Migrationsverket bryter mot FN´s Barnkonvention

Jag började skriva en blogg igår, men efter fem rader så gick det inte mer… Jag är sjuk. Jag har kräkts, jag har feber och mår riktigt risigt.

Jo, ni fick läsa ett par inlägg igår ändå, men det berodde helt enkelt på att de var förskrivna, så det var bara att lägga ut! 🙂

Nu ska jag försöka mig på ett inlägg i alla fall, även om jag fortfarande har feber och är hängig, men jag tar det i etapper, så länge jag orkar sitta uppe.

Det finns en sak som stör mig väldigt mycket när det gäller Svensk invandrarpolitik. Egentligen är det många saker, men det jag specifikt har i åtanke just nu är att jag tycker att man är dålig på att ta hänsyn till barn. Det pratas väldigt mycket om ”för barnens bästa”, ändå visar det sig att man ofta frångår detta när det gäller beslut i invandrarärenden.

I Expressen idag skriver man om 17-åriga Lollo som är född i Sverige och har bott här i större delen av sitt liv, men ändå nu ska utvisas till Kroatien med sin pappa som misshandlat henne, trots att hon inte ens förstår språket. I artikeln framkommer också att Röda Korsets granskning är kritisk mot denna typ av fall. Varför Lollo nu ska utvisas tillsammans med sin pappa handlar om att hon har levt i Sverige illegalt. Men om man är 17 år och har växt upp i ett land, så kan man knappast ställas till svars för hur man hamnat här, varför man bott illegalt i landet eller att måste resa tillbaka.

Enligt FN´s barnkonvention så anser jag dessutom att man bryter mot följande artiklar:

 • Artikel 3
 • Artikel 19
 • Artikel 22

Vidare skriver UNT idag om Tonton och hans sambo och dotter. Tonton är idag vuxen, men har en ettårig dotter som han nu är tvungen att skiljas från för att söka uppehållstillstånd från det krigshärjade hemlandet Kongo-Kinshasa. Tonton växte delvis upp i Sverige och blev sedan kvar i Kongo i flera år. Nu har han återvänt sedan fyra år men efter att ha förlorat sina identitetshandlingar i det forna hemlandet, så måste han nu ansöka om nytt uppehållstillstånd och det måste av ske från hemlandet, trots att han har en liten dotter här i Sverige, på bara ett år och trots att han sannorlikt kommer att dras in i armén när han återvänder till hemlandet och därmed kanske får svårt att återvända.

Det som inte framkommer i artikeln, men som jag ändå känner till är att Tonton dessutom har hela sin familj här i Sverige. Hans mamma var den som ”tomtade” för mina barn på julafton som jag skrev om HÄR och hans ena lillasyster är med i samma dansgrupp (Zumbas) som min äldsta dotter Binta. Binta och lillasystern har växt upp tillsammans, gått gymnasiet tillsammans och varit vänner i många år, precis som resten av min familj varit med deras familj, efter att vi bodde grannar när barnen var små.

På Migrationsverket erkänner man att detta är en krånglig teknikalitet och att man håller på att se över systemet för fall när det är barn inblandade, men detta är inte på något sätt ett nytt fenomen. Så här har det varit i alla år och jag vet många, många fall, där en trygg och bra relation till sambo/maka/make och barn har förstörts till slut av långa tider i skilda länder. Ibland av ekonomiska skäl och ibland av att förhållanden utsatts för allt för stor press under den åtskilda tiden. Den psykiska pressen blir helt enkelt för stor. Att utvisa Tonton av teknikaliteter, trots att man är medveten om att han så småningom med all sannolikhet kommer att få ett permanent uppehållstillstånd i Sverige och att han nu tvingas lämna både sitt barn och resten av sin familj (mamma, pappa och flera syskon) till ett land som media samtidigt lämnar DESSA rapporter om landets tillstånd känsn fullständigt orimligt!

I Tontons fall skulle jag vilja peka på att jag anser att man bryter mot följande artiklar i FN´s barnkonvention:

 • Artikel 3
 • Artikel 9
 • Artikel 18
 • Artikel 22

Hela FN´s Barnkonvention kan du läsa HÄR och där hittar jag fler delar som jag anser att man bryter mot både i Lollo´s fall och Tonton´s.

Om man utger sig för att följa FN´s Barnkonvention och om man talar för att man måste se till barnen bästa, så blir det helt obegripligt för mig hur man sedan kan utvisa barn och barnafäder endast på grund av teknikaliteter. Det är dags att börja leva som vi lär.

