900 civila döda sedan förra månaden

Det skrivs en hel del om konflikten i mellanöstern och alla de Palestinier som dödats. Helt rätt. Det SKA uppmärksammas. Vilket jag gjorde i ett inlägg nyligen som du kan läsa HÄR!

Det som stör mig är att det känns som om människoliv i Afrika alltid får väldigt lite utrymme i Svensk media. Igår skrev jag om hur Tonton är på väg att utvisas till Kongo-Kinshasa trots att Migrationsverket är medvetna om att han med all sannolikhet kommer att få ett uppehållstillstånd i Sverige då han har en liten dotter här i Sverige och dessutom har han hela sin övriga familj här i Sverige också. Och trots den rådande situationen i landet där han riskerar att dras in i armén.

Idag skriver SvD om hur MINST 100 (etthundra) personer till har dödats i just Kongo-Kinshasa och att därmed stiger dödstalet till 900 civila sedan förra månaden. Konflikten är dessutom Afrikas mest långlivade krig.

N-i-o-h-u-n-d-r-a-m-ä-n-n-i-s-k-o-l-i-v-!-!

Över fem miljoner döda i Kongo-Kinshasa det senaste decenniet.

Jag känner förtvivlan! Men det räcker liksom inte så långt…

Delvis relaterat: Intervju med Andreas om Rwanda

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

6 svar på ”900 civila döda sedan förra månaden

 1. Jag håller verkligen med om att Svensk media inte säger så mycket om vad som händer i Afrika. 900 liv bara senaste månaden. Det är ingen liten siffra det. Sverige är så amerikaniserat. Dessutom skriver tidningarna i Sverige direkt av från Time och de stora nyhetskällorna. Det mest intressanta är ifall någon svensk omkommit eller inte. Resten utesluts..

  Pascales senaste inlägg..Hon plågade ihjäl sin dotter.

 2. Definitivt! I Africa dör folk som flugor i alla fall så ingen ide att uppmärksamma det lika mycket som på andra ställen tycks vara svensk medias åsikt.
  Sen kan man ju kritisera varför tex inte Usa går in med samma kraft för att avsätta idiotiska afrikanska ledare som ställer till det för sitt folk som den kraft man gick in för att avsätta regering i tex Afganistan eller start krig i Irak.

 3. 900 är en liten siffra jämfört med alla de som dör av svält och sjukdomar varje dag på andra håll i Afrika. Vi bryr oss mer om 1 död i Sverige än om 10 000 döda i Afrika. Så enkelt är det.

  Midnattsvargs senaste inlägg..En tyst pirat

 4. håller helt med dig om att det som händer i afrika tyvärr har kågt nyhetsvärde. Idah kunde man läsa i en liten notis i Metro om att koleraepidemin i Zimbawe skördar hudrartals liv. svensk emdia ger heller knappt någon som helst bakgrundsinfo till de konflikter som de tar upp. skrev ett inlägg om den olagliga Ockupationen av Västsahara något som heller inte får någon direkt uppmärksamhet i media. en tendens är kanske när det är konflikter inom ett land eller mellan två grannländer och d är utdragen så leder det inte till några nyheter som anses vaar tillräckligt intressnta för att nå fram till svenska medier. Samma sak med kinas ockupation av Tibet. Fruktansvärt orättvist…

  sarahs senaste inlägg..Hjärna- hjärta – mage

 5. En 18 årig tjej med hennes 3 åriga dotter som hon hade fött i Sverige blev utvisade till Kongo Kinshasa för några månader sedan, supermånga protesterade på hennes skola etc. Polisen åkte och hämtade mamman på hennes praktikplats och dottern på hennes dagis och sen direkt till Arlanda. 3 åringen som var född i Sverige fick inte ens några vaccinationer!

  Jag vet inte hur det gick sen, men lokalradion här följde deras öde och lyckades få kontakt med tjejen via hennes mobil, hon bodde hos sin mammas kompis men hon var jätterädd och orolig.

 6. Jag tycker för övrigt att om man kollar på CNN får man i alla fall mer info om Afrika i deras specialprogram om Afrika TROTS att det är en väldigt Amerikaniserad kanal så skildrar de endå mer än svenska kanaler. Väldigt sant som Pascale skriver att det är först när det är svenskar inblandade som det blir värt att skildra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.