Gömda-bråket

Jag har tidigare skrivit inlägg om bråket runt ”Mia-sanningen om Gömda”:

När jag tidigare diskuterat frågan, så har jag utgått från debatten på nätet, Mia Erikssons och Liza Marklund ´s böcker och debatten i annan media. Jag har läst alla Mias böcker, förutom den senaste: Emma, Mias dotter. Jag har diskuterat frågan utifrån den uppfattning jag har fått.

Nu har jag läst både Vingklippt av Elisabeth Hermon och även Mia-sanningen om Gömda av Monica Antonsson. Min åsikt? Jag är mer förvirrad än någonsin. Sanning. Vad är sanning? Det känns som begreppet sanning är högst en personlig upplevelse och inget specifikt som går att ta på.

Trots att jag nu läst alla berörda böcker har jag ingen aning om vilken fot jag står på. Jag tycker mig finna en hel del i alla de böcker jag har läst som inte riktigt stämmer eller som vill visa en annan sida än hela sanningen.

Jag tycker att det är relevant att Mias Chilenska man Luis körde på Osama med sin bil och sedan satt inne ett helt år, trots att det inte nämns ett ord om det i böckerna om Mia. Jag tycker också det var väldigt relevant för bokens historia att berätta att Luis var Chilenare och inte en Anders från Norrland. Det var relevant, tycker jag eftersom han är en av huvudpersonerna i flera av böckerna.

Jag blev också väldigt illa till mods när jag läste Elisabeth Hermons bok Vingklippt och tänkte när jag hade läst ut den, att om bara en liten del av boken stämmer så blev hon utsatt för något väldigt hemskt på grund av de omtalade artiklarna i Expressen.

I debatten som varit ett bra tag nu, angående Monica Antonssons bok Mia-sanningen om Gömda så tycker jag att debatten som förts har varit väldigt saklig från Monica Antonssons sida. Däremot har Liza Marklund inte haft så mycket att ”sätta emot” och har i stället fallit väldigt platt. En av förklaringarna till det kan ju vara källskyddet, som nu Mia Eriksson har lyft, så vi får se hur debatten vidareutvecklar sig nu…

Samtidigt tycker jag att debatten som har förts på Monica Antonssons blogg har varit under all kritik! Både från ”för-” och ”emot-” sidan. Eftersom det är Monica som blogginnehavare som har ansvar för sin blogg, så tycker jag att hon låtit andra och även hon själv låtit många diskussioner urarta till rena spekulationer och antydningar.

Jag gillar inte heller Monicas sätt i sin bok att skriva om Mia på ett nedvärderande sätt, vilket jag tycker att man kan utläsa många gånger, samtidigt så kan jag förstå vissa delar av det hon skriver, att hon måste göra det på ett sätt, eftersom hennes poäng delvis är att ”slå hål på myten om den perfekta Mia”. Så allt är väldigt dubbelt och jag har väldigt svårt att förhålla mig till vad jag faktiskt tycker.

Jag har nu i och med detta bråk om boken Gömda, även läst om några av dem och det finns text som faktiskt faller på sin egen rimlighet i böckerna och det finns kärnpunkter i Monica Antonssons bok som inte går att ignorera, utan som faktiskt bör tas på allvar. Samtidigt finns det också väldigt mycket spekulationer och slutsatser i Mia-sanningen om gömda som blir svårare att ta på allvar. Särskilt när man hör Mias uttalanden.

Så vad blir kontentan av det hela? Jag är mer förvirrad än någonsin och jag kan uppriktigt säga att jag inte har en aning om vad jag tror längre. Min förvirring är total. Jag tycker fortfarande att Liza Marklund är en författare vars böcker jag verkligen tycker om. Jag anser också att om man skriver att en bok är sann så förväntar jag mig att merparten ska stämma överens, även om man måste göra vissa korrigeringar, i detta fall för att inte avslöja folks identiteter. Men tror jag att Liza och Mia har ljugit? Tror jag att Monica Antonsson och Elisabeth Hermon har skrivit ett hopkok av lögner?

Svaret får nog bli nja. Jag har faktiskt ingen aning om något längre. Jag tror att alla har skarvat en del eller spekulerat, men det ligger nog en hel del sanning i det som skrivits också. Frågan är om inte detta blir ett sådant där mysterium som vi aldrig kommer att lösa? Trots allt så kan alla sidor verifiera vissa fakta.