Och du, om du fortfarande vill rösta på mig eller någon annan, i det Stora Bloggpriset, så kan du göra det HÄR! (Klicka i högst en i varje kategori och skriv sedan in din e-postadress
längst ner på sidan) Du kan rösta en gång per dag med samma e-post
under en veckas tid.

bloglovin

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

6 svar på ”Migrationsverket bryter mot FN´s Barnkonvention

 1. Jag håller verkligen fullständigt med dig om att det är helt galet att personer som uppenbart skulle beviljas tillstånd – antingen på grund av att de har en familjeanknytning, eller ett barn, eller erbjudande om fast jobb – ändå tvingas att lämna landet för att lämna in sin ansökan. Och det enbart på grund av att Migrationsverket inte anser sig kunna göra avsteg från den så kallade huvudprincipen om att en ansökan om uppehållstillstånd måste ha lämnats innan personen i fråga kommit till Sverige.

  Det borde vara möjligt att göra undantag eller att införa nya lagregler. Det är orimligt och inhumant att familjer ska utsättas för den press det innebär att tvingas planera för en ofrivillig och kostsam utlandsvistelse under osäkra förhållanden, utan att ens veta hur lång vistelsen kommer att bli.

  I det här fallet förstår jag det som att Migrationsverket menat att Tonton inte har giltiga id-handlingar och inget giltigt uppehållstillstånd och att det är på grund av detta som man menar att han måste återvända till ursprungslandet. Men det hela blir så oerhört mycket mer märkligt mot bakgrund av att Tonton faktiskt tidigare haft ett permanent uppehållstillstånd i Sverige. Då borde det verkligen inte vara några problem, detta borde istället kunna betraktas som synnerliga skäl för att kunna bevilja ett nytt uppehållstillstånd.

  När man som Tonton har ett minderårigt barn som är svensk medborgare ska det i sig också kunna vara ett tillräckligt starkt skäl för permanent uppehållstillstånd. Jag hoppas att Tonton har en bra advokat och att kanske något hinner hända på lagstiftningsnivå mycket snart, för han och hans familj är inte ensamma om att ha hamnat i den här situationen.

 2. Såg om Lollo på Tv. Helt otroligt. Visste inte ens att människor som var födda i Sverige kunde utvisas. I programmet skyllde politikern på imigrationsverket o imigrationsverket på politikerna…Suck.

  Visste inte heller att ”vår tomtemors” son ska bli tillbaka skickad. Helt vansinnigt. Barnen i den familjen har ju lekt med dina sen de var små så nog har de bott länge i Sverige. Att det får gå till så här. Man blir bara helt chockad!

 3. Aminata: Ja, om jag har förstått det rätt så finns det också utrymme för ”undantag”. Om inte detta är ett sådant, så undrar man vad som är det? Jag fattade det i och för sig inte som det var de saknade id-handlingarna som gjorde att han måste göra denna procedur utan som om det berodde på att han förlorade sitt permanenta uppehållstillstånd när han var borta så länge, men jag kanske missuppfattade eller så är det en blandning av båda?

  Sofie: Ja, man blir förskräckt av det. Ja, det är helt galet att man vill skicka ut Tonton när man dessutom verkar införstådd med att han med all sannolikhet kommer att få uppehållstillstånd i alla fall, så är man ändå beredd att splittra upp en ung familj på obestämd tid och med så osäkra öden. Ja, Tonton har ju inte jag känt så väl, eftersom han var borta i flera år, men även det, om jag inte minns helt fel nu, var ju inte riktigt så att han själv höll sig borta frivilligt…!

 4. Pingback: Tonårsmorsa » 900 civila döda sedan förra månaden

 5. Pingback: Ludmillas Blogg » Influensa

 6. iam a libyen citizen i leved in sweden for 4 years illegal and had a son with swedish my exgirlfriend ,i went to migration board asking for permit residence to be near ma son they forced me to travel looking after permit at ma home town libya so i did got back and waited 8 months for a answer but i get refused to get permit resoidence to back to sweden now iam here stock i dont know how can i see ma son i did nt see him for a year now and halv ,i tried to make a visa and travel to him but i have notified that i have being banned to even travel to europe anymore ………..
  is this fair?
  the law said that child must see his both parents .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] är att det känns som om människoliv i Afrika alltid får väldigt lite utrymme i Svensk media. Igår skrev jag om hur Tonton är på väg att utvisas till Kongo-Kinshasa trots att Migrationsverket är medvetna om att han med all sannolikhet kommer att få ett […]

 2. […] då var det vår tur. Det är ju många som före mig har hamnat i sängen en vecka. Influensan ska vara riktigt elak i […]