Youssou N´dour ett musikaliskt geni

Youssou N´dour är en man från Senegal som föddes 1959 i Dakar, Senegals huvudstad. Youssou N´Dour sägs vara den största Afrikanska artisten genom tiderna, även om han i Sverige blivit mest känd genom låten 7 seconds som han sjöng duett med Neneh Cherry 1994. Men Youssou N´dour har gjort sig ett större namn än så i den övriga världen. Han har bl.a. samarbetat med Tracy Chapman, Sting, Wyclef Jean, Paul Simon, Bruce Springsteen, Peter Gabriel för att bara nämna några.

Youssou N´dour är inte bara sångare, han är även kompositör, producent och bandledare för Le Super Etoile de Dakar. Musikstilen heter Mbalax i Senegal, i Gambia som en gång har varit ett land med Senegal, men som delades under kolonialtiden och Senegal blev en Fransk koloni, medan Gambia blev en Engelsk koloni. Idag är Senegal ”storebror” till Gambia och man har fortfarande samma religion, kultur, språk, musik etc. Det som skiljer sig är att Senegal är mer utvecklat och idag Fransktalande, medan Gambia, som är ett mycket mindre land i jämförelse, är Engelsktalande. I Gambia kallar man musikstilen Mbalax för Ndaga. Youssou N´dour blandar dock in många andra musikstilar och infuenser i sitt musikutövande. Bland annat Jazz och pop för att bara nämna några.

Youssou N´dour har också gjort sig känd för sitt arbete i kampen mot Malaria i en kampanj som Youssou startade i Dakar som heter ”Roll back Malaria” och startade 2005. I kampanjen har många stora artister såsom: Peter Gabriel, Baaba Maal, Salif Keita, Neneh Cherry m.fl. deltagit. En av dessa konserter har även visats i SVT.

Han har också vunnit flertalet utmärkelser för sin musik, inte att glömma en Amerikansk Grammy. Aminata skrev nyligen om att dokumentären om bland andra Youssou N´dour visats i Sverige. Läs mer HÄR! Trailern till filmen kan du se här:

Tillsammans med Axelle Red har han också skrivit låten ”La Cour des Grands” som var den officiella låten till fotbolls-VM 1998.

Albumet ”Egypt” (2004) har fått mycket publicitet i världen. Dels var albumet en storsatsning och ett samarbete mellan de största artisterna i Egyptien och Senegal i ett storband, men den väckte också mycket uppmärksamhet då Youssou lyfte upp sin religion islam i projektet och ville visa på vilket sätt religionen utövas i hans hemland Senegal. Han ville ge en annan bild av islam än den bild som du (och nu?) visades upp av islam som en våldsam religion.

Youssou är en musiker som har gjort sig känd inte bara som en fantastisk sångare, utan som också har ett stort inflytande i sina uttalanden i Senegal och många andra länder. Ibland handlar det om politik och ibland om historien. Här är en dokumentär om slavön Goree i Senegal:

Nu är det inte bara Youssou N´dour som är en begåvad musiker med det efternamnet. Även den f.d. svägerskan (tidigare gift med Youssou´s bror) Vivian Ndour är en väldigt stor och duktig artist:

Vivian och Youssou i gemensamt uppträdande 2007:

Några av mina favoritlåtar med Youssou:

4.4.44 Handlar om Senegals independence day som inträffar den 4/4:

Mame Bamba:

Till sist men inte minst New Africa, där Youssou´s fantastiska röst också kommer fram på ett rättvist sätt:

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

9 svar på ”Youssou N´dour ett musikaliskt geni

  1. Bara en liten korrigering – Viviane är Youssous numera fd svägerska. Hon började som körsångerska hos Youssou 1993 och gifte sig senare med hans bror Bouba, och de har två barn och har arbetat ihop kring alla Vivians turnéer och plattor. Men under 2007 skilde de sig, till stor förvåning för alla fans. Viviane vill inte prata om skilsmässan men det skvallras om att han ville ta en andra fru. Hon och Bouba (och Youssou) är fortfarande vänner. Och har fortsatt att arbeta tillsammans. Hon hette Chidid som ogift, men tog N’Dour som efternamn då hon gifte sig. Och det har förmodligen varit bra för karriären!

  2. aminata: Tack!! Hade ingen aning om det, kommer att ändra i texten när jag hinner. Jag har bara hört att hon är Youssou´s syster, det verkar vara vad många tror. Tack dock för korrigeringen! Det gör det i och för sig mer intressant! 🙂

    Bella Bruden: Ja, det har jag inte tänkt på, någon av dessa herrar som sexiga alltså…! 😉

  3. De skilde sig inte for att Bouba ville ta sig en ny fru utan hade helt enkelt vaxt ifran varann. Bouba ar numera gift med fotomodellen Fatou Kine Ndiaye och har en dotter med henne. De bor delvis i Dakar och delvis i New York. Bouba Och Viviane jobbar for narvarande med hennes nya album som kommer ut ngn gang under sommaren..

  4. Ja, jag var ju tvungen att lagga till lite uppdaterad info.. Nyss hemkommen fran Dakar som jag e och allt hahaha 😉

  5. Pingback: Islam, Afrika och ett musikaliskt Geni

  6. Pingback: Ett musikaliskt geni i politiken | Tonårsmorsa – Fatou

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. […] som man skulle kunna säga är “närbesläktat”. Nämligen den Senegaleiske artisten Youssou N´dour. Hans musik och hans engagemang berör mig mycket starkt. Något som berör mig allra starkast är […]

  2. […] Youssou N´dour – ett musikaliskt geni […]