatten) i ämnet i samband med både Malin Wollin ´s krönika och även Expressen ´s artikelserie i ämnet? Att det är LAGEN som säger att skolan ska vara […]

 5. […] till utflykter i och med att jag debatterat (sammanfattning på min syn på hela debatten) i ämnet i samband med både Malin Wollin´s krönika och även Expressen´s artikelserie i ämnet? Att det är LAGEN som säger att skolan ska vara […]

 6. […] under kvällens lopp tog upp detta om otillåtna skolavgifter. Alla som tog till orda var eniga om att dessa “smygavgifter” måste bort! Vi åhörare […]