Låt inte kalaset ruinera dig

Bilden: Jai, Binta och Isatou 1995.

Aftonbladet/Wendela har intervjuat mig angående dyra barnkalas. Det var lite lustigt när journalisten Terri Herrera Eriksson kontaktade mig. Hon undrade om det var något jag skulle ha någon åsikt om? Jag föll i skratt. Jag hade under de senaste dagarna gått och funderat ut ett blogginlägg eftersom jag precis avklarat två av mina barns födelsedagsfirande! OM jag hade nå ´t att säga??

Nu har jag inte velat blogga om detta förrän nu, eftersom jag inte ville ”förta” Aftonbladets artikel.

När min döttrar var små så var det alltid en massa stress inför kalas. Det var presenter, de ville ibland ha nya kläder, då de använt ”finklänningen” på flera kalas redan. Håret skulle fixas och det skulle åkas hit och dit för att ta sig till och från kalasen.

Kalasen vi höll här hemma var för deras närmsta vänner. Högst tio stycken som fick leka lekar, dricka läsk och äta hemlagade minipizzor och tårta bland ballonger och serpentiner. Det blev ganska dyrt ändå, eftersom man köpte presenter och sånt till sina barn förstås, utöver det här med kalaset. Ibland hade vi släktingar som kom för att fira från andra städer, vilket innebar att man för enkelhetens skull ville ordna mat och sånt också.

När flickorna blev lite större så hyrde vi ibland gårdslokalen så de kunde fira där. Ett år ville en av mina döttrar (jag tror det var Jai, 17) ha kalas på Mc Donalds . Jag kollade upp priserna och tyckte det var ett fantastiskt förslag. De hade ordnat kalaset i en tågvagn med en personal som de firade med. De fick Happy Meal och annat gott till. De blev också visade runt i restaurangen, hur det funkade ”bakom kulisserna”.

Priset? Det fick mig att nästan jubla. Det kostade endast ett Happy Meal för varje barn man bjudit. Happy Meal för 25 kronor per barn, vi slapp stök och bök hemma. Jag tror det var 10-12 barn som var med. Notan slutade alltså på 250-300 spänn. Det var det billigaste, enklaste kalaset jag någonsin haft och barnen var asnöjda!!

Bilden: Mabous födelsedag 2008, när han blev sex år.

I Februari fyllde Mabou sju år. Det har varit en trend i hans klass att fira kalaset på leklandet Nickis. Nästan varje kalas det senaste året har alltså varit på Nickis. Dessutom är det en ny trend att man bjuder HELA klassen om man ska ha kalas. Det tycker jag är en sund trend, för precis som jag nämnde i intervjun tror jag det kan motverka mobbing, grupperingar och utanförskap. Mabou frågade mig därför för länge sedan om han också kan få ha kalas på Nickis. Med det där Mc Donalds-kalaset i minne svarade jag genast ja och gladde mig åt att få ett till praktiskt, enkelt och billigt kalas. Ack, vad jag bedrog mig. Några veckor innan Mabou ´s eget kalas var vi på Nickis till ett annat kalas han var bjuden på. Jag passade då på att boka Mabou ´s kalas. Jag höll på att trilla baklänges. Det kostar nämligen 110 spänn per unge att ha kalas på Nickis. Med en snabbräkning på 20 ungar så var jag alltså uppe i 2200 spänn, bara för kalaset!! Det enda som ingår är en korv med bröd, 1 ½ timmes lektid, saft till barnen och en liten godispåse med sig när man går hem!! (Då ska man inte glömma att min äldsta Binta fyllde 20 år några dagar senare också… )

Nu hade jag redan lovat Mabou sedan lång tid tillbaka, så han fick sitt kalas. (En positiv sak med Nickis var dock att man bara betalar för de barn som kommer och alla barn i klassen kom inte) Jag förbannade mig själv för att jag utlovat ett kalas på Nickis innan jag kollat upp vad det kostade. Hade jag känt till priserna innan hade jag definitivt inte lovat Mabou ett kalas där!

När jag läser Terris krönika, så blir jag skitnödig på riktigt!! Hur i hela, vida världen kan man ens komma på tanken att sätta upp barnen på presentlistor i leksaksaffären eller skicka ut till barnen? Helt seriöst. Om jag fått en sån lista så skulle jag använda den som toapapper. Om jag skulle skicka iväg mitt barn på ett sånt kalas så skulle jag definitivt inte köpa present från någon lista alls.

