Är det okej att en pappa sover naken med sin 12-åriga dotter?

Jag hittar av en slump en debatt på Allt Om Barn där en person frågat om nakenhet mellan hennes sambo och hans 12-åriga dotter. (Klickbar länk) Jag kan inte bestämma mig, efter att ha läst alla kommentarer.

Ã… ena sidan så skulle jag nog bli illa till mods om det gällde min egen 12-åriga dotter och hennes pappa och jag tänker att skribenten trots allt fått en negativ känsla över de beskrivna situationerna. Ã… andra sidan så tänker jag att vi alla är annorlunda. Tänk om det handlar om en pappa och dotter som har helt andra fysiska preferenser än vad jag och mina familjemedlemmar har? Tänk om just det här självklara med nakenhet och fysisk närhet, trots att flickan är i puberteten, är det som gör deras relation så kärleksfull och vacker? Tänk om det absolut inte finns några sådana fantasier hos varken pappan eller dottern och sedan klampar det in en massa okända människor och tycker att det är att gå över gränsen. Det skulle ju faktiskt kunna sabba deras relation som kanske är helt naturlig och fördomsfri, för att vi har fördomar.

Och ändå blir jag illa till mods, det kan jag inte förneka…

Samtidigt… när jag läser kommentaren av Alf, (kommer ganska långt ner bland kommentarerna) så gör det ont i mitt föräldrahjärta.

Vad svårt. Vad tycker du?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

20 svar på ”Är det okej att en pappa sover naken med sin 12-åriga dotter?

 1. Jag tycker också att det är tveksamt.

  Visst, det känns kanske inte helt naturligt. MEN man är så olika med nakenhet och närhet! Jag tycker att sååå många ropar PEDOFIL så fort det är någonting; det är naturligtvis helt vansinnigt och denna hetsjakt är också helt sjukt.. men nu börjar jag glida från ämnet…

  jag låg förvisso inte naken med min pappa i sängen när jag var 12, men det är lite väl hårda ord, tycker jag ändå?

  att man skulle skyla sig för sina barn tycker jag också verkar konstigt, det har åtminstone mina föräldrar aldrig gjort.

 2. NEJ! Det är inte okej. Att pappan sover naken i sin säng är ok. Och att dottern sover naken i sin säng är också okej, men inte sova tillsammans. Skulle inte vilja att mina söner sov nakna i min säng vid 12 års ålder.
  Skulle jag ha upptäckt en likadan situation här hemma hade jag flyttat, direkt. Omvänt för mig egentligen då det är min dotter så hade jag separerat direkt om jag hittat min 12-åriga dotter naken sovandes i samma säng som min sambo *rys*.

  Nakenhet är något naturligt (duscha,byta kläder, basta osv), men sova i samma säng som sin 12-åring, nä där går nog gränsen. Om hon inte sjuk och febrig förståss, men då kanske hon har något på sig ändå.
  En 12-åring måste hjälpas att få ett privatliv, samtidigt som sambon och pappan bör få ha sitt privatliv.
  NEJ! det är inte okej. Hur dem än argumenterar i kommentarerna. Inte för mig i alla fall. Kan inte förklara känslan riktigt. Känns bara fel, fel, fel…

 3. Fast den här pappan pillade sig innanför kalsongerna, klappade tjejen därbak. Tycker det helt klart inte låter sunt o ok i mina ögon. Gör han det omedvetet som svaret var att han eventuellt kan göra så borde han ju bli påmind om att dottern börjar bli stor nu.

 4. Att det är svårt. Men att vissa av kommentatorerna i tråden går över gränsen för vad som är rimligt utifrån det vi vet i fallet. (Som dessutom är ensidigt beskrivet.)

  Om det är som du skriver, deras sätt att vara utan några som helst sexuella tendenser så är det oerhört olustigt med dessa människor som skriker om sexuella övergrepp och polisanmälningar m m.

  Vad vet vi, hon som skrivit brevet kanske har samma uppfattning som en del av kommentatorerna, att nakenhet i sig är ett sexuellt övergrepp…

  Svårt som sagt!

