Intervju med Aminata.se

För ett tag sedan skrev jag om att jag var i behov av någon som kan hjälpa mig med kodning och annat tekniskt på min blogg, då jag har noll koll på allt bakom kulisserna. Jag fick några erbjudanden av några personer som jag alla tackar för erbjudandet. Till slut valde jag i alla fall Aminata. Det föll sig ganska naturligt, inte minst för att vi delar en hel del intressen, både vad gäller musik, Afrika, religion och även politik. Vi har säkert inte samma åsikter i allt, men jag tror mig ha sett att vi delar många huvudståndpunkter i dessa delar och därför blev jag naturligtvis intresserad av ett samarbete.

Här kommer därför en intervju med Aminata, så får ni också lite koll på vem hon är:

Du har ju en egen sida: aminata.se Vad handlar din blogg om?

Från början bloggande jag enbart om artister som gjorde spelningar här i Sverige – artister från framför allt Västafrika. Då skrev jag för artistbolaget Kinti productions. Men så för ganska exakt två år sen hände det saker i västafrikanska Guinea, som många av mina vänner och artistkompisar kommer ifrån. Många människor dog i stora våldsamma demonstrationer mot regeringen. Det kändes omöjligt att inte börja blogga om det. Och det var då jag startade en egen bloggsida. När jag väl hade kommit igång med skrivandet blev det fler och fler inlägg, också om vardagsliv och samhällsfrågor. Det finns mycket att säga om Svenska relationer till Afrika. Och om Afrika. Så nu är min blogg en salig blandning av personliga texter, nyheter med anknytning till Afrika, presentationer av artister, tips om konserter, debatt om hur vi använder olika ord, länkar till låttexter och videoklipp och lite annat.

Tror du att du lyckas hålla ordning på min blogg (http://fatou.se) eller verkar det mest vara ett enda stort virrvarr av det du hittills sett bakom kulisserna?

Jag tycker att du har en jättefin blogg. Det finns några småsaker
som man kan förändra tekniskt kanske, men framför allt hoppas jag kunna
leva upp till förtroendet!!!

Berätta lite om dig själv.

Jag är en fyrabarnsmamma precis som du. Min äldsta är 23 och den yngsta 5 år. Jag är gift med en man från Västafrika och bor i en ghettoklassad Stockholmsförort där en minoritet av invånarna är etniska svenskar. Och jag har släktingar på nästan alla kontinenter. Min pappa kom från en internationell familj, han var själv uppvuxen i Sydostasien och hamnade i Sverige under andra världskriget. Men varje sommar, från det att jag och mina syskon var små, tillbringade vi med pappa på Gotland. Utan tv, med böcker, spel, långa middagar, utflykter och kompisar som största nöje. Så om jag ska nämna de platser i världen som jag bär med mig starkast i mitt hjärta, så är det framför allt Gotland, sedan Guinea och Senegal och Danmark, i nämnd ordning. Jag har både jobbanknytning och familjeanknytning till de här ställena och många minnen förknippade med dem.

Sedan jag var 16 och började arbeta har jag jobbat med en massa olika saker. Allt ifrån städning, fiske, byggnadssnickeri, lantarbete och konsthantverk till journalistik, layout och webbproduktion. Jag har också brutit upp flera gånger från till synes stabila livssituationer och ändrat riktning, som när jag lämnade journalistiken, flyttade till Stockholm och började arbeta med musik och scenproduktion för ungefär tolv år sen. Och nu senast när jag bestämde mig för att börja läsa på juristlinjen. Jag gör alltså saker och ting i annorlunda ordning, som en kompis sa. Ska man inte plugga först och skaffa sig en karriär och SEN gifta sig och skaffa barn? Och får man verkligen som jag vara muslim om man är en modern kvinna? Men det bekymrar jag mig inte så mycket om. Jag har gjort allt så som det passar mig, inte så som det passar någon annan. En del tycker jag är konstig. Men jag är ju bara som jag är. En summa av alla de små händelser som ledde till att jag föddes och blev den jag är. En liten virvel i livets stora ström.

Du skriver mycket om Afrikanska musiker, i synnerhet om västafrikanska musiker. Men vem är din favorit?