Själv tror jag att jag lämnar den här historien till sitt eget öde…

Follow Tonårsmorsa

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

10 svar på ”Gömda-bråket

 1. Jag känner också en ”förvirring”, kanske inte det rätta begreppet, men jag försöker använda mitt sunda förnuft i läsandet av samtligas böcker.Det blir min sanning sas.Jag kan läsa med andra ögon än dom flesta, jag har själv erfarenhet av sk skyddad id.Jag vet hur myndigheter i_d_a_g behandlar oss.Eller inte behandlar oss kanske jag ska skriva.Vi är en nagel i ögat på dom flesta instansers bord.Böckerna ligger tjugo år tillbaks i tiden, det blev ett nytt begrepp och jag tror att myndigheterna fortfarande inte riktigt vet hur man ska handskas med vårt problem.Men man har kommit mycket längre på vägen.Brister finns fortfarande, jag vill ju att det ska skapas en nationell samordning för våld i nära relationer.Idag ligger det på alltför många instanser, då uppstår det brister och luckor.För vi kan inte komma ifrån att det kommer alltid att finnas ett behov för offer av grovt våld att ”gömma” sig.Leva ifred, leva ett liv.Annars kunde man lagt av på operationsbordet kan jag tänka.Subjektivt.:/
  Bloggen Monica Antonsson ska tamejsjutton skämmas; sällan skådad dumhet i kommentarsfältet, och Monica har kanske inget val nu mer än att hänga på drevet.Bloggen handlar inte om boken längre, den handlar om prestige.Prestige gör folk dumma i huvudet.Tycker jag.
  Skippa sanningen, om nu inte varje detalj är sanningsenlig, då dumförklarar läsaren sig själv.Att läsa är att bilda sig en uppfattning, en alldeles egen.Boken Gömda och Asyl är inga undervisningsböcker.Jo, i en aspekt.Att informera svenska folket om det stora samhällsproblemet med mäns våld mot kvinnor och barn.Sanningen är att det finns, att det finns människor som tvingas leva på flykt för att få ro i sinnet av andras handlingar.Precis som Osama t.ex var tvungen att komma till Sverige för att överleva kriget.Mäns våld mot kvinnor anser jag är ett krig.Nä, jag ber Antonsson och hennes anhängare att komma till kärnpunkten.Mäns våld mot kvinnor måste minimeras.Som det är nu hänger dom upp sig på petitesser.”Lurade av att det är e_n sanning”, hur lurade tror ni att vi som lever i den vidriga sanningen med skyddade identiteter känner oss? Inte av boken, utan av myndigheters slapphet och framför allt av våra förövare.Jag garanterar att idag ”hjälper” inte myndigheterna till med något så drastiskt som i Mias fall, om man inte är en golare eller tillhör ett kriminellt nätverk, då får man en engångssumma och byte av personuppgifter för att komma utomlands, att etablera sig någon annanstans.Undantagsfall för kvinnor och barn.

  Vbs senaste inlägg..Att göra en Valentinare

 2. Jag tycker det verkar så otroligt fånigt hela diskussionen då det verkar som om den kunnat utebli om boken ”baserats på en sann historia”. Varför analysera sönder allting? Hur det än är så har Mia haft det så jobbigt att hon var tvungen att fly landet. Det är det väl ändå ingen som kan ifrågasätta och det borde räcka mer än väl. Mer än så har jag inte att säga om saken.
  Ha en fin dag!
  /Helena

 3. Jag är förbannad på Liza Marklund, som genom att påstå att boken är sann, har sett till att debatten nu handlar om vad som är sant eller inte i hennes berättelse om Mia, istället för utsatta kvinnors situation.

  Hon är journalist, hon vet att ord betyder något, skriver man ”sann berättelse” då får man f-n i mig se till att inte bli avslöjad med lögner! Hon trodde väl inte att boken skulle sälja tillräckligt om hon skrev ”baserad på sann berättelse”.

  Vad tror hon om sina läsare? Att vi är idioter?!

  Ninja Isters senaste inlägg..Kata-träning

 4. Men Ister,
  Monica Antonsson har hamnat i samma fälla tycker jag.Där kan man snacka om att döma folk, språket i hennes bok är så fördömande.Furdummande.Hon tycks tro att Mia är en idiot.Hon har gjort så att Osama, mannen med dom svarta ögonen framstår som en idiot.I mina ögon.Melerade.

 5. Pingback: Boktips; Emma Mias dotter

 6. Pingback: Sen sammanfattning av 2009 Del 1

 7. Pingback: Grillning och storkryp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Den här boken heter Emma Mias dotter och handlar då alltså om den dotter, vars pappa “mannen med de mörka ögonen” fick familjen att fly från Sverige. Den här bokserien har, som sagt, varit väldigt omdebatterad och kritiserad. Av framför allt Monica Antonsson, men även bland många, många skribenter både   etablerad media och på nätet. Jag har skrivit om det en del själv. […]

 2. […] Gömdabråket fortsatte… […]

 3. […] hade med sig en present till mig. Nu har jag visserligen läst den tidigare, men eftersom jag är en person som gärna läser om böcker och den andra jag läste var lånad, […]