  Anna-Karins senaste inlägg..Proportioner

 5. Rebecca: Ja, jag håller med dig, jag tycker det är väldigt hårda ord bland kommentarerna, men jag är också lite tveksam, som dig, å andra sidan så är vi som sagt alla olika… Svårt!

  Henric: Jo, det utgår jag ifrån, eftersom inget annat kommer fram i inlägget. Det är det som gör det hela så svårt. Om det kommit fram att något annat förekom, så vore ju svaret helt plötsligt enkelt…!

  Ingrid: Ja, fast du skriver: ”men sova i samma säng som sin 12-åring, nä där går nog gränsen” Jag har sovit med mina barn ibland när de varit i den åldern. Isa som nu är 15 sov med mig jättemycket förra året. Visserligen inte nakna och i en stor dubbelsäng, på varsin sida, men ändå… Var går gränsen, liksom. Jag håller med dig om att det inte känns helt okej när man läser hela frågespalten, å andra sidan så dömer jag då efter mina egna preferenser. Jag tänker så här: folk är ju olika, liksom… Ja, hjälp så svårt.

  Sofie: Ja, det är ju kanske något ”utöver”. Ã… andra sidan så har ju en del en mer avslappnad attityd till vad som är okej. När det gäller klappa på rumpan, så var det nog det som kanske fick mig att tänka till mest. Ã… andra sidan kanske dottern inte alls tar illa upp? Sedan kan man ju diskutera det lämpliga i det.

  Anna-Karin: Ja, jag kan bara hålla med dig. Jag tänker på samma sätt som du formulerat din kommentar. Därför blir det jättesvårt.

  Sedan tänker jag så här: alla går efter egna preferenser, erfarenheter etc. Men vem bestämmer egentligen vems preferenser som är okej? Är det mina vi ska gå efter, eller dina? Svårt som attan!

 6. vill bara förtydliga min åsikt.Även om jag inte tycker det är lämpligt så kan det vara så enkelt att pappan inte tänkt på att hon börjar bli stor nu. Han behöver absolut inte vara pedofil eller liknade.Kan vara obetänksamhet bara.

 7. Hej, har läst din blogg i några dagar nu och tänkte jag kunde delta.

  Som av en tillfällighet läste jag också denna artikel+kommentarer häromdagen. Titeln ”ska pappor och tonårsdöttrar” är givetvis satt för att väcka uppmärksamhet, men är samtidigt värderande: Det man säger om en tolvåring gäller tydligen även för alla tonåren. Som vissa kommentatorer noterat är brevskrivaren inte konsekvent i sin beskrivning av vad pappan gör, ena stunden är han naken, andra inte. Vidare är detta sambons beskrivning, inte någon neutral observation. Klappen på baken som hon beskriver inträffar väl svårligen ”varje” gång, då är det lite märkligt. I övrigt anser jag att en klapp på baken är en ganska vanlig (om än ålderdomlig) tillgivenhetsgest. Det har hänt mig själv med, och jag är man. Jag klappar min egen sambo på baken tämligen ofta, utan att ha någon sexuell baktanke: Fysisk tillgivenhet tar sig många uttryck. Och vad gäller pillandet i kalsongerna så är det lite ungkarls/gubbvarning på detta, min egen far har frånvarande kliat sig innanför kalsongerna så länge jag kan minnas. Det är en något ohyfsad ovana, men just en ovana.

  Vad gäller den fysiska närheten, jag vill inte svänga mig med ”normalt”, men det är väl ändå möjligt att far och dotter söker trygghet i varandra i ökad utstäckning efter separationen? Nog finns det fäder som överbeskyddat sina döttrar i fall där mamman dött eller lämnat? Det kan finnas ”ohälsosamma” (för pappans och dotterns känslomässiga utveckling) familjeförhållanden som inte alls är sexuellt relaterade. Jag säger inte att det är så i just detta fall, men det är värt att fundera över lika väl som övergreppsaspekten.

  Sedan tycker jag klart att sambon bör diskutera detta med pappan så de får en dialog. Små missförstånd kan strypa ett förhållande, och stora missförstånd kan förstöra människors liv.