Om det dyker upp en ”hetare” trend som är så kostsam som denna till nästa år, så kommer jag absolut bli en trendbrytare. Det är ett löfte!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

12 svar på ”Låt inte kalaset ruinera dig

 1. Hejja dig ..
  Du resonerar precis jag..
  Men vi har inte Mickis vi har nu busfabriken ..och de tar ut de priserna ..Hua..
  Min dotter fick ha för ett fåtal kompisar ,tillsammans med en vän så de kunde dela på kalaset,,men då min lilla tjej är lite stresskänslig ville hon ej ha på busfabriken till sist !
  Så ett dyrare hemma kalas blev det.
  Men jag trivs som fisken i vattnet och alla som var med också..lekar ,godis ,fika ..Alla var nöjda de ville inte gå hem ! hihhiii

  Jahha detta med presentlista! Så är det med finare bröllop också !
  Men barnkalas HALLÃ…..Jahaa dessa över pretantiösa föräldrar med (dåligt samvete eller att det ska se bra ut)Jag tror det är vanligare i finare kretsar och kommer säkert från U s a ..Där man hyr in underhållare också..
  Tänk om alla föräldrar kunde uppfostra sina barn till att inte bli så borskämda och sluta böjja sig för barnens tjat!.
  Eller är det för att stressade småbarns föräldrar inte vet vad som ska köpas ?
  Omtanke kanske ?

  Lite tankar från mig ..
  Kram Jenny

  Jennys senaste inlägg..Måndag….

 2. Vi har haft det superbra fixat.
  Redan i lekis gjorde vi 3 födelsedagsgrupper om 5 barn i varje. Dessa grupper hade kalasen tillsammans. Vi föräldrar delade på kostnaden. Barnens present till födelsedagsbarnen var en guldtia + en teckning.

  Detta funkade tills dom började tvåan. Sen dess har det blivit att barnen bjuder till kalas med en kompis som fyller samtidigt. Man bokar ett ställe, lekland, bowling, go cart etc. MEN, här är det fina i kråksången. Varje barn betalar själv vad evenemanget/inträdet kostar och presenter köps inte. De arrangerande föräldrarna bjussar på fika och godis.

  I fredags hade vi kalas för sonen och hans kompis. Bowlingkalas med Bowling, mat, glass och godispåse gick på 600 kr för 13 barn. Dvs 300 kr/ föräldrapar!
  Barnen stod för en slant och vi för en och vi slipper alla dåliga presenter som ingen egentligen vill ha.

  Kanonbra!

  Grodismammas senaste inlägg..Ivan Boring….

 3. Ett hett tips är 4h-gårdar 😉 Vissa ridskolor kan också gå med på att ordna förvånansvärt billiga och roliga barnkalas!

 4. Vilka sötnosar!
  Jag håller helt med. Kalasen måste vara spektakulära nuförtiden. Ett kalas hemma med fiskdamm är inte fint nog. Det ska vara Bowlingkalas, badkalas, Laser game med mera. Det blir verkligen jättedyrt.

  Som tur är så har vi ju en bassäng att nyttja. Kanske ska ni vara där nästa gång? ; )

  Ludmillas senaste inlägg..Ohne dich ist alles dof

 5. Det är verkligen inte lätt när man har många barn som ska ha kalas. Det blir ju jättedyrt! Vi har 4 barn som fyller år okt.+nov. och sedan kommer julen…. (tänkte inte på det). Än så länge är det ingen prestation bland barnens kompisar ang. kalas, men jag bävar om det börjar bli det. Räcker med att tvillingarna har både gemensamma kompisar och egna, så det blir stort kalas. Presentlistor i barnaffären eller brevlådan? Vart är Sverige på väg?
  Mvh Anna

  5barnunder6års senaste inlägg..Så lite tid, men så mycket kul.

 6. barnkalas är det bästa som finns (el när manvar liten iaf). har kompisar som fortfarande kör såna partaj i 20 års åldern =) med fiskdamm o grjer

  sussis senaste inlägg..Technorati

 7. Jag älskar att ordna kalas och jag har jättelänge funderat på att ”sälja” barnkalas… jag skulle kunna göra betydligt roligare kalas än nikkis betydligt billigare, med önskade teman och knäppa lekar! Perfekt extraknäck för mig som student egentligen…

  Annas senaste inlägg..Sophia Somajo

 8. Vi brukar ha rätt stora kalas och bjuder både barn och vuxna. Brukar bli utomhus oavsett årstid eftersom vi bor så trångt. Vi lägger inte ner så otroligt mycket pengar men däremot en hel del tid på förberedelser eftersom vi alltid gör en mexikansk piñata till kalaset.

  Håller med om att det blir en hel del pengar när det ska köpas presenter till alla kalas. Jag brukar bunkra upp med böcker på bokrean så blir det rätt billigt men ändå vettigt.

  Ewas senaste inlägg..Storfamilj på nya äventyr

 9. Pingback: Tonårsmorsa » Kort intervju i UNT om Barnkalas

 10. Pingback: Sen sammanfattning av 2009 Del 1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Jag har tidigare blivit intervjuad i Aftonbladet i detta ämne HÄR och även själv bloggat om ämnet HÄR! […]

 2. […] skrev om mina åsikter om dyra barnkalas, efter att ha blivit intervjuad i […]