Jag letar hela tiden efter ny musik, så jag lyssnar jämt på olika sorters låtar. Mest från franskspråkiga länder. Mina största favoriter är alla de unga, fantastiskt kreativa artisterna som experimenterar och blandar stilar. Och jag tycker allra bäst om de som har ett samhällsengagemang, och de som gör sin egen grej som de verkligen tror på. En artist som är värd att nämna i det sammanhanget är hiphop-pionjären i Senegal, Didier Awadi, han har ett politiskt engagemang som är intressant och han hjälper fram yngre musiker. Intressanta är också grupperna kring Foniké, ett ungdomsgäng från Guinea som gör streetmusik och videor. Foniké har producerat en hiphopfilm som fick väldigt mycket uppmärksamhet i Paris för ett tag sedan och deras medlemmar gör mycket nytt material hela tiden.
Vackraste nu levande Västafrikanska rösterna, de har nog Salif Keita och Oumou Sangaré, i konkurrens med guineas store artist Sekouba Bambino och Senegalesiske Youssou N’Dour. Men jag lyssnar inte så mycket på dem just nu.
På iPoden rullar i dagsläget mest följande: Paret Sousou och Maher Cissokos platta Adouna – ett intressant svenskt skivsläpp 2008; En ung nigeriansk tjej som kallar sig Asa och är nominerad till 2009 års Kora Awards (länk till Myspace: http://www.myspace.com/asaofficial); Daby Touré från Mauretanien; Bil Aka Kora (Burkina Faso); Minyeshu (Etiopien); Ardeì (en belgisk grupp); Zap Mama (Kongo/Frankrike); Massor av musik i stilen Decalé Coupé, från Elfenbenskusten, exempelvis med Magic System; Alioune Mbaye Nder (Senegal); Och Tiken Jah Fakoly (Burkina Faso/Elfenbenskusten), som gör reggae och är otroligt populär i Västafrika för sina frispråkiga texter. Plus en massa demos från en massa olika nya grupper.
Du får följa min blogg – det finns massor av länkar där och jag kommer att presentera fler favoriter under våren!

Vad vill du uppnå med ditt bloggande?

Jag vet inte riktigt. Jag skriver för att det är kul eller intressant. Jag tipsar om artister jag och mina kompisar gillar. Och jag skriver om det som händer i Västafrika för att många av de som är intresserade av nyheter därifrån inte kan franska och saknar det materialet i svenska media. Jag experimenterar med nya webbverktyg också som är länkade till bloggen, en videosamling via vodpod.com, två flöden via Delicious.com där jag delar med mig av intressanta länkar på nätet och ett Twitter-flöde med nyheter i korthet. Och jag tänker att om något av det jag skriver kan ge någon en aha-upplevelse, ge dem något i form av tips om en artist de aldrig har hört eller en bok de aldrig har läst men som de känner sig sugna på efter att ha läst min blogg, då är ju det väldigt kul. Och framför allt tycker jag det har varit roligt med debattinläggen på bloggen om hur vi använder ord – hittills har det varit en väldigt intressant debatt med många inlägg.

Till sist: finns det någon eller några sidor på nätet som du särskilt vill rekommendera?

Kolla gärna in Kora Awards sida (http://www.koraawards.org). Efter många års törnrosasömn så arrangeras snart den här stora prisutdelningen igen 2009. Det tycker jag är på tiden. På hemsidan kan man se alla de artister som nominerats till de olika priserna och det säger något om vad som är aktuellt just nu i afrikansk musik.

En annan sajt som är otroligt intressant är TED. http://www.ted.com. Där kan man se inspirerande videofilmade föreläsningar med några av världens främsta forskare och nytänkare. Sök på ordet Africa för att hitta det som handlar direkt om Afrika på olika sätt. Den fraktalforskande matematikern Ron Eglash till exempel som hälsade folk i Mali med orden ”hej jag är professor kan jag få sitta på ert tak” och har visat att den Afrikanska förhistoriska matematiken var oerhört avancerad (http://www.ted.com/index.php/talks/ron_eglash_on_african_fractals.html).

Tack Aminata för intervjun och för att du vill hålla ett öga på min sida. (Du har redan hunnit ge mig ovärderlig hjälp! TACK!)

Påminnelse: Om du vill rösta på mig eller någon annan i det Stora Bloggpriset, så kan du göra det HÄR!
(Klicka i högst en i varje kategori och skriv sedan in din e-postadress
längst ner på sidan) Du kan rösta en gång per dag med samma e-post
under en veckas tid.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

3 svar på ”Intervju med Aminata.se

  1. vilken intressant intervju! Hennes blogg måste jag läsa. Kora awards känner jag igen.Kul att läsa om de som är nominerade nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.