Förslag till att stoppa förtryck i hederns namn

(Bilden tagen på Sergels torg för något år sedan, vid en sammankomst anordnad av Glöm aldrig Pela och Fadime.)

Svenska Dagbladet skriver idag om hedersrelaterat våld:

Organisationen Varken hora eller kuvad, som är en förgrening av den franska förortsfeministiska rörelsen Ni Putes Ni Soumises, har gång på gång frågat sig hur man i ett demokratiskt samhälle ska kunna förebygga diskriminering, förtryck, hot och våld mot barn och ungdomar som sker i namn av en kollektivistisk hedersetik.

Enligt FN begås 5000 hedersmord om året världen över. Men vi vet att denna typ av mord ofta rubriceras som olyckor eller självmord och mörkertalet är därför stort.

Den här frågan tycker jag är mycket viktig att ta på allvar, precis som allt våld är, men jag inser att även om resultatet blir likvärdigt, så skiljer sig problematiken på flera områden med ”vanligt” kvinnovåld. Inte bara för att i hedersrelaterat våld blir inte bara flickor och kvinnor utsatta, utan även pojkar och män, även om det är fler kvinnor och flickor som blir drabbade än pojkar och män. Problematiken skiljer sig dock en hel del och mekanismerna bakom har visserligen en hel del gemensamt, men det finns också olika bakomliggande faktorer som skiljer sig rejält!

Kravet på åtgärdspaket är framtaget av:

AMINEH KAKABAVEH; ordförande Varken hora eller kuvad, BENGT WESTERBERG; ordförande Röda korset, MARGARETA OLOFSSON; ordförande Rädda Barnen Stockholm, MAUD ANDERSSON; ordförande Rädda Barnen Uppsala

Det finns också ett förslag på att resa statyer till minne av Fadime och hennes kamp:

Vi föreslår att regeringen låter resa en bronsstaty föreställande Fadime i Uppsala och i Sveriges riksdag. På statyns sockel ska hennes riksdagstal vara inskrivet på svenska, kurdiska och engelska.

På det sättet kommer hennes kamp att för alltid bli ihågkommen.

Jag tycker det är ett utmärkt sätt att minnas hennes kamp och vidarearbeta på den, för oss efterlevande. Jag tycker också att det skulle vara ett starkt ställningstagande för att visa att det inte är okej att begå hedersrelaterade brott. Dessutom tycker jag att det är på tiden att vi börjar resa statyer som inte bara är en del av vår historia, utan även av våran nutid, en tid och handlingar som vi alla kan referera till.

Fadimes riksdagstal kan du läsa längst ner på DENNA sida!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

3 svar på ”Förslag till att stoppa förtryck i hederns namn

  1. Pingback: Jag hedrar inte våldet, men de som faller offer för det | Tonårsmorsa – Fatou

  2. Pingback: Fadime Sahindal tio års minne | Tonårsmorsa – Fatou

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  1. […] har många gånger skrivit om s.k. hedersvåld och förtryck. Jag har många gånger skrivit om Fadime och Pela som är vårt lands mest […]

  2. […] Jag har hört Sara tala vid flera tillfällen genom åren och hon gör det alltid med sådan glöd, sådant allvar och sådan styrka att det går rakt in i åhörarna! Det är lätt att förstå att Sara måste vara en eldsjäl för att fortsätta driva den här viktiga frågan år ut och år in. […]