  Jag tycker även att Alfs inlägg var sorgligt, och det är inte utan att man oroar sig över att man själv kommer bli far inom några år. Min sambo, som läser till socionom, kan berätta om en klass förskolelärare då samtliga män hoppade av utbildningen efter den förra pedofilskandalen, och att föräldrar varit upprörda över att manlig dagispersonal får vara ensamma med barnen. Det är inte alltid så roligt att vara man vet ni.

  Midnattsvargs senaste inlägg..Offermentalitet skapar kriminalitet och ansvarsfrihet

 8. Nej, det är inte okej enligt mig. Det är totalt gränslöst utav pappan, jag tycker det är helt fel. Även om han inte har några som helst sexuella tankar, så känns det helt fel. Precis som Katerina skriver, tycker jag att det är gränsöverskridande.

 9. @Fatou
  …jag ser vad du skriver och jag vet ju också att under vissa omständigheter (sjukdom, sorg, mardrömmar) så söker barnen sina föräldrars närhet och kontakt och då SKA de få det.

  Det jag protesterar emot är det systematiska sovandet i föräldrasängen när de kommer upp i den åldern. Barnen behöver få bli självständiga, men de behöver också få närhet. Men inte nakenhet i föräldrasängen.
  Reflektera en stund över vilka signaler detta ger till dottern och vad hon tar med sig in i vuxenlivet.
  Att pappan går i kallingar bryr jag mig inte om, men att öppet rätta till snorren i kallingarna gillar inte jag, av respekt för omgivningen. Att ”Petter Niklas” lever sitt egna lilla liv har vi vetat i urminnes tider, men mannens hjärna har väl nåt som kalls fostran och sunt förnuft också. Det har vi kvinnor!

  Jag håller också med om att flera insända kommenterare har gått över gränsen när de nämner pedofili och övergrepp. Eller åt det andra hållet kallar bonusmamman för avundsjuk. Utan jag anser inte att detta är sunt för barnens frigörelseprocess från föräldrarna så som bonusmamman beskriver det. Flickan och pappan är lite för tajta och kanske är det som Katerina skriver att pappan har svårt att se att flickan blivit 12 år. En 12-åring är ju mycket mera utvecklad i dag än vad 12-åringar var för 20 år sedan och kanske har pappan då svårt att hänga med.

 10. Jag tycker att det är upp till var och en att bestämma, vem är jag att dömma andra människor för deras agerande? Jag sov i samma säng som min mamma när jag var 25, och jag var lika naken som när jag föddes, men det var en dubbelsäng och vi ”kelade” knappast, det handlade om att sova, och får jag välja min fars säng eller soffan så är det inte svårt, soffan är inte skön att sova i.

  Denniss senaste inlägg..Söndagmorgon

 11. Pingback: Sova sova sova säng säng säng!! « Det blir inte roligare än så här!

 12. Jaaa ni, min spontana reaktion var nej, det är inte ok men så började jag fundera. I min familj har inte nakenhet varit nåt konstigt, men vi har inte delat säng nakna. Det var just den delen som störde mig. Självklart kan även tonåringar behöva närhet ibland men inte när pappa/mamma är naken. Jag hade blivit lika upprörd om det hade stått ”Mamma & tonårssonen”. Nä, mer kläder och mer kramar 🙂

  Filippas senaste inlägg..Svett, blod och tårar ?

 13. Jag tycker inte att det känns bra.
  Jag fick alltid ligga i pappas säng när jag växte upp och jag minns hur han i tid och otid skulle pilla på min fitta. Inte för att det störde mig då, för det var ju skönt men idag känns det skumt när jag tänker tillbaks.
  Han brukade även slicka mig men det älskade jag så mycket så det tänker jag aldrig ångra att han fick göra.

 14. Men- varför är det ”kärleksfullt och vackert” att en pappa sover naken med sin dotter? Antingen är det så i denna debatt läser jag, att å ena sidan är inte pappans beteende laddat med något alls, betyder inget, och alla som läser in övergrepp i det är hysterikor.
  Men hur kan det vara helt obetydligt, dvs fritt från sexuella anspelningar, eller känslor, om det å andra sidan är ”kärleksfullt och vackert”?

  Ordvalen speglar liksom ditt perspektiv allaredan, och jag tror inte en sekund på att du ”inte kan bestämma dig för vad du tycker”. Du tycks liksom redan förutsätta att det är ett uttryck för kärlek att sova naken med sin tonårsdotter, fastän insändaren nämner att pappan utöver det också tafsar på dottern. det är som om du bara inte vill lyssna, och du utgör den perfekta nidbilden av en mamma som inte vill se.

  Var har vi hamnat någonstans om inte en mamma ska få fatta misstankar om sambon/mannen väljer att sova naken tillsammans med dottern och beter sig allmänt gränslöst, pilla på snoppen, och klappa i rumpan? Har en pappa rätt att bete sig hursomhelst mot sina barn? har inte de gränser som man skall respektera som vuxen?

  Du debatterar som om det bara handlar om att sova oskyldigt med flickan, då det framkommer med all önskvärd tydlighet att pappan även beter sig gränslöst mot dottern, klappar henne i rumpan, så som en vuxen man brukar göra på t.ex sin vuxna sambo. Det är alltså ett tydligt tecken på sexualisering av dottern, eftersom det verkar vara ett genomgående beteende hos pappan gentemot sin dotter. Dessutom, ska man inte ta en mammas oro på allvar? om inte, vem ska då skydda dem?

  Tänk om, men d e t verkar inte alls föresvävat dig som en möjlighet, pappan faktiskt är på väg att, eller begår övergrepp mot dottern? Vad får det då för konsekvenser att tänka i termer av kärlek mellan pappa och dotter?
  Varför är det så omöjligt att föreställa sig att en pappa kan göra ngt sådant?

  Det händer faktiskt, och ofta uppfattar just omgivningen då pappan som ytterst kärleksfull/en respektabel medborgare etc etc.
  Om du ska ge dig in i denna debatt med förespeglingen att ha en öppen attityd, så kan du väl göra det med alla sinnen öppna på riktigt? Det är mest renhårigt tycker jag. det är inte konstigt att övergrepp förekommer, då omvärlden tycker att det är gulligt med en pappa som klappar sin dotter i baken och pillar sig på snoppen framför henne…Om vi åtminstone kunde vara lite nyktra och inte automatiskt anta att det handlar om kärlek, kanske mycket vore vunnet, åtminstone för barnen.

 15. Susanna: Eftersom denna debatt är 1 ½ år gammal och eftersom debatten är nedlagd på den aktuella sidan och det inte går att läsa den igen, så väljer jag att inte fortsätta debatten då jag inte kan minnas precis vad som stod där.

  Men generellt kan jag säga att åldern 12 år är en väldigt ”mitt emellan” ålder mellan barn och tonåring. Det finns barn som är väldigt mycket barn vid 12 och det finns de som är nästan tonåringar vid den åldern.

  Jag tycker absolut det kan vara kärleksfullt med en förälder att vara ”naturligt naken”, att sova eller mysa tillsammans. Alltså om detta är naturligt för familjen. Om nakenhet är tabu, blir det förstås väldigt konstigt om man helt plötsligt går och lägger sig naken med sitt barn…

  När det gäller ”tafsande” och ”pilla på snoppen” så kan jag inte minnas vad som stod i artikeln så här långt senare och väljer därför att inte diskutera det i nuläget.

  Om du frågar mig så skulle jag inte sova med en 12-åring naken. Ã… andra sidan så tycker jag inte det är särskilt konstigt om någon annan gör det, om de inte har sexuella dragningar till sina barn, förstås. Vi är alla olika. Det är när det sexuella kommer in som det blir obehagligt, onaturligt och ”fel”. Inte för nakenheten i sig. I min värld.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] nio och tolv år, kommer fortfarande över ibland på natten (även om sånt tydligen upprör, se länk!) och det är väl självklart att det är mysigare att krypa ner i sängen hos nån annan om man […]